Kötelező védőoltás, kötelező olvasmány... Kötelező téligumi?

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 12 hozzászólás

Az első két szókapcsolat teljesen hétköznapi, a harmadik még kissé szokatlanul cseng: pedig lehetséges, hogy a téli gumik jövő ilyenkorra már kötelező jelleggel lesznek fent az autókon...

Ahogy az  elmúlt hetek híradásaiban szerepelt: az MDF a  közlekedés biztonságának növelése érdekében kötelezővé tenné a téli gumiabroncsok használatát. 

      Téli gumi: Kötelező lesz?

A honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint kezdeményezik, hogy 2009-től - számos más európai országhoz hasonlóan - november 1. és márc. 15. között nálunk is legyen kötelező a téli gumi. (Feltéve, hogy az időjárás előbb nem teszi indokolttá használatát.)

Veszélyesnek tartják ugyanis, hogy Magyarországon az autósok kb. fele a fagyos idő beállta után is nyári gumiabroncsokkal közlekedik az utakon. (A szomszédos Ausztriában a téligumit használók aránya 95 %-os.)

Könnyen belátható az is, hogy költségek tekintetében a téli gumik megvásárlásával nem jár rosszabbul az autós, mivel 2 garnitúra gumi dupla annyi ideig tart. Figyelembe véve a koccanásos balesetekből származó anyagi károk mértékét (a személyi sérülésekről akkor még nem is beszéltünk!), mindenképpen kifizetődik az évszaknak megfelelő autógumik használata.

Az évszaknak megfelelő gumi kifizetődő...

A kötelezővé tételen túl más eszközökkel is elképzelhetőnek tartják a biztonságba való befektetés ösztönzését: például kedvezmények a kötelező felelősségbiztosítás díjainál, vagy új gépkocsikhoz  szériafelszereltségként járó téli gumik.

A vezess.hu-n dec. 5-én, a hír kapcsán szavazásra bocsátották a kérdést az olvasók között: Legyen kötelező a téli gumi? Az eddigi eredmény: az ott szavazók 76%-a egyetértene a téli gumi kötelezővé tételével!

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá! 

Címkék: téligumi

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2009. február 24. kedd Szerző: Gumi Zolee Vélemény linkje
Valószínű, hogy a nagyobb gyártók ide is majd meghozzák a más földrészeken gyártott és néhány évvel korábbi technológiát képviselő csodálatos és nagyon kedvező árú abroncsaikat…

Kelt: 2009. február 24. kedd Szerző: Estéli Győző Vélemény linkje
Ha tényleg kötelező lesz, a gyártók között biztosan éleződik majd a piaci verseny. Hogy mit eredményez, majd meglátjuk…

Kelt: 2009. február 18. szerda Szerző: Gumi Zolee Vélemény linkje
Szia!

Persze lehet kötelezővé tenni, lehet, hogy kellene is, de miért nem dönt mindenki a saját érdekében megfelelően erről?
Egy rokonom sokáig csak nyári gumit használt. Beszéltem neki sokszor, hogy ez így nem az igazi, de ő is mondta télen, hogy fél elindulni Békásmegyerről Pomázra (max 5km), mert ott van egy kis emelkedő és nem biztos hogy felmegy a jó kis Szamara.
Később már Suzukija volt és odaadtam neki a korábban használt, de még teljesen jó téligumi garnitúrámat. Azóta tudta meg, hogy igenis nagy a különbség és azóta számol előre ezzel a tétellel bármilyen autót is használ éppen.
Más…

Egy kamionnak miért nem kell téli gumi? Azok pedig sokat mennek, nagy értéket is szállítanak, és még a kamion maga is nagy érték, nem beszélve a megcsúszásakor fellépő romboló erőről…
És a keletkező áthatolhatatlan útakadályról…

Visszatérve a kérdésre, attól tartok, hogy ha kötelező lesz a téligumi, hirtelen sokkal több ténylegesen gagyi gumit lehet majd kapni, hogy mindenki meg tudja majd venni.

Kelt: 2008. december 28. vasárnap Szerző: Estéli Győző Vélemény linkje
Tény, hogy a téligumi nem csodaszer, vagyis az ön- és közveszélyesen közlekedőkön ez sem segít, és a rutint sem pótolja. Másrészt, aki már használta télen, az tisztában van vele, mekkora a különbség a nyárihoz képest. Sajnos, a prémium márkákból egy garnitúra tényleg nem kevés pénzbe kerül, de a különböző gyártóknak vannak szolidabb áron is megbízható abroncsaik (sokszor a prémium márkákhoz képest kevesebb mint fele áron pl. Michelin-Kormoran, Bridgeston-Dayton).
Kelt: 2008. december 28. vasárnap Szerző: Mravik Ferenc Vélemény linkje
Csak még annyit szeretnék hozzátenni a témához,hogy az emberek döntő többsége nem azért nem vesz téligumit mert nem akar,hanem azért mert egy jóminőségű téligumi garnitúra többe kerül mint egy havi jövedelme.
Egyébként én 30éve vezetek balesetmentesen ebből 28év hivatásos volt.
Nagyrészét téligumi nélkül(régen a téligumi a nagymintás futózott volt)természetesen a téligumi nagyon jó dolog,de nem pótolja az észt.

Kelt: 2008. december 26. péntek Szerző: ata Vélemény linkje
http://totalcar.hu/magazin/technika/teligumi/
csak 1 cikk

Kelt: 2008. december 26. péntek Szerző: ata Vélemény linkje
kötelező vagy nem a saját érdekemben télen téli gumit használok mert az működik télen…
ennyi !!!
Kelt: 2008. december 16. kedd Szerző: Kiri Vélemény linkje
Sajnos a téli gumi nem minden. Az agresszív autós téli gumival is az marad. Bizony a balesetek nagy hányadát okozzák ők. Túl nagy sebesség; előzök, mert úgyis beférek; stb.. Nem mindig volt téli és nyári gumi, csak gumi, mégis lehetett közlekedni, persze az időjáráshoz igazítva a vezetési stílust. Ez felejtődött el, illetve van aki meg sem tanulta.
Csak pártolni tudom a kötelezővé tételt, de csak akkor, ha szankcionálják a hiányát. A mai “gazdaságos” (nem Tesco) gumik is tökéletesem megfelelnek a mi éghajlati viszonyainkhoz. Persze akinek lehetősége van az “prémium” márkák közül válasszon, mert élmény velük közlekedni, ráadásul még az üzemanyag fogyasztást is kordában tartják.

Kelt: 2008. december 16. kedd Szerző: Gabesz Vélemény linkje
Ui.: Az “erre nem kell,mert négykerékhajtásos” gazdi hogyan áll meg a sor végén téli gumi nélkül? Sehogy!
Kelt: 2008. december 16. kedd Szerző: Gabesz Vélemény linkje
Egyetértek az előzőekkel. A szkeptikusok majd ha kötelezően megtapasztalják a jó téli gumi menettulajdonságait, rájönnek, hogy nagyon felelőtlen játék télen nyári gumival járni.

1 - 10 a(z) 12-ból/ből:

Hozzászólások lezárva