Kötelező védőoltás, kötelező olvasmány... Kötelező téligumi?

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 12 hozzászólás

Az első két szókapcsolat teljesen hétköznapi, a harmadik még kissé szokatlanul cseng: pedig lehetséges, hogy a téli gumik jövő ilyenkorra már kötelező jelleggel lesznek fent az autókon...

Ahogy az  elmúlt hetek híradásaiban szerepelt: az MDF a  közlekedés biztonságának növelése érdekében kötelezővé tenné a téli gumiabroncsok használatát. 

      Téli gumi: Kötelező lesz?

A honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint kezdeményezik, hogy 2009-től - számos más európai országhoz hasonlóan - november 1. és márc. 15. között nálunk is legyen kötelező a téli gumi. (Feltéve, hogy az időjárás előbb nem teszi indokolttá használatát.)

Veszélyesnek tartják ugyanis, hogy Magyarországon az autósok kb. fele a fagyos idő beállta után is nyári gumiabroncsokkal közlekedik az utakon. (A szomszédos Ausztriában a téligumit használók aránya 95 %-os.)

Könnyen belátható az is, hogy költségek tekintetében a téli gumik megvásárlásával nem jár rosszabbul az autós, mivel 2 garnitúra gumi dupla annyi ideig tart. Figyelembe véve a koccanásos balesetekből származó anyagi károk mértékét (a személyi sérülésekről akkor még nem is beszéltünk!), mindenképpen kifizetődik az évszaknak megfelelő autógumik használata.

Az évszaknak megfelelő gumi kifizetődő...

A kötelezővé tételen túl más eszközökkel is elképzelhetőnek tartják a biztonságba való befektetés ösztönzését: például kedvezmények a kötelező felelősségbiztosítás díjainál, vagy új gépkocsikhoz  szériafelszereltségként járó téli gumik.

A vezess.hu-n dec. 5-én, a hír kapcsán szavazásra bocsátották a kérdést az olvasók között: Legyen kötelező a téli gumi? Az eddigi eredmény: az ott szavazók 76%-a egyetértene a téli gumi kötelezővé tételével!

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá! 

Címkék: téligumi

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2008. december 16. kedd Szerző: Vik Vélemény linkje
Igen, a kötelező dolgok mindig nyűgnek számítanak.
Én több alkalommal is voltam vezetéstechnikai centrumban.
Adott volt egy 85 m hosszúságú műgyanta felület vízzel folyamatosan locsolva (jeges útfelület imitáció).
Több autó vett részt, téli és nyári gumival vegyesen.
A téli gumival felszerelt autók 50 km/h-ról kb.55 m alatt álltak meg a felületen ABS segítségével, akinek nyári gumija volt mindenki kifutott a 85 m-es pályáról!!! 50 km/h sebességnél min.30 m-el nagyobb fékút! Gondoljunk csak bele, ez a közlekedésben mit eredményezhet, nem beszélve a járulékos dolgokról. Én mindig is használtam téli gumit nagyon sokszor hasznát vettem. Ha valaki úgy dönt, hogy felszerelteti, ne az “olcsóbb” kategóriát keresse, ez tapasztalat.Ez az én véleményem,én váltok időben.

Kelt: 2008. december 15. hétfő Szerző: Kaló Vélemény linkje
Ha valami kötelező, akkor az olyan „nem szeretem dolog”, de nincs mit tenni, mert ha kötelező, az akkor kell.
Akinek eddig is volt téli gumija (valószínű ez az a 76%) annak ez a szabályozás nem okoz problémát, a többieket pedig így veszik rá a téli gumi kipróbálására. Szerintem, ha rossz szájízzel is, de nem fognak csalódni (feltéve, ha nem a TESCO gazdaságos verziót választják).
Üdv. Kaló
11 - 12 a(z) 12-ból/ből:

Hozzászólások lezárva