Baleset téligumi hiányában - Mit szól hozzá a biztosító?

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 3 hozzászólás

Véget ért a november, ezzel befejeződött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány. A kötelező biztosítás kétségkívül a hónap egyik leggyakoribb témája volt az elmúlt időszak autósok százezrei számára díjkalkulációk, biztosítóváltás és újrakötés jegyében telt... Mindennek kapcsán az utóbbi hetekben jónéhányan feltettek egy ide vágó kérdést:

"Megtéríti-e a biztosító a kárt, ha télen nyári gumival történik baleset?"

A bizonytalanságot fokozza, hogy egy kis kutatás után hamar  egymásnak ellentmondó információkba ütközhet az ember. Hogy is áll akkor a helyzet?

Gumiabroncs és kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás - ahogy a neve is mutatja - nem választható jellegű. Arra szolgál, hogy helyettünk térítse meg másoknak az általunk okozott károkat. A biztosító a vétlen károsultnak mindenképp fizet, bizonyos esetekben azonban az általa kifizetett kártérítést a károkozótól visszakövetelheti.

A kötelező biztosítást szabályzó 190/2004. (VI. 8.) kormányrendeletben  ezen esetek leírásai között szerepel olyan is, amely gumiabroncs vonatkozásában szóba jöhet.  A rendelet 1. sz. mellékletének 9.(3) e, pontja és 9.(5) bekezdése szerint: Ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta, akkor a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az üzemben tartótól, legfeljebb 500 ezer Ft-ig. (Az 500 ezer forintos határ 2010. jan. 1-től 750 ezer forintra nő.)

A súlyosan elhanyagolt állapot gumiabroncs tekintetében a gyakorlatban legtöbbször azt jelenti, hogy KOPOTT. Itt persze a a jogszabályban engedélyezett mértéket meghaladó kopásra kell gondolnunk  személygumiknál a törvény által előírt legkisebb mintamélység - ahogy a kopásjelzők is mutatják - 1,6 mm. (Biztonság szempontjából viszont nem érdemes ezt kivárni: nyári gumi esetén 2-2,5 mm, téli guminál 4 mm elérésekor esedékes a csere.)

Ez a kitétel tehát nem az abroncs szezonális jellegét érinti, hanem az állapotát. Érthető is, hiszen némely környező országgal ellentétben nálunk – bár tavaly ilyentájt úgy tűnt, lehet rá esély – nem  kötelező a téli gumi használata hiányát adott esetben a biztosító sem kéri számon az autósokon.

Azaz ha egy káresemény bekövetkeztekor nem a szezonnak megfelelő abroncs volt az autón, a felelősségbiztosítás akkor is állja a költségeket. Viszont az alábbiakhoz hasonló  "slick" gumikra (egyébként szabálysértésnek számít!) az év bármely szakában könnyen ráfizethetünk.  Mindenféle szempontból...

Nem megfelelő műszaki állapotú gumiabroncsok

És mi a helyzet a Casco-val?

Ha valaki balesetet okoz, saját kárát a Casco biztosítás fedezi. Már amennyiben van, mivel ez önkéntes. Bizonyos körülmények között azonban előfordulhat, hogy a biztosító mentesül fizetési kötelezettsége alól. Például,  amennyiben bizonyítja, hogy a kár oka súlyos gondatlanság. (1959. évi IV. törvény XLV. fejezet, 556. § (1) d, pontja)

Súlyosan gondatlan károkozásnak minősül, ha  a gépjármű a káresemény időpontjában súlyosan elhanyagolt, a műszaki vizsga előírásainak nem megfelelő állapotban volt (különösen a fék, a kormány, a futómű és a gumiabroncsok), és a kár az elhanyagolt műszaki állapottal összefüggésben következett be.

Az abroncsok szezonális jellegéről ezúttal sem esik szó tehát a biztosító így is, úgy is fizet - legalábbis általában. Meg kell ugyanis említenünk, hogy egyes biztosítóknál a Casco biztosítás különös feltételei között szerepelhet az a kitétel, miszerint a nem az útviszonyoknak megfelelő gumiabroncs használata (pl. téli útviszonyok esetén nyári gumiabronccsal való közlekedés) is súlyos gondatlanságnak, ezzel pedig mentesülésre okot adó körülménynek számít. 

teli-baleset.jpg

Vagyis, ha ilyen esetben valaki téli útviszonyok között nyári gumival okoz balesetet (és természetesen bizonyítást nyer, hogy a baleset ezzel összefüggésben következett be), a biztosító megtagadja a kifizetést.

A meglepetések elkerülése végett tehát mindenképpen érdemes figyelmesen elolvasni a szerződést a Casco biztosítás megkötésekor, és hogyha a szerződési feltételek között szerepel ez a kitétel, akkor különösen ügyeljünk az időben történő szezonális  gumicserére!

Az anyagi károkon túl...

Kártérítés és jogszabályok ide vagy oda, nem árt tudni, hogy téli útviszonyok között a nyári gumi használata igencsak balesetveszélyes. Ilyenkor pedig az anyagi kár megtérülésénél léteznek fontosabb szempontok is. Ezeket tartsuk szem előtt, mikor beszállunk az autónkba!

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Nagyon hasznos lenne, ha a fenti, kárrendezéssel kapcsolatos témáról megosztanád velünk személyes tapasztalataidat. Amennyiben tudomásod van konkrét esetről, ahol a gyakorlat akár alátámasztja, akár cáfolja, esetleg kiegészíti a leírtakat, ne titkold el!

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2013. február 10. vasárnap Szerző: hargar Vélemény linkje
Válasz Csabának!
Fordítva is igaz. Hiába áll meg valaki a nyári gumival télen is, ha te vagy a mikiegér és hátulról beleszállsz, a téli gumiddal együtt hibás vagy. Még egy fontos dolog, amiről nem illik megfeletkezni: a gumi minősége fontosabb, mint a besorolása. Létezik vacak téligumi is, amelyik sokkal rosszabb mint a jó nyári gumi, és akkor még nem vettük figyelembe a négyévszakos gumikat amik között szintén vannak jók és rosszak is, de a legfontosabb, hogy a körülményeknek megfelelően vezess, aminek csak egyik eleme a gumi. Ezektől függetlenül elismerem, jogod van az enyémtől eltérő véleményre, mint ahogy én is gondolhatlak téged mikiegérnek. Ez szerintem gumifüggetlen.
Jó vezetést és sok-sok balesetmentes kilómétert kívánok!
Kelt: 2009. december 22. kedd Szerző: Kesztyűs Attila Vélemény linkje
A biztosító társaságok is a saját érdekeiket képviselik, a cél: minél kevesebből minél többet generálni. A kákán is csomót keresni és találni. Hónapokig nem fizetni, és utána is csak nyögve nyelve, nem annyit és nem akkor. A nem megfelelő gumi tálcán kínált lehetőség számukra amivel élni is fognak.
Kelt: 2009. december 4. péntek Szerző: csaba Vélemény linkje
Szerintem már régen kötelezővé kellett volna tenni, mint ahogy ezt sok EU országban már felismerték, és meg is tették (pl szlovéniában nov 15 után kérdezés nélkül megbüntetnek nyári gumival. Nincs kecmec.)

Hiába járok én téli gumival, és tudok megállni ha kell, ha a mikiegér mögöttem nem tud és ezért belémszáll. - A javítást megtéríti a biztosító, de az időt, utánnajárást, bosszúságot és az autó értékvesztését nem!!
De írhatnám azt is, hogy hiába állok meg a zebránál, és nem ütöm le a gyalogost, ha a szembejövő autós a nyári gumijával már nem tud megállni. - a gyalogos így járt....

Szóval itt nem csak a saját épségünk megóvásáról van szó, hanem a többi közlekedőről is. A saját autójával (és életével) mindenki azt csinál amit akar... de máséba nincs joga beleszólni senkinek.

Szóval nosza, legyen kötelező a téli gumi!
1 - 3 a(z) 3-ból/ből:

Hozzászólások lezárva