Használt gumiabroncs: vajon mire jó?

Kategória:: Újrahasznosítás Publikálás dátuma: 149 hozzászólás

Jelen bejegyzés egy mai hír kapcsán született: befejeződött Budapesten a "Hulladékból Termék" elnevezésű, 3 hetes kiállítás, melynek fő célja a különböző fajta hulladékok újrahasznosítási módjainak népszerűsítése. Sorolhatnám az ötletesebbnél ötletesebb megoldásokat, de számunkra ezen a helyen a legérdekesebb... 

... A GUMIABRONCS!

Tudtad-e...

...hogy Magyarországon évi 40-50 ezer tonna hulladék abroncs keletkezik? Ezen felül további mintegy 80 ezer tonna, korábban felhalmozódott gumi vár megsemmisítésre. 

A gumiabroncs a természetben nem bomlik le.

A gumiabroncs a természetben nem bomlik le.

Vajon jó valamire a használt gumiabroncs?

Azt biztosan hallottad már, hogy energianyerés céljából cementgyárakban égetik el. De tudtad-e, hogy az elhasznált abroncsok számos módon tovább élhetnek: őrleményüket utak, árvízvédelmi gátak építéséhez, sportpályák, játszóterek burkolásához használják fel; sőt cipőtalp, autóalkatrészek vagy épületszigetelés alapanyaga is lehet.

Persze találkozhatunk jóval kreatívabb megoldásokkal is: hulladék gumiabroncsból műalkotás! :)

Szobrok használt autógumiból 

Hogy tetszik?    

El ne felejtsem a legfontosabbat!

Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy a kiszolgált gumiabroncsok hasznos módon végezzék (NE az erdőkben, útszélen, árokparton!), akkor a megfelelő helyeken add le őket: gépjármű szervizekben, autóbontóknál, gumiszerelő műhelyekben, hulladékudvarokban. (A lomtalanítások legtöbbször nem terjednek ki a használt gumiabroncsra.)

Tapasztalataid szerint mindig a megfelelő módon szabadulunk meg az elhasznált gumiktól?

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék gumi

További cikkek a kategóriából:

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2011. július 20. szerda Szerző: Anna Vélemény linkje
Nagyon szépen köszönöm :)
Kelt: 2011. július 18. hétfő Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Először a környéken lévő gumiszervizekben kellene érdeklődni, hátha valamelyikben (ahol van elég hely a tárolásra) leadhatod a gumikat. Ha nem találsz olyat, aki átveszi, akkor a gumiabroncsok begyűjtését koordináló szervezeteket ( www.hurec.hu, www.okogum.hu ) érdemes keresni, hogy adjanak felvilágosítást a hozzátok legközelebb eső gyűjtőpontjukról. Reméljük, sikerrel jársz :)
Kelt: 2011. július 18. hétfő Szerző: Anna Vélemény linkje
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Tatabányán - hála a volt lakóinknak - a nyakunkon maradt 15 db (vicces, hogy páratlan :)) személyautó gumiabroncs.
Kit keressek, hogy el tudjam tüntetni az udvaromból, és ha lehet, ne is kelljen fizetnem érte?
Kivinném én a szeméttelepre, de oda is max. 200 kg-nyi szemetet vihet egy magánszemély évente ingyen - legalábbis nálunk. És sajnos a gumikon kívül is hagytak épp elég szemetet.
Várom a válaszokat, és előre is köszönöm ...
Szép napot nektek :)
Kelt: 2011. július 6. szerda Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Szerencsére mostanra már nálunk is megoldódott a dolog. Sikerült találni olyan céget, aki ingyen elviszi mind a személy, mind a tehergumikat, az első pár kanyar nemrég már meg is volt.
Kelt: 2011. július 6. szerda Szerző: Bakó Krisztán Vélemény linkje
tőlünk ingyen viszik el a gumikat 1 havonta kb 200 db gumi
Kelt: 2010. június 11. péntek Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Szia Miklós!

Megértem a helyzetedet, ez tényleg nem könnyű. Szívesen segítenék, ha tudnék. De sajnos, ebben a dologban nem érdemes gondolkodni.

Jelenleg az a helyzet, hogy a hulladék gumikért a begyűjtők nem adnak pénzt senkinek. Utoljára kb. 10 éve működött úgy, hogy fizettek érte egy jelképes összeget, de már jó ideje ingyen viszik el. Már ha elviszik egyáltalán, mert az utóbbi 1-2 évben, a válság miatt lelassult a hulladék gumi feldolgozása is.

Mi is hiába kérjük, hogy szállítsák el, mert már nem tudjuk hová tenni. Azt mondják, nem tudják, mivel náluk is hegyekben áll, és senki nem veszi át tőlük. (Pedig az új gumi árában benne van a környezetvédelmi termékdíj, ami ugye arra szolgál, hogy ha lefut, ne a környezetet szennyezze, hanem megfelelő módon megsemmisítsék, vagy újrahasznosítsák.)

Szívből kívánom, hogy sikerüljön munkát találnod, azt hiszem, a Te hozzáállásodon ez tényleg nem fog múlni.
Kelt: 2010. június 11. péntek Szerző: Németh Miklos Vélemény linkje
Szeretném megtudni hogy vanak-e huladék gumiabroncs felvásárlok, és ha igen akor meg e kaphatnám a cimüket. tudni ilik én munka nélküli vagyok 3-kiskoruval és igy két jo dolgot is csinálhatnék .Egyrészt ovhatnám a környezetet , másrészt meg egy kis pluszhoz is hozájuthatnék minden félekép hasznos lenék . köszönetel MIKLOS.
Kelt: 2008. június 22. vasárnap Szerző: Estéli Győző Vélemény linkje
De igen, így van.
A gumiabroncs gyártónak vagy importőrnek meg kell fizetnie a környezetvédelmi termékdíjat. Ennek mértéke új guminál elvileg 110 Ft/kg. De - mivel bizonyos feltételek mellett az importőrök részben vagy teljesen mentességet szerezhetnek a megfizetés alól - ezért a gumik árába ennél kevesebb épül be. Szerintem egy átlagos, 7-8 kg-os személygumi ára durván 400-500 Ft termékdíjat tartalmaz.
(Egyébként nemcsak a gumiabroncs, hanem minden olyan termék után fizetendő termékdíj, ami valamilyen módon terhelheti a környezetet. Pl. kőolajtermékek, hűtőberendezések, akkumulátor, csomagolóanyagok, elektronika…)
Kelt: 2008. június 21. szombat Szerző: Kaló Vélemény linkje
Ha jól tudom, akkor a gumiabroncs árába bele van építve a környezetvédelmi adó, vagy valami ilyesmi. Vagy nem?

Üdv. Kaló
141 - 149 a(z) 149-ból/ből:

Hozzászólások lezárva