Megtörtént esetek-1. A "kiöregedett" gumiabroncs

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 307 hozzászólás

A következő hetekben megosztom veletek itt a blogon néhány megdöbbentő tapasztalatomat - csakis a tanulság kedvéért. (Tát környékiek megnyugodhatnak: a következő esetek, bár nem egyediek, 10 km-es körzetünkön kívül történtek.)

Sztori-1:

Néhány hete egy régi ismerősöm beugrott hozzám a műhelybe. A nyári gumijai valahogy furcsának tűntek - NAGYON RÉGEN láttam ilyeneket... Kérdeztem is, hol szerezte őket. Elmesélte, hogy egy szervizben elkeveredtek(!) a gumijai, de még jól is járt, mert az eltűntek helyett kapott 4 db jó állapotú Michelin-t. Eddig rendben is volna, ha hibázunk, kárpótolni kell az ügyfelet... Aztán hirtelen észrevettem a gumik oldalfalán a jelölést: 16(!) éve gyártották.

Hogy ez miért baj?

Ilyen hosszú idő alatt a gumiabroncs anyaga elöregszik, a vele való közlekedés könnyen balesetveszélyessé válhat... Ha feliratkoztál díjtalan tanfolyamunkra, az 5. részben bővebben olvashatsz a témáról, sőt ott egy 2003-as bírósági ítéletről is beszámolok azzal kapcsolatban, hogy hány éves korig adható el újként egy gumiabroncs. Most csak annyit, hogy 5 évesnél idősebb gumik megvásárlása csak feltételesen ajánlható! (Értsd alatta: gyakoribb állapot ellenőrzés, 10 éves kor elérése után csere, akkor is, ha egyébként még használhatónak tűnnek.)

És a tanulság?

Többek közt - jobban jársz, ha tájékozott vagy...

Úgyhogy végül következzen a "műhelytitok": hogyan mérheted fel egy pillanat alatt a gumiabroncs életkorát? Keress a gumi oldalfalán hasonló jelölést (a "DOT" felirat után):

Gumiabroncs életkora

Itt pl. a következő számot olvashatod: 388

Vajon mit jelent?

Az első két számjegy (38) a gyártási hetet mutatja, a harmadik (8) a gyártási év utolsó számjegye. Ezt az abroncsot az 1998. év 38. hetében gyártották, vagyis 10 éves.

A 2000 után gyártott gumik életkorát már nem 3, hanem 4 számjegy jelöli: az első kettő a gyártás hete, a következő kettő a gyártási év utolsó két jegye. Tehát ha ezt látod: 3808, akkor olyan gumiról van szó, ami a 2008. év 38. hetében készült.

Ahogy észrevetted, a különbség csak egy 0, de míg a második példában említett abroncsot (3808) nyugodtan megvehetnéd, addig jobb, ha nem hagyod, hogy az elsőt (388) rád sózza valaki.

.

Frissítés: A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) közleménye a gumiabroncsok életkorával kapcsolatban

Sajtóközlemény
2016. március 08.

A hazai sajtóban az elmúlt években rendszeresen ellentmondásos információk láttak napvilágot a gumiabroncsok oldalán található DOT jelölésről.

A Szövetség fontosnak tartja ismét tisztázni a DOT mögött lévő számsor jelentését, illetve ezzel összefüggésben azt is, hogy meddig vásárolható meg, illetve használható egy abroncs biztonságosan.

1. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az „idei” abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!

2. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés. 

3. Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei  pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval. 

4. Az abroncsok élettartama 10 év. Egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.

5. A lényeg röviden. A gumiabroncs: 
Frissen gyártott: 3 éves korig
Új: 5 éves korig. Ez azt jelenti, hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt abroncs megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából!
Élettartama: 10 év, ezért 10 évesnél idősebb abroncsok használata biztonság-technikai okokból nem ajánlott!


Hozzáfűznivalód, véleményed, hasonló sztorid van? Ne titkold el! Hozzászólásoddal járulj hozzá te is, hogy ennek a blognak az olvasói egyre kevésbé legyenek átverhetők! :)

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2011. június 8. szerda Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Milyen méretről van szó? Mert Cliora több is lehetséges.
Kelt: 2011. június 8. szerda Szerző: Totzozi Vélemény linkje
Köszönöm! Szerinted Jó vétel 16e/db?
Kelt: 2011. június 7. kedd Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Persze, nyugodtan megveheted.
Kelt: 2011. június 7. kedd Szerző: Totzozi Vélemény linkje
Szia!
2009 es Michlen gumit megszabad még venni? Clióra lenne.
Kelt: 2011. március 28. hétfő Szerző: don101 Vélemény linkje
köszi a válaszod
Kelt: 2011. március 26. szombat Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
A DOT jelentése United States Department of Transportation, vagyis az abroncs megfelel az USA törvényes követelményeinek. Az ezután következő karakterek különböző gyártással kapcsolatos kódok, de ez neked nem lényeges. Amit valószínűleg keresel, az a gyártási idő, ami a DOT felirat melletti betűk és számok után egy kis keretben (mint a képen) található 4 jegyű szám. (Amiben az első két szám a gyártási hetet, a második két szám a gyártási év utolsó 2 jegyét mutatja.)

A gyártási időért a gumi mindkét oldalát meg kell nézned, mert a DOT felirat a gumi mindkét oldalán megtalálható, de a gyártási idő csak az egyik oldalon.
Kelt: 2011. március 24. csütörtök Szerző: don101 Vélemény linkje
Üdv mindenkinek!
Segitséget kérnék abban,hogy ezek mit jelölnek??? (gyártási év....stb)
DOT A5FB 2 TXR
Kelt: 2011. február 8. kedd Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
BMW, ez így teljesen korrekt üzlet volt: egyrészt nem is túl régi gumik, de tisztában voltál a gyártási idővel, csökkentett áron is kaptad. Akkor van probléma, ha a vevő nem kap ezekről megfelelő tájékoztatást, így nem hagyják meg neki a döntés jogát.
Kelt: 2011. február 7. hétfő Szerző: BMW Vélemény linkje
2010 január 21.én vettem Dunlop SP wintersport 205/55 r16 RSC defekttűrő gumikat 4-et használtan dot szám alapján 2007 38.hetében gyártották 46 ezer pénzbe volt az egész számlát is adtak róla.Azóta mentem vele 15.000km-et minden gond nélkül.Ne felejtsük el a büvös szót használt a termék nem szabad új és csúcsminőséget várni ilyen termékektől vagy ha ez az igényünk akkor újat kell venni.De azt sem szabad elfelejteni a téli gumi is csúszik meg elkapar csodát nem szabad várni.
Pl én a 10kerületben vettem egy kimondottan kóklernek tűnő helyen a gumikat mégis jól sült el az üzlet számlát is kaptam róla meg a termék is elfogadható állapotban van.
Nyáron meg felteszem a nyári gumijait az Continental 205/55 r16 RSC sport azt az autóhoz kaptam amikor megvettem csont új volt akár csak az autó dot szám alapján 2009-es.
Oda kell figyelni ennyi az egész lerobbant gumit távolról meglehet ismerni kirepedezett kifakult fos ennyi.
Kelt: 2010. április 9. péntek Szerző: Krisztian Vélemény linkje
Üdv Mindenkinek,
Én tavaly vettem egy nyárigumi garnitúrát, utazás előtt voltam és nem tudtam új gumikat venni, igy hát elmentem a közeli gumishoz. (11. ker Karinthy F.út.17) és mondtam hogy szeretnék egy jóminőségú nyárigumit. Akkor nem igazán értettem hozzá, előtte nem is néztem utána, hogy mire kell figyelni.
Most kiderült, hogy rámsóztak egy 99-es évjáratú 4 évszakos Michelin gumit.
Iagzából az a bosszantó, hogy ezt egy gumis csinálta aki még értett is hozzá, és tudnia kéne hogy 10 éves gumit nem adok el senkinek.
A történethez hozzá tartozik hogy a kollégám is elment ehez a gumishoz, és rá is ilyen 10 éves gumit akartak rásózni.
291 - 300 a(z) 307-ból/ből:

Hozzászólások lezárva