Úttalan utak, porfelhő,sártenger: rémálom vagy kihívás?

Kategória:: Színes-érdekes Publikálás dátuma: 1 hozzászólás

Küzdelem a tereppel úttalan utakon, porfelhőben és sártengerben - kinek rémálom, kinek kihívás. A pünkösdi hétvégén Tokod térségében megrendezett Enduro Európa Bajnoki Futam résztvevői nyilván az utóbbiak közé tartoznak... Tokodi lakos lévén, nem kellett messzire menni ahhoz, hogy elkészülhessen ez a beszámoló. :)

Képes beszámoló: Enduro Európa Bajnokság 2009, Magyar Futam, Tokod

De mi is az az enduro?

A terepmotorozás egyik ága, melynek során a versenyzőknek naponta több kört megtéve viszonylag nagy (200 km feletti) távolságot kell legyőzniük.

Az előre kijelölt, idő- és áthaladás-ellenőrző pontokkal ellátott útvonal különböző nehézségi fokozatú szakaszokból áll:  küzdelmes terep, szűk erdei ösvény éppúgy része, mint a motocross jellegű, épített körpálya. A pálya nyomvonala a résztvevők számára a start előtt titkos, indulás után a tájékozódást jelek segítik.

Ha a nehéz terepen a motor - ami egyébként közúti közlekedésre is alkalmas - felmondja a szolgálatot, a versenyző csak magára számíthat: a szükséges szerelést-javítást kizárólag saját maga végezheti el a nála lévő szerszámok és alkatrészek segítségével. (Csak a kijelölt szerviz területen használhatja az ott található eszközöket.)

Nap végén a motorok zárt parkolóba kerülnek a következő rajtig sem beindítani, sem javítást végezni rajtuk nem lehet.

A rangsor a különféle pályaszakaszokon mért időeredmények, illetve a begyűjtött hibapontok szerint alakul.

A Tokodi Futam

Az egész azzal kezdődött, hogy a verseny előtti napokban egyre több, főleg külföldi rendszámú lakókocsi, lakóautó, kamion kezdte benépesíteni a számukra biztosított területet - hamisítatlan, nyárias kempinghangulatot teremtve a tábornak otthont adó cégek telephelyén.

Ezzel szemben az időjárás nem annyira a nyarat idézte. A képeken is jól láthatóan tornyosuló sötét felhők már az elején előrevetítették, hogy ezen a versenyen nem a napsütésé lesz a főszerep.  

 Enduro EB Tokod 2009 

 És valóban, míg a futam első napján, szombaton  még nyeltük a port és figyeltük a nagy ugrásokat az egyik leglátványosabb szakaszon, a tokod-ebszőnybányai motoros pályán, addig vasárnap az egész napos esőnek köszönhetően a terület sártengerré vált. Na, de egy enduro verseny dagonya nélkül nem is lett volna az igazi!  

Enduro EB Tokod 2009

Azért nem csak a sarat dagasztottuk (mert ebből a tevékenységből a versenyzőkön kívül nekünk, nézőknek is bőven kijutott), hanem némi információt is sikerült begyűjteni a versennyel kapcsolatban. Köszönet érte Szabó Lászlónak, aki a Tokodi Motoros Sportegyesület oszlopos tagjaként, és az egyik fő szponzor (Farkas Transz) munkatársaként részt vett a bajnokság szervezésében.

Ő mondta el, hogy:

19 országból 280 versenyző indult az európa-bajnoki futamon. (Az egy helyen parkoló csaknem 300 motor nem akármilyen látványt nyújtott!)

Voltak páran, akik technikai problémák miatt nem értek célba, és tizenegynéhányan olyanok is, akik sérülés miatt kényszerültek feladni a versenyt. Bár két sérültet haza kellett vinni, egy pedig kórházba került, azért igazán komoly baleset senkit nem ért.

A különböző kategóriákban a következő győzelmek születtek (zárójelben a motor márkája): Junior E1: francia (Husquarna), Junior E2/E3: francia (Husquarna),  Senior E1: lengyel (Yamaha), Senior E2: portugál Husquarna), Senior E3: szlovák (KTM), Veterán: német (Honda), Nők: francia (KTM), 125 4T: francia (Yamaha), 50 ccm: olasz (HM)

A kategóriájukban európa-bajnoki címet elért versenyzők jutalma egy-egy gyönyörű, hollóházi porcelán kupa lett. Saját, rajtnál készült fényképét, egy üveg kifejezetten ez alkalomra felcímkézett, térségből való bort, na meg frissen szerzett élményeit minden résztvevő ajándékba vihette haza.

A siker titka?

A 6 hektáron elterülő tokodi motorospálya - amely nemcsak motorozásra, hanem terepautózásra, quadozásra, terepkerékpározásra is alkalmas - kiváló adottságaival minden bizonnyal hozzájárult a sikerhez.

És a legfontosabb: egy maroknyi lelkes ember féléves, önzetlen munkája. A lebonyolítást a Tokodi Motoros SE néhány tagja (6-8-an) önerőből, nagyjából 50 önkéntes segítő részvételével végezte. Nélkülük nem adhatott volna otthont térségünk ennek az európai szintű rendezvénynek.

A fenti, "saját termésű"  fotókon túl beszéljenek további képek a versenyről!

Ezeket Kékesi Zoltán (www.kekefoto.hu) készítette, és a szervezők bocsátották rendelkezésünkre:      

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009

.

Az alábbiak pedig Moldvai Márton (macsekfoto.extra.hu) fotói:      

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009 

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Enduro EB Tokod 2009 Enduro EB Tokod 2009

Szólj hozzá! 

Címkék: enduro Tokod

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2009. június 6. szombat Szerző: ata Vélemény linkje
Kösz a tájékoztatást én sajnos (tokodiként) lemaradtam róla…

1 - 1 az 1-ből:

Hozzászólások lezárva