Adac nyárigumi teszt 2009

Kategória:: Gumiteszt Publikálás dátuma: 17 hozzászólás

2009-ben is az átszerelési szezon kezdetére időzítette aktuális nyárigumi tesztjének megjelenését az Adac. Az idei termés: 2 méretben összesen 35 modell. A tesztelés a vizsgált gumiabroncsok több, mint harmadánál derített fényt jelentős hiányosságokra, melyeket a német autóklub "nem ajánlott" ill. "feltételesen ajánlott" besorolással honorált. 

Az utóbbi napokban egyre többen keresnek rá az Adac legfrissebb nyárigumi tesztjére. Legalábbis ez derül ki a statisztikáinkból. (Bár a mai napig nem igazán jelentettünk releváns találatot az ügyben - a blogra érkezők csak a tavalyi téligumi teszt kapcsán született bejegyzéssel találhatták szembe magukat.) Nem úgy ezután. Mivel nem szeretnék csalódást okozni az ide látogatóknak, pótoljuk a mulasztást!

Annál is inkább, mert egy kis nyomozás után nyilvánvalóvá vált, hogy - a téligumi szezonnal ellentétben - idén tavasszal senki nem foglalkozott a témával. (Legalábbis én mostanáig nem találtam róla semmit magyarul, 1-2 táblázaton kívül.) Vagyis  ezen a helyen találkozhatsz elsőként az Adac honlapján fellelhető, legújabb tesztjük alapján készült rövid összefoglalóval, magyarítva.

Ez következik - csak itt, csak most, csak Neked, a Gumibiznisz Blog Olvasójának! :) (+ teszteredmények a bejegyzés végén)

Jól járunk az olcsó távol-keleti gumival vagy kifizetődőbb a minőség?

A tesztben 35 abroncs szerepel 2 méretben: 185/60 R14 és 205/55 R16.  Jól látszik, hogy a neves márkák gumijai minden téren megfelelően teljesítettek. Aki viszont olcsón vásárol, később a magasabb üzemanyag-szükséglet és az erősebb kopás miatt pénzt veszít.

205/55 R16 W:

Az olcsó gumi nem feltétlenül jelent megtakarítást. Ez a legfontosabb tanulsága a legfrissebb Adac tesztnek - a világ talán legszigorúbb gumitesztjének -, amelyben 17  db, 205/55 R16 méretű gumiabroncs mérte össze erejét. 

A fenti megállapítás legékesebb bizonyítéka a "különösen ajánlott" Michelin Primacy. A francia abroncs a vizsgálat legrosszabb eredményt elért tesztgumijához képest dupla élettartamú, és 100 km-en csaknem fél liter üzemanyag megtakarítását teszi lehetővé. A helyes gumiválasztás tehát nemcsak a pénztárcának, hanem a környezetnek is hasznos.

A jó guminak természetesen nemcsak takarékosnak, hanem biztonságosnak is kell lennie. A Michelin eredménye ezen a téren is kiemelkedő: nedves úton, 100-as tempónál 77 m a fékútja, míg a Syron Race 1 ugyanilyen körülmények között valamivel több, mint 86 m után áll meg.

185/60 R 14 H:

A koppintás nem mindig sikeres. A mintázatok és a karkaszok könnyen másolhatók ugyan, de a gumikeverékek receptjeit a gyártók hétpecsétes titokként őrzik. Ezért a nagy múltú márkák még mindig határozott előnnyel bírnak az olcsó versenytársakkal szemben. Következésképp: jó tapadás, hosszú élettartam, kis gördülési ellenállás nem társul a szuperalacsony árakhoz.

Ráadásul nem kell mindent elhinni, ami a gumikra rá van írva: a Wanli oldalfalán hivalkodó M&S szimbólum valójában egy "nem ajánlott" nyári gumit takar. Ez a kínai abroncs nedves útfelületen magasabb hőmérsékletnél is csúfos kudarcot vall. 

Forrás: www.adac.de

Összefoglaló táblázatok

A képeken az összesített eredményeket is tanulmányozhatod. Minél alacsonyabb a pontszám, annál jobb a gumi teljesítménye az adott területen.

.

Adac nyárigumi teszt 2009

Adac nyárigumi teszt 2009

.

Egy kis segítség a táblázatokhoz: Trocken = száraz út, Nass = nedves út, Geräusch = zaj, Kraftstoffverbrauch = üzemanyag- fogyasztás, Verschleiss = kopás.

Az értékelések: Besonders empfehlenswert = különösen ajánlott, Empfehlenswert = ajánlott, Bedingt empfehlenswert = feltételesen ajánlott, Nicht empfehlenswert = nem ajánlott. 

Ha az olvasgatáson túl hozzá is szólnál, csak bátran!

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2011. február 9. szerda Szerző: Adac nyárigumi teszt 2011 | Gumibiznisz Vélemény linkje
[...] - Adac téligumi teszt 2010 » - Adac nyárigumi teszt 2010 » - Adac téligumi teszt 2009 » - Adac nyárigumi teszt 2009 » [...]
Kelt: 2010. július 22. csütörtök Szerző: vwibrahim Vélemény linkje
Hali! :D Nem szoltam semmit! :)
Akkor meg ott van a Michelin Energie Saver. :)
Kelt: 2010. július 21. szerda Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Az UG7 téli gumi tényleg OK, de sajnos ZS Vredestein T-Trac Si gumiját nem helyettesítheti, mert az meg nyári:)
Kelt: 2010. július 21. szerda Szerző: vwibrahim Vélemény linkje
Helló ZS! Én a Goodyear Ug7 et ajánlanám. A következő szezon lesz a 3. aminek nekimegyek velük. Ujan vettem őket és eddig 1mm-t koptak. Évi 25000et megyek ugyhogy használom őket! Tapadás vízen havas uton jégen és száraz uton is kiváló. Igaz annyi mint egy michelin de jobb is csak a kopásállósága kicsit rosszabb mint a micheliné, de a többi tulajdonsága sokkal jobb! De olvass utánna a teszteken. Nekem bejött!
Kelt: 2010. július 21. szerda Szerző: ZS Vélemény linkje
Én jelenleg a Vredestein T-Trac Si modelljét használom. Tapadásban nagyon jók, viszont nagyon sérülékeny az oldalfaluk. Nem vagyok egy guminyúzó tipus, de már másodjára kell cserélnem a gumit oldalfal sérülés miatt, ami elég bosszantó! Sajnos legközelebb valami más márkát kell kinéznem...
Kelt: 2010. április 5. hétfő Szerző: Gabeszpapesz Vélemény linkje
Sziasztok !
A napokban voltam több autógumiboltban,ahol különböző márkák ki vannak pakolgatva egymás mellé és különös következtetésre jutottam.
Végigtaperoltam vagy 15-20 különböző márkát és hihetetlen,hogy a Michelin energy saver mennyivel másabb társainál.
Tapasztalatok:-Érezhetően lágyabb mint a többi(elvileg ez kopik a legkevésbé),-ahogy húztam végig rajta az ujjaim jobban tapadt mint egy Locktite ragasztó,-sokkal simább a felülete mint a többinek!!!! Mi ez ha nem a minőség jele!!!!!!!!!!!!
Ui:Nekem megéri az a + 5000 Ft guminként ezt a minőségkülönbséget!!!!

Üdv:Gábor
Kelt: 2010. március 1. hétfő Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Azt akkor nem a 2009-es tesztjükben láthattad. Viszont itt a legújabb, 2010-es Adac nyárigumi teszt: www.gumibiznisz.hu/adac-nyarigumi-teszt-2010
Kelt: 2010. február 27. szombat Szerző: Sum Qui Sum Vélemény linkje
Érdekes,hogy az Eco Control itt nincsen említve.
Kelt: 2010. február 27. szombat Szerző: Sum Qui Sum Vélemény linkje
Sziasztok!
A mai napon nézegettem a nyári gumi kínálatot és utána is néztem az Adac tesztnek.Vékonyabb és kisebb gumik esetén a legjobbnak a Fulda Eco Control jött ki,illetve a Kumho Solus KH17.Ez utóbbi igen pozitív,már csak annak fényében is,hogy az előző gumija még a nem ajánlottminősítést kapta.Ami miatt írtam ezt,mert mind a két gumi igen kedvező áron kapható most,sokkal olcsóbban,mint riválisaik.És mint említettem,az ADAC szerint ők ketten a legjobbak.Hátha tudtam segíteni valakinek...
Kelt: 2010. február 25. csütörtök Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Így van, a Goodyear különösen ajánlott. Valószínűleg azért került alulra, mert a sebességkategóriája a többitől eltérően nem W, hanem V. (Mindenesetre előbb-utóbb visszamenőleg magyarítjuk majd ezeket a táblázatokat is.)
1 - 10 a(z) 17-ból/ből:

Hozzászólások lezárva