Hogyan válasszak autógumit?

(Összefoglaló táblázattal az autógumi márkákról a végén)

Vajon melyik a jó gumi a sok közül? – merül fel gyakran a kérdés azokban, akik  autógumi vásárlás előtt állnak.

Ennek megítélése azonban a legtöbb esetben relatív: ami a szomszédodnak/barátodnak /munkatársadnak megfelel, lehet, hogy neked nem válik be, és fordítva. Nem is csoda, hiszen az autók, az igények és a használat módja általában különböznek.

A kérdés tehát helyesen így hangzik:
Melyik autógumi a leginkább nekem való? (Végül is, te fogsz vele járni!) A válasz pedig az abroncsok üzemeltetési körülményeitől, a rajtuk futó járművektől és a feléjük támasztott elvárásaidtól függ.

Milyen szempontokat érdemes végiggondolnod vásárlás előtt, hogy elégedett gazdája legyél a választott autógumiknak? 

1. Az autógumi használatának módja, körülményei

Normál körülmények között használva (száraz út; lakott terület, normál sebesség) minden autógumi nagyjából egyformának tűnik. Folyamatosan nagy teljesítményen (pl. autópálya) vagy kritikusabb útviszonyok között üzemeltetve (pl. forró aszfalt, eső, hó) viszont az autógumik közötti különbségek észlelhetővé válnak.

Mit érts ez alatt? Egy saját példa: A hétköznapokban, kisebb távolságok megtételére, helyben használva, átlagos sebesség mellett egy gazdaságos márka nyári gumijaival semmi probléma nem volt. Ellenben autópályán, megterhelt járművel a kanyarstabilitásuk elmaradt a korábban használt  Continental abroncsokétól (prémium kategória). Kanyarban érezhetően bizonytalanabbá vált az autó, vagyis ezekkel a gumikkal a megengedettnél lassabban lehetett csak biztonságosan közlekedni. (Ami persze nem probléma annak, aki főleg városban autózik és csak ritkán keveredik autópályára. De ha gyakran, esetleg napi szinten nagy távolságokat teszel meg, akkor a gumiktól nyilván mást vársz…)

Javaslat: 

Ha többnyire nagy sebességgel, körülményektől függetlenül (télen-nyáron, forróságban, fagyban, esőben, hóban egyaránt) sokat  autózol, érdemes prémium minőségű (de legalább középkategóriás) autógumit választanod.

A főként városi útviszonyok között használt autókon jól beválnak a gazdaságos abroncsok.

2. Az autód jellemzői

Aranyszabály: az autógumi  „tudjon” inkább többet, de legalább annyit, mint az autód. Így nem fordulhat elő, hogy a jármű előnyös tulajdonságai az abroncsok miatt nem tudnak érvényesülni.

Javaslat:

 Új, nagy teljesítményű, prémium márkájú autókra prémium minőségű autógumikat érdemes szereltetni.

A prémium minőségű autógumik  természetesen a kis- és középkategóriájú autókon is jó szolgálatot tesznek (sőt általában gyárilag is ezekkel szerelik fel őket), de ezeken a gépkocsikon a  középkategória kedvezőbb árú képviselői  is kitűnően helytállnak.

Az idősebb, kisebb teljesítményű, keveset használt járműveken megfelelő megoldást jelentenek a gazdaságos kategória abroncsai is.

3. A saját elvárásaid

A különböző tesztek olyan jellemzőket értékelnek, mint pl. az autógumi viselkedése száraz és vizes úton (téli gumiknál hóban és jégen is), különböző manőverek, fékezés; aquaplaning ellenállás, utazási komfort, menetzaj, üzemanyag-fogyasztás, kopás, gördülési ellenállás.

Javaslat:

 Ha egy autógumitól minden tekintetben kiegyensúlyozott teljesítményt vársz, illetve biztonság, kényelem, vezetési élmény szempontjából a legtöbbet szeretnéd kihozni az autódból, válassz a prémium márkákból!

Ha városi útviszonyok között és autópályán egyaránt biztonságos megoldást szeretnél az előbbinél olcsóbb áron, válassz középkategóriás abroncsot! Ezek az autógumik a gyakorlatban csak alig érzékelhető mértékben maradnak el némely tulajdonságban a prémium márkák mögött.

Ha az elérhető ár érdekében kiegyezel egy szükségszerű, de elfogadható mértékű kompromisszummal, vásárolj gazdaságos, alsó kategóriás autógumit!

Amennyiben a fentiekben leírtakat figyelembe véve döntesz mellettük (idősebb, kisebb teljesítményű autó; városi útviszonyok közötti, vagy nem túl gyakori és nem az autód határait feszegető használat), ezt észre sem fogod venni, hiszen a gyengébb tulajdonságok úgyis csak nagy teljesítményen üzemeltetve, szélsőséges útviszonyok között jönnének elő.

Kapcsolódó témák:

Mit kell tudni az autógumi mintázatokról? »

Gumitesztek »

4. Ár

• Prémium kategória: magasabb árfekvés
• Középkategória: közepes árfekvés
• Gazdaságos (alsó) kategória: alacsonyabb árfekvés

Autógumi márkák összefoglaló táblázata

Kategória
Márkák
Jellemzők
Prémium

Bridgestone

Continental

Dunlop

Goodyear

Michelin

Pirelli

• Minden téren kiegyensúlyozott teljesítmény

• Kiemelkedő teszteredmények

• Legújabb technológiák és, fejlesztések; kutatási eredmények elsőként való megjelenése

• Magasabb árfekvés

Közép

BFGoodrich

Hankook

Firestone

Fulda

Kleber

Uniroyal

Vredestein

Yokohama 

• Jó (esetenként kiváló) teszteredmények

• Gyakran a nagy gyártók másodmárkái

(Pl. Continental → Uniroyal
Michelin
 → Kleber, BFGoodrich 
Bridgestone → Firestone
Goodyear 
→ Fulda)

• A gyakorlatban alig észrevehető különbség a prémium márkákhoz képest

• Közepes árfekvés, kedvező ár-érték arány

Alsó (gazdaságos).

Barum

Ceat

Dayton

Debica

Kormoran

Marangoni

Matador

Sava

• Gyakran a nagy gyártók harmad- vagy negyedmárkái 

(Pl. Bridgestone → Dayton 
Michelin → Kormoran
Continental 
→ Barum 
Goodyear 
→ Sava, Debica 
Pirelli 
→ Ceat)

• A kedvező ár érdekében szükséges, elfogadható mértékű kompromisszumok

• Alacsony árfekvés