Mit ellenőrizz a gumikon kívül? (Tanácsok autós nyaraláshoz)

Kategória:: Baleset-megelőzés Publikálás dátuma: 0 hozzászólás

Rekordot dönt az autós turisták száma 2011 nyarán, ám az útra való felkészülés nem tartozik az erősségeik közé... Mire figyeljünk, hogy jól kezdődjön, és jól is végződjön a vakáció négy keréken? Hogyan tehetjük biztonságosabbá a nagy utazást, és csökkenthetjük minimálisra a vele járó kockázatot? 

autos-nyaralas.jpg

Az "Indulj el felkészülten, érkezz meg biztonságban!" kampány részeként 2011. május 12. és 31. között 15 európai országból 5622 gépkocsivezető bevonásával készített közlekedésbiztonsági felmérést a Goodyear Dunlop.

A vizsgálat szerint idén nyáron az európai turisták mintegy 74%-a autóval kel útra számuk több, mint kétszer annyi, mint ahányan a repülés mellett döntenek. A megkérdezettek több, mint fele 1000 km-nél hosszabb utat szándékozik levezetni, minden negyedik sofőr pedig 2000 km-t , vagy annál is többet tesz meg szabadsága alatt.

Az autós turisták tehát összességében jó pár milliárd kilométert lehúznak a nyáron, minden korábbinál nagyobb mértékben fokozva ezzel a szezonális forgalom sűrűségét egyes régiókban.

europa-utjain.jpg

Európa útjain kb. 250 millió autó gördül. Nyáron az autós turisták miatt bizonyos régiókban különösen sűrű lehet a forgalom.

A felmérés szerint 2011 három legnépszerűbb úticélja: Olaszország (18% választja), Franciaország(17%), Horvátország (17%).  Ezt Spanyolország (12%), Bulgária (10%) és Németország (10%) követi. Sokan töltik a vakációt saját országhatáraikon belül. Különösen igaz ez a franciákra, bolgárokra, és olaszokra a németek, osztrákok és oroszok viszont idén inkább a külföldi nyaralást részesítik előnyben.

Függetlenül attól, hogy az utazók saját országukban maradnak, vagy átlépik a határokat, gyakran egészen egyszerű és magától értetődő biztonsági előkészületekről feledkeznek el, vagy hagyják figyelmen kívül azokat. Kis dolgokról van szó, elmulasztásuk mégis nagy mértékben fokozza az utazással együtt járó feszültséget és veszélyeket...

A felmérés nyilvánvalóvá teszi: minden harmadik autós legalább 5 órát vezet szünet nélkül, bár az orvosi ajánlások szerint 2 óránként meg kellene szakítani az utazást pihenés, felfrissülés céljából. Ennek elmulasztása jelentősen növeli a kimerültségből adódó figyelmetlenség, és a rendkívül veszélyes volán mögötti  pillanatnyi elalvás kockázatát.

sz%C3%BCnet.jpg

A felmérés német résztvevőinek eredménye: Nagyon sokan 3-4 órát, vagy még több időt töltenek a volán mögött megszakítás nélkül, pedig 2 óránként ajánlatos lenne szünetet tartani.

Szintén minden harmadik  járművezető ismeri el azt, hogy indulás előtt sem a guminyomást, sem a motorolaj szintet nem ellenőrzi és korrigálja. A válaszadók 30%-a abban is bizonytalan volt, hogyan kell a csomagokat biztonságosan elhelyezni az autóban.

A vizsgálat eredményei alapján a Goodyear Dunlop az utazásra való felkészülés legalapvetőbb tennivalóit öt egyszerű, ám annál hasznosabb javaslatban foglalta össze.

A legfontosabb autós tippek nyaraláshoz

• Készítsd fel az útra magadat!

Indulás előtt pihend ki magad, és ne felejts el elég vizet inni! Úgy tervezz, hogy ne az idő szorításában teljen az utazás, hagyj elég időt az úticél elérésére!

• Készítsd fel az útra az autódat!

Ellenőrizd a jármű állapotát, és minden alapvető funkcióját! (fényszórók, hátsó lámpák, irányjelzők, ablakmosó folyadék, motorolajszint, fékfolyadék, guminyomás, ablaktörlő gumik, működő telefon kihangosító, akkumulátor)

• Készülj fel az útból!

Tervezd meg az útvonalat, és tájékozódj, milyen közlekedési szabályok vannak érvényben az érintett országokban!

•  Győződj meg az utasok és a poggyász biztonságáról!

A biztonsági öv és a gyerekülés szabályos használata kiemelkedő szerepet játszik a balesetek súlyossági fokának csökkentésében, és nem kevésbé fontos a poggyász helyes rögzítése sem.

A csomagok és egyéb tárgyak ne legyenek szanaszét az utastérben, mert ütközés, vagy hirtelen fékezés esetén hátulról előre repülve akár ölni is képesek. A legsúlyosabb holmikat a csomagtérben közvetlenül a háttámlák mögé célszerű tenni, és ott rögzíteni, kivédve ezzel a felgyorsulás lehetőségét.

Ami a csomagtérből kiszorul, ugyanezen okból legjobb, ha az első ülések mögötti lábtérbe kerül, az apróbb dolgok elhelyezésére pedig ott a kesztyűtartó, az oldalzsebek, ill. a háttámlára rögzíthető tárolók.

• Feltétlenül ellenőrizd a gumikat!

A megfelelő profilmélység és a helyesen beállított guminyomás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. (Pótkeréken is! Erről gyakran elfeledkeznek, mert viszonylag ritkán van rá szükség, de ha mégis, akkor aztán nagyon!) A megterhelt és  terhelés nélküli autóhoz tartozó abroncsnyomás pontos értékéről a járműved használati útmutatójában, a tanksapkafedél belső részén, vagy az ajtóoszlopon találhatsz információt. .

Te milyen tanáccsal egészítenéd ki a fentieket? Vélemény,  tapasztalat az autós vakációval kapcsolatban? Szólj hozzá!

Ne felejtsd el a “Tetszik” és/vagy a +1 gombot se nyomni itt lentebb, ha hasznosnak találod ezt a bejegyzést! 

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Hozzászólások lezárva