Adac nyárigumi teszt 2014

Kategória:: Gumiteszt Publikálás dátuma: 13 hozzászólás

Március végén - a megszokotthoz képest 1 hónapos csúszással - jelent meg az Adac 2014-es nyári gumi tesztje. A késés nem véletlen. A nagy múltú, 1903-ban alapított, csaknem 19 millió tagot számláló német autóklub történetének legkritikusabb napjait éli...

Az idei nyárigumi tesztek megjelenésének viharos háttere

Az Adac körüli botrány január közepén robbant ki, amikor a Süddeutsche Zeitung - birtokába került belső dokumentumokra hivatkozva - manipulációs vádakkal illette a szervezet 2014-es Sárga Angyal díját. A lap szerint a népszerűségi díj méltatlanul alacsony részvételről tanúskodó közönségszavazatainak számait nagyságrendileg megváltoztatták. Konkrétan az első helyezést elért, ezzel a „Németország kedvenc autója” címet elnyerő VW Golf 3409 szavazata helyett hivatalosan több mint 34000-et kommunikáltak.

A krízis tovább mélyült, miután más leleplező hírek is szárnyra kaptak. Mentőhelikopterek magáncélú használata - még egy felázott focipálya pörgő rotorral történő szárítása is belefért -, az autómentő szolgálat által a helyszínen értékesített akkumulátorok irreálisan magas ára, egy regionális vezető Adac-tól bérelt, ám előtte saját tervei szerint megépíttetett villája…

A botránysorozat természetesen nem maradt következmények nélkül. Az egyesületnél független átvilágításra került sor, amely évekre visszamenőleg alátámasztotta a Sárga Angyal szavazás számainak manipulációját, ráadásul a rangsor esetenkénti megváltoztatására is fényt derített.

Az érintett autógyártók sorra visszaadták az Adactól kapott díjaikat. Peter Mayer elnök, valamint Michael Ramstetter sajtófőnök távoztak tisztségükből, majd a szervezet Karl Obermair ügyvezető igazgatótól is megvált. Az egyesület teljes megújulást ígér. Ám a bizalom megrendülése így is tömeges, tízezrekben mérhető kilépési hullámot generált a tagok között. És akkor a bizalmi válság terméktesztekre gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk...

Köztudott, hogy Európa legnagyobb autóklubja autóktól és tartozékaiktól kezdve, gyereküléseken át az üdülőhelyekig számos területen végez teszteket. Köztük olyanokat, melyek kivitelezése a megfelelő háttér hiányában nem sok szervezet számára lehetséges, legalábbis hasonló alapossággal. (A gumitesztek is ebbe a kategóriába tartoznak.) Az általuk publikált eredmények rengeteg fogyasztó számára jelentettek már segítséget vásárlási döntéseik meghozatalában. Most, a szervezet szavahihetőségének megingásával ez irányú munkásságuk megbízhatósága is sokakban megkérdőjeleződött.

Január óta egy csomó, a botrány által megtépázott hírnevű szervezetet kifigurázó karikatúra látott napvilágot a németeknél.Talán így próbálják feldolgozni a keserű csalódás okozta traumát...

Adac-karikatúra 2014

Szeretnél több, a témában született karikatúrát megnézni? Kattints ide! »

.

Az Adac-botrány margójára - a gumibiznisz.hu hozzáfűznivalója a történtekhez

Ez a történet számunkra - szereplőktől függetlenül - a bizalom elvesztegetéséről szól, és mint ilyet, szomorúnak tartjuk.

Noha mindig is voltak, akikben az Adac tesztjeivel, statisztikáival szemben kétségek fogalmazódtak meg, a szervezet alapvetően mégis óriási bizalmi tőkével bírt. Rengetegen támaszkodtak vásárláskor az ő terméktesztjeik eredményeire ki jobb híján, sokkal többen viszont kifejezetten azért, mert nagyra becsülték, hitelesnek fogadták el azokat. A felhalmozódott bizalom, a jó hírnév mérhetetlenül értékes dolog. Rászolgálni hosszadalmas és kitartó munkába kerül, eljátszani viszont akár pillanatok műve is lehet és a sérülést nem egyszerű helyre hozni...

A Sárga Angyal üggyel a nagynevű klubnak pont a bizalmi tőkéjét, a szavahihetőségét sikerült megrendítenie. Nem csoda, hogy az adatok kozmetikázásának közvetlen felelőseként megnevezett Michael Ramstetter kommunikációs igazgató az ügy kipattanása után tömören és lényegre törően csak annyit mondott: "Ezt elcsesztem."

Mi annyit fűznénk az egészhez, hogy a történtek kapcsán még inkább átérezzük annak a bizalomnak a súlyát és felelősségét, ami a saját területünkön, autó- és gumiszervizként megnyilvánul felénk. Régi ügyfelek, akik folyamatosan megtisztelnek a bizalmukkal... Újak, akik közül sokan azzal jönnek el, hogy ismerősük / munkatársuk / rokonuk ajánlott nekik... Vagy azok, akik úgy itt hagyják pl. műszakiztatni az autójukat, hogy még csak meg sem várják, míg elsoroljuk, mit tartunk szükségesnek rendbe tenni rajta, mondván: "Rátok bízom, csináljátok csak, amit jónak láttok, szóljatok, ha kész!" Azért ezek nem kis dolgok, nem magától értetődőek, és nem 1-2 napban (de még csak nem is 1-2 évben) mérhető, amíg kialakulnak...

Szóval, mi töretlenül azon leszünk, hogy nálunk soha ne kelljen a bizalommal való visszaélés vonatkozásában elhangoznia a fent idézett mondatnak. (Ténykedési körünket tekintve persze más vonatkozásban se! ) )

.

Gumitesztek - a gyanú árnyékában

A bizalmi válság az Adac széles körben népszerű gumitesztjeit sem hagyta érintetlenül, a botránysorozat nyomán a gyanú árnyéka vetült rájuk is.

Egyes vádak szerint az autóklub lehetőséget teremtett arra, hogy a tesztabroncsok beszerzésének helyszíneire a gyártók olyan speciális, kifejezetten a vizsgálati feltételeknek megfelelő abroncsokat szállítsanak, melyek a piacra kerülő szériagyártású abroncsoknál jobb teljesítményre képesek.

Az egyesület a vádakat visszautasította, és hogy a gumitesztekkel kapcsolatos kétségeket eloszlassák, az eredményeket a Stiftung Warentest nevű fogyasztóvédelmi szervezettel felülvizsgáltatták. Az Áruteszt Alapítvány a kereskedelemben anonim módon 8 modellt szerzett be szúrópróbaszerűen, majd ezt a mintát gördülési ellenállás és nedves fékezés szempontjából újratesztelték. (A vizsgálatok elvégzése természetesen időbe került, ez az oka, hogy a nyári gumi tesztek megjelenése idén későbbre tolódott.)  

A független minták eredményeinek összevetése az eredetiekkel a manipulációs vádakat nem támasztotta alá.

A felülvizsgálat vállalásán kívül más módon is próbálják meggyőzni a fogyasztókat a tesztek semlegességéről és függetlenségéről. A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nemcsak az eredményeket, hanem a teszt elkészítésének mikéntjét, a tesztfolyamatokat is részletesen taglalják, különös tekintettel a termékek kiválasztására és beszerzésére.

A vizsgálatban szereplő méretekről és modellekről egy konzorcium dönt, többségi szavazatok alapján. A cél az, hogy alacsony árfekvéstől a prémium termékekig minden árkategória képviseltesse magát.

Adac nyárigumi teszt 2014

Minden vizsgált modellből 7 garnitúrát szereznek be, nyilvános forgalomban, anonim módon: 6-ot a tesztelés megkezdése előtt, 1-et utána egy másik kereskedésben, összehasonlítás céljából. Eltérések esetén ezt további vásárlások és vizsgálatok követik.

.

Adac nyárigumi teszt 2014

A tesztalanyok számokat kapnak, a teszt során ezzel azonosítják be őket, a márka ill. modell megnevezése a folyamat végéig háttérben marad. 

A 2014-es nyárigumi tesztek ismertetése

Idén összesen 33 modellt vetettek alá átfogó vizsgálatoknak, két nagyon elterjedt méretben : 175/65 R14 és 195/65 R15.

adac-2014-nyar-2.jpg

A gumiabroncsok viselkedését a guminyomás alapvetően befolyásolja, ezért folyamatosan ellenőrzik és ha kell, beállítják. A tesztelés előkészítéséhez tartozik a DOT-számok és az EU-s címke adatainak pontos dokumentálása, és - a végleges menettulajdonságok biztosítása érdekében - az abroncsok kb. 450 km-en át történő bejáratása.

.

• 175/65 R14 méretben 16, olyan kisautókra való nyári gumiabroncs szerepel, mint pl. Fiat 500, Mazda 2, Opel Corsa, Renault Twingo, Toyota Yaris vagy Ford Fiesta.

Az indulók közül 6 jó, további 6 megfelelő, 1 elégséges, és 3 elégtelennel zárt.

adac-2014-nyar-4.jpg

Aquaplaning hajlam vizsgálata: 7 mm mély vízréteggel borított útfelületen, a sebességet 65 km/h-ról 5 km/h-s lépésekkel 95 km/h-ig emelve... A vizes tesztek Németországban, a Continental tesztpályáján zajlottak. Tesztjármű a kisebbik gumiméretnél: Ford Fiesta

.

A legmeggyőzőbben kiegyensúlyozottak, így jó ("különösen ajánlott") értékelést kaptak: Continental EcoContact 5, Hankook Kinergy Eco K425, Pirelli Cinturato P1 Verde, Bridgestone Ecopia EP 150, Falken Sinera SN832 Ecorun, Nokian Line.

A következő, megfelelő ("ajánlott") csoportba került gumik többnyire nedves úton mutatkozó apróbb hiányosságok miatt csúsztak le az élről: Firestone Multihawk, Michelin Energy Saver+, Barum Brillantis 2, Vredestein T-Trac 2, Goodyear Efficient Grip Compact, Semperit Comfort-Life 2.

Nedves és száraz úton való gyengébb teljesítménye miatt csak egy elégségesre ("feltételesen ajánlott") futotta az Avon ZT5-nek.

A Debica Passio 2, a Kormoran Impulser B2 és a Kleber Dynaxer HP3 esetén vizes úton való komoly gondok - mindenekelőtt a hosszú fékút - vezettek a gyenge ("nem ajánlott") ítélethez.

2014-nyari-1.jpg

.

.

195/65 R15 méretben 17 terméket teszteltek, olyan járművekre, mint pl. Audi A3, BMW 3, Ford Focus, Mercedes C-osztály, Skoda Octavia vagy VW Golf.  

Az eredmény: 7 jó, 8 megfelelő, 1 elégséges, és 1 elégtelen.

adac-2014-nyar-5.jpg

Hirtelen sávváltás nagy sebességgel: itt mutatkoznak meg legjobban a hátsó tengelyen lévő gumik oldalvezetési tulajdonságai… A száraz tesztek Olaszországban, a Bridgestone tesztpályáján zajlottak. Tesztjármű a nagyobbik gumiméretnél: VW Golf (Németország kedvenc autója :) )

.

A kategória éllovasa a Goodyear Efficient Grip Performance, amely semmilyen gyengeséget nem mutat - leszámítva a kevésbé fontosnak számító gördülési zajt. A jó ("különösen ajánlott") ítéletet elnyert csoport további tagjai: Dunlop Sport BluResponse, Hankook Kinergy Eco K425, Fulda EcoControl HP, Nokian Line, Pirelli Cinturato P1 Verde, Vredestein Sportrac 5.

Elsősorban vizes úton mutatott enyhe hiányosságok miatt végeztek a megfelelő ("ajánlott") csoportban a következők: Semperit Speed-Life, Kumho EcowinG ES01 KH27, Yokohama BluEarth AE01, meglepetésre az amúgy legkopásállóbb Michelin Energy Saver +, Nexen N blue HD, és a száraz úton is valamivel gyengébb High Performer Sport HS3.

A Michelinen kívül - szokatlan módon - további két prémium termék is ide került, de egészen más okból kifolyólag. A Bridgestone Turanza T001-et és a Continental PremiumContact 5-öt a némileg erősebb kopás vetette csak vissza, egyébiránt száraz úton mindkettő, a Continental pedig vizes úton is a mezőny legkiemelkedőbb eredményeit produkálta.

A három prémium termék megfelelő osztályba való csúszásának oka amúgy a vizes tapadás és a tartósság közti klasszikus célkonfliktus. (Egy gumiabroncs karaktere a különböző tulajdonságok közti kényes egyensúly eredménye, ahol nehéz egy jellemzőn úgy változtatni, hogy az ne befolyásoljon egy másikat; valamely paraméter javítása más tulajdonságnak gyakran kárára van.)  

A korábbi teszteredményekkel összevetve egyébként összességében is csökkent valamit a gumik kopásállósága, míg vizes úton való tapadási jellemzőik ezzel egyidejűleg javultak...

Nem a megszokott okokból kellett mindössze egy elégségessel ("feltételesen ajánlott") beérnie a máskülönben eléggé kiegyensúlyozott Apollo Alnac 4G-nek. Az abroncs nem tudott teljes mértékben megfelelni az Adac nagysebességű tesztjének, amiről tudni kell, hogy jóval szigorúbb a DIN-tesztnél. (DIN: magyarul Német Szabványügyi Intézet, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO tagja.)

Vagyis, a gumi sebességtűrése a kötelező nemzetközi szabványoknak megfelelő, az Adac viszont - biztos, ami biztos alapon - a DIN által előírtaknál magasabb sebességnél, és hosszabb ideig  vizsgálja a sebességtűrést. A legtöbb abroncs ezt a kiképzést is elviseli, ez viszont csak korlátozottan bírta, ezért a leminősítés.

A Federal Formoza FD2-vel gyors tempó ügyben hasonló a helyzet. Az abroncs legnagyobb problémáját persze nem ez jelenti, hanem a rendkívül gyenge vizes teljesítmény, emiatt kapott végül elégtelen ("nem ajánlott") értékelést.

2014-nyari-2.jpg

.

És a végére egy még részletesebb összefoglaló táblázat, benne mind a két tesztelt méret, a különböző területeken elért részpontszámok és összesített osztályzatok. (Az eredmények kisebb megszorításokkal a szomszédos méretekre is vonatkoznak: a kisebbik, 175/65 R14 méret esetén 165/65 R14-re ill. 185/65 R14-re, a nagyobbik , 195/65 R15 méret esetén pedig 185/65 R15-re és 205/65 R15-re.)

A kép kattintással nagyítható, új ablakban nyílik.

2014-es Adac gumiteszt

.

Mi alapján állnak sorrendben a gumik?

A sorrend a gumik összesített pontszáma alapján áll fel. Az összesített pontszám "jó" gumik esetén megegyezik a különböző területeken elért értékek súlyozott számtani átlagával, az alacsonyabb osztályzatúaknál pedig az adott abroncs létező legrosszabb eredményével. (Így már ugye érthető nagyobbik méretben a Continental vagy a Bridgestone elhelyezkedése...)

A listát tehát ne kezeld klasszikus rangsorként, nézd meg a részeredményeket is! Az Adac jelenleg is alkalmazott értékelési rendszeréről, az eredmények helyes értelmezéséről a tavalyi téli és nyári gumiteszteknél részletesen írtunk. Ezeket a tudnivalókat az alábbi linkekre kattintva, a bejegyzések végén "Az Adac értékelési rendszere" ill. "Segítség az eredmények értelmezéséhez" címszó alatt találod:

Adac nyárigumi teszt 2013 »

Adac téligumi teszt 2013 »

.

• Kérdésed, észrevételed, hozzáfűznivalód van? Szólj hozzá!

• Tetszett a bejegyzés? Nyomj lent egy “Tetszik”-et!

• Szeretnéd, hogy a Google is tudjon róla ? Nyomj egy +1 -et! 

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2015. február 27. péntek Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Egy adott abroncs más autón, más méretben viselkedhet másként, de hogy pontosan miben és milyen mértékben lesz eltérés, azt nehéz lenne megmondani. Kiindulópontnak azért így is jók a tesztek. Amit az alacsonyabb magasság biztosan befolyásol, a menetkomfort, mivel egy ballonosabb abroncs jobban elnyeli az úthibákat.
Kelt: 2015. február 25. szerda Szerző: István Vélemény linkje
Szia!

Az érdekelne, hogy a teszten szereplő paraméter értékek, miként változhatnak ha pl. 195/65/R15 helyett 195/55/R15 gumit kéne figyelembe venni. Tehát az alacsonyabb gabroncs magasság milyen paramétereket befolyásol?

Köszönettel
István
Kelt: 2015. január 22. csütörtök Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Ha teheted, érdemes prémium márkát venni (a felsoroltakból a Dunlop), de a többi is, amiket írtál, jó választás. A RainSport 3, mivel egy sportgumi, valóban gyorsabban kopik, viszont nagyon jól tapad. Az autódra a H jelű abroncs is elég. Rejtett szelep ára nálunk jelenleg 2500 Ft /4 db.
Kelt: 2015. január 20. kedd Szerző: vicodin Vélemény linkje
Szia Győző!

2007. 1.4 86LE Cordoba-ra szeretnék 195/55 R15 nyárigumit,évi 10-15 ezer km-re nyugodt vezetéssel. Kinéztem párat és érdekelne a véleményed.Pirelli P6 helyett. Barum bravuris3,Semperit speed-life,Uniroyal rainsport3 (tetszetős,gyorsan kopik?),Nokian line,Dunlop bluresponse. Gondolom nagyjából ez lehet a sorrend,és a Dunlop a legjobb. Nem 10ezer Ft-on múlik,tehát akkor nem is kérdéses a Dunlop nyerése? (ismerősöm nagyon elvan bravuris2 vel,sokkal többet nyújthat egy Dunlop?)
Ilyen autónál érdemes a V jelű gumit vásárolni vagy lehetséges a H jelű abroncs?
(sok kicsi sokra megy elv)
Rejtett szelep nálatok mennyibe kerül?

Köszönettel: K.
Kelt: 2014. szeptember 30. kedd Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Igen, azzal.
Kelt: 2014. szeptember 30. kedd Szerző: Sum Qui Sum Vélemény linkje
Köszönöm a választ,Győző!
Ezek szerint lehetséges,hogy a keverék kicsit más.Ha jól tudom,a GoodYear Vector 3-al azonosak a minták.
Kelt: 2014. szeptember 30. kedd Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Ugyanaz a profil, az biztos, egy régi Goodyear mintázattal készül mindkettő. Viszont érdekes, hogy az EU-s címke szerint a Sava vizes fékútja kicsit jobb, így elképzelhető, hogy van vmi eltérés köztük, a keverékben... És mivel a Debica Navigator 2-nél a vizes fékút amúgy is gyenge pont, ezért ha van esélye annak, hogy a másik kicsit is jobb ebben, akkor inkább az.
Kelt: 2014. szeptember 30. kedd Szerző: Sum Qui Sum Vélemény linkje
Kedves Győző!A Navigator 2-es és a Sava Adapto ugyan az az abroncs tudomásom szerint.Miért a Savat ajánlottad?Ha jól tudom a Debica 1-2 ezer forinttal ráadásul olcsóbb is.
Kelt: 2014. augusztus 12. kedd Szerző: Kristóf Vélemény linkje
Szia Győző,

Köszönöm szépen a választ!
Kelt: 2014. augusztus 12. kedd Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Ebben az esetben valóban jó megoldás lehet a négyévszakos gumi. A két említett
abroncs közül inkább a Savat javaslom. Hasonló árban a Falken AS200-at
ajánlom még.
1 - 10 a(z) 13-ból/ből:

Hozzászólások lezárva