A papír kibírja, a gumiabroncs nem: mi az?

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 1 hozzászólás

Elárulom: a kettéhajtás. De vajon kinek és miért jutna eszébe egy gumiabroncsot összehajtani? Csak találgatni tudok... Az viszont tény, hogy az évek során jónéhány olyan abronccsal találkoztam, amely mintha kettéhajtás nyomait viselte volna. A legutóbbit le is fotóztam...

Ahogy a képen látod...

... a gumi pereme meg van törve. A törésvonal szemben folytatódik, mintha valamikor félbe lett volna hajtva középen. (A kitüremkedést a peremben körbefutó acélhuzal deformációja idézi elő.)

Gumiabroncs deformált pereme

Nem tudom pontosan, mi lehet az oka az effajta sérülésnek. (Egyes vélemények szerint külföldről becsempészett használt gumikról van szó, amiket más rakomány között összehajtva szállítanak ideérve pedig "szorgos kezek" kihajtogatják, elegyengetik őket és már kész is az "ócsó" gumi.)

Vagy igaz, vagy nem.

Egy biztos: az általam ismert összes esetben az ilyen abroncsokat gazdáik használtként vásárolták. Volt példa arra is, hogy valaki megsértődött azért, mert nem akartam felszerelni... Pedig a balesetveszély nyilvánvaló.

Ha a menet közbeni terhelés hatására a gumiabroncs peremében körbefutó acélhuzal a megtörés helyén szétszakad, a gumi leválik a felniről, miközben az összes levegő azonnal távozik belőle. Láttam már hasonlót (szerencsére nem az úton): évekkel ezelőtt egy ugyanilyen módon sérült abroncs - az előbbi okból kifolyólag - felrobbant, miközben pumpáltuk...

Ha valaha is...

...használt gumi vásárlására adod a fejed, alaposan nézd meg, mit veszel. (A legjobb megoldást még mindig az új gumi jelenti. :) ) A már futott gumik esetén a kockázat abban rejlik, hogy általában nem ismerjük az előéletüket nem tudjuk, hogy korábban milyen körülmények között üzemeltek, miért cserélték le őket, milyen rejtett sérüléseik vannak stb.

Ezért csak megbízható helyen vásárolt, megfelelően átvizsgált használt abroncsot szereltess fel! Ha pedig egy gumiabroncson véletlenül a fent említett deformációval találkozol, - saját érdekedben - még akkor se használd, ha ingyen adják!

Véleményed, hozzáfűznivalód van? Oszd meg velünk! 

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2008. július 21. hétfő Szerző: Orsi Vélemény linkje
Sziasztok!
Hasonló “félbehajtósnak látszó” problémám nekem is volt, de nem ennyire csúnya. Az autó eredeti felnije adta meg magát ily módon, miután 70 km/h sebességgel belerongyoltam egy bokáig érő kátyúba az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Nem hittem a szememnek! Úgy nézett ki, mintha megrogyott volna a felni egy egyenes vonal mentén, vagy valaki tényleg félbehajtotta és aztán újra kihajlította volna.
Félregurultam a taxiállomásra, a taxisofőrök segítettek kicserélni a kereket. Azt mondták, engem biztosan szeret a Jóisten, mert szerencsétlen esetben letarolhattam volna a három sávot és a villamospályát is. Többen közülük már nem is segíteni jöttek, hanem megtekinteni a “csodát”. Állításuk szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen komoly, életveszélyes sérülést okozzon a keréken a kátyú. Megúsztam! :)
1 - 1 az 1-ből:

Hozzászólások lezárva