Kerüld el a közlekedési bírságot!

Kategória:: Közlekedés Publikálás dátuma: 10 hozzászólás

2012. április 15-én hatályba lépett az új szabálysértési törvény, amely több, autósokat érintő szigorítást is tartalmaz. Növekedett a helyszíni bírságok és pénzbírságok összege, bizonyos közlekedési szabálysértések esetén pedig fix összegű büntetést határoz meg a jogszabály.

Helyszíni bírság és pénzbírság

A kormányrendelet alapján kétféle bírságról beszélhetünk: helyszíni bírságról, és pénzbírságról.

Ha a vétséget elkövető helyben elismeri a szabálysértést, akkor a helyszínen "megajándékozzák" egy sárga csekkel, amin az alacsonyabb összegű helyszíni bírságot fizetheti be.

Amennyiben viszont az elkövetés tényét nem ismeri el, szabálysértési eljárás indul ellene,  és ha ennek során a hatóság megállapítja a felelősségét, akkor dupla összegű pénzbírságot szab ki rá. (A kétszeres díjjal az autósnak az eljárás lefolytatásának költségeit is meg kell fizetnie.)

Fix tarifák és egyéb szankciók

A törvény bizonyos vétségeket fix összegű bírságokkal sújt. Ez azt jelenti, hogy a  rendeletben meghatározott szabálysértések elkövetésekor az intézkedőnek nincs mérlegelési jogköre, a szabálytalankodóra kötelező jelleggel a kormányrendeletben meghatározott összegű bírságot kell kiszabnia.

A fix bírságok  szabálysértéstől függően 15-60 000 forintig terjedhetnek. Több vétség együttes elkövetése esetén (pl. biztonsági öv nélkül, telefonnal a kézben záróvonal átlépése) a büntetési tételek összeadódnak. Ha valaki fél éven belül többször is szabálysértési ügybe keveredik, az a meghatározott tételeknél lényegesen magasabb büntetést kap. Akit fél éven belül kétszer közlekedési szabályok megsértésén érnek, harmadik alkalommal (egy hónaptól egy évig terjedően) eltiltják a járművezetéstől.

A legalapvetőbb szankció továbbra is a bírság, de aki nem tud vagy nem akar fizetni, ledolgozhatja a büntetését. A közmunka minimális időtartama 6, maximális időtartama 180 óra lehet. 6 óra közérdekű munka 5000 Ft-nak felel meg. A pénzbírság meg nem fizetése  ill. a közmunkától való elzárkózás esetén a bíróság szabálysértési elzárást szabhat ki, ami 1-60 napig (halmazati vagy ismételt elkövetés esetén 90 napig) terjedhet. 1 rács mögött töltött nap 5000 Ft-ot ér.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy adott szabálysértések elkövetésekor milyen összegű bírságokra lehet számítani: 

.

Emeljünk ki néhány jellemző példát!

Záróvonal átlépése esetén a fix helyszíni bírság összege 15 ezer Ft, szabálysértési eljárásban ugyanezért 30 ezer Ft-ot kell fizetni.

Indexelés elmulasztása: helyszíni bírság összege 15 ezer Ft, ugyanez szabálysértési eljárásban 30 ezer Ft.

Telefonálás vezetés közben kézben tartott telefonnal: helyszíni bírság összege 15 ezer Ft, ugyanez szabálysértési eljárásban 30 ezer Ft.

Elsőbbségadás elmulasztása zebránál: helyszíni bírság 20 ezer Ft, szabálysértési eljárásban 40 ezer Ft.

• Biztonsági öv be nem csatolása: helyszíni bírság esetén 30 ezer Ft, szabálysértési eljárás során 60 ezer Ft büntetést von maga után.

• Lejárt műszaki:

Tapasztalatból tudjuk, nem ritka, hogy a műszaki vizsga lejártának ideje elkerüli valakinek a figyelmét. Ügyeljetek erre, mert a lejárt műszaki vizsga a lejárat idejétől és a bírság fajtájától (helyszíni vagy pénzbírság) függően 15-50 ezer Ft-tal terhelheti meg a családi kasszát!

Ugye nem felejtetted el? Ha Tát környékén laksz, tavaly ősz óta autószervizként is várunk, tehát nemcsak gumi ügyben, hanem műszaki vizsgával kapcsolatban is nyugodtan kereshetsz minket. Autódat átvizsgáljuk, felkészítjük a vizsgára, levizsgáztatjuk. Az előzetes állapotfelmérés díjtalan, az autót hozzuk-visszük, aznapi határidővel. 

Ha a sikeres vizsgához javításokra is szükség van, ezekre a helyszínen adunk neked ajánlatot. Nagyon barátit :) 

Próbáld ki, egyeztessünk egy díjtalan átvizsgálást: https://gumibiznisz.hu/elerhetosegek/

.

Szóval csak óvatosan, megfontoltan az utakon igyekezzetek betartani a szabályokat, kerüljétek el a bírságot!

Szólj hozzá! És ha hasznosnak találtad, nyomj lent egy "Tetszik"-et! 

Címkék: autózás

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2014. május 2. péntek Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Szívesen megmondanánk, de erre a kérdésre felelősséggel nem tudunk válaszolni, mivel nem a szakterületünk, és nem szeretnénk valótlanságot mondani. Érdemes lenne valamilyen jogi fórumon megkérdezni, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a szabálysértések elévüléséről szóló paragrafusokat.
Kelt: 2014. május 1. csütörtök Szerző: Gábora Márton Vélemény linkje
Nagyváradi lakos vagyok. Egy évvel ezelőtt helyszíni birságot kaptam a Biharkeresztes utáni útszakaszon. Mivel úgy éreztem,hogy a tilos előzést a lesben álló rendőrök kiprovokálták, nem fizettem ki a csekk értékét. Szeretném tudni, ha elévült a büntetés vagy sem( II törvény/2012)? Köszönöm !
Kelt: 2014. április 27. vasárnap Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Valószínűleg nem. (De tény, hogy gumis kérdésekben otthonosabban mozgunk, úgyhogy érdemes lenne azért rákérdezni egy kifejezetten KRESZ-szel foglalkozó blogon vagy fórumon.)
Kelt: 2014. április 25. péntek Szerző: Cs.J. Vélemény linkje
P+R parkolóban megbüntettek, szabálytalan parkolásért (tény: a fordulóban álltam meg) - Szerintük ez utak kereszteződése. Érdemes vitába szállni?
Kelt: 2013. május 27. hétfő Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Ennek megállapításában nem vagyunk illetékesek, de elvileg biztosan előfordulhat, mivel ha lejárt, akkor lejárt, mindegy hogy mennyi ideje. Mindenesetre reméljük, senkivel nem történik ilyesmi.
Kelt: 2013. május 26. vasárnap Szerző: Kitti Vélemény linkje
Ha 2 órája lejárt a műszaki megbüntethet a rendőr 20.000Ftra?
Kelt: 2013. május 1. szerda Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
A jogosítványt nem veszik el, csak a forgalmit. Hogy pontosan mi lenne, ha a fentieket mondanád, ezt sajnos, nem tudjuk, de a bírság biztos nem kerülhető el.

Változás 2013. júl. 1-jétől, hogy akkortól nem veszik el a forgalmit lejárt műszaki esetén, mivel a cél, hogy az autós vizsgára vigye az autót, a bírság marad.
Kelt: 2013. május 1. szerda Szerző: axl Vélemény linkje
Ha lejart a muszaki elvehetik a jogositvanyt?mi van ha azt mondom itt a jogsim de a kocsipapirok nincsenek nalam, a rendszam kulfoldi.
Kelt: 2013. január 23. szerda Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Amennyire tudjuk (mert inkább a gumiabroncsokhoz értünk), ilyen esetben le lehet ülni, vagy közmunkában ledolgozni. Elévülésre nem nagyon lehet számítani, mert az csak akkor van, ha az eljárást a szabálysértést követő 6 hónapon belül nem indítják meg.
Kelt: 2013. január 23. szerda Szerző: miri Vélemény linkje
Mi lehet a következménye egy kerékpárral ittasan mellény nélkül csípték el a rend őrei, 60 ezer forintos csekket kapott, nem fizette be már több hónapja, mert nincsen miből, Nincs vagyontárgy, nincs tulajdon, nincsen munkahely. Mire számíthat az ilyen egyén? Mennyi az elévülése ennek?
1 - 10 a(z) 10-ból/ből:

Hozzászólások lezárva