Kerekek "kirobbanó formában"- mindent tarolnak!

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 1 hozzászólás

A mindennapokban számos olyan baleset történik, melynek oka a szállított rakomány hiányos rögzítése. A fuvarozás biztonságos megoldása a gumiabroncsok és kerekek esetében is elengedhetetlen, legalábbis, ha semmiképpen sem szeretnénk, hogy "nehéztüzérségi lövedék" szabaduljon el az utastérben... 

Adac teszt: Hogyan szállítsuk biztonsággal kerekeinket?

.

Hogyan következhet ez be? Csak egy kis hanyagság kell hozzá a kerékcserére igyekvő autós részéről, és a szervizbe vezető, mégoly rövid út is rémálommá válhat.

Gyakran látni, hogy a helyszínre az alábbi képen látható módon érkezik a felszerelendő garnitúra: hátsó ülés előrehajtva, az így kibővített csomagtérben a kerekek, csak úgy lazán egymásra dobálva. Pedig az effajta utaztatás ütközés, vagy vészfékezés esetén az autóban ülőkre nézve katasztrofális következményekkel járhat... .

Csomagtartóba bedobált kerekek

Az utaztatás rossz példája. Vajon mi történik velük ütközéskor? (Kép:adac.de)

.

Az Adac szimulált karambol segítségével szemlélteti, mi is történik pontosan a rögzítetlen kerekekkel egy esetleges baleset során. Rövid (csak 2 és fél perces) videójukban láthatod, amint 50 km/h-ról, frontális ütközés hatásának megfelelően lefékezett járműben a kerekek torpedóként csapódnak bele hátulról az első ülésekbe.

50 km/h sebességről hirtelen állóra fékezett autóban, egy 15 kg súlyú elszabadult kerék saját tömege több, mint 25-szörösének (375 kg< ) megfelelő erővel találja telibe az ülést.

A képkockákon egyértelműen kirajzolódik a háttámla jelentős deformációja, ami azt jelenti, hogy az előre zúduló rakomány óriási erővel képes megütni az elöl ülők gerincét. (a videón 1:35-től) .

A kisfilm természetesen az ellenpéldát is bemutatja, azaz a kísérletet megfelelően rögzített szettel is elvégzik. Ennek során bebizonyosodik, hogy a komoly sérülés kockázata egyszerűen kivédhető néhány alapvető szabály betartásával.

A kerekek biztonságos szállítása

Ideális esetben (elég nagy csomagtartó) a kerekeket a hátsó ülések (biztosan reteszelt!) támlája mögött, a csomagtér aljára fektetve helyezzük el, és hevederekkel, spaniferrel, vagy hálóval biztosítsuk őket!

Kisebb helyen a kerekek egyenesen is állhatnak. Biztosítékként  - a videóban is látható módon - a felnik közepén vezessünk át spanifereket, majd rögzítsük az egészet a csomagtér aljához! (Remélhetőleg, vannak rögzítőfülek a csomagtartóban!)

Amennyiben a szükséges hely érdekében a háttámlákat kissé előre kell dönteni, rögzítsük őket a hátsó biztonsági övek keresztben történő bekapcsolásával, hogy egy esetleges ütközésnél képesek legyenek a nekik csapódó kerekeket megtartani a csomagtérben. Ha még így sem elég a hely, és egy kerék már csak az utastérbe fér, akkor az a sofőr melletti ülés mögé, a lábtérbe kerüljön!

Nem vitás, melyik szállítási mód a biztonságos... (Forrás:adac.de)

.

Más potenciális veszélyforrások

Szezonális gumicserék idején a helytelenül vagy egyáltalán nem rögzített téli/nyári kerekek jelenthetik a fő veszélyforrást, hasonló jellegű - azaz utastérben elszabadult tárgy által okozott - sérülések azonban bármikor bekövetkezhetnek.

Egyáltalán nem szükséges, hogy a "katapultáló" tárgy a kerékhez hasonlóan nagy tömegű legyen. Sokan nem is sejtik, hogy kellőképp belendülve milyen brutális pusztítást tud véghezvinni egy csekély súlyánál fogva veszélytelennek tűnő tárgy is, főleg ha hegyes/éles/kemény. Könyv, játékok, teli ásványvizes flakon, esernyő, laptop stb. szanaszét hagyva a hátsó ülésen, vagy a kalaptartón - kilőtt puskagolyóként hasítva az utastéren át halálos fegyverré válhatnak.

Az adott körülmények hatására elszabaduló holmik mozgási energiája nemcsak a tömegüktől függ, hanem a sebességtől is, mellyel a mozgási energia négyzetes arányban nő: Ek = ½ · m · v²

Adac törésteszt 2009

Rögzítetlen tárgyak előre csapódása ütközéskor az Adac egy másik tesztjében.

.

A vonatkozó tesztek a saját súly 30-40-szeresének megfelelő erővel történő becsapódásról beszélnek a különböző kisebb-nagyobb tárgyak esetén, 50 km/h-ról történő blokkoláskor. Vagyis szerényen számolva egy 20 kg-os bőrönd "ütőereje" 600 kg-nak felel meg, egy 2 kg-os útikönyvé 60 kg-nak, de még egy 300 g-os mobiltelefoné is min. 9 kg...

Érdemes tehát ilyen szemmel is nézni utastérben leledző dolgainkra. Ne hagyjuk őket szanaszét; kis odafigyeléssel mindennek találhatunk megfelelő helyet!

Apróbb holmiknak: kesztyűtartó, oldalzsebek, háttámlára rögzíthető tárolók. Nagyobbaknak: csomagtartó. A legsúlyosabb példányokat - a belendülés lehetőségét elkerülendő - célszerű ezen belül is közvetlenül az üléstámlák mögé tenni, és ott rögzíteni. Ami a csomagtérből kiszorul, ugyanezen okból legjobb, ha az első ülések mögötti lábtérbe kerül. .

Szólj hozzá, és persze kattints a Tetszik gombra is! :) 

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2011. február 12. szombat Szerző: OldAkita Vélemény linkje
Nem lehetek elég hálás amiért Estéli Győzőtől, a Gumibiznisztől ilyen információs leveleket kapok. Nem világrengető hatalmas titkok ezek, hanem olyan információk amelyeket kis elgondolkodással mindenki tud, de gondolkozni való van bőven az életben és oly könnyű megfeledkezni pl a kerékszállítás evidenciáiról. Ha csak egyetlen autós életét menti meg egy ilyen cikk, már megérte. Köszönöm.
1 - 1 az 1-ből:

Hozzászólások lezárva