Egy igazi legenda

Kategória:: Színes-érdekes Publikálás dátuma: 0 hozzászólás

Ma éppen 20 éve annak, hogy eltávozott egy igazi legenda. Kevés ember van, akinek ne csengene ismerősen a neve, és - azt hiszem - sokan vagyunk, akik  szívesen kipróbálnánk egy nevét viselő járművet. Ő az autótervezés meghatározó alakja, a Ferrari versenyistálló, később a gyár megalapítója: Enzo Ferrari.

Ferrari-288-GTO   Ferrari-575-M

Ha szóba kerül, legtöbbünknek a Forma-1, a tűzpiros szín és az ágaskodó lovat ábrázoló embléma ugrik be. Nem véletlenül: Ferrari története szorosan kötődik az autósporthoz. Fiatalon évekig maga is részt vett különféle autóversenyeken; mára pedig a Ferrari az egyetlen olyan versenyistálló, amely a Forma-1 indulásától (1950-től) kezdve jelen van a pályán.

A piros, mint versenyszín használatához erősen ragaszkodott. Annak idején hosszas viták után ő "harcolta ki" az olaszok számára egy Amerikában tartandó autóverseny előtt.

A jól ismert emblémának szintén megvan a saját története. (Bár eredetét kevesen ismerik.) Az ágaskodó csikót ábrázoló képet Enzo egy autóversenyen aratott győzelme után kapta Baracca grófnétól, akinek a fia az első világháborúban hősi halált halt. A fekete csikó a fiú kedvenc lova volt. A grófné arra kérte Ferrarit, tegye fel az autójára, mert fia a ló képét repülőjére festve aratta légi győzelmeit, és úgy gondolja, szerencsét hoz...

F1 Ferrari   Ferrari embléma

Bár a munkájában valóban elképesztő sikereket ért el, ám a magánéletben több csapás is érte. 1956-ban betegség miatt elvesztette fiát, majd 1978-ban feleségét. Fia halála után - akinek emlékére alkotta a képen is látható, Dino elnevezésű modellt - beköltözött a gyárba és 1988-ban (90 évesen) bekövetkezett haláláig egy nap szabadságot sem vett ki.

Ferrari-Dino-246-GTS   Ferrari-Dino-206-GT

Igaz, 20 éve már, hogy szegényebbek lettünk egy élő legendával, de elnézve autóit és figyelembe véve a Ferrari versenyistálló sokmilliós rajongótáborát - valódi mítoszt sikerült teremtenie.  

Ferrari Testarossa   Ferrari-308-GTB

Véleményed, hozzáfűznivalód van? Oszd meg velünk!

Címkék: Enzo Ferrari

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Hozzászólások lezárva