Gumiabroncsokat Megillető Jogok Nyilatkozata

Kategória:: Gumiabroncs Publikálás dátuma: 1 hozzászólás

A rossz bánásmód miatt gazdájától megpattant nyári gumi, a Jogokat a Gumiabroncsoknak Mozgalom rettenthetetlen küzdőszellemmel megáldott alapítója kissé hosszúra nyúlt nyári szabadsága után most visszatér! Jó oka van rá. Olvasd figyelemmel!

Üdvözletem!

Tudom, sok víz lefolyt a Dunán utolsó jelentkezésem óta, de hidd el, nem vesztegettem az időt hiába! Mintázatomat nem kímélve nyakamba vettem az országutakat, hogy elvegyülhessek sorstársaim között.

Szerettem volna személyesen meghallgatni az ő tapasztalataikat is, mielőtt nekifogok régi, nagy álmom megvalósításának, egy számunkra sorsdöntő jelentőséggel bíró dokumentum megfogalmazásának. Annak a régóta nélkülözött dokumentuménak, amely a minket, gumiabroncsokat megillető jogokat foglalja össze végre!

Amerre csak gördültem, óriási felzúdulást keltettem. Abroncs testvéreim, gazdáik legnagyobb elképedésére, ellenkormányt nem tűrve letértek pályájukról, körém sereglettek, és izgatottan hallgatták beszámolómat a Mozgalomról, és további terveimről.

Most csak két, körutam során készült fotót mutatok gyorsan azt hiszem, határozottan tükrözik a lelkes fogadtatást:  

Középpontban a gumiabroncs :)

Mikor aztán hogylétük felőlezdtem faggatni az összesereglett gumitömegeket, szinte forgatókönyvszerűen ugyanaz ismétlődött mindenütt: egymás szavába vágva hozakodtak elő azokkal a dolgokkal, amikből már nagyon, de nagyon elegük van. Vég nélkül sorolták sérelmeiket, és a panaszáradat csak nem akart szűnni.

Én pedig szorgosan jegyzeteltem minden szót. Volt, akinek a sorsában egészen magamra ismertem, és szép számmal akadtak olyanok is, akikkel nálam sokkal gyalázatosabban elbántak. Folytatnám, de... khmm... nehezen találok szavakat :(

Mindjárt megértesz majd, ha mellékelek néhány képet ezekről a szerencsétlen nyomorultakról. (Tudtommal még mindig nyúzzák őket, hacsak ki nem lehelték a lelküket azóta.)

A lapos, a puklis, és a kopott :(

.

Szóval, hazagurulva a nagy útról, nem tétlenkedhettem tovább, már csak rabszolgasorban sínylődő társaimra való tekintettel is teljes erőbedobással vetettem bele magam a munkába. Így most büszkén jelenthetem be, hogy saját, és sok százezer gumiabroncs testvérem tapasztalata alapján, egy egyszerű nyári gumi (aki én volnék) tollából megszületett a...

Gumiabroncsokat Megillető Jogok Nyilatkozata

(Kihirdetve 2010. szeptember 20-án, a világ gumiabroncsainak határozott egyetértése alapján, a gumibiznisz.hu támogatásával.)

A jelen nyilatkozatban megfogalmazott jogok minden gumiabroncsot - mérettől, márkától, szezontól, mintázattól függetlenül - megilletnek.

Minden gumiabroncsnak joga van ahhoz, hogy a méretileg és egyéb szempontokból is neki való járműre ill. keréktárcsára kerülhessen.

• Minden gumiabroncsnak - legyen az téli, nyári, vagy négyévszakos -  joga van abban a szezonban futni, amelyikre készült.

Minden gumiabroncsnak elidegeníthetetlen joga a vonatkozó paraméterek (súly- és sebességhatárok) betartása mellett történő üzemeltetés, különös tekintettel a helyesen beállított (nem túl magas/nem túl alacsony) guminyomásra.

• Minden gumiabroncsnak jár gazdája törődése és figyelme, vagyis a rendszeres állapot-ellenőrzés, és ha kell, az ennek megfelelő segítségnyújtás.

• A gumiabroncsoknak joguk van ahhoz, hogy szükség esetén szakszerű ellátásban (szakszervizben történő javítás, szerelés, centrírozás) részesüljenek.

• Minden gumiabroncsnak joga van ahhoz, hogy használaton kívül megfelelő helyen és módon tárolják.

• A gumiabroncsoknak joguk van a szándékosan agresszív manőverektől mentes, kíméletes, gumibarát vezetési stílushoz. Kivételt képeznek természetesen a különböző autósportokban (rally, drift) részt vevő abroncsok, de hát az ilyen versenyeken szolgálatot teljesítő, adrenalinfüggő rokonaim kifejezetten szeretik két végén égetni a gyertyát, vagyis szabad akaratukból vállalják a nem hétköznapi igénybevételt.

• Az abroncsoknak kijárna a jó minőségű utakon való gördülés szabadsága. Ezen jog nyilvánvaló lábbal tiprásának ékes bizonyítéka a sok gidres-gödrös, kráterekkel tarkított, beszakadt útfelület.

• Minden abroncs alapvető joga, hogy szolgálati ideje leteltével - vagyis ha elkopott, vagy túlkoros - azonnal nyugdíjba vonulhasson. • Minden abroncsnak joga van a méltó véghez, ami pályafutásának környezetbarát módon való befejezését jelenti. (Nem egy erdőszélen vagy árokparton!)

.

Gondold csak végig, hogy állsz a fentiekkel! Megteszed saját gumiabroncsaid érdekében, ami rajtad áll? (Hidd el, nagyon nem mindegy, főleg a közelmúlt némely szomorú eseményének tükrében!)

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

——————————————————————————————————————————————————

Szolgálati közlemény: Ha még nem tetted volna, csatlakozz a Jogokat a Gumiabroncsoknak Mozgalomhoz a Facebookon most!  Ezzel nemcsak a gumiabroncsok felé érzett szolidaritásodat fejezed ki, hanem még nyerhetsz is. Időről időre ugyanis hasznos autós kellékeket sorsolunk ki az összes addig csatlakozott követő között.

Több infó itt:

Gumibiznisz Blog: Jogokat a gumiabroncsoknak! »

Jogokat a Gumiabroncsoknak Mozgalom a Facebookon »

——————————————————————————————————————————————————

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2010. szeptember 21. kedd Szerző: Deutsch Lajos Vélemény linkje
Érdekel téma,
1 - 1 az 1-ből:

Hozzászólások lezárva