Érdekes tények a világ legnagyobb gumiabroncsáról

Kategória:: Színes-érdekes Publikálás dátuma: 0 hozzászólás

Mi más is lehetne a világ egyik legnagyobb országúti látványossága, mint egy óriási gumiabroncs? A gigantikus objektum USA Michigan államában, közelebbről Detroit egyik külvárosában, Allen Parkban, az I-94-es autópálya mellett magasodik. Neve: Uniroyal Giant Tire (Uniroyal Óriás Gumiabroncs).

Az alábbiakban néhány érdekes tényt olvashatsz az ikonikussá vált tereptárggyal kapcsolatban.

Érdekes tények a világ legnagyobb gumiabroncsáról

.

Mi a története?

Pályafutását nem mostanság, és nem is a jelenlegi helyén kezdte.

Eredetileg az 1964-65-ös New Yorki Világkiállításra készült, ahol az U. S. Rubber Company abroncs- és gumiipari vállalatot képviselte. (A társaság a nevét később Uniroyal-ra változtatta.)

Különlegessége, hogy nem csak látványosságként szolgált, hanem valódi, működő óriáskerékként szórakoztatta az expó közönségét.

A világ legnagyobb gumiabroncsa működő óriáskerékként szórakoztatta a közönséget.

.

A szerkezetet egy 100 lóerős motor hajtotta. 24, egyenként 4 személyes, hordó alakú gondolát tartalmazott, összesen tehát 96 utasa lehetett egyszerre.

Egy menet negyed dollárba került, és kb. 10 percig tartott. A vásár ideje alatt több mint 2 millió ember ült fel rá, köztük olyan hírességek, mint Telly Savalas, Jacqueline Kennedy és gyermekei, vagy az iráni sah.

Az építményt egyébként ugyanaz a Shreve, Lamb & Harmon nevű  cég tervezte, amely az Empire State Building-et is.

96 utasa lehetett egyszerre.

.

A világkiállítást követően a gondolákat eladták, a gigantikus gumit pedig 188 darabra szétszerelve, 21 vasúti kocsin szállították át Allen Parkba, és a társaság értékesítési irodája mellett állították fel. (Az épület mára már nincs meg.) 4 hónapba telt, míg a monstrum – persze már nem óriáskerékként – újra felépült.

A világ valaha épített legnagyobb gumiabroncs makettje

.

Mik a pontos paraméterei?

A Giant Tire a valaha épített legnagyobb gumiabroncs makett.

Míg egy átlagos Uniroyal személyabroncs jellemzően 63.5 cm magas és 11.34 kg, addig a méretarányosan elkészített modell magassága 24.4 méter, súlya pedig 12 tonna. Belső tere 3 414.3 köbméter, felületének mintamélysége 15 cm. Egy ekkora abroncsot egyébként 960 normál méretű személygumi tenne ki, az az autó pedig, amelyre felkerülhetne, 61 méter magas lenne!

Az anyaga egyébként nem gumi, hanem egy Uniroyal által kifejlesztett üvegszállal erősített lángálló poliészter gyanta. Erős acélvázának, valamint a betonba és acélba való stabil rögzítésnek köszönhetően hurrikán erejű szeleknek is képes ellenállni.

Milyen változásokon ment keresztül?

Az óriásgumin először 1994-ben alakítottak: a modernebb megjelenés érdekében az oldalfalán körbefutó fehér sáv eltűnt, neon megvilágítást kapott, valamint új dísztárcsát a régi, kúp alakú helyett.

Másodszor 1998-ban módosult, amikor is az Uniroyal piacra dobta a NailGard defekttűrő technológiájú öntömítő személyabroncsait. Ekkor futófelületébe egy jókora, 3.35 méter hosszú, 113.4 kg-os fémszög került, demonstrálandó, hogy az eljárás a defektek legnagyobb részében milyen hatékonyan képes megakadályozni a nyomásvesztést.

oriasgumi-2.jpg

.

Végül 2003 augusztusában különösen alapos renováláson esett át. A szerkezeti és külső felújítások közel 1 millió dollárt emésztettek fel. Ekkor került fel rá az uniroyal.com webcím, fényvisszaverő betűkkel. A környezetét is rendezték, továbbá új kerítésről és megvilágításról is gondoskodtak.

oriasgumi-5.jpg

.

A 2003-as felújításkor a szöget kivették a gumiból, de vissza már nem került. Hogy mi lett a sorsa? A társaság Allen Park-nak adományozta, a város még ugyanabban az évben az eBay-en elárverezte, az így befolyt összeget pedig a helyi történelmi társulat támogatására fordították.

A szög egyébként 3000 dollárért kelt el. Egy Ralph Roberts nevű ingatlanügynök és üzleti tanácsadó vette meg; ma is az ő irodájában található, New York állam Utica városában. (A Nagy Szög különleges és közismert mivoltánál fogva komoly segítségére van az üzletembernek saját, személyes márkája építésében.)

nagy-szog.jpg

.

50 éves jubileum

Az Uniroyal  2015. május 20-án ünnepséget rendezett abból az alkalomból, hogy a Detroit kulturális ikonjaként számon tartott óriás kereken 50. éve üdvözli jelenlegi helyén az errefelé utazókat.

A jeles évforduló alkalmából a sajtó képviselői és más vendégek kirándulást tehettek a gumi belsejében, és a tetejéről nyíló kilátást is megcsodálhatták.

oriasgumi-acel-vaza.jpg

oriasgumi-kilatas.jpg

.

• Kérdésed, észrevételed, hozzáfűznivalód van? Szólj hozzá!

• Tetszett a bejegyzés? Nyomj lent egy “Tetszik”-et!

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Hozzászólások lezárva