Adac téligumi teszt 2011

Kategória:: Gumiteszt Publikálás dátuma: 183 hozzászólás

Akár jöhet is a tél - a gumiabroncs gyártók fejlesztettek, az Adac gondosan tesztelt! Összesen 36 guminak kellett szembenéznie szigorú elbírálásukkal. 175/65 R14 méretben 14195/65 R15 méretben pedig 16 téli gumit tettek próbára.

A keveset autózók kedvéért ezúttal a kisebb méretben 6 négyévszakos abroncs is bekerült az indulók közé, melyek különösen kemény megpróbáltatások elé néztek nemcsak téli, hanem egy magasabb hőmérsékletnél végzett külön vizsgálat keretében nyári alkalmasságukat is bizonyítaniuk kellett.

Mi hogy vált be a gyakorlatban? Az Adac 2011-es téli gumi tesztjéből kiderül...

Adac téligumi teszt 2011

Az idei tesztben 2 elterjedt méretben 36 különböző gumiabroncsot vizsgáltak, közülük 6 négyévszakos.

.

175/65 R14 téli gumik

Nincs nehéz dolguk azoknak, akik új téli gumikat készülnek vásárolni olyan kisautókra mint pl. a Fiesta, Corsa, Yaris, vagy Clio. Az itt megvizsgált 14 abroncs közül  a Falken Eurowinter HS 349 volt az egyetlen modell, amellyel az Adac szerint téli útviszonyok között jobb, ha ki sem állunk a garázsból.

Adac téligumi teszt 2011

A havas teszteket a Svájci Alpokban, Obergomsban végezték.

.

Adac téli gumik tesztje 2011

Trakció hegymenetben, kanyarodás havon: Ulrichenben, a volt katonai reptér mellett, a Nufenen hágó első másfél km-ét használták a vizsgálathoz.

.

A kategóriagyőztes a továbbfejlesztett, minden tekintetben kiegyensúlyozott,  üzemanyagtakarékosság szempontjából különösen kiemelkedő Continental ContiWinterContact TS800, melyet az ebben a méretben új, igen kopásálló Michelin Alpin A4 és a Dunlop SP Winter Response követ. A rendkívül magas színvonalú teljesítményt nyújtó élmezőny mindhárom szereplőjével bátran nekivághatunk a télnek.

Szélesnek mondható - 10 tagú - a középmezőny, melyet a Goodyear legújabb modellje, az egyébként nagy esélyesnek tartott Ultra Grip 8 vezet.

Adac téligumi teszt 2011, 175/65 R14

Pontozás: minél kisebb a pontszám, annál jobb.

.

175/65 R14 négyévszakos gumik

A "négyévszakos" elnevezés azt sugallja, mintha ezekkel a gumikkal télen és nyáron egyformán jó tapadásra számíthatnánk. Ezt az elképzelést azonban az Adac tesztje egyáltalán nem támasztotta alá, pedig ezeket az abroncsokat különösen alapos, összetett vizsgálatoknak vetették alá. 

Nemcsak téli teszten kellett részt venniük, hanem egy másik, különálló eljárás során a nyári tulajdonságaikat is górcső alá vették. 

Adac teszt 2011, négyévszakos gumik

A négyévszakos gumik száraz úton való teljesítményét a nyári gumikkal együtt vizsgálták, Rómától délre.

.

2011 Adac teszt, négyévszakos gumik

Bár a vízréteg csupán 1 mm mély, a gumik azért keményen dolgoznak! Vizes úton a négyévszakosokat szintén a nyári abroncsokkal együtt tesztelték, Hannover mellett.

.

A kombinált téli és nyári teszt erősen eltérő körülményei között egyaránt kiemelkedőt nyújtani az összes jelölt számára  lehetetlen küldetésnek bizonyult. A 6 tesztalany közül 5-nek mindössze "elégséges" teljesítményre futotta, egyedül a Goodyear Vector 4 Seasonnak sikerült valamivel jobb eredményt elérnie.

Érthető is, hiszen az alacsony téli hőmérsékletekhez elengedhetetlen lágyabb gumikeverék a nyári melegben hátrányt jelent, és nyilvánvaló, hogy a kompromisszum eredményeként kialakított mintázat sem lehet mindig, minden körülmények között tökéletes. A nyári fékutak kb. 15%-kal bizonyultak hosszabbnak a télieknél.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy az "egy abroncs mind felett" továbbra is csak vágyálom marad...

Adac teszt 2011, négyévszakos gumik

Pontozás: minél kisebb a pontszám, annál jobb.

.

195/65 R15 téli gumik

Az egyik legelterjedtebb méret (Audi A4, BMW 3, Golf, Astra, Focus, különböző Mercedes-sorozatok és sok más modell fut vele) az Adac ezért 16 abroncsot is szerepeltet ebben a szegmensben.

Adac téligumi teszt 2011

Akár a hétköznapokban, a teszt során is a jégen való kanyarodás követeli a sofőröktől a legnagyobb koncentrációt. Ilyenkor a legapróbb hiba is könnyen megbosszulhatja magát.

.

A pilóták szerint a tesztvezetés legnehezebb része egyértelműen a jeges körpálya. (Helyszín: Wolfsburg Jégaréna)

.

Pozitív, hogy a "jó" és "megfelelő" téli gumiabroncsok választéka rendkívül széles.

Hatan szereztek "jó" minősítést: élen a Continental ContiWinterContact TS 830, őt követi a Goodyear UltraGrip 8, a Semperit Speed-Grip 2, a Dunlop SP Winter Sport 4D, a Michelin Alpin A4, és a Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3.

A legtöbben - 8 versenyző - "megfelelő" kategóriába kerültek, közülük sokan csak a nedves úton mutatott enyhe gyengeségük miatt csúsztak ki a legjobbak közül.

Mindössze két abroncs volt, amely a tesztelés során komolyabb hiányosságokat mutatott. A Falken Eurowinter HS439 különösen havon küzdött nehézségekkel, emiatt csak "elégséges" osztályzatot kaphatott.

Az utolsó helyezett Trayal Arctica több tekintetben is rosszul szerepelt 7 kritériumból 5-öt alulteljesített, amit az Adac  csupán "gyenge" minősítéssel jutalmazott.

Adac téligumi teszt 2011, 195/65 R15

Pontozás: minél kisebb a pontszám, annál jobb.

.

Az Adac értékelési rendszere

Az egyes gumik eredményeit korábban egy ajánlásban foglalták össze ("különösen ajánlott", "ajánlott", "feltételesen ajánlott", "nem ajánlott"). Jelenleg az iskolai osztályzatokhoz hasonlóan történik az értékelés, kiválótól az elégtelenig. Az osztályzatok megjelenítését szimbólumok segítik.

A szimbólumok jelentését, valamint a régi és új értékelési rendszer közti összefüggést az alábbi táblázat mutatja. A “kiváló” osztályzatot eddig még soha, egyetlen guminak sem ítélték oda. Bízva abban, hogy a gumiabroncsok teljesítőképessége a folyamatos fejlesztések eredményeképpen növekedni fog, ezt az érdemjegyet a jövő számára tartogatják.

Az Adac értékelési rendszere

Az Adac értékelési rendszere

.

Amikor egy abroncsról csak egyetlen kifejezésben összefoglalt értékelést olvasol (jó, megfelelő, elégséges, elégtelen), akkor nagyon könnyű az adott gumit felületesen megítélni. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy emögött az összegzés mögött többféle területen mért eredmények állnak. (Száraz út, vizes út, hó, jég stb, sőt még ezek is több részeredményből tevődnek össze.)

Mivel az Adacnál a minden téren kiegyensúlyozott teljesítményt tartják a legfontosabbnak, ezért a végső ítélethez a részeredményeket nem átlagolják, mivel akkor az erősségek kiegyenlíthetnék a gyengeségeket. A különböző osztályzatok elnyeréséhez az abroncsoknak minden vizsgált területen el kell érniük egy meghatározott, minimális értéket. Amennyiben ez akár csak egyetlen területen nem sikerül, az adott versenyző kiesik a többi eredményének megfelelő, jobb besorolásból, a legrosszabb eredményének megfelelő kategóriába csúszva le.  

A szigor oka: a gyakorlatban nem sok hasznát vennénk az olyan guminak, melynek bizonyos tulajdonságai kimagaslóan jók, míg más területeken gyenge.

Adac téligumi teszt ponthatárok

Az egyes osztályzatokhoz tartozó, különböző területeken minimálisan elérendő értékek a mostani teszteknél

.

Javaslat gumiabroncs választáshoz: Nézd meg alaposan a gumik különböző területeken elért eredményeit, és gondold át azt, hogy a te autózási szokásaidhoz, a használat körülményeihez, járműved teljesítményéhez, igényeidhez mely paraméterekkel rendelkező gumiabroncs illeszkedik a legjobban.

A "jó" (= különösen ajánlott) és "megfelelő" (= ajánlott) eredményt elért abroncsok közül nyugodtan válogathatsz, a gumikra szánt keretnek megfelelően.

.

Szólj hozzá! És ne felejtsd el a “Tetszik” és/vagy a +1 gombot nyomni alul! :) 

Címkék: Adac-teszt téligumi

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Kelt: 2014. szeptember 28. vasárnap Szerző: Adac téligumi teszt 2014 | Gumibiznisz Vélemény linkje
[...] • Adac téligumi teszt 2011 » [...]
Kelt: 2013. október 1. kedd Szerző: Adac téligumi teszt 2013 | Gumibiznisz Vélemény linkje
[...] • Adac téligumi teszt 2011 » [...]
Kelt: 2013. május 6. hétfő Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Valamennyire ez a teszt is érinti a témát, 175/65 R14 méretben négyévszakos gumikat is teszteltek. Viszont ez biztos érdekelni fog, tavalyi 4 évszakos abroncs teszt: http://www.reifenteam.at/upload/testbericht/14_Auto-Bild-AllSeason-Sept-2012_111012.pdf

Nem tudom, megbánnád-e ha négyévszakos gumit kezdenél használni, ez sok mindentől függhet. (Milyen nyári ill. téli gumijaid voltak eddig, milyen teljesítményhez szoktál hozzá, mit vársz el egy gumitól...) Mindenesetre ezt még érdemes elolvasnod, itt bővebben írtunk a 4 évszakos gumikról, és hogy kiknek javasolhatók elsősorban: http://gumibiznisz.hu/20081113/teligumi-kontra-negyevszakos/
Kelt: 2013. május 6. hétfő Szerző: habfarago Vélemény linkje
Üdv,

Engem jobban érdekelne egy olyan teszt, amiben a 4 évszakos gumikat nyári és téligumikhoz hasonlítják hozzá. Mennyivel nő a fékút nyáron ill. télen, mennyivel csökken a kanyarsebesség, stabilitás nyáron illetve télen az évszakspecifikus gumikhoz képest?
Most készülök gumit venni és gondolkozom a 4 évszakoson... Jelenleg még egy garnitúra kopott Dunlop SP 01 van fent 195/50R15 méretben. Az autó nem erős és én sem vagyok streetracer. Ha feltennék egy Sava vagy Kleber 4 évszakosat, akkor vajon megbánnám-e később...?
Kelt: 2013. március 2. szombat Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Általában szezon elején legolcsóbbak a gumik, de persze bármikor lehet találni olyan lehetőségeket, amikkel érdemes élni, most pl. az említett UG8 is ilyennek tűnik. (Nálunk itt találod:
http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto1/goodyear-ultra-grip-8--195-65-15--91T/ )

Amit jelenleg még javasolni tudok:
http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto1/michelin-alpin-a41--195-65-15--91T/

Mindkettő prémium kategóriás abroncs, teljesítményük ennek megfelelő, bármelyiket nyugodtan veheted. Ha középkategóriában is gondolkodsz, alacsonyabb árfekvésben, akkor a Hankook W442 is jó megoldás, tényleg megállja a helyét. (Nekünk ez már elfogyott.) Tehát egyik felsorolt sem melléfogás.

A választásnál a címkét nem kell túlzottan komolyan venni, téli guminál úgysem segít sokat, mert a téli tulajdonságokról (hó, jég) nem ad tájékoztatást. (A besorolásokat amúgy is a gyártók adják maguknak, a legjobb minősítéseket sokszor kínai gumikon látni, jobbakat, mint a nagy múltú gyártól prémium termékein...)
Kelt: 2013. március 1. péntek Szerző: zofo Vélemény linkje
A jelenlegi Michelin Primacy téli gumijaim már kb 6 éves és eléggé kopottak (talán 4mm körül vannak), egyszerű latyakos úton is kis sebességről fékezésnél, azonnal bekapcsol az ABS.
Ezért téli gumit szeretnék venni, bár így tél vége felé valószínűleg olcsóbb is lesz (a szezon vége miatt). 195/65 R15 91T vagy 91H abroncsot szeretnék venni és Ford Focus 1.6 tdci-re tenném fel.
Egyelőre a GoodYear UG 8 -at ajánlották kb 15.000 Ft-os áron , de ugyanakkor a Hankook RS W442 -öt is elég jónak tartják ( az előzőnek E,E minősítést adtak, míg a Hankooknak C,C-t az Európai minőségi besorolásnál)
Te mit javasolsz ? Többnyire városban használom és hétvégente kirándulás országon belül.

Segítségeteket előre is köszönöm !
Kelt: 2012. november 15. csütörtök Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
Szia Edina! Jól kerested, csak nem volt feltöltve ez a méret.
Próbáld meg most :)
Kelt: 2012. november 15. csütörtök Szerző: Edina Vélemény linkje
Téli gumi vásárlás előtt vagyok. 205/65/R16C sajnos nem találtam nálatok vagy nem jól kerestem rá.Tudtok segíteni? Köszönöm.
Kelt: 2012. október 28. vasárnap Szerző: gumibiznisz Vélemény linkje
A gumigyártás automatizált folyamat, a technológia országtól függetlenül ugyanaz, a gyártási helynek nincs jelentősége. Ráadásul adott méretet mindig csak meghatározott helyen gyártanak.

Az említett Fuldát (függetlenül attól hogy idén nem tesztelték, ill. régebben más méretben) nyugodtan veheted, megbízható középkategóriás téli gumi, megfelelő lesz az autódra.
Kelt: 2012. október 28. vasárnap Szerző: János Vélemény linkje
Tiszteletem!

Téli gumit tervezek vásárolni az autómra, a korábbi ADAC (és egyéb) téligumi tesztek alapján már kiválasztottam a Fulda Kristall Montero 3-at.
Nekem nagyon szimpatikus, hogy havon és jégen több méretben is a legjobbak között volt, és ár/érték arányban nekem megfelelne.

Viszont az idei (2012-es) tesztekben sehol sem találtam, így egy kicsit meginogtam. Plusz több helyen olvastam, hogy érdemes leellenőrizni a Fulda gumikon, hogy Németországban, vagy Lengyelországban készült-e (utóbbira többen is panaszkodtak, hogy silányabb a minőség, hangosabb, jobban ráz, és hajlamosabb a szálszakadásra, stb). Nem tudom van-e ennek alapja?

Tudnátok valamit mondani erről a gumiról?

(175/70 R13-as méretben vásárolnám a 14 éves Lancer kombimra, de 13 col méretben nem is igazán találtam téligumi tesztet, így csak a 175 szélességet tudtam kb belőni 2009 és 2010-es tesztek alapján, az viszont nem tudom mennyire vonatkozhat erre a méretre).

Köszönettel,
János
1 - 10 a(z) 183-ból/ből:

Hozzászólások lezárva