Zajból zene?

Kategória:: Színes-érdekes Publikálás dátuma: 0 hozzászólás

Mindannyian tudjuk, út és gumiabroncs kapcsolata egyáltalán nem mentes a súrlódástól :) Márpedig az zajjal jár, ami minél erősebb, annál zavaróbban képes hatni. De ha már így van, nem lehetne ebből a dologból valami jót kihozni? Mi lenne, ha a gördülési zajt dallammá változtatnánk? Legyen a zajból zene! Nem kell hozzá más, csak…

... megfelelő út! A titok a különleges útfelületben rejlik, melyre ráhajtva a gumiabroncsok nem a megszokott hangosabb-halkabb zúgást produkálják, helyette inkább dalra fakadnak. Világszerte több zenélő út létezik. Nézzük csak, merre!

• Dánia

Az első ismert zenélő utat, melyet Asphaltophone-nak hívnak, két dán művész, Steen Krarup Jensen és Jakob Freud-Magnus hozta létre 1995-ben, Gylling városában.

Ahogy az alábbi képen látszik, az útszakasz elég rövid, és mindössze két, kiemelkedő mintákból álló párhuzamos sáv alkotja.

Asphaltophone

.

• Dél-Korea

Dél- Koreában, Szöultól 20 km-rel délre, Anyang város közelében is található egy zenélő út, amit 2006-ban mindössze 4 nap alatt sikerült kivitelezni. Az út felületébe 345 méteres szakaszon keresztül különböző távolságban barázdákat martak. Megépítésének fő célja, hogy segítse a sofőrök éberségének fenntartását, mivel a figyelmetlenség, a volán mögötti elalvás, és a gyorshajtás rengeteg balesetet okozott.

A zenélő útszakasz barázdáin áthajtva a „Marynek volt egy kis báránya” kezdetű gyerekdal csendül fel. (Érdekesség, hogy ennek a dalocskának az előbb idézett első sorát tartalmazza a legöregebb lejátszható amerikai hanganyag. Ez egyben az első felvett zenei előadás is, melyet Thomas Alva Edison rögzített fonográfjával 1878-ban.)

Az út dala a videón 0:42-től hallható.

• Japán

2007-ben Japánban is megjelentek a zenélő utak, melyeket a Hokkaidói Ipari Kutatóintézet tudósai terveztek, és elsősorban turistacsalogatónak szántak. A különleges utakkal több japán város is büszkélkedhet, például Wakayama, Gunma vagy Hokkaido.

A zenélő útszakaszok nemcsak kellemesebbé teszik az utazást, hanem a sebességhatárok betartására is felhívják a figyelmet, mivel a tökéletes hangzás érdekében 50 km/h körüli sebességet kell tartani.

A zenélő szakaszokat táblákkal jelzik, és figyelmeztetésül hangjegyeket is felfestettek előttük az aszfaltra.

Zenélő út, Japán

.

A zenei hangzást itt is az apró keresztirányú árkok idézik elő. A hangok magassága a mélyedések közti távolságtól függően változik minél kisebb a távolság, annál magasabbak a hangok. Az egymástól 6-12 mm-nyire elhelyezkedő barázdákon átgördülve népszerű japán dalokat élvezhetnek az autósok, nagyjából 30 mp-en keresztül.

Jöjjenek!

 

• USA

Van cég, aki a zenélő út ötletében a reklámlehetőséget is meglátta. A Honda 2008-ban Lancasterben (USA, Kalifornia) megépítette a Civic Zenélő Utat, melyen áthajtva a kerekek zaja Rossinitól a Tell Vilmos c. opera nyitányát adja ki. Az eredeti utat nem sokkal elkészülte után kénytelenek voltak áthelyezni a helyi lakosok hallótávolságán kívülre, mert a környékbeliek nyugalmát zavarta az éjszakában suhanó kerekek nyomán visszhangzó dallam.

Legyen a zajból zene!

Mindezek után mit is kívánhatnánk nektek így év vége felé a közelgő karácsonyi ünnepekre, és az új évre? …Megvan! :)

Az utatokat járva legyen nektek is mindig, mindenféle értelemben a zajból zene!

Ahogy a fenti példákban az egyszerű kerékzúgás dallammá lett, úgy az életetek dolgainak, helyzeteinek, történéseinek hangzavara is álljon össze melódiává! Jöjjön ki mindenből - még ha nehéz, rossz, és embert próbáló is - végül valami jó! Legyen szemetek felfedezni, és elég erőtök kihozni abból, ami adott, a legjobbat!

Áldott, békés karácsonyt, és nagyon boldog 2013-as évet!

Szólj hozzá! És ne felejts el nyomni egy Tetsziket és/vagy +1-et! "

Címkék: zenélő út

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások lezárva

Hozzászólások

Hozzászólások lezárva