Gumiabroncs Megoldások. Vásárlás, szakértői tanácsok, hasznos olvasnivalók egy helyen.

Téli gumi – nyári gumi kontra négyévszakos

A négyévszakos autógumi olcsóbb és jobb megoldást jelentene, mint a téli ill. nyári garnitúra felváltva? Egyáltalán: létezik olyan gumiabroncs, amelyik minden körülmények között egyformán kiemelkedő teljesítményt nyújt? Ha megfordultak már a fejedben ezek a kérdések, olvass tovább; minden kiderül…

A téli gumi – nyári gumi variáció helyett megfelelő alternatívát jelentene-e Számodra a négyévszakos gumiabroncs? Az alábbiakat átgondolva nem lesz nehéz eldöntened.

Nézzük meg közelről…

• Téligumi

Téli gumi mintázata Téligumi mintázata

Tipikus téligumi mintázat: sűrűn elhelyezkedő apró lamellák; erőteljes, mély kapaszkodóblokkok. Feladatuk a vonó- és  oldalirányú, valamint a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A mély és széles hosszanti ill. oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon. A téligumi anyaga magas szilika tartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így az abroncs a hideg (+7 Celsius fok alatti) aszfalton nem válik merevvé, rugalmatlanná; nem veszít  a tapadásából.

• Nyári gumi

Nyári gumi mintázata Nyárigumi mintázata

A nyári gumi futófelülete a télinél szemmel láthatóan telítettebb, a nagyobb  felfekvési felület által jó tapadást biztosít száraz úton. A mintázat kevésbé tagolt, feltűnő a sűrű lamellázottság hiánya – erre nyári útviszonyok között nincs is szükség. Fontos viszont esőben, nedves úton az aquaplaning elkerülése; a hosszanti és oldalirányú csatornák a gyors vízelvezetést szolgálják. A nyári gumi anyaga a télinél szilárdabb, keményebb gumikeverék, amely 7 Celsius fok felett a megfelelő tapadást és kopásállóságot biztosítja.

• Négyévszakos gumiabroncs

4 évszakos autógumi mintázata 4 évszakos autógumi

A négyévszakos autógumi anyaga és mintázata a téli és a nyári egyfajta “egyvelege”.  Futófelülete nem kifejezetten nyári és nem kifejezetten téli, bár mindkettő  jellegzetességei felfedezhetők rajta. Így – bizonyos mértékig – a téli ill. nyári hőmérsékleti és útviszonyoknak egyaránt képes megfelelni. Könnyen belátható azonban, hogy megvannak a maga határai: szélsőséges körülmények között nem tud úgy teljesíteni, mint egy speciálisan az adott célra kifejlesztett – téli vagy nyárigumiabroncs. (Ha véletlenül dombon laksz, ahová télen is fel kell az autódnak kapaszkodnia, hegyek között szoktál autózni, síelni mész, autópályán utazol nagy sebességgel, nagy teljesítményű járművel stb, akkor a négyévszakos abroncs nem neked való.)

A különböző teszteredmények…

…alátámasztják azt a ránézésre is levonható következtetést, miszerint a négyévszakos gumi nyáron gyengébben teljesít a nyári, télen pedig a téli guminál. (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy létezik az a fajta  téligumi, ami bizonyos helyzetekben simán alulmarad egy jó minőségű négyévszakossal szemben, de ez már egy másik kérdés.)

Az idei Adac-teszten a GoodYear Vector 4 Season négyévszakos gumiabroncsnak sikerült ugyan felküzdenie magát az  ajánlott kategóriába, a részeredmények mégis  azt mutatják, hogy teljesítménye kevésbé kiegyensúlyozott, mint a vele azonos kategóriába került téli gumiké. (Bár jégen jól szerepelt és rendkívül kopásállónak bizonyult, de nedves úton gyengébb volt, száraz úton és hóban még inkább, továbbá kissé magas üzemanyagfogyasztást produkált.)

A másik vizsgált négyévszakos autógumi, a Vredestein Quatrac 3 csak a feltételesen ajánlott kategóriába jutott: száraz úton kiemelkedő teljesítményt nyújtott, viszont gyenge volt havon és jégen, nem túl kopásálló, üzemanyagfogyasztás tekintetében pedig az eredménye nagyon rossz.)

És most számoljunk:

(Jelenlegi árakkal számoltam, és a kalkuláció nyilván csak hozzávetőleges, de a kapott eredmény azért nagyjából reális képet ad.) Vegyünk egy autóst, aki megvásárol egy téli és egy nyári garnitúrát 50-50 000 Ft-ért. Tegyük fel, hogy a két garnitúrát 4 év alatt használja el . Ez idő alatt 8-szor szereltet át, ami 38400 Ft.  Így a 4 év alatt összesen 138 400 Ft-ot költ a  gumikra.

Vajon olcsóbb-e, ha ugyanez  az autós négyévszakos gumikat használ?

Ekkor 4 év alatt két négyévszakos garnitúrát (50-50000 Ft) koptat el, mivel a gumik téli-nyári szezonban egyaránt futnak. Igaz, csak 2-szer szereltet (9 600 Ft). Mindez összesen 109 600 Ft. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy fél évente így sem árt felkeresnie egy gumiszervizt a kerekek felcserélése és centríroztatása miatt. (8 centrírozás, ebből 2 a felszerelésnél történik; marad 6, ami 15 000 Ft.) Így már 124 600 Ft-nál tartunk.

A különbség 4 év alatt 13 800 Ft (3450 Ft/év).  Ha viszont adott esetben ( pl. lefagyott, jeges út) a téligumihoz képest hosszabb fékút vagy egy megcsúszás eredményeként kárt szenved az autó, a javíttatása sokkal többe kerülhet… Szóval szerintem az ár nem döntő szempont, mivel az árkülönbség jelentéktelen vagy nincs is. (Ha pl. az autós nem a legolcsóbb négyévszakos gumit vásárolja meg.)

Akkor kinek való?

A négyévszakos abroncs annak jelenthet ésszerű alternatívát, aki:

- járművét csak keveset (évi 8-10000 km) és kisebb távolságok megtételére használja. (pl. városon belül, közeli munkahely eléréséhez stb.)

- extrém körülmények között (hó, jég, fagyos út, ónos eső) tudja nélkülözni az autót, mert nem éri meg téligumi nélkül kockáztatni.

Eltérő kihívásokhoz – eltérő abroncsot!

Téli útra - téli gumi!

Téli útra: téli gumiabroncs!

Nyári útra - nyári gumi!

Nyári útra: nyári gumiabroncs!

Hazánkban a téli és nyári időjárási- és útviszonyok tág határok közt változnak, jelentős eltéréseket mutatva. Az általuk jelentett kihívásnak leginkább két különböző, speciálisan a célra kifejlesztett gumiabroncs  garnitúra tud megfelelni; ezért kevés kivételtől eltekintve mindenkinek a téli gumi – nyári gumi variációt ajánlom.

.

Véleményed, hozzáfűznivalód, témába vágó történeted van? Szólj hozzá!

—————————————————————————————————————

Segítségül azoknak, akik négyévszakos abroncs mellett döntenének, az alábbiakban közlünk néhány, teszteredményeket tartalmazó kivonatos táblázatot. A tesztek az Autobildben  jelentek meg; bővebb tájékoztatás, részletesebb eredmények az újság jelzett számainak hasábjain olvashatók.

(Értékelés a legjobbtól a legrosszabb felé: 1+, 1, 1-, 2+, 2, 2-, 3+, 3, 3-, 4+, 4, 4-, 5+, 5, 5-…)

.

.

.

—————————————————————————————————————

Címkék: , , , ,

375 hozzászólás a “Téli gumi – nyári gumi kontra négyévszakos” bejegyzéshez

 1. Király József (Kiri):

  Szia Győző!
  Gondolom tegezhetjük egymást. A számításodat érdemes lenne kiegészíteni hogy, milyen eredményt hoz ha a téli és nyári gumit felnin tartja az ember fia. Ezzel megtakarítható a le-felszerelés általi gumi abroncs “nyúzás”. Laikusként így gondolom. Bár ebben az esetben a felni ára jelentősen ronthat az összképen.
  További idő takarítható meg azzal, hogy gumicsere szezonban könnyebben kap időpontot a megkésett autós.
  A négy évszakos gumival eddig egyszer volt tapasztalatom. A cég kulcsosautóját szerelték ilyennel. Az egyik út után szerencsémre már Szegeden reggelre leesett kb. 15 cm hó, ami azonnal olvadásnak indult. Az utakon jó vastag latyak alakult ki. A Mondeo még 3.-ban is kipörgött elinduláskor csúsztatott kuplunggal, pedig Szeged határozottan sík város. Az ESP villogott, sípolt rendesen, fékezéskor az ABS jelezte működő képességét, pedig a fékpedál és a cipőm közé “tett” tojás nem tört volna össze. Erre az útviszonyra tökéletesen alkalmatlan volt.
  Ha lemérnénk a téli, nyári és 4évszakos gumik Shore keménységét, szerintem a köztes gumi inkább a nyárihoz áll közelebb. Ez a Földközi-tenger partvidékén, ahol nincs igazi tél ott megfelelőbb.

 2. Estéli Győző:

  Akkor számoljunk:

  1.eset: téli gumi, nyári gumi külön felnin
  Legyen a 4 újabb felni ára 40000 Ft. A kerekek felszerelése/centrírozása egy évben így 5000 Ft. (2500,-/4 kerék)

  2. eset: téli gumi, nyári gumi ugyanazon a felnin
  A szezonális átszerelések/centrírozás ára 9600 Ft egy évben. (1200 Ft/ gumi)

  Kérdés: mennyi idő alatt térül meg a külön felnik ára?
  Eredmény: 40000+5000x=9600x >>> x=8,7
  Vagyis ebben az esetben 8,7 (majdnem 9)év kell a megtérüléshez.

  A szakszerűen elvégzett gumicsere nem károsítja az abroncsot. A felnin lévő gumikat valóban gyorsabban lehet felszerelni, de az időponthoz jutást nem befolyásolja, hogy a gumi felnin van-e vagy sem. Felnivel vagy felni nélkül – a gumicsere halogatása a fagyokig vagy az első hóesésig nagy hiba…
  Ezek a tények. Mindenki maga döntheti el, hogy milyen megfontolások alapján tart egy vagy két garnitúra felnit. (Ha például valaki alufelniket vásárol, őt nem annyira a számolgatások, hanem inkább esztétikai szempontok vezetik.) Mindenesetre, ha netán új autót vásárolsz és adnak mellé egy plusz garnitúra felnit, vissza ne utasítsd! :)

 3. Erik:

  Hello,
  Szerintem 4 év alatt senki sem vesz 2 négyévszakos garnitúrát, hisz pont azért vásárol 4-évszakosat, hogy ne kelljen téli-nyárit vennie.
  Tehát még 50000Ft-ot levonhatsz.

 4. Estéli Győző:

  Akinek a számára tényleg indokolt a 4 évszakos (kevés km-t megy, letakarított utakon, és ha kell, inkább nélkülözi az autót), na ő valóban nem koptat el 4 év alatt 2 garnitúrát, ha erre gondolsz.
  Persze a külön téli és nyári neki is dupla annyi ideig tartana – de nincs rá szüksége, mert úgysem használja ki, mivel akár több mint 10 évbe is telhet míg mindkettőt elhasználja. Neki ajánlható a 4 évszakos. (lsd. Akkor kinek való?)

  Egyébként egy átlagos abroncs futásteljesítménye kb. 50 000 km, tehát pl. átlag napi 27 km megtételével 5 év folyamatos használat alatt kopnak el gumijaink.
  Úgy tapasztalom, hogy vásárlóink között vannak (nagyon kevesen), akiknek 7-8 évig is elég egy garnitúra, a többség viszont 2-3 év alatt “elfogyasztja” az abroncsait.(napi szintű ingázás, külföldi munka, gyakori hosszabb utazások, vagy csak olyan a napi program)

  A fenti bejegyzésben, amikor egy 4 évente 2 garnitúrát elhasználó “átlag” autósról beszélek, saját valós példából indultam ki.
  (Pl. Munkába is használjuk napi szinten az autót és ahogy az ember gyereke nő, egyre több dolog bejön, ami nem helyben van: esténként edzésekre, gitárórákra hurcolni hetente többször , stb. … így lett mostanra évi 25 000 km felett. A 4 éves nyári gumikat ősszel dobtam el, úgy hogy a pótkereket is elhasználtuk, mert – és ez az utak minősége miatt bárkivel megeshet – 1 guminak idő előtt vége lett (kátyú), egy másik pedig fűvel álcázott útpadkának esett áldozatul (szerencsére pont esedékes volt a téli felrakása meg amúgy is elkopott már). A télik is kb. ugyanennyit bírnak. Szóval ez 4 év alatt 2 garnitúra. 4 évszakosból is 2-szer kellett volna vásárolnom (tehát a 4 év alatt ez mindenképp 2×50000 Ft), csak azzal nem biztos, hogy télen rossz úton minden esetben el lehet indulni, márpedig én nem tudom nélkülözni az autót. Sőt, ha 4 mm alá kopik a mintamélysége, akkor az utolsó télen már nem is biztonságos a használata.)

  Tehát a lényeg , hogy mindenki azt a verziót válassza, ami a saját autózási szokásaihoz a legjobban illik. Aki napi szinten utazik és nem nélkülözheti a járművet akkor sem, ha beüt az igazán rossz idő (erre az idei télen sok példa volt), feltétlenül jobban jár a külön téli, külön nyári gumikkal.

 5. Király József (Kiri):

  Sziasztok!

  Tényleg jelentős különbségek lehetnek üzemanyag fogyasztásban a különböző márkák abroncsai, valamint a téli, nyári gumik között? Természetesen az abroncsokat megfelelő nyomáson használva.
  Válaszod köszönöm.

 6. Estéli Győző:

  Ez a téma megér egy külön bejegyzést, a következő erről fog szólni. Köszi az ötletet. :)
  Nemsokára megy is a blogértesítő…

 7. Bicos:

  Hi!

  Ez a 4 évszakos gumi nekem olyannak hat,mint a okostelefon. Valojában egyik funkcioját sem látja el jol.

  (okos?)Mobiltelefon:
  -szar a fényképezö rajta
  -szar a sat.nav rajta,nehéz bevinni a cimeket
  -szar az akkuja hamar lemerül a sok beleintegrált fasságtol
  -szarul szól róla a zene(szokol rádio szolt igy anno)
  -internetezni fos, szintés lassu bevitel,kis fos kép
  -kicsi a képernyö videot nézni rajta,szintén szar hang
  -nehéz, nagy ormótlan
  -hipergagyi fos játékok: Sinclair ZX spectrum-on jobb játékok voltak(C64nél is régebbi)

  1.Fényképezéshez fényképezgép
  2.Navigációra: érintőképetnyős PNA
  3.Zenére: Hifi
  4.Játszani:konzol,vagy PC
  5.Internetezni:PC
  6.Videót nézni:nagyképernyős TV, vagy PC
  7.Telefonálni: sima egyszerü telefon,könnyü és és sokáig birja egy töltéssel

  4 évszakos pontosan ilyen.Se nyárra nem jo, se télre.
  Télen csuszik,nyáron meg sok a fogyasztás miatta,esetleg hamar kopik.

  Venni kell 4 vasfelnit,és akkor nem kell gumishoz járni,és fizetni a rakat pénzt nekik hogy cserélgessék.Annyi a dolgom hogy a 4 csavart leszedem,és kicserélem a komplett kereket.

 8. Estéli Győző:

  Bicos, tetszik a hasonlatod! :)

  A házi gumicsere viszont ugyanúgy hangzik, mint az “okostelefon”.

  1. Észrevenni egy esetleges rendellenességet a felszerelendő gumiabroncson: szakember
  2. Kerék kiegyensúlyozásához: centrírozógép
  3. Csavarok meghúzásához: nyomatékkulcs
  4. Guminyomást beállítani: hitelesített nyomásmérő

  (Sőt, hogy senki ne érezze úgy, hogy hiába dobta ki a “rakat” pénzt, mi azoknak, akik nálunk szereltetik át a gumijaikat, a bizalmukért cserébe – igény esetén – a leszerelt abroncsokat ingyen megtisztítjuk, gumiápolóval kezeljük, és tároljuk is a következő szezonig. Azért ez csak nem rossz, nem igaz? ;) )

 9. Gumi Zolee:

  Szia!

  Teljesen egyetértek a cikk végén írottakkal. Télen téli, nyáron meg nyári gumi kell és kész. Én nem is veszem figyelembe, hogy elvileg létezik a négyévszakos verzió is.
  Arról sokszor megfeledkeznek, hogy nem csak a téli körülmények között kell elemezgetni a csúszást meg egyéb nem kívánatos jelenségeket. Sajnos valószínű, hogy a négy évszakra gyártott gumi nyáron a forró aszfalton éppen úgy okoz komoly gondot, mint télen hóban, jégen.
  Akár melyik évszakhoz kell gumit választani, még mindig a legfontosabb számomra hogy tapadjon ahogy csak lehet. Az, hogy gyorsan kopik, nyilván a tapadás ára. De a nemtapadás ára sokkal több lehet.

 10. g666lan:

  7 év 1 garnitúra 4 évszakos gumival télen nyáron.

  Gyári gumik voltak, az én véleményem szerint a legjobbak ami az autón volt.

  Nem volt hangja, úttartása tökéletes volt.

  Jelenleg tesztek alapján elveri a téli-nyári garnitúrákat.

  centrírozás 1000ft volt / garnitúra és ha jól emlékszem 4x volt ami 7 év alatt 4000ft-ot jelentett (mivel magamnak csináltam a szervizben 0ft )

  Lehet hogy nektek azért volt rossz tapasztalatotok mert nem megfelelő márkájú gumi volt az autón. Nekem viszont csak jó tapasztalton volt vele.

  Amint cserélem a nyárikat lefele (1,5 hónaposak) ugyan azt a 4 évszakost veszem az autóra. (nyári gumik rossz tapasztalata miatt)

 11. Estéli Győző:

  Szia!

  Érdekes lenne, hogy milyen gumik voltak a 4 évszakosak, milyen autón használtad őket és hol, milyen útviszonyok között. (A “mennyit” kérdés is fontos ilyenkor, de arra végül is választ jelent a 7 év.)
  Mik voltak a nyárik, amik nem váltak be, és mi volt a baj velük?

  Azért lenne jó részleteket is tudni, mert a tapasztalatod úgy valódi segítséget jelentene a döntésben azoknak, akik hozzád hasonló módon és feltételek között autóznak.

 12. Lilla:

  g666lan-nak köszönöm az infót, megnyugtatott, hogy a négyévszakos is lehet jó! Ex-párom autóján ilyen van, ezzel hozza-viszi a gyerekemet, és arról próbál meggyőzni, hogy ez tökéletesen megfelelő, amire ő használja, (keveset megy, tisztitott pályán, stb.) és különben meg csak a média fújja fel ezt az egyész dolgot (téli-nyári gumi),merthogy régen nem volt, csak egyféle. Erre mondhatnám, hogy akkor nézzen csak 2 csatornát a tévében, merthogy régen csak ennyi volt, de mindegy… Próbáltam győzködni, de hajthatatlan, mint aki biztos benne, hogy ezzel nem kockáztat! Jó lenne tudni amit Győző is kérdezett, hogy milyen márkájú gumik voltak a 4évszakosak.
  Üdv: egy erretévedt Anyuka

 13. Zoltán:

  Tisztelt Győző!

  Szükségessé vált a Dacia Loganom gyári, Román gyártmányú Montana gumijainak cseréje, mert a vízelvezető árkokban hosszanti irányba elkezdett repedezni a futófelület.
  Az autóm 1,4-es, 75LE-s ABS-el szerelt kivitel. Átlagban 7000Km-t vezetek évente. Jelenleg kb. 33.800km van az autóban, és 2010 Februárjában tölti be az 5-ik évét.
  Én szezonális vendéglátásban dolgozom, ezért nyáron, a nagy melegben nem használom napközben az autót. Télen, ha leesik az igazán tartós, nagy hó szintén nem járok az autóval, mert a lakótelepen ahol élek kevés a parkolóhely, és ha kiásva magamat a hó alól kiállok, mire visszamennék nem lenne parkolóhelyem, az úttest közepén pedig mégsem parkolhatok még arra a fél órára sem, amíg kiások magamnak egy újabb parkolóhelyet.
  Szóval hóban, és melegben nem, de ősszel, és tavasszal, illetve télen a havazás beálltáig viszonylag sokat használom az autót
  Ilyen felhasználási körülmények között milyen gumit vegyek inkább, 4 évszakosat, vagy télit?
  A téli hogy viseli a nyári meleget (még ha keveset is használom olyankor az autót), illetve, hogy viseli a főként tavaszi-őszi autókázásokat, és hogy hat a fogyasztásra, illetve a biztonságra, ha ilyen felhasználásra állandó téli gumi lenne az autómon?
  Mióta jogosítványom van kb. 13 autó volt a tulajdonomban, mindegyiken csak nyári gumi volt, ami főleg a Trabinál nem számított, de még a Ladámon lévő gyári(!) Orosz gumival sem szenvedtem soha balesetet, pedig azzal muszáj volt akkoriban hóban vezetnem, de kifejezetten élveztem, hogy korcsolyaként viselkedett az autó az úton. Kb. 6 évet éltem hátsókerekes kocsikkal (Lada, BMW), és azt hiszem kijelenthetem, hogy megtanultam csúszós úton vezetni még a mai nyári gumiknál is pocsékabb abroncsokkal (bizonyíték rá a B10+++ kgfb besorolásom az Allianznál).

 14. Estéli Győző:

  Szia Zoltán!

  Téli gumi egész éves használatát semmiképp nem javaslom. Amilyen melegek vannak már késő tavasztól, az a téli guminak egyáltalán nem kedvez. Olyankor csikorog, nyikorog, fellágyul,gyorsan kopik, nem stabil az úttartása.

  Az alapján, amit leírsz (évi 7000 km körüli autózás, főleg ősszel és tavasszal) neked inkább a 4 évszakos lenne a jó megoldás. Ebben az esetben viszont ne valami „noname” abroncsot válassz, hanem törekedj a jobb minőségre. (pl. Goodyear Vector 4 Seasons)

 15. Zoltán:

  Szia Győző!

  Köszönöm a gyors választ. Valahogy én is így éreztem, gondoltam, de 3-ból 4 gumis is megpróbált lebeszélni a 4 évszakos gumiról.
  Az egyik kereskedésben közölték velem, hogy hamarosan érkezik hozzájuk Németországból egy kamion gumi, amik között lesz Hankook kb. 13.000.-Ft körüli áron, és Debica is némileg olcsóbban.
  A Hankook-al én is szemezek, főleg az új fejlesztésű Optimo 4S-el. Erről mi a véleményed?
  Mivel a kereskedő nem tudta pontosan megmondani, hogy melyik Hankook gumiból kap, ezért érdekelne a véleményed a régebbi Centum H720-al kapcsolatban is.
  Az általad javasolt Goodyear nekem már picit drága, mindenképp 60.000.-Ft alatt szeretném megúszni a komplett garnitúrát, viszont a régebbi Vector 5 esetleg beleférne. Ez mennyivel gyengébb az általad említett típusnál, illetve mennyivel jobb a Hankooknál a nevet leszámítva?
  Szemezek még a Barum Quartaris-al is, ami pár online kereskedőnél 14.000.-Ft körüli áron elérhető. Ez mennyivel gyengébb a Goodyear-nél?
  Más márkából (Toyo, Pireli, Matador, stb.) termékei között esetleg érdemes nézelődni, ha az a városi kereskedő mégsem kap Hankook gumit?
  Tudnál ajánlani a Vector 5-ön kívül az igényeimnek megfelelő abroncsot 20.000.-Ft alatti darabáron?
  A válaszodat előre is köszönöm;

  Zoltán

 16. Károly (karzi):

  T. Mindenki!

  Szerintem a téli és nyári gumi az biznisz a gumigyárnak és a gumiszerelőknek.
  Én 34 éve vezetek személykocsit és levezettem már több mint 500 000 km-t.
  Én csak 4 évszakos gumit használtam és semmi rossz tapasztalatom nincs idáig.

  Egyszer a barátom dicsekedet, hogy téli gumi van a kocsiján és próbáljam ki, én meg is tettem és volt egy pár centis hó is én úgy csúsztam KB. 2 métert a fékezésnél, hogy csak lestem. Ennyi elég is nekem, szerintem csak elbízzák magukat a sofőrök, hogy tuti gumi van a kocsin.

  Kíváncsi lennék ténylegesen, hogy hány téli gumival szerelt kocsi csinált balesetet?
  Sok baleset szerintem azért van, mert nem az időjárási útviszonyoknak megfelelően vezetnek, és nem tartják be a követési és féktávolságot sajnos. Erről még tudnék sokat írni.

  Nagyon fel is dühit mikor mondja a rádió, hogy nem téli gumi volt a kocsira szerelve és azért volt a baleset. Én bármikor csúszok téli gumival is, ha akarok, és tán ezért van sok baleset, mert azt hiszik sokan, hogy úgy mennek, ahogy akarnak, mert téli gumija van a kocsin és az 100% biztonság.

  Hogy van a kocsimon blokkolás gátló meg gátolta, hogy télen meg csússzak, de az útviszonyoknak meg felelően vezetek.

  A Mostani kocsim januárban lesz 2 ½ éves és most van benne 75000 Km a gumiban is.
  Most tettem a hátsó kerekeket, előre mert a hátsó gumi még 5 mm a jelző bütyökig és az első 4 mm jelző bütyökig. Szerintem több mint 100 000 Km-t fogok megtenni vele.

  Mikor vettem a kocsit 4 évszakos gumit kértem és én abban a tudatban is voltam, de nemrég azt mondták a szervizben, hogy nyári gumi, hmmmm ha igaz, akkor is jól bírja én már 4 évszakosnak használom el.

  Az biztos, hogy négy évszakos gumit fogok venni ha cserélni, kell pedig sokat megyek télen nyáron rendszeresen. Csak akkor megyek gumishoz, ha netán defekt van nincs több költségem csak a gumijavítás után centrírozzák nekem.
  Ja és még valami a kocsi fogyasztása 4.5 liter /100 km. Igaz 1000 cm3 a motorja a kocsimnak.

  Ne felejtsük el a fogyasztás nem csak a gumi típusától függ, még inkább a vezetési stílustól, de a gumik is jobban kopnak.
  Én mindenhol a meg engedet, sebességgel megyek a sztrádán is :-)

  B10+++ kgfb besorolásom a biztosítónál.

 17. Estéli Győző:

  Re: Zoltán
  Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy többnyire én is mindenkit lebeszélek a 4 évszakosról. De mivel azt kérdezted, hogy mi a jobb: egész évben téli, vagy 4 évszakos (és nem is használod sokat + nem szélsőséges körülmények között), ezért gondolom úgy, hogy megoldás a 4évszakos. Persze végeredményben neked kell döntened, nyilván azt is mérlegelve, mi mekkora kiadást jelent.

  Ha pedig már 4 évszakos kategória, akkor szerintem válassz Goodyear-t vagy Hankook-ot.(akár a régebbi fejlesztésekből is)

 18. Estéli Győző:

  Re: Károly (karzi)

  Sokan vagyunk így, több évtizedes balesetmentes vezetéssel a hátunk mögött (minden elismerésem), de azért sosem lehet általánosítani.
  Vannak rutinos sofőrök és kevésbé rutinosak. (a rutinos is csak ember, lehet rossz napja)
  Vannak, akik betartják a szabályokat és akik nem.( sokszor nem ők járnak rosszul)
  Vannak, akik az útviszonyoknak megfelelően közlekednek, és akik nem. (rajtuk a téli gumi sem segít)
  Van aki gyakrabban látja szükségét gumis szolgáltatásoknak, és van aki nem tart rájuk igényt. (Ez így van rendjén.)
  Van, aki szerint a téli gumi csak biznisz, és van, aki nem nélkülözheti.

  A média? Ők többnyire azt mondják be, amit hírértékűnek tartanak, ezen nem érdemes fennakadni. Például mikor beüt a hirtelen rossz idő, akkor téma lesz a téli gumi, és hogy sorállás van a szervizeknél, de aztán egész évben nem hallasz többet gumikról.

  Ezzel együtt, ha havasak, csúszósak az utak, és ilyenkor nyári gumikkal (amik lehet, hogy még kopottak is) történik egy baleset, akkor szerintem jogos a feltételezés, hogy akár több más ok mellett, de ennek megvolt benne a szerepe.

  Szóval, mikor pl. arról van szó, hogy a fiam idén télen, friss jogsival vezetni fog, akkor ezt szigorúan csak téli gumival (+ jó tanácsokkal ellátva őt :-) ) tartom lehetségesnek.

  Az én tapasztalatom, hogy akinek már egyszer volt (normális!) téli gumija, az már nem akar megválni tőle. Amúgy az ügyfeleink között nem találkoztam olyannal, akinek az lenne a felfogása, hogy ha téli gumija van, akkor már bármit megengedhet magának. Egyszerűen csak télen is, hóban-fagyban is minél biztosabban célba szeretnének érni.
  Jut eszembe, ismerek olyan esetet, mikor a mentő, amin ugye 4 évszakos gumik vannak, nem tudott felmenni az emelkedőn, ezért aztán kénytelenek voltak a beteget szánkóval lehozni a dombról…
  És hogy a téli és nyári gumi üzlet-e? Csak mint minden, ami mögött valós igény áll. Üzletre, médiára, meg egyes esetekre hivatkozva elutasítani, hiba lenne. Legfeljebb nem mindenkinek ez jelent megoldást.

 19. Károly (karzi):

  Igen nem vagyunk tökéletesek, mindenki hibázik valamikor, olyan nincs, hogy nem.

  Én nem mondom, hogy nem jó a nyári és téli gumi, sőt biztos jó, nem is akarok senkit lebeszélni róla, de attól tartok, hogy aki azt használja (tisztelet a kivételnek) kicsit elbízza magát és azt hiszi, hogy nincs veszélyben.

  Számításba kell venni az emberi tényezőkön kívül a gépkocsi adottságait és állapotát a hátsó kerékmeghajtásról nem is beszélve, amiről nagyon rossz tapasztalatom van. az első kerék meghajtás jobb szerintem volt, hogy hajnalban mentem Lengyelországban és frissen esett a hó, már legalább 10 cm vastag volt és én mentem rá először Trabanttal és felment Vác felé a nagy emelkedőn. Akkor még csak 4 évszakos gumi volt Lengyelben 10 cm vastag tiszta jeges úton mentem igaz nem nagy sebességgel.

  A mentő autóval kapcsolatban nekem van egy olyan érzésem, hogy tán más gond is van, de megérne egy próbát, ugyan oly útviszonyok mellet, hogy megy téli gumival?

  Szerencsés jó utat kívánok mindenkinek, az útviszonyoknak meg felelően és a követési távolságot betartva, mert a nélkül nehéz megúszni.

  :-) :-)

 20. kalasnyikovfan:

  Hogy árnyaljam a képet?
  http://www.kozszemle.hu/hu/szakcikkek/16-teli-nyari-szemelygepkocsi-abroncsok-oesszehasonlito-vizsgalata-fekmeresekkel.pdf

 21. Estéli Győző:

  Kalasnyikovfan, örülök, hogy felhoztad ezt a tanulmányt. Egy csomó dolgot felvet, ami megér egy új bejegyzést. Csak figyeljétek a blogot! Nem ígérem holnapra (érthető okokból), de ahogy lesz egy kis idő…

 22. Jan, a sokat látott:

  T.autóstársak. Aki csak magyarországon autózik annak bőven elég a négy évszakos gumi. Saját tapasztalat+1millió km.

 23. relient:

  A gond tényleg az, hogy a téli gumitól csodát várnak. Én mentem 6 éves 80-at futott Michelin gumival is hóba és keresztbe se fordult. Igaz 50-ről 40m volt ABS-sel a féktáv.
  Szerintem számít a profil egy ECO gumi nem jó hóba.
  ÉN csak a zajtól félek téli esetén.

 24. juli:

  Helló Mindenki!

  juli – igen nő…
  Végig olvastam ezt a sok mindent, amit Ti férfiak e témáról szakértettetek. Én is azon gondolkodom, hogy négyévszakos vagy téli-nyári…. A kalkulációk helyenként elnagyoltak, és mindenki mást ír, de egy két számomra fontosnak tűnő infóhoz jutottam. Nem szeretek szerelőhöz járni, mert meglátnak és alapból hülyére vesznek, így ott nyúlnak le ahol csak tudnak (hibákat kamuznak, ki tudja milyen szereléseket végeznek, amikért sok-sok pénzt kell fizetnem…) Szóval tartózkodom a szerelőktől, és mivel amúgyis elsinkófálnám a túl sűrű ellenőrzést, ha 4 évszakos gumim lenne, kissé legálisabbnak is érezném a dolgot. Persze tudom, hogy ez hosszú távon nem kifizetődő, de mi nők már csak ilyenek vagyunk. Szóval köszi mindenkinek, ekitől hasznos infókat olvastam! Jó autókázást Nektek!

 25. Estéli Győző:

  Szia Juli,

  örülök, hogy találtál magadnak hasznos információkat, sőt hozzá is szóltál :)
  (A számítások tényleg csak hozzávetőlegesek, mert nem konkrét esetre vonatkoznak, hanem csak irányt mutatnak, segítenek, hogy ki-ki átgondolhassa a saját esetét.)

  Elég szomorú dolog, hogy ilyen negatív tapasztalataid vannak a különböző szerelőkkel kapcsolatban. Érthető, ha ezért inkább elkerülöd őket, ugyanakkor mégsem érdemes ez alapján meghozni egy döntést.

  A legfontosabb, hogy a választásod illeszkedjen az autózási szokásaidhoz.
  (Gondold végig, hol, hogyan, mennyit szoktál autózni! Ha csak városi útviszonyok között, letakarított utakon, és ha úgy adódik tudod nélkülözni is az autót, akkor megfelel a 4évszakos. Ha viszont számodra is ismerősek télen a jeges, havas, fagyos, nyálkás, latyakos, hókásás utak, akkor jobban jársz a külön téli + nyári garnitúrával.)

  Mivel örökké úgysem lehet elkerülni a szervizeket, végezhetsz az ismerőseid körében egy kis “közvéleménykutatást”; biztos tud valaki ajánlani megbízható helyet.

  Csak érdekességként: nálunk jelenleg az ügyfeleknek kb. a harmada nő, és úgy látjuk, hogy 1-2 szezon után még az eleinte bizonytalanok is teljes magabiztossággal jönnek el szereltetni vagy javíttatni.

  Neked is jó autózást, és gyere olvasgatni máskor is!

 26. Zoltán:

  Szia Győző!

  Kérlek segíts nekem, mert zátonyra futottam :(
  Miután tanácsot, pontosabban megerősítést kértem tőled itt a blogban Október 15-én, elkezdtem a városban 4 évszakos gumit keresni. 5-ből 1 szerviz nem hajlandó foglalkozni vele. a 2-ik, elküldött, hogy a neten olcsóbb, rendeljek ott, ő nem hoz újat senkinek.
  A 3-ik csak egy márkát tudott volna hozni horror áron, Barumot 20.000.-t környékén.
  A 4-ik szintén drága, de ott lenne 3 gumi, amit tudna hozni:
  Goodyear Vector 4season 27.300.-Ft
  Pirelli P2500 23.000.-Ft
  Toyo Vario V2 20.000.-Ft
  Ez egy mai feldrítés eredménye.
  Az 5-ik, aki számomra érdekes volt, az ígérte a Hankook gumit kb. 13-14.000.-Ft körüli áron. Először a szállítás csúszott, majd 3 hetet vártam, amíg kiderült, nem kapott gumit a méretemre, és még csak rendelni sem tud, mert raktáron sincs (szerinte azért, mert nem gyártanak 185/65R15 méretben, csak amit kapott, 185/65R14-ben).
  Ő kérésemre utána nézett a magyar készletnek, de csak Matador MP61-et talált készleten 18.900.-Ft/db áron. Megköszöntem a fáradozását, és eljöttem.
  Ezután a hét elején elkezdtem keresgélni online áruházakban.
  Találtam 3 céget, az egyik egy Cseh áruház, egész jó árakkal, 0 készlettel, és 2 magyar.
  Mindhárom áruháznak küldtem e-mail-t, de válaszra egyik sem méltatott.
  A két magyart felhívtam ma, az egyiknél a Goodyear Vector 4season volt jó áron 19.730.-Ft-ért, a másiknál a Vector 5+ volt baráti áron, 15.560.-Ft-ért.
  Az egyik közölte, hogy készleten nincs neki Goodyear, és árat sem tud mondani, mert várja a Goodyear árlistát.
  A másik közölte, hogy el van havazva, ezért nem tudott válaszolni, de sajnos nála nincs készleten Goodyear gumi, és rendelni sem tud, mert a nagykerekbe sincs. Elkérte a telefonszámom, hogy utána néz egyéb beszerezhető márkának, és visszahív. Azóta is hív…
  Te ugye foglalkozol gumikereskedéssel is?
  Tudnál nekem árakat mondani (lehetőleg a fentieknél jobb árakat) 4 évszakos gumikra 185/65R15 méretben?
  Kérlek ha találsz, ne csak olyan gumit írj, ami szerinted jó, hanem valamennyi felllelhető márka és típus árát írd meg nekem.
  Természetesen esetleg olyan segítséget elfogadok, hogy ezt nem ajánlod mert, és ha nagyan minimális árkülönbség van a jó, az elfogadható, és a leggyengébb kategória között, akkor nem a legolcsóbbat fogom választani én sem.
  Mivel teljesen le szeretném cserélni az autómon (Dacia Logan) a gumijaimat, ezért 4 db abroncsra volna szükségem, és az árat (az esetleges kedvezményt) is így kalkuláld.
  Remélem te, tudsz segíteni normális árakkal, és gyors ügyintézéssel, amire most már nagy szükségem lenne.
  Várom mielőbbi válaszod akár itt, akár e-mail-ben.

  Köszönettel: Zoltán

 27. Estéli Győző:

  Szia Zoli,
  törekszünk gyorsan és jó árakon dolgozni, de készleten nekünk sincs 4 évszakos. Holnap utána nézek, mit tehetek, és írok e-mailt.

 28. Zoltán:

  Kedves Győző!

  Előre is köszönöm a fáradozásaidat, és várom a leveled.

  Zoli

 29. Fénylény78:

  Sziasztok!
  Valaki írta,hogy nem nagyon találja,hol lehet ezeket a 4 évszakos gumikat megvenni.Google—->Gumi webáruház.Töméntelen mennyiség van.Kicsit furcsálom,hogy aki netezik,az nem talál megoldást.Ez a vita egyébként soha nem fog eldőlni,hogy téli-nyári,vagy 4 évszak.Aki megengedheti a Goodyear 4 évszakosat,az kb 20.000 magyar forint,biztosan nem jár rosszul.Hozzáteszem,hogy energiatakarékos is és hosszú életű.De nézzük akkor azt,mi is van a téli gumival.Egyik ismerősöm már egy hónapja feltette.Azóta is káromkodik,mert az utóbbi időben 14 C fokok vannak.Mennyire megéri…Számtalanszor érez az utastérben égett szagot,miután hosszú távon közlekedik és elég sietősen.
  A téli gumi 7 C fok alatt jobb,mint a nyári.És egy gyengébb téli sok esetben jóval rosszabb,mint egy jó minőségű 4 évszakos.Az egyik autós lapban volt összehasonlító teszt.Vagy 30 fajta gumit hasonlítottak össze és volt 4 db 4 évszakos is.Sajnos nem tudom,melyek voltak.De jobbnak bizonyultak télen sok télinél és nyáron több nyárinál.Megdöbbentő volt.A gumisok pedig azért nem szeretik ajánlani a 4 évszakosat,mert nekik nem éri meg…
  Én egyébként vagy a legújabb Goodyear 4 évszakosat,vagy a Vredestein Quatrac 2-t veszek.ez utóbbi nem is drága,15.000 körül van és kifejezetten sportos,jól néz ki.Nem mellesleg ADAC ajánlással.Érdemes körülnézni az ADAC ajánlásain és nem jóskapista véleményére hagyatkozni.A fórum egyébként nagyon igényes,elolvastam mindenki véleményét,gratulálok hozzá.

 30. Zoltán:

  Fénylény78:

  Én voltam, aki nem talált sehol 4 évszakos gumit.
  Persze web áruházban, árlistában sok helyen láttam, de akiket felhívtam, hogy van-e közölték, hogy nincs, és nem is tudnak rendelni.
  Győző (a házigazda) utána nézett nekem a gumik beszerezhetőségének, de ő sem kecsegtetett jóval.
  Idézet a nekem címzett leveléből (remélem nem haragszik meg érte):
  “A 4 évszakos gumikkal kapcsolatban sajnos, én sem jártam nálad nagyobb sikerrel. Több nagyker raktárkészletébe, mint viszonteladók, be tudunk lépni, ezeket megnéztük, és 4 évszakosból semmi nincs nekik.”
  Ezt eddig már több kereskedő is mondta, bár voplt, aki tudna szerezni állítólag 4 évszakos abroncsot, de az olyan árat mondott, ami nekem már nem éri meg (kb. 50%-al magasabbat, mint az internetes árak).
  A lényeg, ami miatt tele lett a hócipóm, viszont ez után jött:
  “Ezen kívül érdeklődtem délelőtt a legnagyobb beszállítónktól. A listájukban szerepel néhány 4 évszakos abroncs, de készleten nincs belőlük. Ők számítógépen meg tudták nézni azt is, hogy van-e esetleg éppen gyártás alatt valamelyik. Azt mondják, jelenleg nincs. Ez azt jelenti, hogy a következő 3 hétben biztosan nem kapnak belőle.”
  Szóval az árlistán szereplés, és a beszerezhetőség sajnos nem mindig fedi egymást.
  Ma viszont kissé elbizonytalanodtam, mert azt hallottam, hogy a biztosító különböző jogi kiskapukat kihasználva kitérhet a fizetés alól, ha télen valaki nyári, vagy 4 évszakos abronccsal okoz, vagy szenved el balesetet.
  Erről hallott már más is rajtam kívül?

 31. Fénylény78:

  Zoltán!
  A biztosítók akkor is fizetnek,ha nyári gumi van az autódon.Sok esetben hallani ennek az ellenkezőjét, de ez is megtévesztés.
  Egyébként hallottam egy érdekes dolgot a Téli gumiról még.Állítólag nem 7 Celsius fok alatt jobbak,mint a nyáriak,hanem 0 fok körül és alatt.A kereskedők és a különböző híradások persze 7 fokról beszélnek,de egy új információ szerint ez 0 fok.Minden jót!

 32. Zoltán:

  Fénylény78:
  Ha ez igaz, akkor mifelénk nagyon ritkán lenne szükség a téli gumira. Ma is egy rövid ujjú pólóban, és egy vékony pulcsiban sétáltam majd egy órát, mert olyan meleg volt a napon!
  Ha ilyen időben nem előnyös a téli gumi, akkor minek venni? Nálunk, ha kemény a tél, az max. 1 hónap (bár tavaly is csak pár nap volt fagy, és némi hó mutatóba), a többi ilyen lagymatag, mint ez a November.
  Persze, 20-25 éve még hidegebb volt a tél, és nyáron sem volt ennyire meleg…

 33. Estéli Győző:

  Re: Fénylény78

  Köszi a gratulációt. Igazság szerint minden hozzászólót külön-külön is megillet, mert itt – sok más fórummal ellentétben – eddig kivétel nélkül mindenki normális hangnemben, segítőkészen mondta el a véleményét.

  Az ismerősödnek nem érdemes aggódnia. Attól, hogy az elmúlt napokban délre 14 fokig is melegedett az idő, nem fog tönkremenni a téli gumija.
  Hanem… az égett szag az utastérben, az baj. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy a gumik télik. Vagy elektromos hiba okozza, vagy ha a gumiktól származik, akkor a fékek hibásak (be vannak ragadva, súrlódnak). Ezt a dolgot nem szabadna annyiban hagyni. A legtöbbet azzal segítenél az ismerősödnek, ha javasolnád neki, hogy keressen fel a problémával egy autószerelőt.

  Tavaly az Adac 2 4évszakost (Goodyear Vector 4 Seasons, Vredestein Quatrac 3) tesztelt a téliekkel együtt, az eredményeket itt találjátok:
  http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15T/tab.asp?ComponentID=229299&SourcePageID=229332

  Azzal kapcsolatban, hogy ki miért nem szereti ajánlani a 4évszakost,csak a saját nevemben beszélhetek. Látjátok, hogy indokolt esetben senkit nem beszélek le róla, a többségnek mégis a téli + nyárit ajánlom: mégpedig meggyőződésből, saját és több száz autós tapasztalata alapján, akikkel szezonról szezonra találkozunk és beszélünk. (Persze lehet azt gondolni, hogy biztos csak az érdekek diktálnak, de ez ebben az esetben már csak azért sincs így, mert egy gumiszerviz léte többnyire nem a szezonális gumicserén múlik. Nálunk pl. egész évben a kamion- mezőgazdasági és ipari abroncsok adják a forgalom és a munka legnagyobb részét.)

  Mivel azt írod, te is 4 évszakosat veszel, ezért ha találtál olyan helyet, ahol jelenleg ténylegesen van is az említett gumikból (Goodyear, Vredestein) 185/65 R15 méretben, akkor írd meg kérlek, e-mailben az info@ gumibiznisz.hu-ra. (Bár a blog nem a reklám helye, viszont szívesen továbbítom az üzenetet Zoltánnak.)

  Másik hozzászólásod a 7 fokkal kapcsolatban: Erre mindenképpen rátérünk itt a blogon, már másnak is ígértem ezt a bejegyzést, félig kész is, de ilyentájt ez nem megy olyan gyorsan. Remélhetőleg jövő héten elkészül, és olvashatjátok is.

  Re: Zoltán

  A biztosítókkal kapcsolatban hasonlóképpen tudom, mint Fénylény78; de ezeken a helyeken találsz több infót a témáról:

  http://www.vezess.hu/magazin/teli_gumi_milyet/21280/

  http://www.origo.hu/auto/20071120-baleset-a-teli-gumi-hianya-miatt.html

 34. Fénylény78:

  Győző!
  A téli gumitól jött a gumiszag testvéremnél,amikor autópályán használta igen magas tempóban és sokáig.Olyan 16-17 fok lehetett és a gumik nagyon felhevültek.Persze normál sebességhatárok között nyilván ez a probláma csak nyáron jöhet elő,aki téli gumit használ.Volt apósjelöltem nem cserélte le nyáron a télijét ,akkor már 100Km/h-nál előjött a felmelegedett gumi szaga.30fok körüli hőmérsékletnél.Én Vredestein Quartac 2-t fogok venni,igen.Azért,mert kis távolságokat teszek meg,kb 10.000Km /év.És ez a gumi ugyan nem rajong a nagy hóért,viszont sportos és jól érzi magát a hidegben,melegben egyaránt.ADAC az “ajánlott”minősítést adta neki.Ez a gumi 15.000Ft.A Good Year Vector 5 négy évszakos az ugyan jobb abroncs,viszont az ára már 20.000 Ft.Így a Vredestein 4 gumi 20.000Ft-al olcsóbb.
  Pár napja ezzel a témával foglalkozom és arra jutottam,hogy aki keveset utazik/10.000Km alatt/és nem hegyvidéken él/én pl Alföldi vagyok/annak a 4 évszakos gumi az ideális.Persze abból a minőségi.De a minőségi jelzés ugyan úgy él a télire és a nyárira is.Az általad említett méretben nem tudom,ki forgalmazza,de nekem a következő méretben kell és több helyen is találtam mind Goodyeart,mind Vredesteint:175/70R14.

 35. Fénylény78:

  Zoltán!
  Erről beszélek és beszéltem.Nagyon kevés a 0 fok,vagy az alatti hőmérséklet.Néz meg pl a mai nap 15 fokot mutatott a hőmérőm a kocsiban.És rengeteg ember a téli gumit koptatja már.Köztük testvérem is.Ha ez így meg még hetekig/ő pl már egy hónapja használja/akkor a téli gumit lehet majd cserélni 1 év után…Nem vitatkozom azzal,hogy ha bejön a fagy,vagy a hó,akkor ténylegesen a Téli gumi a jobb.Nem is kevéssel.De a mai Magyarországi időjárásra abszolút nem jellemző ez a fagyos,havas időjárás.Az is lehet,hogy csak Decemberben,vagy Januárban lesz igazi hó.De ugye mindenki emlékszik arra is,hogy nem minden évben esik kis hazánkban.Továbbra sem látom okát annak,hogy ne egy jó minőségű 4 évszakosat vegyek.

 36. Estéli Győző:

  Re: Fénylény78

  Hát akkor végül arra jutottál, amit a bejegyzés végén írtam is “Akkor kinek való?” alcím alatt. ;)
  Egyébként azon Zoli is túl van, hogy több helyen “talált” magának gumit.
  Csak sajnos, attól, hogy fel vannak tüntetve a kínálatban, még nem biztos, hogy ténylegesen raktáron vannak, ill. elérhetők. Ez nem jelenti azt, hogy nem is voltak, vagy később nem lesznek, de hogy most nincsenek, az biztos. Azért reméljük, te jobb tapasztalatokat szerzel majd, mikor vásárolni próbálsz.
  Megkérdezhetem, hogy mit jelent az “igen magas tempó”?

 37. Fénylény78:

  Győző!
  Karcagon lakom,Szolnok megyében.Elmentem ma az egyik gumishoz,mondtam neki,hogy mi kell.A lányával beszéltem.Azzal kezdte,hogy miért nem jó nekem a Barum,vagy Debica.Mert mondom ha farmert akarok venni és kéket,akkor nem fogok zölddel,vagy pirossal hazaállítani.Nem nagyon értem,miért kell ezt egy eladónak magyarázni…Majd telefonált,a másik oldalon lévő partnerével kuncogott,hogy milyen egy vevő vagyok már,hogy nekem nem jó a Barum.Meg amúgy is miért nem télit veszek.Mondtam neki 2*,hogy 175/70/R14 kell.Azért megkérdezte,hogy 75-ös nem jó-e?Kriminális volt a kiscsaj…Pedig szép leányka volt,de a szépség és az ész nem minden esetben jár együtt.
  Elmentem a másik gumishoz is.Ő telefonált egyet,majd 5 perc után közölte,hogy tudja hozni a Vredestein Quatrac 2-t.Ő nem akart rámtukmálni mást.Tehát egy kisvárosban a 2.gumisnál már tudtak nekem adni olyat,amilyet szeretnék.Persze azt nem tudom,hogy más méretben is lett volna-e.Viszont felhívtam egy internetes weboldalt, ott is azt mondták,hogy tudnak ilyet adni.
  Ha jól tudom,Zoltánnak nem sikerült beszereznie megfelelőt.Nekem 3 próbálkozásból 2-nél sikerült.Nem tudom,Zoli miért nem jár sikerrel,remélem ő is mihamarabb talál.
  Az igen magas tempó testvérem részéről tényleg azt jelenti,hogy igen magas.
  Mindenki mellett mentek már el úgy,hogy néha nem tudta,hogy előre megye,vagy esetleg hátra.Hasonló tempóra gondolok sokszor nála.
  Sajnos sokat kell vezetnie nagy távolságokat,többféle Laser van az autójában.
  Erről nem szívesen beszélek,mert a nagy tempó bizony magában hordozza a veszélyt.Mind saját részére,mind mások részére.
  Üdv!

 38. Zoltán:

  Szia Fénylény!

  Nálam az a baj, hogy a méretem hiánycikk.
  Nekem 185/65R15-ös gumikra van szükségem, és ez a méret vagy nincs, vagy olyan áron, amit én már nem tudok, nem akarok kifizetni.
  Pl. Goodyear Vector 4Season 27.000.-Ft/db
  Ez azért már nem az az ár, amiért az ember kapkodna.
  Ahol ennél olcsóbb ugyanez a gumi, árlistában webáruházban 19.350.-Ft!, ott viszont nincs, és nem is tudnak szerezni.
  Ahol én lakom, ott van, aki még rendelésre sem hajlandó 4 évszakos gumit hozni, és aki pedig hajlandó, az a fent említett horror áron dolgozik.
  Ez alól egy kivétel volt, Németből rendelt valaki egy kamion gumit, és nála lett volna elvileg Hankook Optimo 4S relatíve olcsón, de méretben a kinti raktárnak sem volt nekem megfelelő. Amit neki küldtek, az 185/60R14 volt. Szóval ez a baj nálam.
  Egyébként közben pici fordulat történt, lenne gumi, de vagy nagyon drágán, vagy elérhető áron csak kisebb márkák, konkrétan Barum Quartaris, Maxxis MA-AS XL H, Debica Navigator, és Matador MP61.
  A keretembe még egy márka férne bele árilag, a Toyo Vario V2, de az meg a tesztekben szerepelt gyengén, és drágább, nem is kicsivel, mint pl. a Barum (3db Toyo árért kapnék 4db Barumot).
  Egyébként a jelenlegi árakon, amiket szereztem, a Barum Quartaris tűnik a legjobbnak, bár jó lenne, ha tapasztalatból írna valaki róla…

 39. Fénylény78:

  Szia,Zoltán!
  Gondoltam,hogy a “Méret a lényeg”az esetedben.Olvastam,milyen árakat írtál,tényleg horror némelyik.Az enyémre olcsóbb árak vonatkoznak.Említetted a Barum Quartarist.Én is szemeztem vele sokáig.A mintázata kifejezetten tetszik nekem és számos más kommentelő is dicsérte.Tesztek alapján jókat olvastam róla.Az ára pedig kifejezetten kedvező.Ez persze “csak” az én véleményem,de ha én nem találtam volna meg,amit szerettem volna elsődlegesen,a Barum mellett döntöttem volna.Szép,olcsó és jó is mások véleménye alapján.

 40. Fénylény78:

  Még annyit,hogy a Matadort és a Maxxist élből kilőném.Ez utóbbi nem jeleskedik autógumikban,már amiket én olvastam róla.Kerékpárgumijai viszont kiválóak.
  A Barum márkát pedig mindenképpen a Matador elé helyezem.A Debicát nem ismerem,a mintáját viszont láttam.Sokkal szebb a Quartaris.
  Persze Győző szakmai szemmel lehet,hogy mást fog mondani,nekem ez a véleményem.

 41. Zoltán:

  Sziasztok!

  Megvan az új gumim, végül a Barum Quartaris lett.
  Kezdeti benyomások jók. Meglepő, de mintha nyert volna pár LE-t az autó az új gumiktól, amiből arra következtetek, hogy kisebb a gördülési ellenállása, mint a régi, gyári Montana (Made in Romania) gumimnak. Ezt, a fogyasztásmérő is igazolja, a csere után azonnal a fogyasztás lement 10,2L/100km-ről 9,7L/100Km-re. Tudom, hogy ez nem sok, de bízom benne, hogy a városon kívüli vezetés is visszaáll az újonnan 5,2L/100KM körüli fogyasztásra, ami a régi gumikkal az utóbbi időben 5,7-6,2 közé emelkedett. Az azonnal feltünő fogyasztási adatokon kívül, mintha csendesebb is lenne az utastér, és a kocsi viselkedése is picit változott pozitív irányba. Persze az is tény, hogy az eddigi élmények igencsak frissek, és ténylegesen csak kezdeti benyomás szintűek (kivéve a fogyasztást, amit a műszerfal kijelez), hisz a gumi kedd óta van meg, és azóta még 100km-t sem tettem meg az autóval.
  Részletes beszámolóval, valódi fogyasztásváltozási adatokkal, és egyéb viselkedési tulajdonságokkal visszatérek majd tavasszal, addig elválik, hogy valóban mit tud ez a gumi.
  Köszönöm a véleményeket, és a segítséget mindenkinek, kiváltképp Győzőnek, aki korrekt módon segített a döntésben, és nem az vezérelte, hogy bármi áron tőle vásároljak. Ez ritka, de mindenképp tiszteletre méltó hozzáállás volt a részéről!
  Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, és balesetmentes vezetést kívánok mindenkinek;

  Üdvözlettel: Zoltán

 42. karzi:

  Sajnos az Osztrákoknál kötelező a téli gumi és mivel oda szeretnék menni ez 127000 Ft-ba került igaz alumínium felnivel.
  És ha azt nézem, hogy nem sok nap telt ez idáig +7 fok alatt, ami nem is kedvez a téli guminak, így legalább hamarabb elkopik.
  Tavasszal mindig mondja a rádió, hogy + 7 fok felett cserélje mindenki nyárira, még nem is volt igazából hideg csak egy pár nap és az már régen volt.
  Most a napokban a nullás és az M1 –es úton szerintem hiába volt sok kocsin téli gumi. Hiába ha nem tarják be a követési távolságot, sietnek stb.
  hmmmmm

  Ha marad a jó idő, akkor visszarakom a nyárikat, tán nem is lesz 7 fok alatt már idén? -:)

 43. Estéli Győző:

  Zoltán: Várjuk a beszámolódat.

  Karzi: Vissza ne szereltess, a Föld forog (na meg itt a lényeg, hogy kering is), ezt garantálom. :)

  Egyébként nincs mitől tartani, attól, hogy mostanság 10 fok körül tetőznek a hőmérsékletek, még nem fognak elkopni a téli gumik. Ilyen tekintetben inkább azzal van a gond, ha valaki tavasszal addig-addig halogat, hogy május végén (20-25 fok, akár melegebb is) még mindig nem tette vissza a nyárikat.

  A mostani balesetekről: Nem a gumik hibája, ha valaki nem vesz tudomást a fizikáról, és nem a látási viszonyoknak megfelelően választja meg a sebességet és a követési távolságot. Mikor hirtelen fordul az időjárás, (mint múltkor az első komolyabb köd) mindig több a baleset, mert sokan nem alkalmazkodnak a változáshoz.

 44. Fénylény78:

  Sziasztok!
  November 25-én 12.45 órakor 18.7 celsius fok volt Mezőtúron.Azért ez némileg több,mint a 10 fok;) És a nulla foknál is pont 18.7-nél több,aminél ajánlatos a téli gumi.
  A televízió szerint a klímaváltozás kellős közepén vagyunk és egyre inkább ez lesz.A hírek szerint Decemberben sem lesz változás.
  Győző!
  A föld forog,ez igaz.De változások középpontjában vagyunk.Kíváncsian várom a további véleményeket és azt,hogy mivel fognak a gumisok a továbbiakban kampányolni a téli gumi mellett.
  Lenne azonban egy kérdésem.A mostani Firestone F590 Fuel Saver gumimat legkésőbb márciusra lecserélem új nyárira.Már nem 4 évszakosban gondolkozom.Azt szeretném megtudni,hogy a Dunlop SP 200 e gumiabroncson a felirat ténylegesen fehér-e,vagy csak néhány képen látszik annak?

 45. Estéli Győző:

  Nem valószínű, hogy fehér. Legalábbis én nem találkoztam még az említett gumiból fehér feliratossal, csak ilyennel:
  http://i-m.com.ua/pic/d/dunlop.spsport200.jpg
  A fehér felirat jellemzően terepjáró gumiknál fordul elő.

  Téligumi ügyben a végső szót nem kampányok, hanem majd az időjárás fogja kimondani. Vagy így, vagy úgy. Meglátjuk. Ha úgy, legalább kisebb lesz a gázszámla, és a mediterrán növények is, amik betelepítésével a fagyok miatt eddig évről-évre hiába próbálkoztunk, megmaradnak végre a kertünkben. :)

  De úgysem egy-egy rendkívüli időjárási helyzet dönt, hanem a körülmények hosszabb távú alakulása:
  http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=8582

  Amúgy minden évben ez van: ha szokatlan meleg jön, akkor mindenki globális felmelegedésről beszél, ha nagyobb hideg, akkor meg azonnal megoldódik a kérdés, és hirtelen globális lehűlésről szólnak a hírek.
  (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne lenne halaszthatatlan a környezetszennyezés csökkentése, de a média már csak így működik, azt pedig, hogy az egész december enyhe lesz-e, végképp nem tudhatják. Ráadásul ez az egész kímaváltozás téma összetett kérdés, és hogy valójában mit fog hozni, arról a kutatók véleménye is megoszlik.)

 46. Fénylény78:

  Szia,Győző!
  A gumival kapcsolatban én szinte csak ilyen képeket láttam.Az e-betű nem maradt le a te általad linkelt Dunlopról?
  Nézd meg kérlek ezt a képet. Itt határozottan fehérnek tűnik:)

 47. Fénylény78:

  A másik gumi még,amivel ugyanaz lenne a kérdésem,az a Fulda Carat Attiro gumi.
  Számos gumiáruházban ott is fehér a felirat,mint a Dunlop esetében.Tényleg nem kukacoskodás,mert nekem kifejezetten tetszik így.De ha nem így néz ki,akkor miért ilyen képeket tesznek fel?lVálaszod köszönöm előre is.

 48. Zoltán:

  Sziasztok!

  Ha már Fénylény ennyire feszegeti a fehér feliratot, akkor nekem is lenne egy kérdésem, ami ezzel kapcsolatba jutott eszembe.
  A régi amerikai filmeken lehet látni rendszeresen olyan gumikat, amiknek az oldala fehér, és csak a futófelület fekete.
  Ilyen gumit gyártanak, és árulnak még?
  Ha igen, milyen márkában, és milyen áron?

 49. Fénylény78:

  Zoltán!
  Ugye nem azért érdekel az általad említett gumi valósága és ára,mert én feszegetem a témát? ;)
  Ami szép,az szép,valljuk be.Bár tény,hogy nem minden autón mutat jól a fehér feliratos,vagy oldalú gumi.
  Várom Győző válaszát.

 50. Estéli Győző:

  Re: Fénylény78

  Mindegy az e betű, ugyanaz a kép tartozik hozzá >>

  Azért láttál csak ilyeneket, mert nagyrészt azonos képek keringenek a neten. (senki nem a raktárában fotózta őket) Carat Attiro-ból sokat szereltünk, mindenféle méretet, egy sem volt fehér feliratú, mint a képeken.

  Hogy miért van ez így? Talán mert ezek a képek illusztrációként szolgálnak. Pl. Itt a leggyakoribb Fulda Carat Attiro kép, és erről van szó.

  Egyébként ha egy abroncs valóban fehér oldalfalú vagy feliratú, akkor ezt a termékleírásban mindenképp meg szokták említeni, ill. feltüntetik a megnevezésben (Pl. Goodyear WRL MT/R OWL, BFGoodrich Winter Slalom WSW, stb.), ezekkel a rövidítésekkel:

  OWL – fehér körvonalú felirat
  RWL – domború fehér felirat
  ORWL – domború, fehér körvonalú felirat
  W, WW, WSW – fehér fal, fehér oldalfal

  Re: Zoltán

  Gyártanak ilyet, főként Amerikából beszerezhető. De írjátok be a Google-ba, hogy „white wall tires”, a találatokat böngészve árakat is találtok + egy magyar oldalt is a többi között.

 51. Fénylény78:

  Győző!
  Köszönöm válaszodat!
  Meglepődtem ezen.Gondolom,nem csak én.Mert ha valaki az interneten vesz gumit és a gumi mellett lát is képet,akkor szerintem nem gondolja azt,hogy a gumi nem úgy néz ki.Kiestek a pikszisből.

 52. Estéli Győző:

  Azért annyira nem vészes a helyzet. :)

  Az interneten szereplő képek a gumik mintázatát hitelesen megmutatják, tehát a vásárolt gumi futófelülete, kinézete olyan lesz, mint a képen.

  Ez a dolog, hogy kivételesen, tényleg csak 1-2 esetben, fehérrel van kiemelve a képen a felirat, nem olyan fontos. Aki kifejezetten fehér feliratos abroncsot szeretne, az úgyis tájékozódni fog: egyértelmű jelzést keres, vagy vásárlás előtt rákérdez a dologra.

 53. IgaziNevem:

  Sziasztok!

  Én is a 4 évszakos gumi kérdést cincálnám még. Egy feljebb beidézett cikkben rendszeresen megjelent a “télen nem téli gumival közlekedett” kitétel. Mindenképpen érzek némi csúsztatást (stílszerűen:) ebben, hiszen (szándékosan?) megfeledkeznek a 4évszakos gumikról. Az a magatartás is elítélhető-e tehát, ha valaki télen 4évszakos gumival közlekedik? Miért is? A 4évsz. gumikra rá van írva, mire való: M+S, azaz Mud + Snow. Itt most az Snow-n, azaz a havon a hansúly. Ha egy 100+ éve regnáló, világhírű gumigyártó –nyilván 15 000 biztonsági és minőségi szabványnak megfelelően — ezt írja a gumija oldalára és hivatalosan ezt a gumit erre a célra állítja elő és hozza forgalomba, akkor miért ne lenne teljesen fedhetetlen, legális és hazárdírozástól mentes cselekedet, ha valaki ilyen gumit használ télen?

  De a különböző cikkek és média-megnyilvánulások következetesen használják a már idézett “nem téli” kifejezést, ami szerintem a fentiek miatt igenis megtévesztő!!!

  A következő kérdésem azzal kapcsolatos, hogy Bécsbe kell mennem 2 hét múlva. Úgy tudom, dec.1. után AT-ban kötelező a téli gumi, ennek hiányában akár vissza is fordíthatnak a határról, vagy, ha elkapnak az ország területén, komoly büntetésre lehet számítani, főleg ha neadj’ Isten baleset történik (legalábbis, én ezekkel a hírekkel találkoztam).

  A kérdés adja magát, mi történik, ha M+S feliratú, 4évszakos gumikkal lépek át Ausztriába? Ha tudja valaki nagyon megköszönném, mert most vagyok gumivásárlás előtt és nagyon hezitálok a téli és a 4 évszakos gumik között… (Bár van 4 újszerű michelin nyárim…)

 54. Fénylény78:

  Érdekes felvetés…
  2008 Január 1-től a következő jogszabály van életben Ausztriában télies útviszonyok esetén: * minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy
  * a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.-Ezen esetben lehet átlépni a határt.Most akkor el lehet azon is morfondírozni,mit jelent a “télies”útviszony.
  Szerintem,ha nem lesz hó,vagy csak minimális,akkor át kell engedjenek a 4 évszakossal.Hihetetlen egyébként,hogy nem tudnak tisztán és világosan fogalmazni,úgy kell csűrni csavarni a szavak jelentését.

 55. Fénylény78:

  De tovább gondolva kicsit.Mivel “útviszony” szerepel a törvényben,ezért ha száraz idő lesz és pl 10 celsius fok,akkor nyárival is át kell engedjenek…

 56. Gumimaci:

  Hali, köszi a választ. (Én voltam az előző hozzászóló, csak megfelelőbb nick-et találtam)

  Szal köszi az osztrák infot és ja, tényleg röhej, hogy miért kell ködösíteni folyamatosan ezzel a témával. Tiszta hólevet kéne önteni a pohárba a 4évszakos gumikkal kapcsolatban!

  Most azt láttam, hogy a hópelyhes piktogramm, ami EGYÉRTELMŰEN a téli alkalmasságot jelöli, bizony rajta szokott lenni a 4évszakos gumikon is. De lehet, hogy nem mindegyiken. Tehát úgy tűnik, olyat kell keresni, amin az M+S-en kívül a háromszögben lévő hópihe is megtalálható, mert az úgy tűnik 100%, hogy elfogadható télinek (azaz az osztrákoknak is el kell fogadni).

 57. Gumimaci:

  Igen, máshol azt olvastam, hogy nov1. és márc15. között Ausztriában mindenképp téli kell. Az Általad idézett jogszabály szerint azonban útviszonytól függ… Mondjuk az viszont lutri, hiszen tényleg nem tudjuk előre kiszámolni pontosan mi fog történni – a korunkban megszokott, szélsőségesen változó időjárásban..

 58. Estéli Győző:

  Sziasztok,

  röviden a következő a helyzet:

  Ausztriában 2008. jan. 1. óta október 31. és április 15. között téli vezetési körülmények között kötelező a téli felszerelés használata.

  Ez pontosan a következőket jelenti:

  Téli vezetési körülmények:
  hó, latyak vagy jég. Ha az út egyszerűen csak nedves, és a hőmérséklet fagypont alá hűl, akkor a jegesedés, csúszásveszély miatt máris kell a téli felszerelés.

  Téli felszerelésre 2 lehetőség van:

  - Téli gumik minden keréken (jogilag azt ismerik el téli guminak, amelyiken szerepel az “M + S “, “MS” vagy “M&S ” jelölés, így a 4 évszakos gumit is.) Ami mindenképp fontos, hogy a gumik mintamélysége min. 4 mm legyen!

  - Nyári gumik + legalább a meghajtott kerekeken hólánc
  Viszont ez a megoldás csak akkor megengedett, ha az utat összefüggő hó ill. jég borítja.

  Eszerint tehát, M+S jelölésű (téli ill. 4 évszakos) gumikkal tudsz menni, amit tényleg nagyon komolyan vesznek.

 59. Gumimaci:

  Köszi Győző! Ez így tiszta sor!

  Innentől a 4évszakos mostohagyermek végre legálissá vált.

  Tény és való, hogy én magam is a biztonság híve vagyok. Ezért óvatosan vezetek és az elsődleges családi autóm svéd márka szülötte (és nem a V-betűs).

  Az is biztos, hogy téli viszonyok között (amit NEM lehet tudatosan elkerülni, mert bármikor kialakulhat, neked meg haza kell menni ugye, ha esik, ha fúj) a téli gumi az elérhető legmagasabb biztonsági szint. Tehát, mondhatjuk, elengedhetetlen.

  Igen ám, de annyi viszontagsággal jár ez a szezonális őrület és annyi pénz, hogy nem csoda, ha egyesek számára nem elfogadható megoldás!

  Vannak sztorijaim, amikor 6 órát voltam távol otthonról, mert eddig tartott egy decemberi napon a sorbanállás és gumizás, vagy áprilisban könnyező szemmel indultam 18 fokban “nyaralni” az új, 20e ft/db-os Pirelli téligumijaimon, had olvadozzanak csak, mert nem tudtam Pestlőrincen 5 óra leforgása alatt lecseréltetni a nyáriakra (külön felnin van a nyári). Ja, és nem is volt azon a télen hó, egyáltalán… Ezmár persze Murphy.

  Ezért történt az, hogy a tavaly telet már inkább végignyomtam a 17″alufelnivel és PZeroNero-kkal (hozzáteszem minden gond nélkül, pedig síelni is voltam), persze nem vagyok büszke rá)

  Ezentúl a téli gumijaim a kavicsos parkolóból kiállva (munkahelyemen ez van) minden nap géppuskazáport zúdított a 40e ft-os alvázvédelmemre. Ezen kívül a gumisok legtöbbje nem gumibakos emelőt használ és gondolkodás nélkül lenyúzza az alvázvédelmemet az emelési területeken, amit utólag javíttatgathatok)

  Arról nem is beszélve, hogy évente 10-15%-kal emelik a szerelési árakat a gumisok! Tavalyelőtt 4500-at, tavaly 5000-et, idén pedig 5600-at kértek a környékünkön)

  Ja, persze, az infláció meg KSH szerint 3%… na akkor ki nem mond igazat? (Hozzáteszem én megértek minden vállalkozót, aki folyamatosan kénytelen árat emelni, mert kishazánk egy direkt kirabló ország és csodaszámba megy bármilyen vállalkozást legálisan és jövedelmezően működtetni…)

 60. Zoltán:

  Sziasztok!

  Az Osztrák kresz engem is foglalkoztatott, bár én valahol az hallottam (vagy olvastam), hogy ha a gumin van hópihe jelzés, akkor az télinek számít, függetlenül attól, hogy “csak” 4 évszakos gumiról van szó.
  A hírlevélben szereplő biztosítással kapcsolatos információ azért aggaszt, de remélem nem fogom megszívni egy esetleges balesetnél, hogy “csak” 4 évszakos gumim van.
  Egyébként a Barum gumik eddig jól szerepelnek, 2 napi eső alatt sem volt baj velük. Nem csúsztak, nem vettem észre aquaplaning (?) hatást, és semmivel sem tűnt labilisabbnak az autó, mint száraz úton. Kíváncsi leszek, havon, hogy viselkedik majd, és nagy melegben a forró aszfalton.
  Ja, és még 1 érdekesség: én ugyanúgy vezetek, mint a gyári gumival (sőt picit még gyorsabban is, mert nem szoktam még meg a kisebb gördülési ellenállását a guminak), de mióta lecseréltem a gumikat, azóta az ABS egyszer sem kapcsolt be! Látszólag ellentmondás, a kisebb gördülési ellenállás, és a jobb tapadás, de ez az, amin még mindig meglepődök!

 61. Fénylény78:

  Zoltán!
  Én még nem szereltem fel a télit,de emiatt nem fáj a fejem.Egyenlőre sehol a hó és nincsenek nagy hidegek sem.A biztosító,mint ahogy már beszéltük,fizet akkor is,ha nem téli a gumi.

 62. Estéli Győző:

  Re: Zoltán

  Ha a legutóbbi bejegyzésre gondolsz, akkor nincs mi aggasszon. Ott a “baleset nyári gumival télen” kérdésről van szó. De, ahogy kiderül, még nyári gumival sem a biztosítók miatt kellene elsősorban aggódni.
  A 4 évszakos nem nyári, jogilag Ausztriában is elfogadják télinek. (Az egy egész más kérdés, hogy bizonyos útviszonyok között éppen mi a legoptimálisabb megoldás.)

  Re: Gumimaci

  A sokórás sorbanállásról már nem egy embertől hallottam, nem is értem, miért van erre szükség. Csak szervezés kérdése lenne… Ahogy az alváz megsértése sem elfogadható. Ezért is hoztuk létre ezt az oldalt: http://gumibiznisz.hu/gumicsere-budapest-helyett-taton/, és bizony sokan élnek a lehetőséggel, pont amiatt, hogy elkerüljék, amiket írtál. (Sőt, volt rá példa, hogy még messzebbről is eljöttek, összekötve a gumicserét egy esztergomi városnézéssel. :) )

  Re: Fénylény78

  Érdemes megnézni az időjárás előrejelzéseket. Talán ezek hatására, nálam ma már a legkitartóbb halogatók is bejelentkeztek a téligumijukért. :)

 63. Zoltán:

  Fénylény:

  Ahogy írtam, egy hirlevélben kaptam egy olvasnivalót erről az oldalról:
  http://gumibiznisz.hu/20091203/baleset-teligumi-hianyaban-mit-szol-hozza-a-biztosito/
  Itt volt egy link, ami az Alliantz ASZF-jét hozta fel példaként, ahol én is vagyok. A linket megtalálod a fenti linken (jól megaszondtam), a lényeg a következő:
  “A biztosító mentesül a kifizetés alól, ha:
  .
  .
  .
  f) a töréskár – a forgalmi engedély érvényességétől függetlenül – a gépjármű közúti közlekedésre alkalmatlan állapotával összefüggésben következett be. Ilyen állapotnak minősül különösen a kormány- és/vagy fékberendezés alkatrészeinek a rendeltetésszerő használatot akadályozó kopása, karbantartási hiányosságból eredı mőködési rendellenessége, a gumiabroncs(ok) mőszaki állapota vagy a jogszabályban engedélyezett mértéket meghaladó kopása, illetve nem az adott útviszonyokhoz alkalmas gumiabroncs használata (pl. téli útviszonyok esetén nyári gumiabronccsal való közlekedés);”

 64. Estéli Győző:

  Igen tudom, mi küldtük Neked a blogértesítőt, (mivel feliratkoztál a hírlevél sorozatra és blogértesítőre), ahogy mi írtuk az idézett bejegyzést is:)
  Az Alliantz-os ÁSZF – ahogy ott olvashatod is – Casco-ra vonatkozik, nem a kötelező felelősségbiztosításra. De ha náluk van Cascod is, akkor sincs gond, a te gumid nem nyári.

 65. Zoltán:

  Szia Győző!

  Igen, náluk van a Cascom is, igaz, még az ez előtti módozat.
  Egyébként elkerültük egymást üzi ügyileg, mert elolvastam Fénylény kérdését, majd leültem Áll az alkut nézni, közben nem léptem ki, és nem is frissítettem az oldalt, majd megírtam amit akartam, elküldtem, és csak ez után vettem észre, hogy te már válaszoltál is a kérdésre. Bocsi :)

 66. Estéli Győző:

  Ja, értem :)

 67. Gumimaci:

  Szia Győző, félretéve a 4évszakossal szembeni előítéleteidet :) szerinted melyiket válasszam? (Méret: 155/70 R13)

  Hankook Optimo 4s ~ 12000 Ft/db
  Goodyear Vector 4S ~ 14000/db
  Sava Adapto ~ 9000 Ft/db

  Mindegyik gumi hópihés és mind dobogós az Autobild (asszem 2008-as) tesztjén, pontosan ebben a sorrendben.

  Egy kisautóról van szó kemény 45-50 lóerővel, és 99% hogy óvatosan bár, de fogok menni havas tájon.

  Én a Sava-ra szavaznék mert kedvező az ára és mégiscsak 3. a teszten, nem sokkal lemaradva az első kettőtől. De nem tudom, h az a picit kevesebb tudás nem jelent-e túl nagy kompromisszumot biztonság szempontjából, lévén, hogy mégiscsak 4évszakos gumiról beszélünk.

  Ha viszont mégis a prémium árúak mellett döntenék, akkor is zavarban vagyok, mert akkor már inkább a GoodYear-t választanám, nem tagadom, hogy a nagy neve miatt, ami bizalmat is ébreszt többek közt. Magyarul egy Hankook-ért nem adnék ki annyi pénzt szívesen, amennyit kérnek érte, miközben azt is tudom, hogy ő lett a tesztgyőztes…

  Szal, ha a Szakértő Úr is mondana egy tippet, azt nagyon megköszönném :)
  üdv.

 68. Gumimaci:

  Basszu. Közben beleszerettem a Hankook Optimo 4S-be, annyira szépeket írnak mindenhol róla, egész elérzékenyültem. Viszont persze itthon nem lehet kapni, árlistákon történő szereplések ellenére. Legalábbis én nem találtam.

  Németo-ból kaptam ajánlatot, aminek alapján 13250 Ft/db-ra jön ki a 155/70 R13 méret. Ez aztán csak az igazán drága :(

 69. Estéli Győző:

  Pont most akartam válaszolni arra, amit reggel írtál. Mégpedig azt, hogy először is kérdezd meg, ahol kinézted, melyikből van készleten, mert lehet, hogy ez el is dönti a kérdést.

  A teszt 2009-es, 4 évszakos teszt, eszerint a Sava jó havon, a másik kettőnek viszont kiegyensúlyozottabb a teljesítménye. Én (már ha 4 évszakosat
  használnék :) ) az első kettőből választanék… ha kapnék itt valahol Goodyeart, akkor lehet, hogy azt.

  (Amúgy nincsenek előítéleteim, csak fontosnak tartom, hogy az autózási
  szokásai alapján gondolja át mindenki, tényleg jó megoldás-e neki a 4 évszakos.)

 70. Gumimaci:

  Szia, köszi szépen! Közben mégiscsak ráhajtottam volna a Sava-ra, mert legjobban a téli (havas) autózástól féltem volna. Amúgy lassan és nyugodtan közlekedem, úh. még külön jól jön, hogy a Sava a hóban a legjobb és a bronzérmes hely sem rossz. Viszont megegyezik a korábbi GoodYear Vector 3-mal (leaglábbis mintájában), ami meg nem annyira volt acélos 4évszakos, legalábbis a Tyretest.com-on nem szerepel vmi jól. Ki érti már ezt?

  Mindenesetre, tegnapról mára 1000 Ft-ot nőtt az ára, már 9000/db. Na, kész a patthelyzet.

 71. Zoltán:

  Szia Gumimaci!

  Elnézést, hogy közbekotyogok, de én is hasonló cipőben jártam nem is olyan rég, mint te.
  Nálam az volt a baj, hogy a méretemben nagyon gyér volt a választék, és végül a Barum mellett tettem le a voksomat, amit eddig nem bántam meg.
  Igaz, hogy a Barum is egy cégcsoport tagja már, de legalább nem az anyacég (Continental) levetett, régi mintázatát kapta meg, mint a Debica, vagy a Sava esetében (GoodYear), hanem egy teljesen új fejlesztés mint mintázatra, mint gumikeverékre.
  Szerintem a Sava helyett vedd fontolóra, nem drágább, és legalább eredeti Cseh gumi, ami anno az átkosban igencsak jó márkának számított (a Skodával ellentétben).
  A történetemet, és az eddigi tapasztalataimat fentebb olvashatod.

  Üdv: Klepto

 72. SumQuiSum:

  Gyerekek!
  1.6-on vannak a 4 éves nyári gumijaim.Lecseréljem őket új nyárira,vagy maradjanak Márciusig?
  Fénylény voltam,csak rájöttem,meguntam azt a nevet;)-Egy kis humor elkél ide is.

 73. Estéli Győző:

  Szia!

  Azt hittem, az előzmények alapján, már lecserélted őket. Akkor nem lett semmi a Vredestein projektből?

  A mostani gumijaidat elérte a vég, a kopott nyári gumi télen igazi “időzített bomba”. Nincs más választásod, mint:

  a, lecseréled új télire (+ márciusban új nyáriak)
  b, lecseréled 4 évszakosra
  c, márciusban cseréled új nyárira…most pedig veszel 1 pár hótaposót meg egy kombinált bérletet. Fő a biztonság! ;)
  d, időt nyersz: 175/70 R14-ben éppen maradt itt nekem 4 db, egy szezont még bőven kiszolgáló Matador téli gumim, jobb megoldás most, mint a nyári, ezzel ki tudlak segíteni. Postaköltség ellenében szívesen elküldöm neked, azzal eljársz a télen, és ráérsz eldönteni, mit veszel tavasszal. (Ez nem vicc. :) ) Ha érdekel, dobj egy e-mailt privát!

 74. Gumimaci:

  Zoltán: Köszi a javaslatot. A helyzet az, hogy így is nagy szeretteim körében az ellenérzés, meg, hogy hogyan merek 4évszakosban gondolkozni, így mindenképpen az A.bild teszt dobogósaiból próbálnék választani (magam és mások megnyugtatására) és a Barum a 6.helyen szerepelt csak. Lehet, hogy nem ez a perdöntő, de sajnos semmi más konkrét mércém nincs, amire hagyatkozhatnék, így marad az Autobild tesztje, amit bízom benne, hogy professzionális módon, és elfogulatlan érdekek mentén hajtottak végre. Ezért elsősorban Hankookot szeretnék (de ez nincs itthon, külföldről meg k.drága), másodsorban Sava-t (ennek aznapra emelték meg az árát, amikor meg akartam venni, és ez felbosszantott, ezért keresek még), harmadsorban Goodyeart, mert ez van, de itthon is k.drága és HÓBAN a legrosszabb az első 3.helyezett közül. Márpedig 1 négyévszakosnál szerintem a hó a para…

  MINDENKI! Lehetséges, hogy a DEBICA Navigator2 ugyanaz, mint a Sava Adapto??? (ami ua. mint a Goodyear Vector3?)

  köszi
  Gummimaci

 75. Zoltán:

  Gumimaci: Igen, a Sava Adapto, és a Debica Navigator2 egy, és ugyanaz a gumi, csak más név alatt fut. Mindkettő a Goodyear csoport tagja, és mindkét márka azt a célt szolgálja, hogy a kifutott, elavult Goodyear termékeket árulja újként. Vagyis mindkét gumi tulajdonképpen Goodyear Vector3, csak máshol, más név alatt gyártva.
  A teszteknél egyébként sok mindentől függ a helyezés. A rossz nyelvek szerint a pénz a fő domináns tényező, de a elméletileg számít a gumi mérete, az autó súlya, a futómű felépítése, a kocsi teljesítménye, stb.
  Keress rá a Debica Navigatoir 2 tesztjére is, és ha eltérés van a Sava Adapto, és a Navigator2 teszteredménye között, akkor jogosan kezdhetsz gyanakodni…

 76. Zoltán:

  Győző: nyugodtan javíts ki, és toljál le, ha hülyeségeket írogatok ;)

 77. SumQuiSum:

  Szia,Győző!
  A Vredestein gumi sajnos meghiusult pont azon a napon,amikor már megrendeltem volna.Előjött a kocsin egy olyan betegség,amit orvosolnom kellett.Vezérműszíj csere feszítővel,vízpumpa.Így a gumira félretett pénz elszállt.
  Meglepve olvastam felajánlásod,el is fogadom.Megírtam Neked az e-mailt.Köszönöm!

 78. Estéli Győző:

  Zoltán, Gumimaci:

  Egyáltalán nem hülyeség, mind a kettő a Vector 3 mintájára készül, csak a Navigator 2-t Lengyelországban, a Sava-t Szlovéniában gyártják.

  SumQuiSum:

  Nagyon szívesen, és balesetmentes közlekedést! Az e-mailt megkaptam, minden rendben lesz. (Egy gumiszerviz is tartogathat pozitív meglepetéseket ;)

 79. Gumimaci:

  Szia Győző! És a minősége is megegyezik a kettőnek (Sava Ada. – Debica Nav.2)? Gondolok itt arra, hogy a mintán túl az anyagösszetétel és a gyártástechnológia/minőség is ugyanaz?

  Már ha ez tudható egyáltalán…

  köszi!

 80. Gumimaci:

  Ja, és valóban igaz lehet az, hogy mérettől függően más-más egy adott gumitípus teljesítménye? Azaz, –elvben– lehetséges-e az, hogy példának okáért a tesztgyőztes gumi a teszthez képest más méretezésben mondjuk csak középszerű szintet hoz? A teszt ugye 195/65R15 volt, az aktuális méret pedig 155/70R13.

  Azt hiszem ezt nem árt biztosan tudni mindannyiunknak, hiszen pont a mi méretünkre vonatkozó teszt kézbevételére gyakran nincs lehetőség.

 81. Sum Qui Sum:

  Gumimaci!
  Szerintem akár igaz is lehet.
  Szemeztem anno a Dunlop SP 200 e nyárigumival/hogy majd Márciustól veszek/viszont a honlapon az van,hogy nagy teljesítményű autókra ajánlják.Tehát nem biztos,hogy az én régebbi Vectrámra ideális.Ugyanakkor ha jól tudom,a Barumnál külön ki van emelve,hogy kisebb teljesítményű autókra ajánlott.Így lehetségesnek tartom,hogy akár ez alapján jobb lehet Barum egy kisebb teljesítményű autón,mint egy márkás sportgumi,/pl az általam említett Dunlop/,amit luxuskocsikhoz gyártanak.
  Még egy dolgot szeretnék mondani.Az autós témák a hobbim és talán ez is elgondolkodtató lehet.Anno az egyik újságban volt egy teszt.Kisautó teszt.8-10 kisautót hasonlítottak össze.Kijött egy eredmény,melyik a legjobb.Ugyan abban a hónapban egy másik magyar havilapban szintén volt egy ugyan ilyen teszt.Ott is kijött egy sorrend.Ami miatt érdekes volt számomra az az,hogy a sorrend eredményében fordított állás volt.És amire rájöttem,hogy elolvasom az autós cikkeket,örülök annak,hogy vannak,de majd nekem kell eldönteni,mit is fogok venni,mert ahány újság,annyi vélemény.
  Ez ugyan így lehet érvényes gumik tesztjére is.Egyik helyen ezt írják,másik helyen azt.De dönteni nekünk kell.

 82. Gumimaci:

  Sum Qui Sum: Hali. Szerintem azért ez nem egészen ugyanaz.. A prémium kategóriás gumik ugyanolyan jók ‘A’ Vectrara is, csak egy kisebb teljesítményű és tömegű autó számára esetleg “túl jók”. (Mert az autó nem tudja kihasználni a gumi adottságait és tartalékait.) Nyilván ezért ajánlanak egy kisebb kategóriájú autóra alacsonyabb kategóriájú gumit, mondván, az is elég jó rá. De mondjuk szélsőséges helyzetben lehet, hogy jól jön az a plusz tartalék, amit a primőr gumi ad!

  Az autó és gumi teszt szerintem megintcsak más.. a gumi “milyensége” leginkább mérhető paraméterek alapján dől el: fékút, tapadás, zaj, kopás. Ha ezt korrekt módon tesztelik, akkor adhat (elvben) objektív ítéletet az adott gumikról. Az autók véleményezésénél sokkal több a szubjektív szempont. A méret-, teljesítmény- és menettulajdonsági adatokon túl minden másban lehet vitázni, jóízlés és vérmérséklet szerint.

  üdv:
  Gumimaci

 83. Sum Qui Sum:

  Gimimaci!

  A gumiabroncsot paramétereit ténylegesen lehet mérni,ebben teljesen egyet is értek.Viszont fórumokon igen eltérő véleményeket olvasni ugyan azon abroncsokról attól függően,kinek milyen autója van.Továbbra sem vagyok abban biztos,hogy,hogy egy olyan abroncs,amelyet nagy prémium autókhoz ajánlanak inkább,az lenne ideális egy kispolkához is például.Egyszerre egy gumi nem hiszem,hogy megfelel egy 2.5-3 tonnás luxusautó igényének és egy kis autó igényének is.Hiszen teljesen más erők hatnak rá,más sebességtartományban melegszenek fel,stb stb.Ha pl egy egy X5-ösön ideálisan felmelegszik és betapad,ragad az úthoz,akkor egy fele olyan nehéz autónál ugyan az az abroncs,ráadásul,ha kis sebességű az autó,az életben nem fog.Ezért is írják a gyártók általában ki,hogy milyen autókhoz ajánlják.Az,hogy egy abroncsot kisebb teljesítményű autókhoz ajánlanak,szerintem nem lehet azért,mert maga a gumi gyengébb minőségű lenne.Egyszerűen azoknál ideális.Esetleg hamarabb bemelegszik a könnyebb súly,tömeg,sebesség miatt.Lehet,hogy ez az abroncs az említett X5-ösön már túlhevülne pl.Természetesen lehet,hogy igen mellé lövök ezzel a véleménnyel és nem így van.Üdv mindenkinek!

 84. Estéli Győző:

  Re: Gumimaci

  Bár a keverékek pontos “receptjét” nem ismerem, de szerintem a Sava Adapto és a Debica Nav. 2 esetében egyforma minőségről van szó.

  Az igaz, hogy adott gumiabroncs eredményei más méretben, vagy más autóra szerelve mutathatnak eltéréseket. De ezek azért annyira nem jelentősek. Ettől még a gumiteszteket abszolút jól lehet használni egyfajta segítségként, iránymutatásként a gumivásárláshoz.

 85. Estéli Győző:

  “Milyen autóra milyen gumi ideális” kérdéshez:

  Itt külön kell választani két dolgot.

  1, Mi alapján válasszak gumit az autómra a sok lehetőség közül?

  A termékpaletta egy méreten belül nagyon széles. Eltérések vannak a gumik között árfekvésben, minőségben (ld. akár csak egyazon gyártó prémium-, másod-, ill. harmad vagy negyedmárkái) Ezekkel kapcsolatban úgy van, ahogy Gumimaci írta, azaz azért nem szokták vásárláskor a kis teljesítményű, öregebb, vagy ritkán használt autókra prémium kategóriás abroncsokat ajánlani, mert oda bőven megteszi a közép vagy alsó is. Ettől persze még rá lehet tenni a prémiumot, ha valaki ragaszkodik hozzá, csak kihasználni valószínűleg nem fogja.
  (Erről a témáról bővebben mi is írunk itt: http://www.gumibiznisz.hu/hogyan-valasszak-autogumit )
  Amikor tehát azt akarom eldönteni, hogy egy adott méreten belül mit válasszak, Dunlopot vagy Barumot, akkor erről a kérdésről van szó.

  2, A luxus és kisautók igényei közti különbség (Sum Qui Sum utolsó hozzászólása inkább már ezt feszegeti) egy egész más kérdés.

  Ez nem a vásárló problémája. A gyártó az adott járműkategóriához kifejlesztett típust úgyis a megfelelő tulajdonságokkal, méretválasztékban, súly-, és sebességindexekkel gyártja. Egy példa:

  A Continentalnak a WinterContact sorozaton belül különböző abroncsai vannak:
  - TS 800 (kis- és középkategóriás gépkocsikhoz, SI:T, 13-15″)
  - TS 810 (közép- és luxus kategóriás autókhoz, SI:T/H/V, 15-17″)
  - Ts 830 (kompakt és középkategóriás autókhoz,SI:T/H/V, 15-16″)
  - TS 830 P(nagyteljesítményű autókhoz, SI:H/V/W, 16-18″)

  Tehát nem fenyeget az a veszély, hogy valaki a 800-as Marutijára egy elborult pillanatában, mondjuk, Conti TS 830P gumikat vesz, mert ebből eleve csak
  16-18″-ost gyártanak. Marad (persze csak elméletben :) )a TS 800, de akkor már vissza is jutottunk az első kérdéshez, miszerint kell-e oda a Conti, vagy elég egy tescos Minerva…:))

  Még annyi, hogy sajnos, a régi Vectrára sem lehet az említett Dunlop SP 200e (nagy teljesítményű autókhoz fejlesztett) gumikat venni, mert 175/70 R14-ben nem gyártják. Ebben a méretben lehet választani az SP Sport 01-et (közép- és felső kategóriához), vagy az SP 30-at (kompakt és kisautókhoz. Barumból meg csak a Brilliantis van ebben a méretben. (kis és kompakt autókra)

 86. Gumimaci:

  Győző, köszi a korrekt leírást. Az hogy ugyanazon mintán belül a méretezésen túl az altípusok is el vannak különítve, az nekem is új (noha persze logikus, hogy ég és Föld a különbség egy 145/80 R13 és egy 215/45 ZR17 gumi struktúrája között.

  Ami az én vásárlásomat illeti, mivel nem kaptam drága országunkban sem Hankook-ot, sem Sava-t (bár az egyik helyen visszaigazolták, hogy van, majd 10 perc múlva hívtak, hogy mégiscsak 1 perccel előttem adták ki az utolsó 4 db-ot:(( ) de még Debica Nav2-t se, SEHOL, ezért a bécsi túrára mentőötletként rájöttem, hogy kölcsön kérek egy cégautót téli gumival és autópályamatricával :)

  A két ünnep között meg megveszem szépen a Sava Adapto-t, ami állítólag nagy mennyiségben érkezik… Úgy legyen… csak most ez a hó álljon má el..!

 87. Estéli Győző:

  Szia,
  írásban mindig nehezebb elmondani valamit:)

  Szóval, nem úgy értettem, hogy egy mintán belül vannak elkülönítve a típusok, hanem hogy a személyautókra szánt abroncsokon belül vannak elkülönítve a különböző kategóriájú autókra fejlesztett gumik. De ezek, ahogy az elnevezésük is mutatja, nem azonos mintázatúak; az említett példát ide linkelem: http://www.conti-online.com/generator/www/hu/hu/continental/automobile/themes/pcar/winter/winter_hu.html

  (Bár van arra is példa, hogy ugyanolyanok a minták, pl. Uniroyal MS plus 6
  (kompakt és kisautókra) és Uniroyal MS plus 66 (nagyteljesítményűekre), de
  itt a névből is kitűnik, hogy nem más profilról van szó.)

 88. SumQuiSum:

  Sziasztok!
  Győző,megjött a gumi!
  Tényleg jó állapotban vannak.Az egyiknek a jobb szélén van egy picit nagyobb kopás,de hátra,mint ahogy javasoltad is,tökéletes.A többi meg amúgy is.Úgyhogy 2 telet ki fog húzni.Aztán meg felnin veszek új télit. Asszem pont jókor is jöttek…Mezőtúrról Karcagra a havas úton az 1.7-es nyáriakkal /ráadásnak Fuel Saver gumik, -amik még annyira se tapadnak télen,mint az átlagos nyári…/olyan 70-el jöttem.Persze egyenesben.Lámpánál,ha elindultam a latyakban,3-asba 40 körül már nem pörgött ki,ha óvatosan gyorsítottam ;)
  Úgy,hogy…Köszönöm még egyszer!

 89. Zoltán:

  Sziasztok!

  Ígéretemhez híven, írnék egy rövid beszámolót a Barum Quartaris téli viselkedéséről :)
  Már 2 havazáson vagyunk túl, az egyik pár napja történt, akkor hamar elkotorták, és a sózás hatására „csak” hó kásás, lett az út, friss porhó sehol nem volt.
  Ilyen útviszonyoknál a gumi nem produkált semmi szokatlant. Illetve nekem igen, mert nem csúszkált az autó az úton, induláskor nem pörgött ki a kerék, kanyarodáskor nem akart kitörni, vagy megcsúszni. Maximum, talán ha 5%-al volt labilisabb egy 90°-os kanyarban, mint száraz úton, de kitörni ekkor sem tört ki, végig az íven maradt az autó, csak én éreztem úgy a könnyebb kormányozhatóság miatt.
  Aztán tegnap délután megjött a kemény havazás. Az utakat percek alatt ellepte a friss porhó, ami kora délutántól késő éjszakáig megállás nélkül esett. Hókotró csak sózott, de semmi eredménye nem volt, annyi hó leesett percenként.
  Ezen az úton a kocsi már téliesebben viselkedett. Egy megcsúszásom, pontosabban kitörésem volt, egy körforgóban elkezdett a kocsi kisodródni, nem akart íven maradni, de sikerült hamar megfogni, igaz jóval lassabb sebesség mellett, mint száraz aszfalton. A megállással, fékezéssel ilyenkor sem volt bajom, bár ezen az úton már be-be kapcsolat az ABS, de alig nőtt a féktáv a száraz aszfalthoz képest. Azt, hogy nőtt, arra alapozom, hogy tudomásom szerint az ABS-el alapból hosszabb a fékút, de az én érzékelésem szerint, nem nőtt méterekkel, max csak centiméterekkel. Elindulásnál a piros lámpáknál, ahol az autók letaposták, feljegesítették az utat, és alapból hullámosabb az aszfalt mifelénk, egy picit felpörgött a kerék, csökkent a vonóerő, de ez sem volt több kb. 20%-nál. Viszonylag hamar megkapaszkodott a gumi, és sikerült a többi autó előtt startolni, és időben, biztonságosan besorolni abba a sávba, amelyikbe tovább akartam menni, és a sietős elindulásnak is az volt az oka, hogy megelőzzem az abban a sávban feltorlódott kocsisort. A körforgót kivéve a sima útkereszteződésbeli nyújtott ívű kanyarokban a kocsi egyáltalán nem tört ki, nem vált bizonytalanná az irányítás, végig jól fogta az utat.
  Bár még soha életemben nem volt téli gumim, 15 év, és 9 autó alatt kizárólag nyári gumijaim voltak, de nem hiszem, hogy egy olcsóbb téli gumival jobb eredménnyel tudtam volna tegnap közlekedni, mint ezekkel a tesztek szerint gyengécske Barum Quartaris 4 évszakos gumikkal.
  Eddig bevált, és sokkal nagyobb biztonságban érzem magam vele, mint nélküle. A kitöréseket megszoktam, tudnák mesélni a nyári gumis Lada kontra hó, a nyári gumis BMW kontra hó, és a 1310-es nyári gumis Dacia kontra hó viszonyáról, amiknél megtanultam, hogy a kocsi, hogy kel saját életre a hóban, mit sem törődve azzal, hogy én, a sofőr, mit akarok, és hova, na meg, hogy szeretnék eljutni oda.
  Összegezve a tapasztalataimat, a kocsi legfontosabb tulajdonsága, a megállásban nyújtotta a legjobb teljesítményt a gumi, jégen kipörög, de a lazább hóban jól kapaszkodik, a 360°-os kamionok, és buszok által letaposott körforgókat rühelli.
  Én a gumira 5-ből 4 pontot adnék, de megnézném melyik, és mennyivel drágább téli gumi képes ennél lényegesen jobb teljesítményt nyújtani.
  Aki nem hiszi amit itt leírtam, azt szívesen elviszem egy próbakörre a kocsimon ;)

 90. SumQuiSum:

  Szia,Zoltán!
  Olvastam leveled a Barum gumikról.
  Látom,beváltak.
  Amit Győző küldött Matador gumik,a téliek,nekem is nagyon tetszenek.Fél éve van saját autóm,eddig cégeseket használtam zömmel.
  “nem hiszem, hogy egy olcsóbb téli gumival jobb eredménnyel tudtam volna tegnap közlekedni, mint ezekkel a tesztek szerint gyengécske Barum Quartaris 4 évszakos gumikkal.”
  Ezt írtad. Nekem egy gumis azt mondta,hogy alapvetően a 4 évszakos gumik keveréke nem különbözik a nyáritól,csak nagyobb bevágásai vannak,e miatt a jobb tapadás télen a nyárival összemérve.A téli guminak a keveréke alapvetően lágyabb,ami eleve jobb tapadást kell,hogy biztosítson.Illetve a bevágásai is mélyebbek.Egyébként én is 4 évszakosban gondolkoztam,biztosan emlékszel rá,cseréltünk már véleményt.
  Azt nem gondoltam volna,hogy ezek Matador gumik így tapadnak.Elég dinamikus a vezetési stílusom,szeretem télen a határokat próbálgatni.Egészen elképesztő a különbség a Firestone nyári és ennél a mostani Matador között.
  Mint írtam,a nyárival az első hóesésben 60 körül jöttem haza max.De fékezések alkalmával szinte csak csúsztak a gumik nagyobb tempónál.Ha kanyar volt,azt eleve 40 körül közelítettem meg és onnan a fékezés.Többször próbáltam egyenes úton a kormányt tekerni,hol balra,hol jobbra intenzíven és erősen,a kerék fordult,viszont az autó semmit nem kanyarodott.A legnagyobb különbség azonban lámpánál van.Onnan elindulni ideg őrlő volt.Hozzáteszem,hogy ezek a nyárijaim a végét járják,biztos vagyok abban,hogy egy újabb nyárit a mostani télivel összevetve már nem lenne ekkora őrült különbség.Viszont belegondoltam,hogy ha ezek a Matadorok ilyen jól tapadnak nekem/ami ráadásul nem zsír új/,mi lenne a helyzet mondjuk egy prémium gyártó téli gumijával.Jelenleg a két gumi között nekem legalább 30-40 Km/h különbség van.Remélem,írnak mások is a tapasztalatukról,miket használnak és hogyan viselkednek a gumijaik.Kellemes ünnepeket,ha addig nem írnék!

 91. Zoltán:

  Sziasztok!

  Újabb élménybeszámoló, már ha érdekel valakit :)
  Ma nem esett a hó, de hókotró sem járt egész nap. Délelőtt, és délután is használtam a kocsit, bár most nem lett volna életbe vágó, de miért ne tesztelgessem a gumikat gondoltam. Délelőtt a már tegnap leírtakat tapasztaltam, de nem is ez az érdekes. Nagy domb alja, piros lámpa, 2×2 sáv. Én a külsőben, mellettem a belsőben egy új Seat Vredestein snowtrac gumikkal. Hogy hanyasokkal, azt nem láttam. Zöld, én indulok, a kocsi picit kitörne oldara ha hagynám, de bőven a sávon belül maradva elindulok normális tempóban. Mellettem a Seat kipörgő kerekekkel egyhejben marad. A nagy kereszteződés túloldalán kb. 50 méterre onnan ér utol, és előz meg a belső sávban (én kb. addigra értem el a 45-50km/h sebességet).
  Téli gumi, kontra 4 évszakos 1:0 :D
  Délután, vasút parkoló, semmi hókotrás csak a szűz, közel 30cm-s hó, itt-ott keréknyomokkal.
  Én mondom parkolni kell, kipróbálom, hogy elakadok-e. Bele a hóba, semmi kipörgés, semmi megcsúszás, minden a legnagyobb rendben. Mondom van hely, nem is kevés, én farral álok be a parkolóba, biztos ami ziher alapon. Nagy hóban lefékez, rükverc, tolatás, mindezt játszi könnyedséggel. Utánam jón 2 autó. Az egyik, egy Opel benéz a parkoló felé de megijed, és a parkoló szélén lévő járdasziget szerű a két sávot elválasztót megkerülve nagy fardobálással, kipörgő kerekekkel nagy nehezen kihajt. Ennek a gumiját nem láttam. Utána jön egy VW, behajt a parkolóba, pillanatra megáll a szélén, és alig tud elindulni, már-már azt hittem elakad. Miután a sofőr kiszállt, és elment, megnéztem nem túl közelről a kerekét. Fent annyi volt írva, SnowproGT, a márkáját viszont nem láttam, az lent volt a hóban.
  Téli kontra 4 évszakos 2:0!!!
  Én mikor indultam, minden gond nélkül hajtottam ki onnan, ahol 2 kocsi is megszenvedte a magáét :)
  Ezek után mondhat bárki bármit, én maximális meg vagyok elégedve a 4 évszakos gumim téli menettulajdonságaival. Persze a sok szakértő által leszólt 4 évszakos gumi nálam tapasztalt viselkedése egy kérdést felvet bennem:
  A téli gumik az átverések netovábbja, vagy a kocsi futóműje a döntő tényező, és a gumi, csak másodlagos dolog?
  Az, hogy a nyári tényleg fabatkát sem ér télen ezt nem vitatom, hiszen tapasztaltam, de ahogy én láttam a téli sem különb az én hópihével, és M+S jelzéssel ellátott 4 évszakos gumimnál…
  SumQuiSum:
  A 4 évszakos keveréke másabb állítólag, mint a nyári. Annál puhább, de a télinél keményebb, én így hallottam (persze a logika azt diktálná, hogy hőre keményedő keverék lenne az ideális 4 évszakos gumikeverék, ami hidegben puha, és minél melegebb az aszfalt, annál keményebb, persze szerintem ilyen gumi nem létezik, csak gyurma formájában. Vagy mégis?)…

 92. SumQuiSum:

  Zoltán!
  A te gumijaid újak,ha jól emlékszem.Simán az is előfordulhat,hogy az “ellenfeleidé”;) kopott téli volt.Vagy csak vezetni kellene megtanulni és nem azt hinni,hogy full gázon induljunk el a hóban.A minap láttam egy videót az egyik portálon.Egy 7-es BMW sofőrje nem volt arra hajlandó/feltehetően nem anyagi okok miatt,mint esetemben/hogy lecseréltesse a gumijait.Full gázon bömböltette az autót és vagy 10 percig egy helyben szenvedett.Most erre mit lehet mondani?

 93. SumQuiSum:

  Sziasztok!
  Találtam valamit,ami érdekes lehet annak az illetőnek,aki kérdezte,hogy 4 évszakossal lehet-e Ausztriába menni.

  “A gumik oldalfalán található M+S (Mud+snow, azaz sár és hó) jelzés a törvényalkotók szemében téli abronccsá teszi a gumit, ezt látni a négyévszakos gumikon is.”

  “Keveset autózóknak a négyévszakos gumi is megfelelő lehet, az utóbbi időben ezek tulajdonságait a téliekhez közelítik a gumifejlesztők, de jó időben a nyárinál, télen a télinél gyengébbek valamivel. A kifejezetten téli körülményekre alkalmas gumik átesnek egy szabványos havas teszten is. Ha ezt teljesítik, gyártójuk jogosult egy hópihével jelezni a sikert az oldalfalon, tehát olyan gumit vegyünk, amelyen hópehely is van, nem csak M+S kód.”

  Zoltán! Ebből az következik,hogy az a gumis,akinél én voltam,tévesen informált és keverékben is van különbség a nyári és a 4 évszakos között,nem csak mintában.
  A másik dolog,hogy ebből nekem az tükröződik,hogy a 4 évszakossal,hópihe nélkül is ki lehet menni vele Ausztriába télen.
  Üdv!

 94. DEX:

  HELLÓ…

  Olvastam 1 darabig a hozzászolásokat, aztán meguntam…

  Mi a baj a házi kerékcserével???
  Sokszor cseréltem már… 1szer 2 kerékkulcs el is tört, amikor le akartam szedni az egyik kereket :P … (igaz, h gyengébb minőségüek vtak)

  Én eddig csa téli gumikkal jártam a tapadásuk nyáron is nagyon jó…
  Amúgy 1-2 évnél többet nem tart 1 szett gumi, de erre nagy hatással v, h néha lepörgetek száraz aszfalton 5-10 m, s néha égetem a gumit (burnout)

  Amúgy a téli gumi jól tapad nyáron is, mivel lágyabb ;)
  Most elgondolkodtam, kipróbálnék 1 szett 4évszakos gumit ;)

 95. DEX:

  Most látom, h azt írtam, h 1-2 évnél többet nem tart a szett gumi…
  1 évet tartanak :P … a 2 évet nehezen érik meg… akkora már olyan a gumi, mind az üveg… a légy is elcsúszik rajta :) ha le akar szálni…

 96. Estéli Győző:

  Szia DEX!

  1év – 1 garnitúra? Akkor Te vagy minden gumikereskedő álma :)

  Ha télen-nyáron rendszeresen autózol, és téli szetted már úgyis van (ami
  nyáron nagyon kopik), akkor érdemes inkább egy nyárit venni mellé. És persze, most magam ellen beszélek:), de nem gyilkolni őket ;)

 97. DEX:

  Szia Győző…

  Ez az, h már nem lehet téli szettnek mondani amim v, mert kicsit igen megégettem az egyik gumit :P , még kopik néhány mm-t s meglehet kijönnek a drotok belőle, s a többi is jól meg v koppva már…

  Kiszeretnék próbálni most 1 téli-nyári szettet…
  A kérdésem az lenne, mivel csak téligumival tapasztaltam az autó stabilitását, h mennyire fogom érezni a külömbséget a téli-nyári gumik és a téli gumik közt a nagy sárba (eső után az erdőbe, v 1 folyó partján… tehát nem sáros út), a száraz aszfalton, esőbe, a vizes macskaköves úton??? (lehet rosszúl mondtam a nevét, ez azokból a kocka kövekből kirakott út :P )

  1 történet :P

  1szer beragadtam a sárba, az azért v, mert mentem én is rendesen, s 1 kanyar után belerántotta az autót 1 traktornyom magába, s már nem v visszaút… becsúszott, h a kereke nem ért már le még jó, h fennakadt, mert sülyedt vna még néhány cm-t, s befolyt vna a víz az ajtón :) )…
  Aztán hívtunk vkiket, akik alig találtak ránk :) ) már be is v sötétedve… több órát vártunk utánuk magyaráztam nekik, h kb merre keressenek…
  úgy 19:00 körül indultunk haza, s 00:00 körül értünk haza…
  Mikor kiszedtük az autót örömömre gumidefektem v, kicseréltem a kereket, de mivel elfelejtettem felnit cserélni… pont az a felnim v, ameik meg v ütve… így lassan tudtunk haladni, mivel kicsit táncolt a felni…

 98. DEX:

  Télen nadjából csak olyan útakon járok, ahól tisztitják, s beszorják homokkal az utakat…

 99. Estéli Győző:

  Hogy valaki mennyire érzi meg a különbséget, sok mindentől függhet, pl. hol, hogyan használja az autót, korábban milyen gumijai voltak stb. Havas-csúszós úton a 4évszakos ált. gyengébb a télinél, de mivel esetedben a téli gumik már jó kopottak, így mindenképp pozitív lesz a változás. Nyáron pedig egyértelműen jobb lesz a télinél.
  Kivéve az erdei dagonyát és traktornyomokat. De ott szinte mindegy :)

 100. DEX:

  Köszönöm a választ… ;)

 101. SumQuiSum:

  Sziasztok!
  Győző!
  Guminyomással kapcsolatban tapasztaltam egy furcsa dolgot.
  Keresztapám Wagon R+ kocsijában hátra Max terhelés esetén 3Bart engedélyez az útmutató.
  A Vectrámba pedig 2.4-et.Ezen igen meglepődtem.Egy nagyobb autóba,ráadásnak nagyobb a kerék is,6tizeddel kevesebb levegő kellene??!!
  Ránézésre is laposabb Max-on,mint a keresztapám említett autójában.
  Minimumnak hátra 2Bart ír az enyémhez.De mondom még egyszer,2.4-en sincsen olyan érzésem,ha ránézek,hogy hú,de jól fel lenne fújva.
  A gumis,aki feltette a téli gumikat,2.6-ra fújta fel mindet…Patentabbul is néztek ki.De mivel 2.4-et ír,így engedtem le belőle,de így meg látszattra nem stimmel,hiába van elvileg Max-on.
  Hogy van ez akkor?

 102. Estéli Győző:

  Érdemes a gyártó által megadott értékeket betartani, a használatnak megfelelően.

  A kisebb érték elég, ha terheletlenül jársz az autóval, a maximum akkor kell, ha meg van terhelve. (max. számú személy + megpakolva)

  A túl alacsony nyomás következményei: fokozott kopás (főleg a futófelület 2
  szélén), nagyobb fogyasztás, defektveszély.
  A túl magas nyomás következményei: rendellenes kopás(futófelület közepén),
  instabilitás.

  A gyári értékek ismeretén túl (lsd. használati utasítás, ajtóoszlop, tanksapkafedél) a legfontosabb egy pontos guminyomásmérő. (szemre nemigen lehet belőni)

  A Wagon R+-hoz szerintem sok a 3 bar, az én táblázatom 2,5 bart hoz rá.

 103. SumQuiSum:

  Pontos mérőm van,nemrégen vettem.Bár Kínai sajnos,lassan hozzá kell szokni,hogy lassan minden onnan fog jönni.Mérés előtt összehasonlítottam egy másik mérővel.A wagon r tanksapkáján 3 BAR van írva max terhelésnek.A helytelen beállítás következményeit ismerem,igen.Maradok akkor a 2.4-nél,a gyárilag megadott Maximumnál.De azt továbbra sem értem,hogy a wagon r kerekében,ami kisebb is ráadásnak,mert az 13-as,hogyan enged meg több levegőt.Mert az általad említett 2.5 is több picit,mint a 2.4,de a tanksapkán ráadásul 3Bar van.

 104. Estéli Győző:

  Hát, a 3 bar végül is nem az átlagos üzemi körülményekhez, hanem a full
  terheléshez tartozik, úgy látszik, a Suzuki mérnökei ehhez ezt az értéket
  számolták ki optimálisnak:)

 105. Sum Qui Sum:

  Ma ismét érdekeset olvastam a gumi nyomásával kapcsolatban.Egyik lap hozzáértője szerint a modern téli abroncsokat 0.2 BAR nyomással többre kell fújni,mint a nyári érték.Ezen esetben érthető is,hogy a szerelő 2.4 helyett 2.6-ra fúja a gumijaim.Azonban eddig semmit nem hallottam erről,pedig 1001 téli cikket olvastam már.Sőt…néhányan utaltak arra is,hogy picit laposabb gumi /ugye,mert jobban felfekszik az útra/ az ideálisabb télen.Hát ezek szerint nem…

 106. Estéli Győző:

  Szia!

  Úgy látom, te gondolatolvasó vagy :) Éppen most készül a legújabb blogbejegyzés erről a témáról: + 0,2 Bar télen. Egyelőre a “kísérletsorozat” folyik, hogy pontos adatokkal szolgálhassunk.

  Egyelőre annyit, hogy ennek a dolognak nem az az oka, mintha télen a keményebb gumi lenne ideálisabb, hanem az, hogy állandó térfogaton a hőmérséklet csökkenésével a gázok nyomása is csökken, Tehát, ha melegebb levegőből fújt bele 2,6 bart, akkor abból a hidegben kb. 2,4 lett. De nemsokára majd többet…

 107. Kesztyűs Attila:

  Nem tudom hogy van ez de én úgy látom hogy beköszöntött a jégkorszak. Novemberben még azt hittem hogy átlagos, szinte enyhe telünk lesz. Mekkorát tévedtem. Ingem gatyám rámegy a fűtésre. Ennyi havat már rég lapátoltam. És mivel ilyen kiszámíthatatlan az időjárás, én biztos hogy maradok a téli gumi-nyári gumi verziónál. Év végén egy haverom azt mondta hogyha már kihúzta új évig nyárival nem fog most télit venni. No ez tavaly bejött, de idén nem annyira!

 108. Mancs:

  Sziasztok!

  Kérnék egy kis segítséget. Van valakinek ötlete, hogy a korábban tárgyalt Hankook Optimo 4S-t (175/65 R14) honnan lehet szerezni Debrecenben vagy környékén? Sajnos akárhol voltam, a magyar importőrrel vannak kapcsolatban, akik pedig tojnak erre a gumira, ide nem hoznak.
  Egy 5 éves Ignisről van szó, és még az első, Continental EcoContact nyári sorozat van rajta (~56.000 km). Igazából nem nagyon vészes a kopása, és megtanultam vele biztonságban közlekedni is, dehát… :-) ))
  Sajnos anyagi okból gondolkodunk négyévszakosban, viszont a Vector4Season kiesett (nem győzött meg [http://www.focus.de/auto/ratgeber/sicherheit/reifen/tid-11963/reifentest-goodyear-vector-4-season_aid_336197.html], ráadásul kb 19e+szerelés itt).

 109. SumQuiSum:

  Szia,Mancs!

  Majdnem hasonló a gumid mérete,mint az enyém.175/70 R14.
  Mindenképpen Hankookot szeretnél venni?
  Én találtam más igen jó 4 évszakost,szerintem nézz utána.Már csak az ára miatt is érdemes,11 körül írják darabját,ami mindenképp feltűnő annak fényében,milyen márkáról is van szó.
  Pirelli P400 Aquamile gumiról beszélek.Ez most akciósan kapható több helyen is.Azért is írom ezt,mert írtad,hogy nem mindegy az ár neked.Online is lehet rendelni,én számos esetben úgy rendelek.Max 2 nap és kiviszik…Az internet világában a távolság szerencsére nem akadály.Üdv!

 110. Mancs:

  Szia!

  Köszönöm a tippet, utánaolvasgattam, de kissé bizonytalan a végeredmény, mert ha jól láttam, akkor ez több mint 10 éves fejlesztés. Nem mintha ez lenne a baj, inkább az, hogy az a kevés vélemény, amit találtam róla, teljesen ellentmond – valaki szerint nedves közegben csúcs, a többiek szerint kígyó :)
  Van esetleg személyes tapasztalatod ezzel a típussal?
  A Hankook azért fogott meg, mert kifejezetten rosszat az Optimo 4S-ről nem hallottam, viszont a Vector4Seasonről igen (ADAC alapján is), a többi meg úgy tudom attól is gyengébb. A rendelés nincs ellenemre, csak már fel se mertem hívni az áruházakat, mert akik ilyet akartak, azt írták, sehol se tudtak hozni.

 111. SumQuiSum:

  Szia!
  10 éves fejlesztés?
  Szerintem valami félreértés lehet.Kevés magyar infót olvastam a gumiról,de én azt láttam,hogy éppen hogy új,mert valaki kérdezett róla és a “gumidoktor”azt válaszolta neki,hogy hogy új fejlesztés és csak ajánlani tudja.Persze,h a cikk 10 éves,akkor pech…Én ennyiért fixen megvenném,ha most kellene.11-ért?Kb Debicát kapni max,ahogy nézegettem.
  A Pirelliről nehezen képzelném el,hogy 10 éves konstrukciót árulna.De bármi lehet.Ha van erről több infója valakinek,én is szívesen olvasnám.Üdv!

 112. SumQuiSum:

  “Kedves Péter!

  Igen, a P400 Aquamile és a P2500 Euro egyaránt négyévszakos termék. A mintázat kialakításában van köztük különbség és abban, hogy a P400-as frissebb fejlesztés. Ebben a szegmensben és a kis-közép teljesítménykategóriában mindkettő remek választás.

  Üdv:

  Gumidoki”

  Ennyit találtam a gumiról.De hogy mikori fejlesztés,tényleg nem tudom…

 113. SumQuiSum:

  A fentebb idézett írás 2008 Június 17-én készült.Tehát jó egy éve írták azt a gumiról,hogy remek választás.

 114. Mancs:

  Valamiért nem küldi el, amiket írok, ááá.

 115. Mancs:

  Több részletben próba:

  Szóval ezek alapján ijedtem meg tőle:
  http://www.reviewcentre.com/reviews94571.html
  http://www.autopedia.com/bbs/tires/messages/3762.html
  Vajon most mi az igazság akkor?

 116. Mancs:

  Viszont ahogy láttam Zoltán nagyon dícsérte a Barum Quartaris-t. Az vajon milyen nem hóban? (víz, meleg, száraz út)

  Igazából évi 10-12 ezer km-hez, ami nagyrészt város, heti 30-60 km országút, szerintem elég a négyévszakos, főleg, hogy Ignis-ről van szó. Csak attól félek, mint a Goodyearnél, hogy hóban csúcs, de vízben, jégen, melegben szárazon meg rossz.
  Persze az 19 ezer, a Barum és Pirelli meg 12-13,5. Egyre tanácstalanabb vagyok… :( Miért nem hoz ide senki Hankookot? Vagy vegyek egy nyári Continental EcoContactot, amilyen van, végülis a Suzuki négyévszakos gumiként adta el? :) :) :) (a szemetek)

 117. SumQuiSum:

  Mancs!
  Még annyi jutott eszembe,hogy Wagon R+-od van.Vélhetően a Te autód sem 400-500LE-s és nem full gázon mész vele tökön-paszúlyon.Mint ahogyan az én Vectra A-m sem ilyen autó ;) 100-110 átlagsebességeket megyek vele.Tehát kis sebességű autód van.Ezeket a gumikát úgy tervezik,hogy tudják a 190/h-t is… Szerintem a határon belül vagyunk….Remélem,érted,mire írtam ezt.Tehát,ha egy 5-ös GT-m lenne,akkor valószínűleg Beruháznék egy full-full gumira.De addig megtenné egy mások által elismert gumi is,ami nem a maximum szintet képviseli.
  Mondok egy példát.Most Matador téli gumijaim vannak.Sosem gondoltam,hogy ilyet vennék magamnak./Ezeket kaptam pl,de most nem ez a lényeg/ Maximálisan elégedett vagyok vele,elképesztően tapadnak.A múltkor egyik ismerőssel kergetőztünk is egyet a hóban az autókkal jóval 100 fölött.Nem szép dolog,tudom.A lényeg,hogy maximálisan elégedett vagyok velük.És ha majd télit vennék,akkor bizony az előítéleteimet már nem kellene félre tennem velük kapcsolatban,mert nincsenek…

 118. SumQuiSum:

  Ignised van,látom,elnézést,hogy ledegradáltam R+-nak;)
  Pont ezért írtam neked,mert láttam én is a Barum árait.A pirelli ára 2.500-al olcsóbb a Baruménál is.Szorozd meg 4-el.Egy 10-es…
  Én csak azt mondom,simán megvenném most Pirellit.Üdv!

 119. Mancs:

  Csak közben azon is rágódok, hogy mi mennyire jön ki, plusz ha hozott gumikkal megyek a közeli szervízbe, lehet nem olyan kedvesek velem.
  Ha rendelek, az olyan 3,5-4 ezer posta. Viszont itt a közelben nem biztos, hogy akciós.
  Ha
  - 12-vel számolok Pirelli P400 Aquamile-t, az 53 ezer felrakva.
  - 13,5-lel Barum Quartaris 59 ezer.
  - Optimo 4S, ha lenne, az 69 ezer.
  - Vector4Season az kb. 80 ezer.

  Szerintem is elég ehhez az autóhoz az első kettőből valamelyik, csak amiatt hezitálok, hogy helyben vajon mennyibe kerül, és akkor ha már 60 ezer, akkor nem-e jobb +20-ért a Goodyear. Plusz megtaláltam az Autobild 2009-es M+S tesztjét.

  Tudom, túlbonyolítom :)

 120. Mancs:

  Megszültem! :)

  Lehet megleplek a végeredménnyel. Megrendeltem a Sava Adaptót, ami a 2008-as és 2009-es Autobild teszten a kategória harmadikja, és elég dícsérően írtak róla. És 10.490/darab, akcióban. Szállítással, szereléssel együtt elvileg 50.560-ra ki kéne jönnie.
  Szerintem ez nagyon-nagyon jó ár, és ha az Autobildnek igaza van, akkor… Hű :)
  Ha minden a terv szerint alakul, akkor olyan 2-3 évet kellene kibírnia, aztán autócsere.
  Remélem hamar itt lesz, aztán szaladok egy gumishoz :) Jövő hétre sok havat írtak, remélem lesz alkalom tesztelni.
  Van itt egy nagy pláza, rohadt hosszú és meredek emelkedővel, ahonnan tél elején lecsúsztam, szeretném javítani az élményt :P
  A régi gumival egyébként mit szoktak csinálni?

 121. Estéli Győző:

  Szia Mancs!

  Ha a lefutott gumikra gondolsz, azokat nálunk, gumisoknál szokták hagyni, és tőlünk elszállítják megsemmisítésre. Elvileg ezért van beépítve a gumik árába a környezetvédelmi termékdíj, a megsemmisítés/újrahasznosítás költségeire, amit persze ki tudja mire használnak, de ez más téma.
  Ezt is elolvashatod >>>

  Tényleg több hozzászólásod fennakadt a spamszűrőn, bocs, de csak most vettem észre. Helyreállítottam volna, de látom, már nincs rá szükség, végül csak sikerült elküldened, amit akartál. (Az volt a rendszer gondja, hogy 1-nél több link volt benne, és emiatt automata moderációs sorba került.)
  El ne felejtsd megírni, mi alakult az emelkedőn :)

 122. Mancs:

  Sziasztok!

  Ma délelőtt megjött a Sava Adapto. Négy körül értünk a gumishoz, addigra nagyon nagy hóesés lett, és a szél is jócskán fújt, odafelé kihozott pár kukát a főutakra, stb… Szóval odafelé szánkóztam a régivel. Jó próbakörülmények :)
  Rettentően bedugult a forgalom, a rádióból csak a balesetek szóltak, szóval tesztelni nem sok helyem volt hazafelé, de azt éreztem, hogy kanyarban atomstabil, egyesből bőgázzal remekül indul, és azonnal megáll, mindenre kapásból és úgy reagál, ahogy kell.
  Ezt csak tovább erősítette a tesztelgetés, mikor haza értünk, itt tudtam “játszani”. Nálunk vastag felfagyott jég volt, erre esett a sok hó. Ahol eddig kettesben 10-zel kicsúsztam, ott most bő gázzal a 90 fokos kanyarban, harminccal, gond nélkül. Fékezéskor azonnal megáll rövid úton, indulni egyesből bármekkora gázzal, és ezek közben 1 centit nem pörög vagy csúszik. Beálltam egy 20 centis hóval fedett, takarítatlan szűz parkolóba, simán kijöttem onnan is. Visszafelé szemben egy Volkswagen Phaeton megállt az egysávos utcában, szegény nem tudott lehúzódni. Én meg le a fűbe, földre, gond nélkül végigsöpörtem a nagy hóban.
  Eszméletlen jól viselkedik vele az autó, nem gondoltam volna. És mindez egy négyévszakos gumitól, ráadásul “csak” a harmadik az Autobild tesztjein :)
  Nyáron gondolom jobban kopik picit, de ha 3 évet kibír ennyi használattal, akkor oké.
  Nagyon elégedett vagyok, tiszta olcsó is volt, mintha új autó lenne alattam. Most már győzzek vigyázni, hogy mások nem tudnak így megállni, meg kanyarodni… :) Furcsa módon a téli gumisok kb. harmada rettentően csúszik. Gondolom régi, vagy nem jófajta abroncsuk van. Meg nem is az időnek megfelelően vezetnek. Nehéz lesz leszoknom a kettesben indulásról :)

  Öröm-öröm-boldogság :)

 123. SumQuiSum:

  Mancs.Ha betartod a sebességkorlátokat,akkor nyáron sem fog elkopni az Ignis alatt,ne félj;)
  Eddig ajnároztam a Matadort,viszont ma keringőztem vele Debrecenben és a következőket tapasztaltam.Az oldalgyorsulása bizony nem elég jó.Ez alatt azt értem,hogy pl a benzinkútról kanyarodtam kifelé igen lassan és csúsztam át a másik sávba.Kb 4-el mentem.De ezt csak lassú tempónál érezni,pl az előző eset.Egyenesben,illetve nagyobb tempónál továbbra is igen meggyőző.Ezért furcsállom,hogy lassú tempónál kanyarodva mitől nem az.

 124. SumQuiSum:

  Gyerekek,a holnapi napon visszatetetem a nyári gumijaimat.Állítólag pár nap még esős lesz,talán lesz némi kis hó,de utána jó idő lesz.Legalább is az előrejelzés szerint.No meg még egy szezont le fognak futni ezek téli gumik így tovább nem koptatom.

 125. Ákos:

  Kedves Győző!

  Először is gratulálok az oldalhoz és a bloghoz. Nagyon sok információhoz jutottam általa, most, hogy új abroncsokat keresek.

  4 évszakos gumi mellett döntöttem, mert egyrészt megfelelek a követelményeknek (évi kb. 12-13000 km saját autóval, téli hónapokban max 1 vagy 2 kb. 300-350 km-es úttal, ha nagyon szükséges, ez is halasztható) ;) , másrészt pedig kb. 500e levezetett balesetmentes km-rel tapasztalat is van, hogy mikor, mennyivel lehet/érdemes. Inkább megyek lassabban.

  És akkor a kérdés és a körítés hozzá. :)

  Egy ‘96-os 2 literes Mondeom van. Én már 195/60R15-ös gumikkal vettem, de ahogy utánanéztem mostanság, a gyári mérete 185/65R14 vagy 195/55R15. Ami mintázatra is megtetszett az a Sava Adapto HP (kísértetiesen hasonlít a Barum Quartaris-éra).

  Mivel felnit nem szeretnék újat venni, így mindenképpen a 15-ös abroncsokban gondolkodom. Az Adapto HP-t viszont nem találtam 195/55R15-ös méretben. A jelenlegi 195/60R15-ben láttam, de ahol eddig néztem, ott nem volt raktáron csak 195/65R15. A váltóméret kérdésre annyi választ kaptam, hogy ahol jó a 195/60, ott jó a 195/65 is.

  A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezzel egyetértesz-e?

 126. gumibiznisz:

  Szia,
  az autód gyári mérete az, ami most is rajta van, azaz a 195/60 R15, ennél jó maradnod. (A 195/55 R15 a 2,5 literesé.)

  A 195/60 R15-nek a 195/65 R15 nem váltómérete, szemmel is jól látható különbség van köztük, hiba lenne ráerőltetni. Ilyen “tanácsot” akkor sem kéne adni vevőnek, ha történetesen nincs raktáron az általa keresett gumiból. Szerintem inkább szánj még időt a keresésre, minthogy nem megfelelő méret kerüljön fel az autóra.

 127. Ákos:

  Köszönöm a választ! Így fogok tenni. Addig is maradok hűséges olvasótok most már. :)

 128. b. sandor:

  Mi a véleményetek a Pirelli 6 forseason.-ról.
  Köszi

 129. gumibiznisz:

  Konkrét tapasztalatom nincs vele kapcsolatban. Annyi infóval tudok segíteni,
  hogy tudtommal nincs rajta hópehely szimbólum.

  A hópelyhet az M+S jelzésen túl szintén fel szokták tüntetni a nehezebb, téli útviszonyoknak is megfelelő gumikon. Azért volt szükség a bevezetésére, mert az M+S jelzés ma már sok gumin szerepel, és bár 4 évszakos használhatóságra utal, de a kifejezett téli útviszonyokra való alkalmasságot nem garantálja.

  A hópihe levédett ipari szimbólum és egy gumi akkor kaphatja meg, ha a tapadása havon és jégen megfelel egy bizonyos, szabványban meghatározott szintnek. Azok a 4 évszakos gumik, amiken szerepel a hópihe, bár egy igazán jó téligumival nem érnek fel, de általában jobban szerepelnek a teszteken téli körülmények között.

 130. b. sandor:

  Köszönöm. Közben átolvastam a fórumot és megrendeltem a SAVA ADAPTO-t.
  Egyébként 4 kereskedésben voltam, ebből 3 -ban ledorongoltak, hogy hogy képzelek 4 évszakos gumi után érdeklődni……
  Eyg helyen vették a fáradtságot és felhívták a nagykert, majd közölték, hogy nincs. mindenhol azt javasolták, hogy ha keveset 5- 10 e km.-t megyek, akkor használjak kizárólag téli gumi-t.
  Amivel még riogattak, hogy a 4 évszakos lehet , hogy az első télen még csak-csak produkál, de mivel a silica miatt sokkal gyorsabban kopik, 15- 20 e km. után jobban járok, ha egy új nyárival megyek.

 131. gumibiznisz:

  Ha keveset mész, akkor pár évig jó lesz ez így, a téli még jobban kopna nyáron.
  Idővel meg úgyis látni fogod, mennyit változik a gumi teljesítménye, és ez alapján tudsz majd dönteni, maradsz-e a 4 évszakosnál, vagy váltasz külön télire, nyárira.

 132. vzozo:

  Tisztelt Fórumozók!

  Info a kocsiról: Ford Focus kombi 1.6 benzin 2001 , Goodyear Vector 5+ 185/65 R14 négyévszakos gumikkal. (60.000Ft / garnitúra volt az ára)

  Az autóra 123.000km-nél került fel a gumi 2008 őszén, jelenleg 133.000km van benne, és eltelt 2 tél. Mint látszik nem megyek túl sokat, aminek oka, hogy céges verdákkal is járok. A gumikkal maximálisan elégedett vagyok, nem zajos, nem kopik, nem nyikorog kanyarban, megfelelően tapad, komfortos.

  Az előző tél elég gyenge volt, így nem nagyon tudtam tesztelni, de ezen a télen kaptunk bőven (Veszprém, bakony). Egyszer bizonytalanodtam csak el : jöttünk a 8-ason Székesfehérvár felől karácsony előtt, este felé, szakadó hóesésben. Belső sávban haladok 80-al és tolok mindenkit, a tempómat csak egy MLmerci tartotta, ő meg is előzött, majd mentem utána. Veszprém előtt gyanús lett, hogy tényleg mindeni mellett elsuhanunk, majd megláttunk 6-8 ! ! autót az árokban kétoldalt. Ráléptem kicsit a fékre, na ott megállt bennem az ütő, ABS dolgozott, autó gyakorlatilag alig lassult, a 2-3cm hó alatt tükörjég. Ott visszaálltam a szélsőbe araszolni 30-40-el és hálálkodtam, hogy nem az árokban végeztem.
  Ezt leszámítva csak remélni mertem, hogy a gumi amit hosszas teszt olvasgatások után választottam ilyen jó lesz. Nem volt egyszerű, hiszen mindig az adott szezonnak megfelelő gumit használtam, de mivel az éves futásom saját kocsival lecsökkent 6000km köré úgy gondoltam nem fogok ősszel télen gumiztatni, egyszerűen nekem nem éri meg. (Egyszerűen azért, mert nem koptatom el a gumit, hanem az évek alatt elöregszik, és az 50%os gumit dobhatom ki mivel elkezd repedezni, az meg már nem egészséges.) Gondoltam, ha sz*r télen, majd nem megyek vele, mivel nincs halaszthatatlan ügyem, de erre nem került sor, mivel mindenhova elvitt. (Ami fontosabb: visszahozott.)

  A céges autókon van Kleber Krisalp téli gumi (ez kb mint a 4 évszakosom vagy picit gyengébb) van Kumho KW17 téli (ennél egyértelműen kategóriákkal jobb a vector5) továbbá Dunlop SP All Season M2 4évszakos (ez halálosan rossz, csúszik a legkisebb nedvességen) és van Pirelli SnowControl téli (ez érezhetően jobban kapaszkodik hóban a 4évszakosomnál).

  Tapasztalatom van, sok százezer levezetett km (munka). A véleményem ha valaki legalább 10-15 ezer kilométert megy évente vegyen külön nyári-téli gumit és ne gagyit, mert az vacak. Ha csak néhány ezret megy évente, nincs halaszthatatlan dolga továbbá a neve nem Ken Block annak jó a 4 évszakos is, de szintén csak a jó minőségű.

  Figyelem: Nem drágább a 2 külön garnitúra, hiszen mindig csak az egyik kopik, így gyakorlatilag 2x annyi ideig is tart, de figyelembe kell venni az időtényezőt: 1garnitúra=50.000km -> 1 téli 1 nyári =100.000km ha viszont a futásteljesítmény 5000km/év akkor ez 20 évre elég lenne ha 10000km/év akkor 10 évre, ha 15000km/év akkor kb:6 évre. És ez a bűvös határ, hiszen a legtöbb gumis szerint egy gumi 6-7év után megöregszik, az anyaga megkeményedik, és már nem tapad annyira.
  A négyévszakos jobb a gagyiknál télen nyáron, de sohasem lesz olyan jó mint az adott szezon legjobbja.

  Remélem szolgáltam hasznos infoval.

  ui: (kínait, teszkósat tényleg neee!!!)

 133. gumibiznisz:

  Vzozo,
  köszönjük a hasznos tapasztalatokat, teljesen egyetértünk.

 134. gi:

  Nem tudo, nekem 46 ezer km és 7 év alatt félig kopott el, de elöregedett a gumi, szal mindegy nem elkopik, nem igaz az 1 és 2 garnitúra gumi, és a 350 körüli benzinárral egyre többen leszünk, lefogadom több lesz a 4 écszakos. Tárolni és cserélni kell. De a gumis nem fog ajánlani 4 évszakost…
  Egyebekben Ignis, semmi kopás ami miatt cserebere és kiegyensúlyozás kellett volna és van téli is felnin, ez is öregszik…

  Tapasztalataim: Pirelli téli jó, igaz vizen húzáskor hangja van, mintha a kipuf kifújna, a gyári Eco Conti nyári nem tapad eléggé pl fékezésnél, sztem kopássálló inkább mint tapad. És lehetne egyenestartása jobb… Egyebekben nem eszik többet a télivel nekem, igaz nem hajtok.

 135. Atty:

  Eddig szinte Michelin (négyévszakos és téli) volt fenn a “természetesen” francia autón.
  Nyáron négy évszakosat, télen a télit használtam. Nem tűnik optimálisnak talán, de a kocsit ezzel kaptuk. Én meg voltam vele elégedve, mivel télre úgyis cseréltem.
  Most, hogy szétkopott a régi Michelin, látom, hogy nincs négyévszakos a választékukban. Kérdésem, hogy mit lenne érdemes feltenni, mert nem túl nagy a választék – Goodyear, Pirelli, Toyo, Vredestein?
  Méretben (185/50/R15) Hankook-ot nem találtam, pedig azt többen ajánlották.
  Előre is kösznöm a segítséget.

  Üdv, Atty

 136. Atty:

  A méretet elírtam, helyesen 185/60/R15!

 137. gumibiznisz:

  Szia Atty!

  Ha télen úgyis téli garnitúrát használsz, akkor a legjobb és legolcsóbb
  megoldás, ha nyárra négyévszakos helyett inkább nyári gumikat veszel. Négyévszakost az vesz, aki mind a telet, mind a nyarat egy garnitúrával akarja megoldani.

  Az tény, hogy 4 évszakos gumiból a választék és az ellátottság nem olyan jó, mint nyáriból vagy téliből, ezért is nincs jelenleg a kínáltunkban. Ha mindenképpen ragaszkodsz a négyévszakoshoz, esetleg télen is használni akarod, akkor talán Goodyeart vagy Hankook-ot érdemes választani. De ahogy már írtam az árak ill. beszerezhetőség miatt én most biztos nyárit vennék.

 138. Atty:

  Köszönöm a választ!

  Akkor valószínűleg Michelin Energy lesz a vége…

 139. Dolfi:

  Sziasztok!
  Köszönöm a sok hozzászólást és köszönöm mindenkinek a tapasztalatát és tanácsát. Én úgy látom, hogy sok esetben is pénz kérdés a gumiválasztás. Mivel én is 10.000 km-nél kevesebbet megyek évente és megtehetem, hogy télen, extrém útviszonyok mellett nem megyek, ezért Goodyear négy évszakos lesz a következő gumi az autómon, annak ellenére, hogy ha anyagi lehetőségem engedné, akkor inkább a nyári-téli cserélgetést választanám.

 140. PBBP:

  32 éve vezetek, nulla balesettel, évi 25-30.000 km megtételével.

  Pénzben megengedhetném magamnak a nyári/téli cserét, idő és macera szempontjából már kevésbé.
  Jó minőségű nyárit használok, és csúszós úton VIGYÁZOK. Ha kell, 10 km/órával lassabban megyek mint lehetne (100 km távon ez a differencia kb. 5-7 percet jelent pályán vagy országúton).

  Eközben kissé elszörnyedve nézem azokat, akik az itt-ott jeges úton ezerrel mennek, s azt hiszik, a téli gumi majd megállítja őket jégen is.
  Igaz, a téli gumi 1-2 méterrel csökkentheti a fékutat egy adott útminőség mellett, de a téli utakban pont az a rossz, hogy igazán senki sem tudja előre jelezni, milyen lesz az út 200 méterrel előre.

 141. PBBP:

  Ja, még egy: volt egyszer egy gumi garnitúrám, amit kb. 5.000 km halálfélelem után lecseréltem. A neve egy V betűvel kezdődött. Egy relative új VW Passton volt, soha nem veszek ilyet (nem a Passatra gondoltam)

 142. Jancsi:

  Sziasztok!

  Gumi vásárlás előtt állok, szeretném kérni a véleményeteket, az esetleges tapasztalatokat.

  Az én igényeimet, autó használati szokásaimat egy jó minőségű 4 évszakos garnitúra kielégíti.
  Jelenleg két típus között ingadozok:
  - Goodyear Vector 4 Season
  - Hankook Optimo 4 S H730

  Mindkettőről olvastam jót és kevésbé jót is.
  Tudom a Goodyear nagyobb név, de vajon annyival jobb is mint amennyivel drágább?
  165/70 R13 méretű abroncs a kocsi hivatalos gyári mérete, én is ilyenben gondolkozok.

  Azt hallottam még, hogy ezt a régi “klasszikus” méretet már nem a jobb minőséggel kecsegtető nyugat-európai gyárakban állítják elő, hanem pl. Szlovénia, Oroszország, stb. / Goodyear /
  Ezzel szemben a Hankook ugye magyar gyártású.

  Kíváncsian és köszönettel várok minden véleményt, tapasztalatot.

 143. Mancs:

  A Vector 4 Season is jó gumi, de ha mindkettőre van lehetőség, akkor az Optimo 4S H730 az olcsóbb is, és jobb is, minden szempontból. Sajnos viszont kb. lehetetlen beszerezni, a Hankook magyarországi részlege mintha nem ismerné a gumit. Anno két hónap alatt egész Hajdú-Bihar megyében nem sikerült gyártói közbenjárással szerezni belőle. Így hát Sava Adapto lett, ami hasonlóan jó a Goodyear négyévszakosához, viszont jóval olcsóbb. Lassan egy éve van az Ignisen, és totál elégedett vagyok vele, sárban, nagy vízben, nyári forróságban, latyakban, hóban, teljesen megfelelő. Egyedül jégen csúszik meg, de hát már így is szuperlatívuszokban lehet róla zengeni, annyira bejött. Amikor bő gázzal a 20 centis hóban vettem be a kanyarokat, nem hittem a szememnek :) Persze csak tesztjelleggel próbáltam ki, biztos helyen, szóval gumitól függetlenül ésszel kell közlekedni :)
  Én a helyedben a Hankookot venném, de valószínű nem lesz belőle. Ezért ha még a régi árak érvényesek, akkor a Sava Adapto a befutó, mert darabonként kb. 5-6 ezerrel olcsóbb a Vector 4 Seasonnél.

 144. Energy78:

  Számos helyen lehet kapni Hankook Optimo 4S-t az interneten.Van egy oldal,ahol kb 40 db 4 évszakos közül választhatok akciósan.Csak a saját méretű autóm adatait tekintve.

 145. Mancs:

  És megkérdezted őket, tényleg van nekik? Mert én is tudom, hogy számos netes áruház kínálja, kb. mindet meg is kérdeztem anno; egyiknek sem volt, és nem is tudtak hozni. A Hankook is “beintett” nekik :) :(
  Tudtommal aki mégis hoz, az valami német “szürkeimportból” szerzi be őket.
  De ha esetleg a Hankook megemberelte magát, és tényleg kapható, akkor az jó. Írtam is nekik panaszlevelet a vásárláskor, mikor 2 hónap után a segítségükkel sem volt egy darab sem belőle… Pedig nem csak a gyártó, az AutoBild, a független tesztek és a júzerek is nagyon dícsérik.

 146. Jancsi:

  Két gumi szervizzel beszéltem, mindkét helyen azt mondták, hogy pár nap alatt be tudják szerezni mindkét típust.

  Ezek után hétfőn újra rákérdezek és ha valóban kapható, akkor meg is rendelem.
  Eléggé meggyőzőek a Hankook Optimo 4 S H730 abroncsról szóló információk, tesztek.
  Úgy gondolom ez lenne számomra az optimális választás, remélem tényleg beszerezhető.
  Írok majd pár sort hogyan is alakult a történet és reményeim szerint beszámolok a Hankook-al szerzett tapasztalatokról is.

  Köszönöm a segítségeteket, nagyon sokat jelentett a döntésnél.

 147. DEX:

  HELLÓ…

  Mi a véleményetek a “SAVA PERFECTA” gumiról???
  olvastam rolla ezt-azt úgy döntöttem, h vennék 1 szett ilyen gumit, szóval még nem döntöttem :P , csak gondoltam rá…

 148. DEX:

  gondolkodok TRAYAL, vagy SAVA
  a TRAYAL-ról semmit nem kapok most hirtelen…

 149. gumibiznisz:

  Dex, gyorsan válaszolok, mielőtt megtörténne a baj :) Inkább a Sava, a Trayalt még ellenségeimnek se…

 150. DEX:

  KÖSZ a gyors választ ;)

  esetleg valami véleményt a SAVA PERFECTA gumiról???

 151. Sum Qui Sum:

  Szia,Dex!
  Ha figyelmesen nézelődöl gumis webáruházakban,akkor megfigyelheted,hogy számos esetben találni igen márkás abroncsot kedvező árakon.Sok esetben egyező áron,vagy csak minimálisan drágábban kapni márkás abroncsot,mint pl az általad említett Sava-t.Érdemes szerintem inkább Pirellit,GoodYeart,Michelint,Dunlopot,stb venni.Hidd el,minimálisan drágábbak csak és sokkal jobbak több téren is.

 152. Jancsi:

  Sziasztok!

  Ma délután felkerült a felnikre egy garnitúra Hankook Optimo 4 S H730 négy évszakos abroncs.
  Tegnap kora délelőtt rendeltem meg, nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan megkapom.
  A gumiszerviz vezetője mondta, hogy korábban eléggé nehezen beszerezhető volt ez a típus, néhány hónapja van belőle folyamatos ellátás.
  Az ára is nagyon barátságos volt: 165/70 R13 méretű abroncs szerelve 11.000.- ft./db.

  Még csupán néhány kilométert mentem vele, az első tapasztalatok nagyon jók: érezhetően könnyebb a kormányzás /nincs szervóm/ és rendkívül csendes.
  Majd írok később a bővebb tapasztalatokról is.

  Köszi a segítséget, jól jött a döntésnél!

 153. Sum Qui Sum:

  Más téma.Időjárásunk eléggé tréfál bennünket.A MetNeten olvastam a minap,hogy reggelre 3-4 fokot is mond.A nyári gumi 7fok körülig jobb csak,mint a téli.Szomszédos hegységekben havazott.Akkor most hogy is van?Menjünk gumit cseréltetni?Érden lakom és a Ford Mondeo kocsinkon a hajnali órákban többször megcsúszott már a nyári gumi alattam a dombos vidéken.
  Ezt csak azért írtam,mert időjárásunk eléggé tréfál bennünket.És a mostani alacsony hőmérséklet mellett már jobban teljesítene a 4 évszakos abroncs,mint a nyári.Viszont téli még nem kelle,lévén nincs tél.De hogyha veszünk egy extrém példát és leesne itt is a hó.Akkor a gumisok mit javallanának?Gyorsan be a szervizbe gumit cseréltetni,majd 3 nap múlva visszatenni?Azt gondolom,hogy a jövő gumijai bizony 4 évszakosak lesznek.Hogy ha a gumigyártók nem a külön nyári-téli gumikat részesítenék előnyben a profituk miatt,már most is kiválóak lennének minden körülmények között.De vannak már most is üdítő kivételek,mint példáuk a Vredestein Snowtrak3,vagy a Goodyear Vector5.

 154. DEX:

  HELLÓ, Sum Qui Sum

  sajnos nagyon nincs nekem időm, keresgélni / nézelődni, s elég keskeny gumi kell, nem nagyon lehet kapni, márkásat ilyen kis méretbe, s neten nem akarok rendelni…

  Meglátom, még gondolkodok…

 155. gumibiznisz:

  Dex, a fenti kérdésedre a Sava-ról: a gazdaságos árfekvésű alsó kategória képviselője, teljesítménye ennek megfelelő, ezzel kapcsolatban bővebben olvashatsz itt: http://gumibiznisz.hu/hogyan-valasszak-autogumit/
  Konkrétan a Perfecta főleg vizes úton gyengébb a közép vagy felső kategóriánál (fékezési jellemzők, kanyar).

  Sum Qui Sum, az időjárás jelenleg tényleg katasztrófa, de inkább nekünk, mint a gumiknak. A nyáriaknak ez még bőven belefér, télire váltani idén is elég lesz október közepétől kezdve :)

 156. DEX:

  A HELYZET A KÖVETKEZŐ…

  szétnéztem a neten… ezeket a gumikat találtam elég “jó” árban :P
  4 abroncs rendelésénél ingyen házhozszállítsák álíttólag…

  mostmár melyik legyen inkább???

  PIRELLI Cinturato P4 ECOIMPACT
  vagy
  DUNLOP SP 30

  én a PIRELLI-re szavazok… de kíváncsi vok, h ti mit mondtok :P

 157. Sum Qui Sum:

  Egyértelműen a Pirelli.

 158. tsirke:

  Sziasztok!

  Épp gumivásárlás előtt állok. Van két szett lemezfelnim, a téli gummákat már kidobtam, a nyári is hamarosan erre a sorsra jut (nem szó szerint kidobtam :D ). Nehéz ez a gumivásárlás kérdés, mivel én sem tudom, mit szeretnék. Alapvetően Érden és a környéken kóricálok (80% város) napi szinten, hosszú távon és autópályán ritkán járok, évente talán 10-20x, egyébként évi 14-16 ezret megy az autóm és elég nyugodtan vezetek (kinőttem az állatkodásból). Így tehát nálam nem kopnak, csak elöregszenek a gumik.

  175/65 R14 méretben keresek abroncsot, de mivel két szett is kell hamarosan (fél éven belül), így érthető okokból valahogy szeretnék költséget csökkenteni, ám nem a minőség rovására.

  Több ismerőst megkérdeztem és a Vredestein Snowtrac 3, a Fulda Kristall Montero 3 és a GY Vector 4 seasons jöhet szóba. A négyévszakossal az a bajom, hogy a tudat és a sok ellenlábas miatt nem tudom, mennyire érezném biztonságosnak a használatát, bennem is még az él, hogy egyik időjárásra se tökéletes, holott tudom, hogy dicsérik.

  Szóval vagy a 4 évszakos vagy úgy gondolnám, hogy a két téli közül az egyik (na de melyik? csak az ár döntsön a kettő közül? VR 13.000, Fulda 11.500 akció), és nyáron pedig valami használttal húznék ki 1-2 szezont, aztán utána új nyáriba ruháznék be.

  Fontosabbnak tartom azt, hogy télen ne csúszkáljak, mellesleg egy 1-2 éves használt nyári is ezerszer jobb lesz mint a mostani, 8 éves…

  Vélemény?

 159. Sum Qui Sum78:

  tsirke!
  Furcsa volt olvasnom leveledet,mert akár én is írhattam volna.
  Érd és környékén használom autómat,nekem is dobandó lesz mind a nyári,mind a téli gumim és én is hasonló méretű gumit hordok.175/70 R14.
  Évente 10.000Km körül megyek.Viszont én döntöttem már.Én egy jó minőségű 4 évszakost fogok venni.Vehetnék 50.000-ért nyárit,meg 50.000-ért télit.Így viszont veszek Pirelli P400-as Aquamilét 10.500-ért darabját.Ha keveset méssz és vezetni is tudsz,akkor fölösleg plusz 50.000-et kiadnod.Egy jó 4 évszakos pompás lesz.

 160. gumibiznisz:

  Sum Qui Sum78, ha átgondoltál mindent, és úgy látod, hogy neked a 4évszakos lesz a legmegfelelőbb, akkor jó. Viszont a Pirelli P400-at már korábban megbeszéltétek itt >>

  tsirke, én jó megoldásnak tartom, amit írtál, mármint egy új téli, majd átmenetileg egy jó állapotú használt nyári garnitúra. Amúgy is a téli útviszonyok a kritikusabbak, és írod is, hogy nálad a téli körülmények közti viselkedés fontos szempont. És hogy a két említett téli közül melyiket? Ez esetben amelyik szimpatikusabb. (Nézd meg a tavalyi Adac teszt eredményeit, az biztos megnyugtat: http://www.gumibiznisz.hu/adac-teligumi-teszt-2009/ )

  A 4évszakos, ahogy a bejegyzésben írtuk, kompromisszumos megoldás, itt talán látszik is >>

 161. Mancs:

  Sum Qui Sum78, azt a gumit én sem ajánlanám! Nem sokkal több a Sava Adapto, de még a Hankook Optimo 4S H730 sem, azokon viszont 99,5% biztonságban vagy hóban-sárban-40 fokban!!!
  Nekem év elején 46 ezer volt a Sava Adapto szereléssel, és totál elégedett vagyok vele. Nagy hóban, latyakban, árvízben, sárban és forróságban is bizonyított. Egyedül jégen képes megcsúszni. Pedig általában dinamikusan közlekedek. Csak azt bánom, hogy akkor még nem lehetett Optimo 4S-t kapni. Legközelebb az lesz :)

  Amúgy az a YouTube-os videó általános érvényben igaz, de azért az Optimo 4S jobban domborított volna. Bár egy hátsókerekes autóval amúgy is rizikósabb télen, szóval fura teszt :)

 162. tsirke:

  re: gumibiznisz
  Télen-nyáron ugyanannyit megyek, nincs különbség, hisz dolgozni járni kell. Mindössze arról van szó, hogy a telet rizikósabbnak látom mint a nyarat. Köszönöm a megerősítést, inkább két szett lesz, így biztosan nyugodtabban fogok aludni és járkálni az autómmal. :)
  A kettő közül pedig azt hiszem, az ár fog dönteni, nem véletlen a választás, pont ez alapján a teszt alapján javasolták nekem a két első gummát az ismerősök. :)
  Köszönöm

 163. Toth Jozsef:

  A nyari es teli gumiabroncsok elnevezes csak pusztan kereskedelmi jellegu ! VALOJABAN igy hivjak oket: utcai gumiabroncsok illetve specialis profillal ellatott gumiabrancsok M+S. Az az ugynevezett “7 celsius fok”-amikor valtani kell- amit reklamoznak egyes allitolagos szakemberek, csak szemfenyvesztes.Az igazi kulombseg a “nyari es “teli “gumiabroncsok kozott nem mas mint a futofelulet “rajza” (mintazata), ettol “nyari “vagy “teli” egy kerek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Az osszetetelrol csak annyit ,hogy a gumikevereken kivul sok dolog hozzajarul ahhoz hogy milyen legyen a gumiabroncs KEMENYSEGE,de ezt sem az autos sem a gumiszerelo nem dontheti el!A nagy hiszterezissel gyartott gumiabroncsok mas celt szolgalnak tudtom szerint! Vegso konkluzio :Bizalommal hasznalhatjak az All SEASON-s gumikat hiszen gondolom az olyan gyartok mint a GOOD YEAR-, VREDESTEIN, FULDA ,CONTINENTAL ,BRIDGETSONE ,HANKOOK ,DEBICA es meg sokan masok kellokeppen megtanultak “MI IS AZ A GUMIKEVEREK” hiszen OK is gyartjak ezeket!

 164. Igor:

  Üdvözletem!

  A fentiekből leírva megállapítottam, hogy tipikus 4 évszakos gumi felhasználó vagyok:-))))))))))
  Nekem egy konkrét abroncsról lenne kérdésem. Sajnos egyetlen minősítést nem találtam róla. Ezért kérném, ha valaki érdemi információt tud róla, ossza meg velem.
  Az abroncs: Kleber Quadraxer 4 évszakos
  A gyártó honlapján itt található: http://bit.ly/cMduON

 165. Menyus:

  Én régebben Citroen AX-el Matador nyárigumival kezdtem a telet. Majd após meg minden családtag unszolására kicseréltem télire (Kumho). Legnagyobb meglepetésemre az első utamon mejd lecsúsztam a rakpartról. Ahol a nyárigumival mentem egy órával előbb visszafelé télivel azt hittem korcsolyákra lett cserélve. Na azóta nem hiszek a téligumik jótékony hatásának. Na jó azért nem egy márkás darab volt de téligumi más mintázattal más keménységgel stb. Mégis egy nagy f..s volt.

 166. Ákos:

  @Igor:

  Mintázatra jónak tűnik, hópihe és hegycsúcs jelzés, másodvonalas Michelin. Rossz nem lehet. :)

  Plusz most néztem, hogy rendesen le van akciózva, így az ára is kellemes. :D

 167. Igor:

  Szia Ákos!

  Én is így gondolkoztam, és a Kleber nem is egy kínai pajtaüzem. :-)
  Köszi a hozzászólásod!

 168. Diegho:

  Sziasztok!

  Én is 4 évszakos gumit szeretnék. Évi 8000-et járok, ennek maximum negyede esik a november-március időszakba, akkor is rövid távokra (50km alatt). Mivel a méretem eléggé mostoha 195/60 R15, ezért én is Kléber Quadraxer-t néztem ki magamnak, viszont sajnos nem kapni jelenleg, majd csak November végén lesz elérhető újra. Sava Adapto HP nincs ebben a méretben itthon (nem értem miért, egyik webshopban sem láttam) maradna a Hankook, viszont az 4 ezerrel drágább a méretemben. Ekkor gondolkodtam el azon, hogy a váltóméretet (185/65 R15) vagy 195/65 R15-öt kellene vennem, így már az Adapto HP is bejönne a képbe, a Hankook is elérhető árban lenne és talán Klébert is találnék ezekben a méretekben. Az autóm teljesítménye elég nagy (Avensis 2.0 benzin) viszont abszolút nem megyek gyorsan, nem a határon autózok. Számomra a 195/65 R15 Hankook tűnik a legjobbnak, így 3km/h-t csalna az órám, de talán stabilabb lenne az autó vele, mint a 185-el, vagy rosszul gondolom és vegyem inkább azt? Az is közrejátszik, hogy a gyári alufelnin lehet bután mutatna a 185-ös gumi, bár 1cm csak nem látszik annyira.
  A kérdés az, hogy melyik méretet és melyik mintát próbáljam elsődlegesen beszerezni?

 169. Ákos:

  A 195/60 R15 való az én kocsimra is. Nézd meg esetleg a Barum Quartaris-t is, ha sürgős. Abból szokott lenni méret.

 170. Diegho:

  Barum-ot nem akarok, Hankook, Sava, Kléber hármasból akarok vásárolni.

 171. gumibiznisz:

  Diegho, mindenképpen a 185/65 R15 váltóméretet javaslom. A 195/65 R15 nem váltómérete a 195/60 R15-nek. Az a kisebbik baj lenne, hogy csalni fog a kilométeróra, de a nem megfelelő méret a futóműnek sem használ, és a menetstabilitást is rontja.

  Sajnos, a gumiellátás idén nem a legjobb, ez a négyévszakos gumiknál fokozottan érezhető, bizonyos méretekből nemigen van mód válogatni. Jó, ha egyáltalán sikerül kapnod valamit. Nálunk jelenleg 185/65 R15 négyévszakosból Pirelli P2500 Euro (88T) még van 17200 Ft-ért, itt olvashatsz róla: http://bit.ly/bclS6Q (Ha szóba jöhet nálad, csak jelezd.)

 172. Diegho:

  Köszi a gyors választ, akkor marad a 185-ös méret, de a fent említett három márkához ragaszkodnék. Megpróbálok valahonnan keríteni másik méretben, pár telefont megér.

  A gumik sebességindexéről mit tudsz nekem mondani? Elvileg H index kell, de 185-ben nagyon sok T-s index van. Úgy tudom a gyári előírt index alá menni nem szabad, kivéve téligumiknál, ez vonatkozik a 4 évszakos gumikra is? Megvehetem nyugodtan a T-s indexet és nem fog belém kötni a rendőr stb?

 173. gumibiznisz:

  A téli gumik tényleg lehetnek a gyárilag előírtnál kisebb sebességindexűek. A négyévszakosakra ebből a szempontból nem tér ki a Kresz. A gyakorlatban nyilván nem lenne a T-ből gondod, hacsak nem szoktál 190 km/h felett száguldozni. Hogy a rendőr mit szólna hozzá (már ha nézi egyáltalán) sajnos, nem tudom megmondani, erre szabályt nem találni, konkrét esetről pedig én még nem hallottam.

 174. Diegho:

  Sikerült szereznem Kléber Quadraxer-t, kedden hozza meg a futár, majd írok tapasztalatokat.

 175. eduba:

  Nagyon jó az írás, sok hasznos infó van benne.
  Olyan kérdéssel szeretném árnyalni a fentieket, hogy mennyiben változik a kép, ha négykerékhajtású (állandó vagy kapcsolható) járműre szeretnék négyévszakos gumit tenni?
  A nehéz helyzetekben (hó, jég) ki tudná egészíteni a négykerékhajtás a gumi esetleges hiányosságait?
  Éves átlagban 10 – 15000 km autózom, 85% épített út, 15% viszonylag jó minőségű erdei földút.
  Amiket a méretemben találtam (205/70/15 96T):
  BFGoodrich macadam at
  Pirelli scorpion atr?
  Continental 4×4 contact
  ezekről esetleg valami vélemény?

 176. gumibiznisz:

  Eduba, örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést :)

  A 4 kerék hajtás télen gyakran segít, de vannak helyzetek (fékezés, megállás), amikor nem sokat jelent, és nincs rá garancia, hogy pont nem a hosszú fékút miatt következik-e be egy baleset. Tehát a 4 kerék hajtású járműveknek is egyértelműen előnyére válik egy jó téli gumi.

  Ha már négyévszakost választasz, akkor a felsoroltak közül a Pirelli Scorpion ATR-t javaslom. A Continental 4×4 Contact, és a BFGoodrich Macadam T/A inkább nyári gumi, nyári jellegű mintázattal.

 177. eduba:

  Köszi a választ!

  Azt hiszem megfogadom a tanácsot és inkább egy téli garniturát nézek.
  Bár az egyik posztban valaki “leszólta” a bridgestone LM25-öt, de talán az lesz a választásom.

  Sajnos ebben a méretben nincs igazán nagy választék :-(

 178. Energy78:

  Sokan szeretik leszólni a 4 évszakos gumikat úgy,hogy nem értenek hozzá,vagy csak nem ismerik őket.Az egyik autós lapban is pont erről van egy cikk,hogy egyre jobbak a 4 évszakos gumik,de az emberek még tartanak tőlük és sok esetben téves információkat adnak nekik.A gumisok soha nem fogják azt mondani,mikor bemész hozzájuk,hogy barátom,4 évszakos gumit vegyél.Mert nekik az az érdekük,hogy télit-nyárit vegyél dupla pénzen.Nem beszélve arról,hogy a centírozásra,meg a szerelésre is tudnak pénzt kérni minden egyes cserénél.Mert ha keveset mész,max 15.000Km-t évente,akkor,hamarabb öregszik el az abroncs és dobhatod el elévülés miatt a 2 szettet,mint sem kopna el a mintázatod.Aki 15.000Km környékén megy csak évente,annak tökéletes a 4 évszakos abroncs.A Pirelli,Good Year,Michelin,Continental elég nagy márkák ahhoz,hogy ne adják a nevüket gagyi termékekhez.De még az ezekhez tartozó almárkák is nagyon jók.Azt nem vitatom,hogy aki többet megy mint 15.000Km,annak megérheti a téli-nyári.Egyébként már ez is furcsa,hogy téli-nyári.Szerintem 4 évszak van kis hazánkban is,nem csak tél és nyár.

 179. Ákos:

  @Energy78:

  Én is 4 évszakosat fogok venni, de ettől még a mondandód nagyobbik részével nem értek egyet. Egyrészt azért nem, mert mindenképpen van különbség a téli, a nyári és a 4 évszakos gumik között.

  Ha a biztonsági szempontokat nézzük, akkor mindenképpen ajánlott az évszaknak megfelelő abroncs. Viszont pont ez a blog az, ahol nagyon jól kifejtésre került, hogy mikor és kinek éri meg a 4 évszakos gumi használata.

  pl.: Tény, hogy sok gumis a lehúzásra megy (nem csak a gumisok, ez egy ilyen ország :P ), de a rendes gazdi nem csak az abroncs átszereltetésekor centíroztat pl.

  Az meg, hogy 4 évszak van, lassan egyrészt nem igaz (pár nap alatt csap át a tél nyárba, vagy fordítva, azzal, hogy hirtelen 20 fokot változik a hőmérséklet), másrészt pedig hőmérsékleti határértékeket említenek a gyártók is a csere indokaként és nem évszakot. Ha a tél +30 celsius körül zajlana kishazánkban, akkor nem ajánlana senki ilyet, az tuti. :P

  Tehát a kérdéskör pusztán fekete/fehér szemszögből nem vizsgálható. De ez itt pár blogbejegyzésben már ki lett vesézve rendesen. :)

 180. Energy78:

  Kedves Ákos!
  Én A-z-ig elolvastam a blogot.Ezt is olvastad az írásomban,gondolom:
  “hogy aki többet megy mint 15.000Km,annak megérheti a téli-nyári.”
  A legjobb márkák 4 évszakosai jobban teljesítenek,mint egy átlagos téli,vagy egy átlagos nyári,nem beszélve a siralmas kínai abroncsokról.

 181. Ákos:

  Nem is azt írtam, hogy egyáltalán nem értek vele egyet! :)

  Viszont, ha korrektek akarunk lenni, akkor a legnagyobb márkák 4 évszakosaival a legnagyobb márkák téli/nyári abroncsait kell összehasonlítanunk! Mindamellett, hogy hiszem, maximális tudásuk és felelősségvállalásuk bevetésével készitik el a 4 évszakos abroncsaikat a neves gyártók, nem hiszem, hogy a téli/nyári kollekciójuknak valós konkurenciát kívánnak teremteni.

  Megfontoltabb vezetési stílussal biztonságosan használhatóak a 4 évszakos abroncsok (ezért választok én is ilyet), de kategóriájukban biztos, hogy alulmaradnak a speciálisan, időszaki használatra szánt modellekkel szemben, még ha kevéssel is.

 182. eduba:

  BFGoodrich Winter slalom ksi lett a végén! 100000,-Ft volt szereléssel együtt, az egész városban (Zalaegerszeg) egy helyen kaptam ilyen méretet raktárról.

  Az első benyomások jók, halkabb lett a futás, és könyebb a kormányzás.
  Bár a kormányzáshoz annyi hozzátartozik, hogy megemeltük a gyári guminyomást (1,8) most 2.2 van benne és lényegesen jobb a menetkomfortja az autónak.

  Az autó egy Honda CR-V 2000-es évjárat, nemrégen vásároltam, ez az első ilyen autóm. Ezért csodálkoztam amikor elolvastam a kezelési útmutatóját és abban 1.8-as guminyomás volt előírva, illetve a bal első ajtóba ragasztott matrica is ezt jelölte. A korábbi autóm egy renault kangoo volt, ahhoz 2,3 volt a gyári érték a 175/65R14 kerekekhez.

  Remélem jól tettem, hogy hallgattam a gumisra. Figyelni fogom az esetleges kopást hogyan alakul.
  Valakinek ezzel a guminyomással van tapasztalata? (Az itteni cikket olvastam a téli +0,2-es emelésről.)

 183. Energy78:

  Ákos!
  Sosem írtam,hogy a legjobb téli nem jobb a legjobb 4 évszakosnál.Biztosan jobb télen valamivel.És a legjobb nyári is jobb nyilván valóan a legjobb 4évszkosnál.Csakhogy azért nagyon sokan választanak olcsó nyárit inkább és olcsó télit.Erre céloztam a mondókámban leginkább.Vélhetően akkor olyan sok dolog már nincsen,amiben nem értesz egyet:)
  ebuda!
  Szerintem meg a legrosszabb,hogy hallgattál a nagyon okos gumisra.Most ezt komolyan gondolod,hogy egy gumis jobban tudja az autódnak a nyomási értékét,mint a gyári adatok?Pff…
  Semmit nem számít,hogy egyik autón mi van írva,nem szabad a másikhoz hasonlítani,te ezt megtetted a CR-V-Kangoo esetében.Ha jól tudom,a Kangoo kisáruszállító,a CR-V meg nem.
  Az én gumisom is 2.4 re fújja valamiért a kerekeimet elöl hátul,holott elöl 2BAR-ra kell,hátul meg 1.8-ra…
  Eszem megáll néha,komolyan mondom.

 184. Ákos:

  @Energy78: Ja! Így már stimmel. ;)

  @ebuda: Hát, ha jól “gugliztam”, akkor a CR-V-be előre 26 psi, azaz 1.79 bar kell, terhelten a hátsókba 28 spi, azaz 1.93. Jó az a matrica, ha jól sejtem. :D

  Forrás, hátha kell valakinek: http://www.thetyrepressuremonitor.com/locate.asp?action=tire_pressure&maker=HONDA%20%284X4%29&car_model=2343

 185. eduba:

  Köszi az infókat, meggyőztetek, térek vissza a gyári értékekhez!

 186. klepto:

  Sziasztok!

  Pont egy éve jártam felétek. Akkor is 4 évszakos gumit kerestem, és most is azt keresek. Akkor nagy nehezen sikerült vennem Barum gumikat, amitől féltem, de végül is nem bántam meg. A tapasztalataimat akkoriban megosztottam veletek. Röviden összefoglalva nekem bevált, és abszolút jól vizsgázott a szememben. Én 15 évig kizárólag nyári gumival vezettem télen-nyáron, balesetem soha nem volt, és megtanultam a hátsókerekes Ladámon, mi is a csúszós út, és hogyan kell megfogni az autót, ha nem arra megy, amerre én akarok menni :D
  Most nem nekem kell gumi, hanem édesanyámnak, aki már több, mint 40 éve vezet baleset mentesen!, és ő sem próbálta még sohasem a téli gumit.
  Hogy mennyit megy? Most lesz 4 hónap híján 4 éves a kocsija, egy Ford Fusion, és eddig beletett kemény 18.000 Km-t. Ennek 80%-t városban, a többit közúton. Neki szeretnék gumit venni, mert a gyári Continental számomra is hihetetlen módom 4mm alá kopott ilyen kevés használat mellett is.
  Mivel nála is befolyásoló tényező az ár, és a végtelenségig nem tud árban elmenni, ezért kissé meg van kötve a kezem. Az ő gumimérete 195/60R15, és ahogy egy korábbi hozzászóló, úgy én is a Klebert találtam a legolcsóbbnak; bár igaz, ezen az áron van még Sava, de az nálam a hagyjuk kategória…
  A kérdésem az volna, hogy a Kleber milyen minőséget képvisel, hova lehetne sorolni mondjuk az én Barumomhoz képest?
  Ha ez nem az ajánlott kategória, akkor mit érdemes megfontolni?
  Barumot, bár nekem bevált, nem szeretnék édesanyámnak, mert az ő méretében már igencsak drága, és alig olcsóbb a Hankook-nál, ami viszont szintén közel áll árban (ha jól láttam) a Goodyear-hoz, ami már picit túllépi a maximális keretünket.
  A válaszokat, és a segítségeteket előre is köszönöm;

  Üdvözlettel: Klepto

 187. gumibiznisz:

  Klepto, üdv újra itt :)

  A Kleber nem rosszabb minőség a Barumnál, sőt… Tehát ha a Barum bevált, akkor ez is rendben lesz, főleg, hogy még a keretbe is belefér.

 188. Energy78:

  Szia,Klepto!
  Szerintem ugyan azt a honlapot nézhetjük.

  KLÉBER Quadraxer ára ott 15.990Ft.Én ezt választanám a Sava helyett.
  Minden jót!

 189. eduba:

  Újra itt, már a gyári guminyomáson :-)

  A BFGoodrich winter slalom gumiról egy negatív tapasztalat, a mintázata úgy gyűjti a kavicsokat, mint mágnes a vasreszeléket.
  Persze megfelelő sebességnél pedig “bombázza” vele a kerékjáratokat, meg lehet, hogy az utánam jövőket is :-(

  Tehát érdemes erre is figyelni amikor téligumit választ valaki.

 190. Lacci:

  1988-as Opel Kadett gyári gépkönyve szerint, a megfelelő profilmélységű nyári gumiabroncs téli útviszonyok között is használható!! Szerintem a téli-nyárigumi cserebere csak a médiának a gumigyáraknak és természetesen a gumikereskedőknek a jól irányított pénzszerzési akciója! Aki meg beveszi, az fizessen csak 10 ezreket.

 191. Lacci:

  Ja és mielőtt lehülyézne valaki, gondolkozzon el azon, hogy teherautókhoz és buszokhoz nincs is külön téligumi!!

 192. Ákos:

  &Lacci:

  Legközelebb nézz körül, mielőtt abszolút hülyeségeket írsz!

  Teherautóra téligumi:

  Teherautóra négyévszakos:

  Jól láthatóan (durván más) a mintázat!

  —————————————————————————————————-
  Ákos, megértésedet kérem, de a linkeket ki kellett vennem, mert a konkurenciának nem biztosíthatunk innen linkeket. Viszont feltöltöttem ide egy képet, ami lényegében ugyanazt szemlélteti, amire rá szerettél volna mutatni: http://gumibiznisz.hu/wp-content/uploads/2010/11/Teher-téli-és-nyári.jpg

  (Egyébként azért nem jelent meg mostanáig a hozzászólásod, mert linkeket is tartalmazott, és ilyenkor automatikusan várakozik, amíg észre nem vesszük, és helyre nem állítjuk.)

  gumibiznisz
  —————————————————————————————————-

 193. gergö:

  Még annyit a négyévszakost leszólóknak, hogy az én gumim 2006-os téligumi teszten 19 téligumi között a legjobb eredményt ért el a teszten, 2008-as adac teszten is a legjobb 4 között volt, az utódja a vector 4 season 6-7. lett a legjobb téligumik között 2010-ben.
  Érdekes a németek audira, golfra, passatra, sharanra stb. és többnyire elégedettek. Ők akkor buta igénytelen emberek?
  Persze nyáron azért kevésbé lehet sportosan vezetni a kocsit.

  Szóval aki abban él, hogy a négyévszakos télen szar mit mondhat egy áltagos téigumira, meg mit gondolhatott akkor ha 2006-ban vásárolt téligumit.

  http://www.testberichte.de/preisvergleich/level4_test_stiftung_warentest__50552.html

 194. Miki:

  Vezetni kell a megfelelő tapasztalat szerzéséhez és tisztában lenni az autó képességeivel.Valamint magad tudásával!A többi már csak felesleges reklám és szöveg!Levezettem 1 200 000km-t különbözö autókkal és különböző időjárás körülmények között.A gumi csak részlet kérdés volt,mindig a viszonyokhoz kell igazodni.Nem volt balesetem és nem volt elakadásom!De a legfontosabbhoz tartozik,hogy figyelni a többi közlekedőt és előre gondolkodni!Ez szükséges a balesetmentességhez!Véleményem egyébként az,hogy a magyarok gyengén vezetne.

 195. Nyitrainé, Móni:

  Sziasztok! Hallottatok-e arról, hogy január 1-től nem fogadják el a négyévszakos gumikat, és 30000 Ft-ra büntetnek, ha nincs téli gumi a kocsin? Nekem Suzuki Altom van, hét év alatt nen tettem bele 50000 km-t sem. négyévszakos gumit használok, nem volt vele gondom soha! Anyukámnak két éves splashe van, a rendőrök figyelmeztették erre. Igaz-e ez a hír? Aki tudja, válaszoljon. Köszi

 196. Klepto:

  Kedves Móni!

  Én nem vagyok szakértő, de ez engem is meglepne, és felháborítana, ha igaz lenne. Én, amikor gumicsere előtt álltam, nagyon sokat gondolkoztam a téli-nyári garnitúrán, és a négy évszakos gumik kapcsán. A kérdés, hogy a négy évszakost elfogadják-e téliként, bennem is felmerült, kiváltképp az EU-s tagállamok tekintetében, ahol előírás télen a téli gumi + hólánc, és ahol nem is kicsit büntetnek, sőt amíg határok voltak, át sem engedtek a határon nyári gumival. Arra jutottunk itt a fórumon is, és azt hiszem máshol is, ahol feltettem ez irányú kérdéseimet, hogy a külföldi kresz nem ismeri a négy évszakos kategóriát ez tény, és előírásként a téli abroncs megjelölést használja, ami a hópihe hegycsúcsban szimbólum. Ez megtalálható a minőségi négy évszakos abroncsokon is, ami a téli teszteken való megfelelősségét mutatja. Ezen kívül a külföldi kresz nem rendelkezik másról. Ha a magyar törvényeket az EU-hoz kívánják igazítani, akkor ez a passzus nálunk is bekerülhet, de nem hiszem, hogy ennél komolyabb előírást hoznának. Hogy kérnék számon az autóson, hogy téli-e a gumi, vagy négy évszakos, ha rajta van az abroncson a fenti piktogram? Megfelelőségi tanúsítvány kell a forgalmiba, vagy a gumi típusnevében szerepelnie kell a Winter, vagy a Snow szónak? És amelyik cég más néven adja a téli gumijait; pl. Debica Frigo, azt kitiltják a forgalomból? Ez nem életszerű, bár amilyen a magyar jogalkotás, nem csodálkoznék semmin sem sajnos.
  Én bízom az épelméjűségben, és abban, hogy csak a piktogram megléte lesz kötelező nálunk is, mint külföldön, és akkor a négy évszakos abroncsok továbbra is használhatók maradnának nálunk is.
  Mellesleg, ha egyik ország sem engedné a négy évszakos abroncsokat télen, akkor miért érné meg a nagy cégeknek fejleszteni ezen a téren, és miért szállnak be ebbe a szegmensbe is egyre újabb, és újabb szereplők az abroncsgyártók között?
  Azért azt nem hinném, hogy mi, ex. keleteurópaiak olyan nagy felvevők lennénk, hogy eltartsunk több, és egyre újabb autógumi gyártókat ebben a kategóriában…

 197. gumibiznisz:

  Móni, Klepto:
  Teljesen kizártnak tarom, hogy ez a hír igaz.
  Németeknél holnaptól új szabályozás lép érvénybe a téli gumikkal kapcsolatban, és ebben pl. a jogalkotó abból indul ki, hogy a téli gumi elnevezéshez szükséges követelményeknek minden olyan abroncs megfelel, ami M+S jelzéssel, vagy hópehely szimbólummal ellátott, vagy négyévszakos. Nem hinném, hogy nálunk ennél szigorúbb szabályozás készülne bármikor is.

 198. Energy78:

  Sziasztok!Az egyik újságból szeretnék idézni valamit,ahol megjelent egy elég széleskörű 4 évszakos teszt.
  9 db 4 évszakos abroncsot teszteltek körpályán,hóban,vízen,szlalomban,stb stb.
  Amin viszont tágra nyílt a pupillám,az a következő eredmény volt.:
  GÖRDÜLÉSI ELLENÁLLÁS:”A tesztelt 4 évszakos gumikkal tényleg meg lehet takarítani némi üzemanyagot.Az egyszerű szabály szerint 5%-al kisebb gördülési ellenállás 1%-os fogyasztáscsökkentést hoz.”
  Az egyik 4 évszakos 6%-al kevesebbet fogyaszt,mint a nyári gumik átlaga.A NYÁRI gumik gördülési együtthatójának az átlaga 11,96,a TÉLIeké 11,a 4 évszakosoké pedig még kevesebb.
  A Hankook Optimo 4S-é például 9,54.
  De az összes 4 évszakos abroncsé,ami a tesztben szerepelt,jobb eredményt ért el,mint a nyáriak átlaga.
  Számomra igen érdekes ez,mert mintha épp az ellenkezőjét lehetne olvasni szinte mindenhol.Hogy mennyire kopnak nyáron…Hát ez NEM IGAZ a tesztek szerint.
  Egyébként 2 db 4 évszakos gumi is példás értéket ért el mind havon,mind nyári körülmények között.Az egyik a GY Vector 4 Seasons,a másik pedig a Hankook Optimo 4S.Ami még kifejezetten gazdaságos és olcsó gumi is.
  Természetesen meg tudom írni az újság nevét is,de nem akarom,hogy reklám legyen és töröljék.

 199. Nyitrainé, Móni:

  Sziasztok! Nagyon köszönöm a válaszokat, és a teszteredményeket is! Én csodálkoztam azon amit anyukám mondott, mert ebben a felállásban teljesen feleslegessé válna a négyévszakos gumik gyártása és forgalmazása. 1989. óta vezetek, soha nem volt még semmilyen balesetem. Igaz, nem vezetek nap mint nap. Rosszul esett volna a pénztárcámnak, ha most gumikat kellett volna cserélnem. Nem vettem észre azt sem, hogy ezekkel a gumikkal többet fogyasztana a kocsim, 5,1 litert fogyaszt 100 km-en, és eddig 29000 km-t mentem vele. Még jók a gumik is. Még egyszer köszönöm a válaszokat!

 200. gumibiznisz:

  Energy78: Újságot, mint információ forrást nyugodtan megnevezhetsz, vagy ha tudod, linkelheted is, ilyesmit soha nem szoktunk törölni.

  (Csak a következő esetekben moderálnánk. Ha sértő/minősíthetetlen hangnemű egy hozzászólás, de itt ilyen nem szokott előfordulni. Ha olyan linket, információt tartalmaz, ami konkurens weboldalra, vagy azon található termékre mutat/utal, vagy bármilyen terméket, szolgáltatást kereskedelmi céllal reklámoz. Érthető okokból ilyen szívességet ajándékba nekünk sem tesz senki, erre a fizetős reklámfelületek szolgálnak. Ha ez itt előfordulhatna, akkor a blog hamarosan “piactérré” válna, és ti sem tudnátok itt nyugodtan beszélgetni.)

 201. Energy78:

  Köszönöm.
  Az Auto Bild Decemberi számában olvashatók a 4 évszakos tesztek és az általam idézettek is.

 202. Ákos:

  Gondoltam, megosztom veletek a tapasztalataimat a Kleber Quadraxer abroncsról. Az időjárásnak “hála” volt lehetőségem tesztelni. Sikerült havas, hókásás, fagyott hókásás és jeges felületen tesztelni. :)

  Ebből értelemszerűen a jég volt a legdurvább, de szerencsére nem tükörjég volt, így ott is jó eredménnyel zárult a teszt.

  A “tesztautó” egy 2 literes, 136 lovas Ford Mondeo volt.

  Normális vezetési stílussal az elindulással sehol nem volt gond, kipörgés nulla. Fékezéskor a blokkolásgátló csak a jégen indult be, ott is csak két “kattanásnyit”.

  A hétköznapok során megszokott dinamikus vezetési stílus esetén (elég gyorsan felugrani a megengedett sebességre és relatív rövid féktávon megállva vagy lassítva) kipörgés a jégen minimális mértékben volt tapasztalható. A blokkolásgátló a jégen 4-5 katt, a fagyott hókásán 1-3, a többin nem indult be.

  Agresszív vezetési stílussal (ugye télen ilyet senki nem csinál?), amikor a gyorsítás 6500-as fordulatig padlóval történt, a fékezés pedig szintén vészfékezéses padlófékkel kb. 80 km/h-ról állóra: a blokkolásgátló jégen zakatolt (8-9 katt), fagyott hókásán kb. 4-6, a többin semmi. Kipörgés jégen kb az első 10 méteren, de ettől még szépen gyorsult a kocsi, elásni nem akarta magát, fagyott hókásán az első 3 max 4 méteren volt.

  Kanyarodáskor ugyanazokat az íveket autóztam vele, mint a nyári gumikkal nyáron. Nem akarta elhagyni az ívet, stabilan tartotta.

  Meredeken hegyre felfelé menetet nem volt lehetőségem kipróbálni, de gyanítom, hogy sok esetben sikeres lett volna.

  Az én értékelésem a gumira: különösen ajánlott. :) Ha valaki tisztában van vele, hogy nem őrültködhet télen az utakon, annak jó választás lesz. :)

 203. Energy78:

  Kedves Ákos!
  Csak azért írok,mert nekünk is van egy 2 lityis Mondeónk és ugyan ilyen gumi van rajta.Én is elégedett vagyok vele.
  Nem tudom,hogy erről volt-e már szó,de alapvetően sokkal kényelmesebbek a téli abroncsok a nyáriaknál.És a 4 évszakosok is.Puhábbak.Főleg akkor éreztem a különbséget,amikor a Fuel Saver Firestone nyári gumit váltotta a Matador MP56 téli.Többet biztosan nem veszek gazdaságos gumit a kényelmetlensége miatt.

 204. Hajni:

  Kedves Győző.
  Nagy gondban vagyok.
  Vettünk egy Nissan navarrát, és 4 évszakos gumi van rajta.
  Én szívem szerint lecserélném télire, de most megyek Tunéziába, hát és ott ugye 20 fok körül van, kb 2-3 hónapot leszek kint, ugye ott akkor már nem téli gumi kell. Na most mit csináljak, a hétvégén megyek, ígérgetnek -15 fokokat is meg havat, az autópálya sem egyszerű ilyenkor az Alpokban.
  Hát ezért érdekelne nagyon a véleményed!

  Üdv Hajni

 205. gumibiznisz:

  Eszerint autóval mész Tunéziába? Jó kis út :)

  Szerintem el tudsz menni a 4 évszakossal, de hóláncot mindenképp vigyél magaddal a biztonság kedvéért, szükség lehet rá.

 206. Klepto:

  Valaki lefordítaná ezt az utolsó hozzászólást?
  Én sajnos nyet gavarju paruszki :(

 207. gumibiznisz:

  Ez valahogy kicselezte a spamszűrőnket. De már törölve. Ne tudd meg, hány ilyen jön naponta!

 208. bokef:

  Sziasztok! Végigolvastam az idők folyamán az összes hozzászólást sok hasznos információt találtam, köszönet érte.
  Egy éve vettünk egy Astra G-t erősen használt Continental nyári gumikkal felszerelve (kb 4mm barázdamélység). Mivel télen keveset autózunk, gondoltam megfelelnek ezek is az igényeinknek. Kihúztuk vele a hideg időt gond nélkül, de néhányszor észrevehetően megcsúszott az autó, pedig óvatosan vezettem. November elején gumicserére szántuk magunkat, mégpedig valamilyen négyévszakos tipusra évi 8-10ezer km megtétele mellett. Hankookot nem sikerült már találni a kellő méretben, hát GY Vector5+ -t rendeltem meg. Az azóta eltelt időben a tapasztalatok egyértelműen pozitívak a menettulajdonságai terén, jól tapad, csendes.
  Azt kértem a szerelőtől, mikor cserélődtek a kerekek, hogy 2,2 bar-ra fújja és még néztem is a műszert, tényleg annyi lett. A múlt héten tankolás után gondoltam megnézem változott -e valamennyit a guminyomás. Legnagyobb meglepetésemre a kútnál levő nyomásellenőrző műszere 2,5 bar-t mutatott mindegyik keréknél. Mivel régebben is szinte mindig itt ellenőriztem a kerekek nyomását, eléggé furcsálltam ezt a nagy különbséget. Szerintetek melyiknek lehet ezek után hinni, vagy mivel tudnám pontosan megállapítani a tényleges értéket, mert az ember ahány helyen méri majdnem annyiféle eredményt kap? (A gumis szakműhely műszerének nézetem szerint illene pontosnak lennie)

 209. gumibiznisz:

  Ha tippelni kéne, szerintem is a gumisműhelyben mért érték a jó, a kutaknál tapasztalatok szerint sokszor pontatlan a mérő. Viszont a különbség tényleg nagy, úgyhogy jó lenne biztosat tudni.

  Nézd meg ezt: http://gumibiznisz.hu/vogel-germany-digitalis-guminyomasmero/ , mi is használjuk, nyugodt szívvel tudom javasolni.

 210. Nyitrainé, Móni:

  Sziasztok!
  Teljesen laikus vagyok, csak annyit tudok, hogy négyévszakos gumit használok. Karácsony másnapján Pestre mentem szakadó hóesésben, takarítatlan utakon, és a gumik tökéletesen vizsgáztak. Mentem vele földúton is, ahol a szűzhó alatt sártenger volt, átmentem rajta kétszer is. Ugyanakkor téli gumis autós kettőt pördült előttem a havas úton. Nem ment gyorsabban mint én. Tökéletesen meg vagyok elégedve a gumikkal, nem volt még vele gondom soha.

 211. Klepto:

  Szia Móni, és mindenki!

  Örülök, hogy elégedett vagy a 4 évszakos gumikkal :)
  Én is hasonlóról számolnék be ismét, ha még nem unjátok :)
  2 napja családi összejövetelre voltam hivatalos 50km-re a lakhelyemtől, az élettársam szüleihez. Az 50km-es úton kb. 20km-en keresztül hóátfúvások voltak, helyenként 1 sávosra szűkítve az utat, kétoldalt pedig méteres hó falakat emelve. Az egyik ilyen szakaszon pont kifogtam egy szembejövőt, és kénytelen voltam lehúzódni a szemmel láthatóan is min 20-30cm mély, és meredeken emelkedő hóbuckára, ami legalább 100 méter hosszan terült el az úttesten. Nos, ilyen akadályt kellett leküzdenem a 4 évszakos gumikkal. Ahogy oldalra húzódtam, és az egyre meredekebben emelkedő hó falhoz értek a kerekek, egy picit megdobott, de enyhe manőverrel sikerült egyenesbe tartani az autót, és nem pördültem meg, nem csúszkáltam, nem akart irányíthatatlanul kitörni alólam a gépecske. A látvány félelmetesebb volt, mint az érzés; bár a sebességem elég gyorsan kezdett csökkeni, és a jobb első kerék, ami a mélyebb, meredekebb falra kaptatott fel, egy picit fel is pörgött, és attól féltem, ha tovább esik a sebességem, elásom magam szó szerint. Sajnos hólánccal nem készültem fel az útra, és ásó sem volt nálam.
  Ezt leszámítva ismét jól vizsgázott a négy évszakos gumi alattam is, és ami azt illeti, aki tűzzel-vassal tiltakozik ellene, és bedől a marketing maszlagnak, az magára vessen, pláne ha keveset, és kis teljesítményű (100LE alatti) autóval közlekedik.
  Ami egy régebbi bejegyzésemet illeti, kénytelen vagyok kiigazítani magamat. Én eddig azt hittem, mivel eddig ritkán mozdultam ki télen abból a városból ahol lakom, hogy télen a közutak állapota, és takarítása a siralmas, nem a városoké, de tévedtem. Amíg a 2 számjegyű utak nedvesek, helyenként hókásásak voltak, a hóátfúvott szakaszt leszámítva, addig a lakott települések takarítása, és a városé is ahol élek, kriminális, és sokkal rosszabb állapotú, sokkal járhatatlanabb, mint a közutak állapota. Ez meglepett, de sajnos, vagy szerencsére igaz…
  Szóval a kisebb városokban még veszélyesebb télen a nyári gumi, mint a közutakon. Aki teheti, és aki gumicserében gondolkozik, ha nincs téli gumija, és hezitál, hogy mit tegyen, vegyen inkább egy komolyabb négy évszakos garnitúrát, mint egy nagyon olcsó nyári-téli szettet. Ha mindenki így tenne, sokkal kevesebb gumi miatti balesett lenne, és sokkal nagyobb biztonságban lehetne közlekedni télen is, és nyáron is.
  Hogy mégis, mi benne az átverés, és miért javasolják a gumisok a külön garnitúrát inkább? Ami miatt még mindig kőolajos autóval járunk, és nem vizet tankolunk; a cégek lobbija és anyagi érdekeltsége miatt, csak itt annyi még a különbség, hogy az anyagi érdek nem csak a gyártóknál, hanem a gumiforgalmazóknál is vastagon fennáll, mert így garantált az évi 2x-i extra forgalom és extra profit, amit a cserékkel besepernek rendesen.
  Mindenki döntse el, hogy mit vesz, és mit tesz; de kis pénzből is lehet jót, jól dönteni, ha a reklámok helyett, és az üzleti érdekeken átlátva, a józan észre hallgatunk ;)
  Boldog Új Évet, és jól megválasztott 4 évszakos abroncsokat Kívánok mindenkinek! :)

 212. Jancsi:

  Sziasztok!

  A fórumot olvasva látom, hogy elég komoly tábora van a jó minőségű négy évszakos abroncsoknak.
  Ezt a csapatot erősítem én is. Az elégedettségem tárgya egy garnitúra Hankook Optimo 4 S H730 abroncs.
  Ár/érték arányban szerintem verhetetlen. Csak jót tudok mondani róla, őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ilyen jó a minősége. Nagyon jól vizsgázott minden helyzetben.
  Az őszi – téli teljesítményét nagyon jóra értékelem, a tesztek szerint nyáron is fogja hozni ezt a magas színvonalat.

  Belinkelek egy újabb tesztet: http://bit.ly/gf8mxn

  Boldog Új Évet és balesetmentes közlekedést kívánok Mindenkinek!

 213. Buruzs Mihály:

  Sziasztok! Hozzá szólva van különbség téli és nyári gumi közt.Nekem mind a 2 garnitúra meg van felnin. Felnit bontóba olcsón lehet venni ha meg felnin van otthon is le lehet cserélni a kereket csere esetén meg jelölni melyik oldalt volt. Esetleg ha van valami gyanús rajta gumissal ellenőriztetjük. Szerintem így lehet spórolni de nem a biztonságon.Itt olvasom,hogy némely emberek vitatják a 2 gumi fajta közt a különbséget pedig vannak országok ahol kötelező a használata. A négyészakos gumi meg olyan mint az univerzális távirányító szükség megoldás.

 214. farkas gyula:

  Egy olyan teszt eredményét szeretném látni,ahol a téli és nyári gumit együtt tesztelitek. Pl. fékút.sodródási hajlam, kipörgés stb.Na ezek összevetését szivesen megnézném,és akkor el tudnám dönteni,hogypl.1.8m.fékút csökkenés megér-e 150000 ft.-ot, vagy csupán reklám a gumisoknak?

 215. Energy78:

  Üdv,Jancsi!
  Említetted a Hankook Optimo4S-t.Több helyen is jobb eredményt ért el,mint a Good Year Vector 4 Season.És az ára tényleg nagyon jó.Bár most télen igen felvitték az árát.14Coll méretben régebben volt 13,000Ft körül,a szezon miatt most néhol 20.000Ft-ért adják.Azt gondolom,hogy minden autósnak figyelembe kellene vennie a minimális biztonsági követelményeket és úgy használniuk az autóikat.Törvényt kellene hozni arra vonatkozóan,hogy a lefagyott és havas utakon NE használhasson senki nyári gumit!És ez nem okozna senkinek sem többlet költséget.Aki nem engedhet meg magának téli-nyári abroncsot,az NE nyári gumit vegyen!Vegyen 4 évszakosat.És akkor nem kell pl a 4-esen 40-el szerencsétlenkednie és sok kilóméteren feltartania a sorokat.Nem kell majd piros lámpa után másodpercekig forgatnia a kereket álló helyzetben,mert nem indul el az autó.Mert szép dolog az,hogy egyesek azt mondják,hogy ők nyári gumin is biztonsággal mennek és nem szenvedtek,vagy okoztak/még/balesetet.Na de a megfelelő tempót tartani is kellene az utakon!!!
  Aki meg eleve keveset megy/max 12.000km/év/annak meg ideális is a 4 évszakos abroncs.Úgyhogy NEM kerül sokba a biztonságos közlekedés télen is.Van megoldás arra,ha valaki kevés pénzből akar “mindenes”abroncsot.Pl Sava Adapto,Debica Navigator/kb 11.000Ft 14 collban/De amíg bizonyos szerelők is berögzött butaságokat fújják az abroncsok használatával kapcsolatban,nem kell csodálkozni,hogy ott tartunk gumi használat terén,ahol.

 216. Energy78:

  Egy tapasztalatomról még röviden…Karcagon van 3 gumis műhely.Az egyik a nyári Firestone gumijaimra azt mondta,hogy még jók.A másik műhelyben az egyik gumis azt mondta,hogy már nem jó.Mikor visszament a műhelybe,kijött a fia.Ő azt mondta,hogy még jó.A harmadik műhelyben pedig arra buzdítottak,hogy a 4 évszakos gumik milyen rosszak és semmilyen esetben sem ajánlják senkinek.Jött oda egy Peugeot 406-os.Előre kínai gumit hozott a csomagtartójába,ami nyári volt.Megkérte volna a gumist,hogy tegye fel.Ő megkérdezte,hogy miért nyárit télen?Mire a szerencsétlen autós azt válaszolta,hogy a másik gumis 4 évszakosnak adta el neki.Az a gumis,ahol én cseréltettem a gumijaimat,2.4-re fújta fel mind elöl,mind hátul az abroncsokat,holott megkértem,hogy előre 2.2-t,hátra pedig 2.-t fújjon.Nagyot bólintott rá,majd teljesen más értéket állított be.Szégyen,hogy egyes gumisok milyen pofátlanul nyúlják le az autósokat és mennyire nem értenek a dolgukhoz.Ezért ha találunk becsületest,azt becsüljük meg,vagy ha nem,akkor nézzünk utána saját magunk a dolgainknak.

 217. gumibiznisz:

  Nem kevés az új hozzászólás, néhány felvetésre reagálnék:

  Móni: Az általad írt tapasztalatokhoz hasznos lenne tudnunk a következőket is: te konkrétan milyen 4 évszakos abronccsal autóztál, és a megpördült autón pontosan milyen téli gumi volt. (A teljes képhez persze hozzátartozna az adott típuson kívül hogy mennyire kopott, hogy hány éves, és az is kérdés, hogy biztosan téli gumi volt-e. Teljesen laikusként, a vezetésre figyelve, egy pillanat alatt elhaladva mellette, hó rátapadva… azért mérget nem vennék rá.

  A laikusságról jut eszembe: a túlélőtanfolyamra mind feliratkoztatok már? :)
  Itt lehet, és nem is csak laikusoknak: http://www.gumibiznisz.hu/tulelotanfolyam (Sok hasznos info; blogértesítő, nyereményjátékokról értesítés…)

  Farkas Gyula: Mi magunk ugyan nem tesztelünk (legalábbis a szó szoros értelmében), de a YouTube-on rengeteg az idevágó videó, kerestem is párat:

  http://www.youtube.com/watch?v=yXnFYS81PMs&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=pXuhfwY74b8
  http://www.youtube.com/watch?v=WqZFT1avoZY
  http://www.youtube.com/watch?v=wMsUDcwwsdw
  http://www.youtube.com/watch?v=EdtAm7RsTmE

  És hogy megéri-e az árát a rövidebb fékút (1,8 m különbségnél azért többről van szó), és egyéb előnyök? Egyrészt nem kidobott pénzről van szó: a téli gumi nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a nyári, és dupla garnitúra – dupla élettartam. Másrészt vannak olyan helyzetek, mikor a nagyobb biztonsági tartalék életmentő lehet, ilyenkor ez nem forintosítható.

 218. Mancs:

  Kedves Jancsi!

  Ha esetleg ezt olvasod, az lenne a kérdésem, hogy a sáros, vizes körülményeken túl az Optimo 4S (H730) hogyan teljesít hóban, latyakban és jégen?

  Mert amikor én vettem gumit, ezt szerettem volna, de a magyarországi Hankook nem tudott összeszedni négy darabot. Persze fél év múlva mindenhol volt…
  Szóval én azóta Sava Adaptót nyüstölök, és melegben, porban, sárban, özönvízben, hóban is szuper. Még nagy hóban is erős gázzal tud kanyarodni, vagy azonnal megállni. De a jeget nem bírja, és ez kissé dühít. Már egyszer megjártam, mert friss havas mellékúton mentem, a végén meg az utolsó 15 méter alatt vastag jégpáncél rejtőzött. Hát hiába fékeztem már előtte, egyszerűen űrsikló lettem, és bár a kereszteződést és a végén álló kocsit elkerültem, végül egy mérődoboz állított meg, ami leszedett vagy jó 5 centi festéket :( Azóta mindig utálom, mikor felfagy az út. Legközelebb Optimo 4S-t veszek, de addig is megnyugtatna, ha azt írnád, hogy jégen is magabiztos :)

 219. Jancsi:

  Szia Mancs!

  Egy példával érzékeltetném az Optimo 4S remek minőségét.
  Számtalan esetben előfordult, hogy közlekedési lámpánál induláskor havas, jeges úton majdnem úgy kellett “áttolnom” az előttem lévőket.
  Jó ez tudom függ a gázpedál kezelésétől is, de míg a többiek kipörgő kerekekkel próbáltak átevickélni addig ez a Hankooknak nem jelentett problémát.
  Én is gurultam be olyan kereszteződésbe, amely a hóból sík jégbe váltott, de óvatos fékezéssel nem csúszott meg.
  Korábban is négy évszakos gumim volt ( Michelin Energy ) ez a Hankook az eddigi tapasztalataim alapján ( szeptember óta használom ) stabilabbnak bizonyult.

  Számomra nagyon jó vétel volt, újra csak ezt választanám.

 220. Laci:

  Sziasztok!

  Én is hallottam embereket akik azt mondták hogy régen se volt téli gumi, mégis közlekedtek. Szerintük fölösleges a téli.
  /Ezek buta emberek./

  Én is jártam nyárival télen Ladával hóban. Nagyon meggondoltam hol parkolok le, szinte mindenhol elakadtam, kanyarban tolta az elejét, hamar leblokkoltak a kerekek.
  A Matador téli gumimmal ezek a jelenségek szinte alig fordultak elő. Ég és föld volt a különbség.

  Akik télen is a nyári gumira esküsznek:
  - csak ott akadjanak el ahol van aki megtolja őket
  - csak többen utazzanak
  - mindig, mindenhova vigyenek jó sok homokot, sódert stb.
  - jó lassan közlekedjenek, ne haladjanak sehova
  - nagy emelkedőkre csak gyalog menjenek
  - nagy lejtőről csak szánkóval jöjjenek le
  - rettentő óvatosan és időben nyomják a féket
  - legyen több a fogyasztásuk a sok kaparás és az elakadáskori várakozásnál a fűtés miatt
  - vagánykodjanak hogy az ő gumijuk sokkal kevésbé kopik a keménysége miatt

  Üdv

 221. Blondie:

  Sziasztok!

  Először is had gratuláljak a fórumhoz, nagyon sok jó írás és sok hasznos infó van benne.

  Történt, hogy februárban lecseréltem a kocsimat egy C4Picasso-ra, ami önmagában majdhogy nem érdektelen, csak mint utóbb kiderült nem nekem. Használtan vettem (az új ára számomra megfizethetetlen), de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 215/55 R16″-os gyári alufelnivel szerelt Michlen kerekek vannak alatta, ami nagy valószínűséggel ezt a nyarat kibírja (lehet, hogy még többet is bírna)…

  Alapesetben – immáron tíz egynéhány éve – én is a téli-nyári gumi csereberének vagyok híve, azóta, amióta anno megvettem első olyan gépkocsimat, amit érdemesnek találtam arra, hogy elhiggyem a médiában hallottakat, s kipróbáljam a téli gumik által biztosított előnyöket. S mivel érezhető volt a különbség a nyári és a téli gumi között, ezért azóta nem volt olyan autóm, amihez ne vettem meg volna e két garnitúrát, csak hogy…

  … csak hogy most sikerült olyan kocsit választanom, ami alatt olyan irdatlan méretű kerekek vannak, hogy ha most is két garnitúrát akarnék venni, akkor az egy vagyon lenne, ami nagyon megterhelné a családi költségvetést.

  Tény, hogy őszig elodázhatom a gumivásárlást, most csak szét szerettem volna nézni a piacon, hogy mégis milyen a felhozatal és ledöbbentem az árakon. 20.000-ért csak gagyit kapni, a jobb minőségűek bőven e fölött kezdődnek, s ebből 4, s ha még felnit is akarnék, akkor az már mindennek a netovábbja, úgy hogy érdeklődve kezdtem olvasni ezt a fórumot, hogy akkor mégis mi a vélemény a 4 évszakos gumikról, s melyek a favoritok…

  Meg kell hogy valljam, mire a fórum végére értem az olvasással (szó se róla, már nem rövid, bele is telt egy időbe, míg az elejétől a végére értem, mert becsülettel minden hsz-t elolvastam) megváltozott a véleményem a 4 évszakos gumikról, mert eddig idegenkedtem tőle, de most nagy valószínűséggel be kell, hogy vállaljam, mert egy részt én sem autózok évi 10.000 km-nél többet, sőt inkább kevesebbet, így ennek a feltételnek megfelelek, ráadásul síkvidéken lakom, tehát az állandó hegymenet is felejtős (néha-néha meg majd csak ki fogom bírni).

  Másrészt meg az élet, pontosabban az árak arra kényszerítenek, hogy átértékeljem eddigi viszolygásom a 4 évszakos gumikkal szemben, de az eddig olvasottak miatt ezt is könnyű megtennem.

  Bár a házigazda valamikor kb. 2 éve csinált egy számítást, de azok az árak meg sem közelítik a maiakat, nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel nem is erre a gumiméretre vonatkozhattak, de ezt most nem tudom pontosan, azért lássuk, hogy ma jól látom-e, tehát jól gondolkodok-e:

  Szóval az árak (215/55 R16-ra vonatkozóan):

  Mint korábban már írtam a téli gumi árak (tudom, hogy most már nem az kell, de a nyári még jó, s nem árt egy kicsit előre tervezni) kb. 20.000 Ft-tól kezdődnek, de ugye az “a senkinek se kell / ajánlott” kategória, ezért inkább számoljunk 25.000 Ft-tal (s innen a csillagos ég), ami x 4 = 100.000 Ft-tól. Ehhez nem árt egy garnitúra acélfelni, ami kb. 15.000 Ft, de találtam használtat 8.000 Ft-ért is, ezért inkább ezt szorzom 4-gyel = 32.000 Ft.

  Tehát egy téli garnitúra összesen: 132.000 Ft-ba / -tól kerül.

  Ha jövő tavasszal cserélnem kell a nyári garnitúrát is, akkor az minimum újabb 100.000 Ft-tól, s ekkor már 232.000 Ft-nál járok /járnék, ill. felette.

  A 4 évszakos gumik a fenti méretben is csillagászati összegekért vannak, még akciózva is (és nem akartam hinni a szememnek, hogy 70-80.000 Ft-ról hirdetik, hogy akciózva “csak” 37-50.000 FT! Keresgélve a NET-en találtam “még olcsóbbat” is (hát hogy olcsó az erős túlzás, de tény, hogy nincs ennél olcsóbb), ráadásul pont az általatok favorizált típust, a Hankook Optimo 4S-t, ami 31.900 Ft, s ez x 4 = 127.600 Ft.

  Ráadásul az eddigi tesztek egyike sem szólt ezen gumi méretről, tehát lehet hogy ha megveszem, akkor az gyakorlatilag zsákbamacska, mert ebben a méretben, ha nem is teljesen, de még is csak másképpen viselkedik, mint az abban vizsgált méretben?

  Na most akkor milyen szempontot vegyek figyelembe, majd ha gumit szeretnék cserélni? Téli-nyári garnitúra, vagy elég a 4 évszakos és ha elég, akkor hihetek a teszteknek, amiket más méretű kerekekkel végeztek?

  Bár van még pár hónapom, hogy ez a vásárlási dolog realizálódjon, de már most kezdek frusztrált lenni, ha belegondolok, hogy mekkora kiadás elé nézek (nem gondoltam volna)….

  (Nem is értem, hogy mi a fenének kezdtem el gumit keresni?)

  Ja igen, majd elfelejtettem: néztem volna a gyár által preferált további kerékméreteket is (205/65 R15 és a 215/50 R17), de ezekkel sem jobb a helyzet, mert ha a 4 évszakos mellett döntenék, akkor ahhoz meg kell vennem a felniket is, s az még tovább drágítja a dolgot, ráadásul egyik sem olcsóbb. Nem tudom, hogy az eredetileg írt és használt mérethez van más váltóméret? (Persze jó lenne olyan, amihez nem kellene felnit cserélni, de gondolom erre vajmi kevés az esély…)

  Előre is köszönöm annak, aki segít feloldani dilemmámat, de lehet, hogy most megszívtam, de nem kicsit…

 222. Energy78:

  Szia,Blondie!
  Látom,sok időt szenteltél az írásodra,így biztosan érdekel is a téma.Ha elolvastad az összes kommentet,akkor le a kalappal előtted:),mindenesetre jól tetted.
  Az írásokból biztosan leszűrhetted,hogy akik viszonylag keveset mennek,kb 15.000Km-ig,nekik tökéletes választás a jó minőségű 4 évszakos gumi.A te gumiméretedben/215/55R16/ nem találtam Hankook Optimo 4S abroncsot sajnos,amit minden hozzáértő fórumon,újságokban,sőt a legújabb Adac teszteken is kiválónak minősítenek mind télen,mind nyáron.Annyit szerintem tapasztalataim alapján mondhatok neked,hogy gumis műhelyek neked az életben nem fognak 4 évszakos abroncsot ajánlani vételre.Hogy miért,az is le lett írva már több soron itt.Eleve nem érdekük,hogy ne járj hozzájuk évente 2 szer cseréltetni,majd centíroztatni.Csak ez évente 10.000Ft,amitől elesnek.
  Lehet mindenféle számítást végezni,hogy ha valaki külön téli-nyári szett gumit vesz,akkor az nem sokkal drágább,mintha csak egy szett 4 évszakosat venne.:))Lehet ennek helyességét bizonyítani,azonban ez kis számítás után egyértelművé válik,hogy bizony pont a duplája:))Mert az nem magyarázat,hogy nyáron a téli nem kopik.Mert aki eleve keveset megy,annak az életben nem kopik el még a 4 évszakos sem,előbb kell majd kidobnod a gumi öregedése miatt a gumit,mint hogy elkopjon a mintája.
  A te méretedben Kleber QUADRAXER
  215/55R16 97H -t találtam 31.490Ft-ért,illetve
  Goodyear EAGLE LS2-t 37.490-ért.
  Nyugodtan bevállalhatod ezeket.Csúszós úton fékezz párat elindulás után,hogy meggyőződj az abroncs tulajdonságairól és tudni fogod,mik a határai a gumiknak és a kocsidnak is.Semmi problémád nem lesz velük.Az a 100 akárhány ezer forintot pedig költsd inkább üzemanyagra,vagy arra,amire szeretnéd;)
  Szia.

 223. Energy78:

  Blondie!
  Még annyit szeretnék hozzátenni,hogy amire igazán figyelj,hogy a kínai 4 évszakosokat kerüld.Egyébként vágj bele nyugodtan.

 224. Blondie:

  Energy78!

  Köszönöm hozzászólásod!

  De azt hogy érted, hogy nem találtál Hankook Optimo 4S-s abroncsot az én méretemben? Mármint tesztben nem találtad, vagy a NET-en árusítás céljából?

  Ha esetleg ez utóbbi, akkor itt egy kép link: http://www8.pic-upload.de/15.03.11/5843ms3f8wan.jpg , melyben az 1. sorban ez olvasható: “HANKOOK H730″ . Bár ez még így csak sugallja, hogy ez az optimo, de ha ráklikkelek a kis képre előtte (ami te nem tudsz megtenni, lévén ez csak kép), akkor a felugró ablak fejlécében (jobbra), már jól olvasható, hogy ez az a típus. Tehát elvileg van, de mint korábban írták egy páran, hogy az még nem jelent semmit…
  (Nem akartam linket tenni, nehogy a házigazda megorroljon rám a konkurenciáért, ezért tettem képet.)

  Ugyanakkor érdekelne, hogy ha mindkettő van, akkor mégis melyik lenne jobb választás a Hankook Optimo 4S, vagy a Kleber QUADRAXER?

  Egyébként rákerestem a Kleberre a NET-en és miután kiválasztottam az általam használt 4 évszakos változatot, természetesen látható volt az ára is, ami ott 54.185 Ft helyett most 31.427 Ft. És most jön a de! A Rövid leírásban volt egy olyan rész, hogy bővebben, erre ráklikkelve és elolvasva az odaírtakat ért a meglepetés, hogy a gumi nem is 4 évszakos, hanem nyári! Akkor most hogy is van ez? Elvben rendelek egy 4 évszakos gumi garnitúrát és nyári gumikat kapok helyettük? Azért most egy kicsit elbizonytalanodtam, pedig szoktam a NET-en vásárolni, de azért 4 gumit küldözgetni nem ugyan az, mint mondjuk egy gps-t!

  Szóval a gumi NET-es vásárlása most egy kicsit megkérdőjeleződött!

  Ettől függetlenül nagy valószínűséggel a Hankook és a Kleber közül fogok választani, csak még azt nem tudom, hogy hol veszem meg. (Nem is jutott eszembe kínai gumit venni, már csak azért sem, mert nem csak én utazom az autóban, hanem a családom is, és ha már 4 évszakosat választok a spórolás miatt, akkor azon már nem akarok spórolni, hogy azok közöl viszont a gagyit veszem meg! Szó se lehet róla! Ha már 4 évszakos, akkor az a legjobbak közül legyen…)

  Üdv.

 225. gumibiznisz:

  Blondie,
  összefoglalom lehetőségeidet, könnyebb lesz döntened (attól függően, mekkora a gumikra szánt keret):

  1. 215/55 R16 helyett 205/60 R16-os váltóméretben (ami a gyárinál olcsóbb, és nem kell új felni se hozzá) 4 évszakos abroncs a gyári alufelnire (ez
  egyértelműen a legolcsóbb megoldás)

  2. 215/55 R16, 4 évszakos gumi

  3. 205/60 R16 méretű téli és nyári garnitúra. Vagy a téli is megy a gyári felnire, vagy veszel hozzá lemezfelnit is.

  4. 215/55 R16 téli és nyári szett, mindkettő a gyári felnire, vagy télire
  még lemezfelniket is veszel.

  A 4 évszakos gumik beszerzésében viszont jelenleg nem tudunk neked segíteni,
  mert Mo. főbb nagykereinek raktáraiban ezekből a méretekből NINCSEN. Ahol látsz belőle a neten, először is kérdezz rá, tényleg van-e, és miből, addig kár is találgatni. Az meg semmit nem jelent, hogy “54.185 Ft helyett most 31.427 Ft”,
  sok helyen kiírják a listaárakat, mert hatásosabb, de soha sehol nem árultak listaáron gumit.

  + pár kiegészítés Energy78 felvetéséhez a 4 évszakos gumik ajánlásával kapcsolatban, a szervizek szemszögéből (vagy legalábbis a miénkből, más nevében nem beszélhetünk :) ):

  - Ha valaki 4 évszakos gumit akar vásárolni tőlünk, az felfogásunk szerint
  egyáltalán nem “veszteség” (amiért kevesebbszer fog a későbbiekben felkeresni), hanem NYERTÜNK EGY ÚJABB ELÉGEDETT VEVŐT. (Aki nálunk szerelteti fel, defekttel, centrírral, egyéb problémáival is minket fog keresni, sőt a barátainak is ajánlani fog :) A vevőinkkel való jó kapcsolatunkat / jó hírünket nem dobnánk oda nemhogy 10000 forintokért, de ennek akárhányszorosáért sem.)

  - Az a realitás, hogy 4 évszakosból nem is igen van mit ajánlani, főleg most, hogy ősz óta új szelek fújnak a gumipiacon, amiről persze a felhasználók nagy részének fogalma sincs, és amíg ténylegesen nem akar vásárolni, abban a hitben él, hogy minden elérhető, amit a neten lát. Aztán jön a döbbenet, mikor rájön, hol állnak az árak, hogy nincsenek már sehol felhalmozott készletek, főleg nem 4 évszakosból, a gyártók azt gyártják, amiről tudják, hogy a piac felveszi, a nagykerek sem tartanak olyan készleteket, ami nyakukon marad, aztán meg a kutyának nem kell merthogy túltárolt, mi pedig senkinek nem tudunk gumit gyártani. (Ősszel sokan meg kellett tapasztalják, hogy abból érdemes választani, ami van, és addig, amíg egyáltalán van… )
  Márpedig a 4 évszakos gumira nálunk nincs túl nagy igény: nálunk pl. évente 1-2 esetben keresi valaki, és ha nem adunk neki, az nem azért van, mert nem akarunk, hanem mert nem lehet beszerezni.

  Egyelőre ennyi, már így is túl hosszúra sikerült :)

 226. Energy78:

  Blondia!
  A neten nem találtam az általam nézett két helyen.Ettől függetlenül lehet,hogy máshol lehet kapni Hankook Optimot 4S-t.Ez ugyan az a gumi,mint a H730.
  Kléber,vagy Optimo kérdésre a Hankook a válaszom.Ha módodban van,ezt válaszd.
  És hogy a Quadraxer,hogy 4 évszakos-e:

  “Amit a(z) KLÉBER Quadraxer termékről tudni kell:
  A jól ismert Kléber márka első négy évszakos személyautó abroncsa. A forgásirányos Quadraxer mintázata ötvözi a téli abroncsok sűrű mintázati blokkjait a hosszanti mintázati árkokkal és nagyméretű vállblokkokkal. Ennek következtében havas-jeges úton is képes kapaszkodni az abroncs, jó a vízelvezető képessége, száraz úton is precízen kormányozható és rövid fékutat produkál. Az abroncs oldalfalán M+S és hópihe jelölés is található, így azokban az országokban is lehet vele közlekedni a téli hónapokban, ahol kötelező a hópihe jelölésű abroncsok használata.”
  Remélem,tudtam neked segíteni,szia.

 227. Blondie:

  gumibiznisz!

  Köszönöm válaszod!

  Esetleg az általad ajánlott méretekhez árakat is tudnál párosítani, mert igazán akkor lenne könnyebb a döntés!

  A NET-en rákerestem az általad ajánlott méretű, 4 évszakos gumira, de az amit találtam, az drágább volt, mint az általam írt gyári méret. (Igaz külön téli-nyári gumira nem kerestem rá.)

  Ill. a felni árak sem mindegy, hogy hogyan alakulnának, mert azok is elég szépen szóródnak, főleg akkor, ha alufelniről beszélünk…

  Ill. még egy dolog: írtad, hogy most nincs, de mivel nekem nem is égető szükséglet most lecserélni a gumikat, ezért az a kérdésem, hogy őszre sem várható változás? Csak mert mintha azt olvastam volna fentebb, hogy volt egy időszak, amikor a 4 évszakos gumival volt elárasztva a piac, vagy legalább is volt.

  Na akkor még egy dolog:

  “4 évszakosból nem is igen van mit ajánlani, főleg most, hogy ősz óta új szelek fújnak a gumipiacon, amiről persze a felhasználók nagy részének fogalma sincs”

  ezt esetleg kifejtenéd bővebben, hogy mire gondolsz, mert nekem sincs fogalmam erről…

  Köszönöm válaszod előre is!

 228. Blondie:

  Energy78,

  Köszönöm válaszod!

  Viszont, ha Gumibiznisznek igaza van (miért ne lenne), akkor akarhatom én akár melyiket, nem igazán tudom most egyiket se megvenni! (Lehet, hogy ezért kezdtem el keresgélni gumit, hol ott jelenleg nem annyira égető a dolog.)

  gumibiznisz!

  Azt esetleg meg tudnád még mondani, hogy a gumi felhozatal, ill. kínálat mikortól kezd el bővülni? Vagy eszik, nem eszik az van ami, és ez lesz jellemző egész évben?

 229. Energy78:

  Blondie!
  Számos netes gumis webáruház van,ahol jelenleg is sok 4évszakos gumit lehet venni.Méret szerint kidobják az árakat.Felhívod őket,hogy tényleg van-e,ennyi az egész.Itt ezen az oldalon is tudsz venni gumikat,némelyik nyári,illetve téli jó áron is van,amiért dicséret illeti a szerkesztőket.De ha írsz nekem a caprine78@freemail.hu címre,tudok még olyan címet mondani neked,ahol nagyon jó áron tudsz 4 évsz.gumit venni.A gumik ára egyébként a Dunlop bejelentése szerint hamarosan nőni fog a kaucsuk árváltozása miatt hozzávetőlegesen 5%-al.

 230. Blondie:

  Energy78!

  Köszönöm hozzászólásod!

  Elment az e-mail, de közben én is találtam egy helyet, ahol az általad javasolt KLEBER QUADRAXER XL H97-es gumit, az általam keresett méretben 215/55R16 mindösszesen 27.770 Ft-ért hírdetik, csak kérdés, hogy tényleg van-e! Na ez elvileg holnap kiderül…

  Egyébként épp az esetleges (ezek szerint most már nem az) árváltozás miatt kerültem dilemmába, hogy lehet, hogy mégis csak előbbre kellene hozni a gumivásárlást, mint ősz…

 231. gumibiznisz:

  Blondie, a gumipiacon bekövetkezett változásokról röviden annyit, amit írtam is: míg korábban ez nem volt jellemző, addig tavaly ősszel gumihiány alakult ki. A gyártók nem gyártottak eleget, aki időben nem vásárolt, annak bizonyos méretekből már nem jutott, és sehol nem tudott venni. Egyes kisteher méretekből egyáltalán nem lehetett kapni. A készletek és árak meg szinte követhetetlen gyorsasággal változtak. Ha pl. a problémás méretekből sikerült valakinek találnunk valahol, és még húzta az időt, lehet, hogy 1 óra múlva már semmi nem volt, vagy nem annyiért.

  Ilyen azért most tavasszal remélhetőleg nem lesz. A gyártók egyébként már emelték az áraikat, de ez nem jelenti azt, hogy őszig biztos nem fogják. Hogy az év pontosan hogy fog alakulni, nem tudom. A legjobb tényleg az, ha rákérdezel ott, ahol látsz neked kellő abroncsot, és ha van, örüljünk neki.

 232. Blondie:

  Sziasztok!

  Képzeljétek 27.770 Ft-ért valóban lehet kapni KLEBER QUADRAXER XL H97-es gumit, az általam keresett méretben 215/55R16, de amilyen az én formám mindösszesen 2 db van belőle, de azt ígérték, hogy próbál beszerezni még 2-t külföldről…

  Na ez volt 2 perce, most hívtak vissza, hogy V97-es ből tudnak szerezni, de csak 3 hét múlva lesz meg, 29.990 ft-os áron/ db, ami 1.400 / db áron tesznek fel. (Egyébként meg 990 / db áron küldik ki postán. ) Hát ez van, de ettől függetlenül meg is rendeltem, mert véleményem szerint ennél jobbat nem fogok találni úgy sem, már csak azért sem, mert azt mondták, hogy ez csak egy bevezető ára a Kleber eme gumijának a Michlen-től, mivel ő hozzájuk tartozik.

  Köszönöm mindenkinek az infót és a segítséget, ha meg lesz és érdemben tudok majd mit írni a gumiról, akkor ismét jelenkezem.

  Üdv.

 233. Gormi:

  Sziasztok,

  Telinyari vagy teli es nyari? Szerintem mindenki egyertet azzal, hogy telen a teli a legjobb, nyaron meg a nyari, a normalis negyevszakos gumi pedig valoszinu, hogy telen jobb a nyarinal es nyaron a telinel. De mint a legtobb, targyakkal kapcsolatos dilemmank, ez a kerdes is szimplan a penzrol szol. Ha hirtelen nyernenk a lotton, akkor ugyanolyan hirtelen megvilagosodnank es nem is ertenenk, hogy egy ilyen evidens valasz eseten mirol is tanakodik a sok dilettans. Persze, akinek keves a penze, annak meg lehet eleg esze a vezeteshez, es az ugyelni fog arra, hogy havas uton ne ugy hianyozzon majd a fekutbol az a par meter, mint a gumi kivalasztasanal a penztarcajabol hianyzott az a par (tiz)ezres. Bar elorelatas ide, tapasztalat oda, barmikor eljohet egy olyan pillanat, hogy eppen csak az a kicsi hianyzott.. Viszont, ha valakinek van eleg penze, akkor ez a kerdes eszebe se jut. Nincs vadaszat a neten, fillers vitak noname markak ararol, mert a gumis – nyilvan haver az is – mar elore felretette a legjobbat, ures placcal, tiszta kezzel var, vagy kuldi a segedet a kocsiert. Akinek viszont marad az, hogy a negyedik emeleti erkelyrol cipelheti le-fol a galambszaros nylon zsakokban az otromba gumikat, annak egyszer csak eljon az a nap, amikor visszafele beul a sarki krimoba gondolkodni egy olyan opcion, hogyan is lehetne ezt a torturat meguszni. Es ha mar gondolkodik, nyilvan az is eszebe fog jutni, melyik veszelytol kene inkabb megvedeni az asszonyt? Mert vagy a szar gumival fogja megolni vagy a zarlatos mosogep csapja agyon a kovetkezo nagymosasnal. Jo esetben nem gondolkodja el azt az osszeget, aminek beosztasarol csaladfoi gondja szolnak, hanem legalabb az egyik leselkedo veszelyt kivedi. A penztelensegnek van egy foka, ami ohatatlanul veszelybe sodor. Mindegy, hogy a gumid a gyenge lancszem, vagy az, hogy a nyakig ero hoban is be kell ulnod a kombiba, hogy el tudj adni valami vackot a masik megyeben, mert maskepp el kell zarni a gazt es megfagysz a panelban a szerencses felesegeddel egyutt. A gazdag viszont ilyenkor is a legbolcsebb, mert o, ha sikosak az utak ki sem mozdul a hazbol, nem veszelyeztet masokat magat meg vegkepp, hanem okos konyvet olvas a kedvenc, motoros foteljaban, amit jo esetben te tudtal neki eladni.
  De ha ezt is tudjuk, akkor miert is gyozkodjuk egymast? – Hal’isten itt legalabb kulturaltan – Mert mi sem akarujuk veszelybe sodorni magunkat, masokat pedig vegkepp. Patika merlegen dekazzuk ki minden dontesunket, hogy a leheto legkevesebb kockazat mellett tudjuk elvegezni mindennapi teendoinket. Vajon be tudok meg vallalni egy surgos melot, de akkor nem erek vissza gyerekert, vagy tapossam jobban, mert ugy talan belefer az idobe. De ha otvennel megyek, akkor kicsuszok az idobol, ha gyorsabban, lecsuszok az utrol. Jobb esetben. Es hat ki szereti kimondani, hogy nincs ra penzem. Ki szeretne a fougyes Lazar szemeben semmit ero, toketlen barom lenni? Csiszoljuk a leheto legelegansabbnak velt erveinket amellett, hogy miert is lehet mas megoldas jobb telen, mint a teli gumi vagy nyaron a nyari. Es soroljuk, hogy en nem szegeny vagyok am, hanem okos meg ugyes. En szamolok, kulfoldi, tudos teszteket tanulmanyozok, raadasul en vagyok am a legjobb sofor a lepcsohazban, a nevem is Bonus Megaplussz blablabla. De vegulis rendben van ez, mar az ilyen gyozkodesek, mert ez egyuttal remenyt is ad arra nezve, hogy bar sokunkat belekenyszerit az elet az ilyen kockazatok bevallalasara, amit hiaba probalunk, nem tudunk elkerulni, de azert megsem vagyunk megatalkodottak. Nem akarunk bajt, nem vagyunk azok, akiknek majd a hatosag fog nezni, ha netan megis nekicsuszunk valaminek. Hogy mit valasztunk a rossz dontesek kozul, az meg mindig adhat mozgasteret, megha nem is szeretunk ezen a terepen mozogni. En most pl. inkabb azt a veszelyt valasztottam, hogy kijottem a Kozel-keletre a sivatagba dolgozni, hogy ha majd otthon leszek, akkor meg tudjam venni a teligumit. Akkor majd en is okos leszek. De most meg egyelore hulye vagyok, mert itt nyelem a port a vilag vegen, az egeszen maskepp vitatkozo, merges arabok kozott. Hogy ez volt-e a legjobb modja elkerulni egy kicsuszast, majd kiderul. Ahogy errefele mondjak, Insallah.

  Balesetmentes autozast kivanok mindenkinek!

 234. gumibiznisz:

  Gormi, te már most is okos vagy. Aki ennyire őszintén képes szembenézni a
  valósággal (nem sokan szeretik ezt tenni, pedig jobb megoldás nemigen létezik),
  az nagy eséllyel képes volt a lehető legjobb módját választani egy kicsúszás elkerülésének is.

  Bizonyuljon helyesnek a döntésed!:)

 235. Klepto:

  Kedves Gormi!

  Elolvastam az írásodat, és két gondolat motoszkált bennem. Sértésnek vegyem, vagy bölcsességnek, és milyen stílusú választ írjak erre.
  Tudod, vannak helyzetek, amikor értelmetlen két garnitúra, és vannak helyzetek, amikor értelmetlen az egy garnitúra.
  Tudod, biztosan tudod, volt nálunk Szocializmus, és Népköztársaság, amikor is az autó a Trabant volt, a gumi pedig egy. Nem volt téli-nyári őrület, nem volt téli baleset; pláne nem halálos, nem volt kérdés, hogy kell vezetni. Mindenki araszolt 60-al a lakott területen, 80-al azon kívül, már ha bírta a kispolák, a trabika, és a skodácska a 80-at, senki nem őrült meg, de aki mégis, azon gumibotot koptatott a hatóság, egyszóval rend volt, béke, és fegyelem. Nem volt akkor szükség még téli gumira, hisz senki nem rohant sehova. Persze volt a családban is aki télen, fejre állt a Daciaval, mert lecsúszott az útról, de mint bevallotta, nem a gumim múlt a dolog. Ez volt, megcsinálták, és autózott tovább. Nem ment rá a gatyája, nem okolt másokat, csak épp a kormánymű ragadt be menet közben. Hiába, azok még autók voltak, ha a gyárból kihozva szétszedted, és újból összeraktad. Aki nem tette, az magára vetett, és nem másokra.
  A gumikhoz visszatérve, aki okos, de nincs eleresztve lével, az megfontoltan vezet, és inkább 4 évent3e cserélget egy jó 4 évszakos gumit, mintsem nyárival, vagy lestrapált télivel száguldjon ezerrel eltakarítatlan, ne adj Isten jegesre fagyott utakon. Aki meg vakon hisz a 10 éves, 3-ik tulajos, de még „újszerű” téli gumijában, az meg is érdemli a sorsát.
  Én régimódi vagyok, Daciat vezetek (igaz Logant, mert a 1310-esemet már évekkel ezelőtt eladtam), és nem hiszek a csodákban. Nekem mióta autóm van, soha nem volt téli gumi egyik kocsimon sem. Eleinte azért, mert nem is létezett, utána meg azt sem tudtam, hogy létezik, egészen az elmúlt pár évig. Vezettem én, pontosabban birtokoltam Ladát, Trabantot, Wartburgot, Oltcitot, BMWt, FIATot, Daciat, (a következőket csak vezettem): Ikarust, AVIAt, Zillt, Alfaromeot, és mégis itt vagyok, életemben csak 1 önhibás balesetem volt (begyógyszerezve, egy parkolóban egy motorháztető közepéig érő oszlopnak hajtottam). Soha nem a gumi miatt volt gondom, még akkor sem, amikor egyszer, a Ladával durrdefektet kaptam. Bár nem vagyok hivatásos csak papíron, de a kezemben, lábamban közel 500.000Km már benne van, és mindezt téli gumi nélkül. Én megtanultam télen, gyári szovjet gumikkal a Ladával vezetni. Ha valaki ismeri a régi orosz gumikat, az tudja, 10 évesen is vadonat újnak látszanak, mert olyan kemény a futófelületük, hogy a bordázottság csak díszítő elem az abroncson, a viselkedésre jó kis tükör radiál. Mégsem törtem össze senkit az úton, mert nem vagyok vadállat, és nem játszom kamikázét az utakon.
  Mégis, lehetőség, és alkalom adtán négy évszakos gumit vettem, és abszolút meg vagyok elégedve vele. Eleinte teszteltem, hogy mit bír, és jóval a nyári fölött volt a csúszáshatár, de azóta sem hajtok másként télen, mint régen, amikor nyári gumikon éltem sok-sok télen át.
  Ésszel, és tudással, a nyárival is meg lehet állni, de a télivel is lehet halálos balesetet szenvedni. Sokan csodaszerként tekintenek a téli gumira, holott aki télen nem tanul meg nyárival vezetni, az hamis biztonság érzetbe ringatja magát, és amikor jégre fut, amin a téli is elvérzik, csak néz ki a roncsok közül értetlenül, hogy de hát téli gumi van a kocsimon.
  Nem a gumin múlik sokszor, hanem a tudáson, a gumi csak mankó, de sokan ezt elfelejtik, és 0 tudással, a téli gumiba vetett vak hittel játszanak kamikaze pilótát az utakon.
  Csak ennyit akartam mondani, és remélem, nem volt sértő a válaszom ;)

  Üdvözlettel: Klepto

 236. Balifon:

  Sziasztok!

  Én is gumi vásárlás előtt állok! Dacia logan 1.4 autóm van. Az autót használtan vettem 1 éve! Nyári gumi volt rajt amit már azóta leadtam meivel már elkopott, télen Continental gumit használtam (télit) viszont az is már jó ha elmegy még egy telet! Tehát kellene vennem nyárit és jövőre télit! így arra jutottam, hogy jó lenne nekem a 4 évszakos is. (Bár autószerelő ismim azt mondta eszembe se jusson mert csúszik bármilyen jó márka is! ) Amit itt leírtatok viszont űgy tűnik, hogy nem rosszabb a 4évszakos sem . Meg ugye a mai pénzhelyzetem miatt is jobb lenne most a 4évszakos. Az autóval 1 év alatt 11.000 kilométert mentem úgy, hogy benne volt egy Horvátországi út 1200 kilométerrel: Szerintetek bátran vehetek 4 évszakosat ha pl. ritkán használom az autót és évente 1 szer elmegyek nyaralni hosszabb útra? Illetve segítsetek, hogy ki milyen 4 évszakosat javasol!

  Köszönöm előre is!

 237. Energy78:

  Szia,Balifon!
  Az autószerelők már csak tudják ;) :) ))))
  Egyébként milyen abroncsméreted van?
  Hankook Optimo 4S az egyik legjobb.Igazából ez olyan téli abroncs,ami nyáron is felveszi a versenyt a nyáriakkal.Ha olvastad a kommenteket,ez rendszeresen benne van.De nagyon jó még a Good Year Vector 4 Season is.Kumho is egyre jobbakat csinál.Várom az abroncsméreted.Üdv.

 238. Balifon:

  Szia Energy78
  185/65 R15 az abroncsméretem! Esetleg küldhettek privátban címeket, hogy hol érdemes venni!
  balifon@gmail.com

 239. Jancsi:

  Sziasztok!

  Csatlakozom “Energy 78″ véleményéhez.
  Szeptember óta használok egy garnitúra Hankook Optimo 4S abroncsot.
  Teljes mértékben elégedett vagyok a minőségével, csak jót tudok mondani róla, újra csak ezt vennék.
  Korábbi hozzászólásaimban írtam a részletesebb tapasztalataimról és belinkeltem néhány mértékadó tesztet is. pl. http://bit.ly/gf8mxn

 240. Balifon:

  és mi a véleményetek a KLÉBER Quadraxer gummáról?
  mert valahol olvastam és jókat írtak róla!

 241. Balifon:

  Jancsi!
  A hankook gumin van hópihe jelzés is mert nem találok róla infót!

 242. Energy78:

  Bár nem Jancsi vagyok,de természetesen van,mivel 4 évszakos:)

 243. Jancsi:

  Szia!

  Igen van rajta hópihe jelzés és M+S felirat is.

  Csak a legjobbakat tudom elmondani a Hankook Optimo 4S abroncsokról, őszintén szólva én sem gondoltam, hogy ennyire jó a minősége.
  Ráadásul szeptemberben nagyon jó áron vettem /11.000.- ft./db. felszerelve/
  165/70 R13 méretben.

  (Link kimoderálva. Bocs Jancsi, de továbbra sem biztosíthatunk felületet más webáruházak reklámozására. gumibiznisz)

 244. Jancsi:

  Én kérek elnézést, jogos volt a moderálás.

 245. Balifon:

  sziasztok!
  végül KLEBER QUADRAXER gumi lett mert amit ajánlottatok Hankook azt nem tudtam beszerezni! (mindenhol azt mondták,hogy nincs és nem is rendelhető 4-5 hétig)
  Holnap megjönnek a gummák és elvileg csütörtökön felszerelik! Tapasztalatokat meg majd írom!
  Köszi mindenkinek az infót!

 246. David:

  A kérdésem az, hogy feleségem autójára vehetek-e csak téligumit, ha nyáron 1-2 e km-t használjak csak? (Télen se többet) Vagy legyen négyévszakos? Nem jobb inkább télen a téli gumi, nyáron meg a kopás elhanyagolható talán, de tapad-e jól a téli nyáron?

 247. Energy78:

  Dávid!
  Ne haragudj,de te nem olvasol itt kommenteket?
  Szerintem itt alsó hangon több,mint 100-at találsz!
  És azokban minden választ megkapsz!

 248. gumibiznisz:

  Hát, ennyi hozzászóláson már nem is olyan könnyű átrágnia magát az embernek :)

  A dilemma egyébként érthető. Az autó tényleg nagyon keveset megy, de a kis
  futásteljesítmény mellett is előállhat rizikós helyzet (főleg télen), mikor szükség lenne a gumi összes biztonsági tartalékára…

  A döntéshez a következőket gondold át:

  - Télen-nyáron téligumi:
  Télen rendben lesz, de nyáron gyorsabban fog kopni, több lesz a fogyasztás, főleg nagy melegben megnő a fékút, csökken a stabilitás, fellágyult anyaga
  miatt a gumi megcsúszhat. Kis autóval, lakott területen persze el lehet vele közlekedni, de pl.autópályára egyáltalán nem ajánlott ez a megoldás, balesetveszélyes.

  - Négyévszakos abroncs:
  Tény, hogy kompromisszumos a kifejezetten az adott évszakra optimalizált abroncsokhoz képest, de nyáron jobb, mint a téli, télen meg jobb, mint a nyári. Korlátainak bekalkulálásával megfelelő alternatívát jelent.
  Lehet olyat venni, ami a tesztek alapján téli gumiként jól funkcionál (Goodyear, Hankook), de persze ezek nyáron, főleg nedves úton bizonytalanabbak, fékútjuk hosszabb, ezt figyelembe kell venni a sebesség/vezetési stílus megválasztásánál. Ha olyat sikerül kapni, ami télen gyengébb, akkor ugyanúgy ehhez kell alkalmazkodni, esetleg a zordabb napokon mellőzni is az autót.

 249. Dávid:

  Köszönöm!

 250. Balifon:

  David!

  Én négy évszakosat vettem a kevés használat miatt. Én a téli gumikat cseréltem a héten 4 évszakosra! És észrevettem a különbséget, a téli gumi mikor már meleg volt egyik nap akkor érezhetően csúszott és pl. körforgalomban eléggé nyikorgó hangot adott, lecserélve a 4 évszakosra már nem tapasztaltam a hangot és a csúszás érzetet. vizes úton még nem volt lehetőségem tesztelni az új gumikat, de majd megírom a tapasztalatokat!

 251. Fefe:

  Sziasztok!
  Kinek milyen tapasztalata van a négyévszakos gumikkal így a tavasz közepén.
  Most már azért volt meleg is és esős úton is lehetnek tapasztalatok. Csúszás, kopás, fogyasztás stb.
  Konkrétan mondjuk a Hankook 4S érdekelne, de bármilyen tapasztalat jöhet.

 252. Mancs:

  Fefe:
  Én Optimo 4S-t akartam anno, de akkor a Hankook még nem igazán forgalmazta. Ezért Sava Adapto lett, lassan 1,5 éve van az autón, egy Suzuki Ignis-en. Szerintem ehhez tökéletes. Forró nyáron, nagy hóban, sárban és özönvízszerű esőben sem ért soha egyetlen meglepetés sem. Egyedül a tükörjég, amin kifeküdt. Viszont tavasszal és ősszel kimagaslóan jó. Nyáron nem érzek semmiféle hátrányt, bár ha hozzámvágnának egy méregdrága szettet, biztos inkább azt használnám :P De ez télen is igaz :P Viszont azért az 56 ezer forintért, szereléssel, 2-2,5 évre szerintem nagyon megérte. De legközelebb Optimo 4S lesz :-)

 253. tsirke:

  Mancs: na ez innentől pedig vicces. Én nem mertem bevállalni a négyévszakost. Cserébe most vehettem 3 hónapon belül egy-egy téli és nyári szettet is, 100 felett volt az egész móka. Viszont nálam ezek legalább 4-5 évig megmaradnak. Akkor most csak annyiban jártam én rosszul, hogy “egyszerre” kellett kiadni sokat. :)

 254. Balifon:

  Fefe! Én 1 hónapja használok 4 évszakosat Dacia Logan autón! Eddig nem vettem észre különbséget! Felhőszakadásban is mentem vele 110 km/h és semmit nem tapasztaltam és kanyarban és körforgalomban sem csúszkál, a kopásról nem tudok mit mondani ennyi idő alatt, bár tesztekben jót írtak a Kleber Quadraxer-ről!
  Én remélem 4-5 évig kihúzom ezekkel a gumikkal mert évente maximum 8000 kilométert megyek vele! Majd ha lesz még tapasztalatom akkor jelzem felétek.

 255. Fefe:

  Köszi a válaszokat!
  Az én kocsimon Michelin 4 évszakos van és már 8 !!! éve használom.
  Tudom ,hogy ez sok év, de hát igazából olyan keveset megyek vele /évi 4-5000 km/,
  hogy a gumi igazából most sem kopott el, elég mélyek még a barázdák is, csak hát vékony repedéseket már látok rajta.
  A kocsival szinte csak hétvégén megyek és nyáron nyaraláskor pár száz kilométert.
  Szerintetek az új 4 évszakos gumit tetessem fel most, vagy várjak vele őszig?

 256. Energy78:

  Szerintem még 4-5 évig kibírja;)
  Erről jut eszembe.Jött a 79 éves keresztapám tegnap hozzánk autóval.Kérdezi tőlem,nem kellene-e cserélnie neki a gumikat szerintem?Nézem a gumikat…Profilmélység legalább 3mm,mondom,egész jó állapotban vannak.Erre ő…Na igen,de már 17/!!/évesek…1994-es Renault 19-ese van,56.000Km-el az órában.

 257. Viktor:

  Miután jól megjártuk a használtgumikkal, úgy döntöttem beruházok egy 4 évszakos gumiszettre. Hirtelen azt mondanám, hogy sok évre veszem (nem sokat megy az autó), úgyhogy megtérül a jobb, de drágább gumi is, mégis korábban a hankook-ról is jókat írtatok, úgyhogy megkérdezem a véleményeteket:

  Ez a kettő egy árban van (~10k)
  HANKOOK H730 Optimo 4S
  PIRELLI P2500 (4S)

  illetve ezek drágábbak (13k)
  VREDESTEIN Quatrac 3 (személy)
  GOODYEAR Vector 4Seasons

  Van akkora különbség, hogy a +12k Ft megéri a drágább gumi, illetve a két árkategórián belül melyik a jobb a két választásból?

 258. gumibiznisz:

  A Hankook ill. a Goodyear a jobb a két árkategórián belül. A kettő közül pedig amelyik szimpatikusabb, vagy amelyik jelenleg kapható. Télen mindkettővel el lehet közlekedni, nyáron meg gondolom, úgysem akarsz száguldozni .

 259. Viktor:

  Köszönöm a tanácsod! Nem akartok Bp-hez közelebb terjeszkedni? Már csak a segítő hozzáállásotok miatt is lenne forgalmatok..

 260. gumibiznisz:

  Szívesen.
  Hát, itt is van még mit terjeszkednünk egy darabig, bár panaszra nincs okunk :) Amúgy Bp-től csak 1 órányira vagyunk, így azért akadnak páran, akik onnan eljönnek hozzánk.

 261. Csaba:

  Üdvözletem. 2001-es ML 270CDI-m van. A nyári gumijaim belső része elkopott (állítólag a kerekek szándékos befele dőlése miatt), így vennem kell másikat, de télim nincs hozzá, így én is a 4 évszakosra gondoltam. Nem sok van a méretből, ami egyébként nem is világos, hogy milyen lenne (Nyári: 275/55R17, téli: 255/60R17, 4 évszak: ???) A téli méretet kellene vennem rá? És milyen beszerezhető típust ajánlana ilyen méretben?
  Köszönöm!

  ui: télen nyárigumival valamivel jobban ment mint egy Focus téli gumikkal ugyanazon az úton.

 262. gumibiznisz:

  A negatív kerékdőlés tényleg növeli a kanyarstabilitást, de a gumik belső fele jobban kopik ilyenkor. Az új gumik hosszabb élettartama érdekében nem ártana ellenőriztetni a futóművet, nem túl nagy-e véletlenül ez a kerékdőlés.

  Nyárra és télre az eltérő útviszonyok miatt szoktak más méreteket javasolni: nyáron a száraz/nedves utakon a szélesebb gumi jobban tapad, télen a jellemzően latyakos úton/friss hóban meg a keskenyebb előnyösebb valamivel. Végeredményben bármelyik jó 4 évszakosból, de szerintem nyugodtan vedd a télre ajánlott méretet, ami árban kedvezőbb.

  Hogy milyen típus legyen? Ezeknél a méreteknél először is az a kérdés, mi van raktáron… Mi jelenleg 255/60 R17 Matador MP71-et tudnánk szerezni 35700 Ft/db áron. Ez egy vegyes használatú abroncs, nem zajos, kopásálló, minden útfelületre. (aszfalt, sáros út, homok, hó, jég)
  Kép itt: http://gumibiznisz.hu/wp-content/uploads/2011/06/Matador-MP-71.jpg

  Ha megfelel, keress telefonon vagy emailben:
  http://www.gumibiznisz.hu/elerhetosegek

 263. oxalia:

  Megjelent a piacon a Vredestein quatrac lite 4évszakos gumi ,valakinek valami ezen gumifajta tapasztalata van esetleg?

 264. Energy78:

  Kedves Győző!
  Anno említetted,hogy lesz 4 évszakos gumi teszt is kitéve.Ez már talán egy éve is volt.Akkor azt mondtad,hogy nagyon elfoglalt vagy,nincs rá elég idő.Azért egy év talán elég lehetett volna rá.Látom,mindenféle hasznos tanács jelenik meg azóta is,biztosan lehetne szánni rá egy kis időt,ha nektek,gumisoknak “megérné”.Szerintem akkor lenne teljes értékű és tökéletesebb ez a fórum.És tisztábban is lehetne látni.Van-e esetleg valami oka,hogy nem valósult még meg?Mikorra tervezed?Illetve hallottad-e,hogy a Porshe Panamera egyes változatait “gazdaságos”4 évszakos gumikkal szerelik fel már a gyárban első szerelésként?
  Illetve tudom,hogy sok embernek lehetne segíteni vele.Amennyiben tényleg a segíteni akarás a cél.
  A Matador téli gumik,köszönik,még mindig jól vannak:)
  Kettő közüle még mindig 4 mm környékén van és igen jól tapadnak.
  Várom válaszod,minden jót!

 265. oxalia:

  Energy78, az egyik autós újságban, Autobild, készült 1.

 266. gumibiznisz:

  Energy 78, igazad van, ígértük, úgyhogy a fenti bejegyzés végére felkerült néhány fellelhető eredmény :)

  Oxalia: A Quatrac Lite (mint az első négyévszakos “zöld” abroncs) idén jelent meg, tapasztalataink róla még nincsenek.

 267. Energy78:

  Köszönöm!
  Lenne még egy kérdésem,esetleg,ha van tapasztalat,az is jól jönne.
  Jövő hónapban szeretném leváltani gumijaimat. 195/60R14-re.Eléggé ritka méret ez,de mivel nem szeretnék felnit cserélni,viszont szeretnék szélesebb gumit,ez a választás marad.A gondom az,hogy a legolcsóbb 4 évszakos ehhez több napi keresgélés után a Federal Super Steel 657,amitől fázom egy kicsit.Ez olyan 14.000-ért van.Minőségibb 4 évszakos a Kumho Vier KH21,de az már 16.500darabja.Kérdésem az lenne,hogy van-e tapasztalata valakinek ezzel a mérettel,illetve az említett gumikkal.Nézegettem gumiteszteket erről a gumiról,a tulajdonosaik megfelelőnek találták,de általában kisebb méretben.Nem nagyon bízom a Tajvani gumikban,az a helyzet.Ebben a méretben minőségi 4 évszakost 19.000-t találtam a Kumho után,az Vredestein Quatrac 3,de azt már nagyon drágállom.Esetleg valaki tudna-e használható tanácsot adni?
  U.i.:Debica Furio nyári gumik tesztjelentésénél több helyen olvastam,hogy télen is egészen meggyőző.Ez esetben 12.000 lenne darabja…—->????

 268. Energy78:

  Vélhetően kiokoskodtam a megoldást,ami jó lesz.A gyári méretű keréknél nem csak felfele lehet menni,hanem lefelé is a méretkalkulátor szerint.Hogy értve legyen.Gyári méret:175/70R14.Erre jó nekem a 195/60R14 gimi is,de ugyanakkor jó a 165/70R14 is,tehát a kisebb is.És mivel van 2 jó minőségű télim,ezért hátulra megtehetem,hogy 165/70R14 télit vegyek,ami minimálisan keskenyebb,de megfelelő.Ráadásnak télen a keskenyebb gumi előnyösebb is,/gondoljunk a jég rallyra virsligumikon/no meg olcsóbb.Tehát 12.000 körül megvehető a keskenyebb gumi darabja,ráadásnak minőségi Uniroyal,és így a nagy méretből nyárra meg tudom venni a 195/60R14-et nyáriban.Ezen esetben felejtős a 4 évszakos gumi,ami ugyan van a nagy méretből,de 19.000Ft-os horror áron.A keskeny méretű gumik esetében a legjobb áron egyébként pont itt találkoztam az Uniroyal esetében.Remélem,hogy van is belőle.

 269. Balage:

  Szerintem a hazai éghajlatra teljesen megfelelő a 4évszakos gumi!Tény hogy hóesésben a téligumi jobban teljesít,de megéri egy átlag embernek mérettől függően 50-80e ftot kiadni azért az évi 8-10 napért amikor az utak majdnemhogy járhatatlanok?Aki az év 99%-át az utakon tölti annak mindenféleképpen megéri a téli,mindenki másnak megfelelő lenne a 4évszakos!
  Az nem mind1 hogy milyent vesz meg a vásárló!Akárcsak a téli és nyári gumiból,a 4évszakosból is vannak gyenge minőségűek!Nagy gyártók minőségi gumijait kell venni!Ők kamu,rossz teljesítményű termékekkel nem rontják a hírnevüket!
  Egyébként meg az átlag autós ha szabályosan,az “útviszonyoknak megfelelően” közlekedik akkor nem sok különbséget vesz észre a nyári-téli és a 4évszakos gumik között!Aki meg mindig száguldozik az meg ne várjon egyik fajtától se csodát!Ésszel kell vezetni és nem csak a gumikban bízni vakon!

 270. Jobarathok:

  Sziasztok!

  Az két utolsó (újonnan vásárolt) kocsimat alufelnivel adták nyári gumival. Mivel a könnyűfémeket a sózás miatt nem okos télen használni, s a 3 gyermekkel napi ingázásban (minimum 70 km) sokat megyek, mindenképpen a pluszban vett acél felni + téli gumi garnitúra lehetett csak a jó megoldás. Persze ezek anyagi okokból, s a komfort miatt -mindig helyes váltómérettel- egyel kisebb kerekek. Olyan négy évet bír a 2 (nyári+téli) szett. A 4évszakos az ilyen mindennapos kötelező használat mellett nem lehet alternatíva: nyáron kopik, s télen nem annyira tapad. Azért városban, rövid utakra, nagy odafigyeléssel jó lehet.
  Balage-zsal is egyet kell értenem. Sajnos már saját tapasztalatból is tudom, hogy a nagyon jó gumi nem ellenszer a hülyeség ellen. Persze ez miatt még jobban figyelek a gumi választásra is! Eddig mindig prémiumot választottam, bár most már másoknak is vannak jó gumijai (pl. némelyik Hankook, Kumho). Tényleg! A Hankook W310-es milyen? Jön lassan a tél, s cserélnem kell. Van valakinek tapasztalata? 215/60/R16-ban kellene…

  Üdv: Joba

 271. gumibiznisz:

  Szia! A W310 új fejlesztés, így tapasztalat még nincs. Érdemes lehet megvárni az idei Adac tesztet szept. végén, lehet, hogy szerepelni fog benne, akkor még nem késő vásárolni. (Egyébként már van belőle, a neked kellő méretben a webshopban most már meg is találod ezt a gumit, a további aktuális választékkal együtt.)

 272. Jobarathok:

  Köszönöm! Akkor azért nem találtam a régebbi tesztekben! Ezt a pár napot már ki tudom várni :)
  (Nálatok 26.600,-Ft! Azt kell mondjam, hogy ez nagyon nem rossz ár!)

  Amúgy a koreai márkák, ahogy az autókban is, jönnek fel a minőséggel. A gyári szerelésem egy Kumho, s az is korrekt.

 273. Jobarathok:

  Sziasztok!

  Megvan az ADAC 2011-es téli gumi tesztje. (Ezen az oldalon is elérhető magyarul – http://gumibiznisz.hu/20110923/adac-teligumi-teszt-2011). Ismét az jött le, hogy a 4 évszakossal csak módjával!
  Amúgy sajnos kihagyták a Hankook-ot :(
  Ellenben profi módon szerepelt a Semperit Speed Grip2, ami befért az élbolyba a “nagyok” mellé. S ugye az ára sokkal barátságosabb, mint a Dunlop/Conti/Michelin/Goodyear/Pirelli csapaté. Az ACE (Auto Club Europa) teszten is 2. lett a Goodyear mögött. Én most ezen gondolkozom…

 274. cvn69:

  Sziasztok!

  Beleelegyednék a gumitémába. 4 évszakos vagy téli-nyári?

  Szerintem, a hazai éghajlatra egyáltalán nem megfelelő a 4 évszakos gumi. Ha belegondolunk, -20°C és 40°C közötti hőmérsékletek fordulhatnak elő, vagyis akár 60°C-os ingadozás is lehet tél és nyár között. A 4 évszakos gumik nem ezekre a szélsőségekre lettek tervezve, ráadásul ez a nagy ingadozás mégjobban megviseli őket.
  És száguldozástól eltekintve, ha szabályosan is közlekedünk, esőben, latyakban, hóban egy hirtelen fékezésnél az évszaknak nem megfelelő gumival métereket veszthetünk. Nem hiszem, hogy van olyan (ill. remélem, hogy nincs), aki képes némi anyagi megfontolásból kockáztatni, hogy egy esetlegesen elészaladó gyerek előtt vagy után áll meg egy méterrel. Nagyon nem mindegy! Van, akinek ez megér évi párezer forint megtakarítást?

  Ugyanez a véleményem arról, hogy 3-4 ezret sóroljunk az olcsóbb gumival.

  Félreértések elkerülése végett megemlíteném, nem okoskodni akarnék, az első téligumim nekem is Ceat Artic III volt, ami szintén nem egy jó döntés volt, de akkor még én sem foglalkoztam a gumik minőségével, csak az árával, tehát én is elkövettem a fenti hibát.

  Sajnos, munkám során elég sok balesettel találkozom, így tudom, hogy néha métereken, sőt, olykor centiken múlik a dolog. És ha nem is tudunk megállni, nem mindegy, hogy milyen sebbességgel történik az ütközés/elütés.
  Bármilyen jó sofőr valaki, sokszor a mások “hülyeségét” kell kivédenie, nem elég, ha ő maga a viszonyokhoz alkalmazkodva vezet.

 275. Ákos:

  @cvn69:

  Múlt ősszel vettem Kleber Quadraxer-eket. Érdekes módon nem tapasztaltam az általad elmondottakat, pedig direkt teszteltem őket. Próbáld ki és utána alkoss véleményt pls! ugyanis, amit leírtál, az egyáltalán nem fedi a valóságot szerintem.

 276. cvn69:

  Ákos!

  Mit jelent, hogy tesztelted? Kipróbáltad a fékhatást, lemérted a féktávolságod vészfékezéssel száraz, nedves, és csúszós úton is? Ezután lecserélted a gumit egy prémium márkára és megismételted a mérést, amiből kiderült, hogy semmivel sem jobb a fékhatás egy prémium márkás idényguminak, mint egy középosztályú 4 évszakosnak?
  Ezt nem hinném.

  Valószínűleg hülye hozzá a ADAC és a ACE is, hogy rosszabb eredmények jönnek ki náluk is a négyévszakos gumikra.

  Sajnos, a vezetők között igen sok az olyan, aki azt hiszi, hogy jól tapad a gumija, egészen addig, míg nem kell egy vészfékezést eszközölnie, mert akkor döbben rá, hogy bizony csak csúszik és csúszik… Nincs annál rosszabb, mintha azt hisszük, hogy tudjuk!

  Próbáld ki egy vezetéstechnikai pályán, hogy a téligumi mennyivel irányíthatóbb, a csúszós úton, mint a nyári, vagy akár a négyévszakos. Mert gondolom, ott még nem jártál. Én már nem egyszer vettem részt ilyen tréningen, úgyhogy hidd el, tudom miről beszélek. Egy ilyen tréningen esetleg megkérdezhetsz egy szakembert is.

  De ha nem költenél egy ilyen oktatásra, ajánlom figyelmedbe ezeket a videókat: http://videosmart.hu/profile/vezetestechnika

 277. Ákos:

  Az ADAC tesztjei is maximum irányadóak, de semmiképpen sem pontosak. Miért? Mert emberek vezetik és akármennyire is tele van műszerezve a kocsi, kizárt, hogy pontosan olyan körülményeket tudjanak teremteni. Laboratóriumi teszteknek jobban hinnék. Azaz: állandó hőmérséklet, pontosan ugyanolyan tapadás és lefelé irányuló terhelés, pontosan ugyanarról a fordulatszámról (igen, fordulatszámról és nem sebességről), ugyanakkora erővel fékezve, ugyanolyan ABS-sel.

  Voltam vezetéstechnikai pályán. Sőt! Mivel hivatásos kategóriám volt 10 éven át, megkülönböztetett jelzésű jármű vezetése miatt, így kaptam külön tréninget is. Több, mint 700.000 km van a hátam mögött és 20 év balesetmentesen (jó pár baleseti helyzettel).

  Tán csak tudom, hogy mit beszélek!

  A tavalyi télen teszteltem a Quadraxert (előtte Good Year volt rajta). Leírtam itt is, hogy mik voltak a tapasztalataim. Magyarországon, hazai viszonylatok között tökéletesen teljesített a gumi. Azóta a nyári és az esős időben történő tesztelésre is volt lehetőségem. Nem csúszik, nem úszik rosszabbul, mint a régiek. Ismétlem: magyar körülmények között!

  Ha az Alpokba járnék, nem lenne kérdés a téli gumi, de a magyarországi viszonyok közé egy jó minőségű négyévszakos teljesen jó választás. Hidd el!

  És tényleg nem mindegy, hogy 1 méterrel előbb vagy később állsz meg. Csak amíg olyan horrortörténeteket hallok a szerelőmtől, hogy az emberek anyagi okok miatt nem cseréltetnek időben a kocsijukon: fékbetétet, féktárcsát és lengéscsillapítót, holott tök romokban van mindegyik, addig lehet bármilyen prémium márkás téli vagy nyári gumi az autójukon, úgysem fognak ezek miatt megállni. De ha a négyévszakossal annyit spórolt, hogy rendbe teszik a fékeit és ha nem is cserélik, de felújítják a lengéscsillapítóit, akkor összességében szerintem már többet nyert a féktávon. M.o-n pedig sajnos jellemzőek az elhanyagolt állapotú autók, ellentétben az ADAC tesztautóival. Nem véletlen a bontószökevény kifejezés.

 278. Mancs:

  Hozzá akartam szólni a dologhoz, de Ákos utolsó bekezdése mindent elmondott tulajdonképpen. Azok után azt hiszem nincs miről beszélni.

 279. cvn69:

  Mivel itt is lehet -20°C, félméteres hóval, mint az Alpokban, semmi sem indokolja, hogy ne vegyünk téli gumit. És a 35-40°C sem ritka manapság, amire meg jobb a nyári gumi.
  Nem hinném, hogy a négyévszakossal fog valaki annyit spórolni, hogy abból felújíthasson egy lepukkant verdát. De azt sem mondtam, hogy a fékek, lengéscsillapítók nem fontosak. Viszont, ha azok sem jók, akkor a négyévszakos gumi csak ronthat a helyzeten. Másrészt, nem hinném, hogy a szakadt kocsihoz prémium gumit venne valaki.
  A te logikád azt sugallja, hogy ha már úgyis itt-ott vannak kissebb hibák, akkor már az a kis mínusz már nem számít. Pedig minden centi számít, ahogy te is jóltudhatod.

  Annyira jó vezető nincs, aki bármilyen gumival ugyanazt a fékutat tudná produkálni. Akinek meg van egy kis továbbképzése, az pláne nem mondhatja, hogy a négyévszakos felér egy idénygumival, mert ha ő – a továbbképzése révén – csökkenteni is tudja a négyévszakos hátrányait, hiú reményekben ringatja az átlagvezetőket!
  Ilyen alapon mondhatnánk, hogy a nyári gumi is elég, hiszen 50km/h-ig azzal sem nő a féktávolság jelentősen havon sem. (lsd. fenti videók)

  Nem kívánnék több szót vesztegetni rá, de kijelenteni, hogy a négyévszakos pótolni tudja az idénygumikat, felelőtlenség. Vannak esetek, amikor megfelelő alternatíva lehet, de az esetek 90%-ban nem javasolt. És még csak jelentős spórolás sem érhető el vele.

  Köszönöm a válaszod!

 280. Ákos:

  Azért M.o-n ritka a tartósan félméteres hó a közutakon. ;)

  Hogy mennyit spórol valakit, ha nem két garnitúra idényhez kötött, hanem egy garnitúra négyévszakosa van? Ez egy kicsit összetettebb és mindenkinek magának kell kiszámolnia. Ha nem otthon áll a garázsban, felnire szerelve, akkor minimum a tárolás költsége, ami helyenként változó és nem ez a legnagyobb összeg. Vagy minden átszereléskor a centírozás, szerelés, vagy egy garnitúra felni megvásárlása rájön még. Hosszabb távon (7-8 év) kb ugyanaz az összeg, utána a felnire szavaznék személy szerint. Plusz ugyebár a második garnitúra gumi ára.

  Oké, hogy nem hiszed azt, hogy prémium gumit venne valaki egy szakadt kocsihoz, de akkor a saját érveidet cáfolod meg ezzel. Mivel akkor az idény jellegű abroncsból sem fog prémium márkát venni, ami szintén elég szarul is tud teljesíteni. Emiatt ez nem érv.

  Egy lengéscsillapító felújítása nem egy ökör ára. És nem teljes autófelújításról beszéltem, csak arról, ami a fékezéshez tartozik.

  A logikám pedig nem sugallja azt, hogy a kisebb hibák már nem számítanak, hanem azt, hogy adott keretből érjük el a legjobb eredményt. Márpedig, ha két garnitúra abroncsot kell vennem, ne adj isten egyszerre és normális minőséget is szeretnék venni, akkor akciósan is minimum 70k magyar forintban kell gondolkoznom, de lehet, hogy kicsit több is lesz az, ha nincs akció. Akár egy szép kerek 100-as is. Ebből meg bőven kijön 4 lengéscsillapító felújítása és a fékbetétek cseréje is (ha már féktárcsát is kell cserélni, akkor nem, de az már régen rossz).

  Kérdezz meg normális szerelőket (ne márkaszervízt, mert ott a gyári alkatrészen kívül nem igen ismernek mást), hogy mekkora összegeken megy manapság a brunszt. Ahová én járok (a sajáton kívül), ott pl. simán elmondták, hogy 3 éve még mondjuk egy 120.000 km-es szervíznél felsorolták, hogy mi a gyár által előírt kötelező csere és a tulaj csak annyit mondott, hogy csinálják. Most meg, ha 300 forinttal olcsóbb az utángyártott levegőszűrő, akkor azt kérik az emberek. Számít minden forint az embereknek.

  Az pedig, hogy az esetek 90%-ban nem javasolt a négyévszakos abroncs használata, az erős túlzás. Ahogyan az is, hogy 7 fok alatt kell a téli gumi. Valahol volt egy teszt, hogy hogyan romlik a fékhatás és a tapadás a hőmérséklet csökkenésével és emlékeim szerint 0 és -5 celsius között van az a határ, ahol már kezd jelentős lenni a különbség. Igazán látványos különbségek pedig -20 celsius környékén jöttek elő. A téli és nyári gumi közötti különbség inkább a mintázatban rejlő potenciálban mutatkozik meg. Latyakos, havas úton már nagyon nem mindegy, hogyan tud megkapaszkodni a gumi, de ez meg hőmérséklettől független.

  Úgyhogy ez a négyévszakos kontra idény jellegű kérdés összetettebb kicsit, mint gondolod. Ezt a kommentek száma is remekül mutatja.

 281. cvn69:

  Te biztos, hogy Mo-n laksz? Vagy csak (fő)városban tudsz gondolkodni? Bár, ott is helyenként heteket kell várni a hókotróra. :)

  Az idénygumiból gondoltam a prémiumra, hogy olyat nem fognak venni.

  A rossz féket bárki felismeri és még egy félhülye is (a teljesen hülye már nem biztos) nagyobb féktávot tart, ill. óvatosabban közlekedik. Viszont, a gumi nem megfelelő tapadására többnyire egy vészhelyzetben fogsz rájönni, amikor már késő.

  Minden, minimális szakmai hozzáértéssel rendelkező helyen azt javasolják, hogy négyévszakost csak kis távra és főutakon, havas, latyakon időjárás esetén meg hagyd otthon a kocsit. Az ellenkezőjét még sehol nem láttam, ahol szakemberek felelősségük teljes tudatában javasolták volna a négyévszakost téli időjárási körülmények között. Ez talán nem véletlen. Ha tudsz ilyet, szívesen venném. Meg az sem lehet véletlen, hogy sok helyen kötelező a téligumi. És nem csak az északi vagy a hegyvidéki országokban.

  Én sem vagyok a felső tízezerben, de még a felső 1.000.000-ban sem, így esetleg a légszűrőn még én is spórolok ha lehet, de a biztonságon nem.

  Na, csak nem álltam meg. :)

 282. Ákos:

  Hát egyrészt nem csak Bp-ben gondolkodom. A szüleim egy vidéki kis faluban élnek és a múlt télen is voltam náluk nem egyszer. :P

  Elárulok egy titkot: a négyévszakos prémium gumik megkapják a 3 hegycsúcs, ill. a hópihe szimbólumot. Ami annyit jelent, hogy megfelelnek az EU téli minősítési szabványának. Így pl az igencsak szigorú osztrákok sem csinálnak hisztit belőle, ha ilyen jelzéssel ellátott négyévszakossal mész át hozzájuk. Olyat értelemszerűen nem szabad venni, amin ezen jelölések közül legalább az egyik nincs meg.

  A légszűrőn mit spórolsz? 300 forintot? :D

  A rossz féket meg egy félhülye is felismeri? Akkor miért mennek az emberek akkor cseréltetni a betétet, amikor a vason fut már? :P

 283. gumibiznisz:

  A hozzászólások száma minket is meglepett, a bejegyzés megírásakor nem gondoltuk volna, hogy ennyien elmondjátok majd a véleményeteket. (Ráadásul egytől-egyig minden hozzászólót nagy elismerés illet a vita megfelelő hangneméért, ez bizony a hasonló fórumokról nem mindig mondható el. Köszönet ezért Nektek!)

  Ahogy a kommentekből látszik: a négyévszakos vs idénygumi kérdés igazi megosztó téma, és mint az ilyeneknél általában, egyik oldal sem fogja tudni meggyőzni a másikat soha, semmilyen érveléssel. (Hogy ez miért működik így, az csak az igazán érdekes és összetett dolog, de nem ebbe a blogba tartozik…)

  Nem titok, talán a bejegyzésből is nyilvánvaló: mi magunk (gumibiznisz.hu)
  legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint az esetek többségében a szezonális gumik használatát támogatjuk. Ugyanakkor, ahogy írtuk is, a 4évszakos megoldást elfogadjuk alternatívaként bizonyos esetekben és megfontolásokból; mindkét tábor érveinek teret adunk, és maximálisan tiszteletben tartjuk a miénktől eltérő véleményeket / vásárlói döntéseket.

  Témánknál maradva a következőket tennénk hozzá:

  Bár a járművek általános műszaki állapotáról tett észrevétel teljesen igaz, a kérdésben való állásfoglaláskor a tisztánlátás érdekében mégis eltekintenénk tőle, mert nagyon messzire vinne, ráadásul mindenkinél egyedi, és más-más
  módon játszhat bele a gumikkal kapcsolatos döntésbe; ugyanígy teszünk most a gumikra szánható kerettel, és egyebekkel is.

  Ha szigorúan csak az alapkérdésnél maradunk, akkor az – mint annyi más esetben – számunkra így merül fel: 2 külön, adott helyzetre specializált megoldás kontra egyetlen, de kompromisszumos megoldás. Egyik vagy másik lehetőség melletti döntés indoka, szempontjai sokfélék lehetnek, de az vitathatatlan, hogy adott helyzetben melyik teljesít magasabb színvonalon. Téli útviszonyok között egy átlagos téli gumi egyértelműen jobb formát hoz a legjobb 4évszakosnál, nyáron az átlag nyári gumikkal kapcsolatban ugyanez mondható el. (Nem beszélve a prémium idénygumikról.) Valamit valamiért, ezt el kell fogadni. (Az is igaz, hogy több négyévszakos megkapja a hópihe szimbólumot, ami annyit jelent, hogy megüt egy bizonyos mércét, de most nem erről van szó, hanem az idénygumikkal való összehasonlításról , és nemcsak télen, hanem nyáron is. )

  A 7 fokot és a magyarországi időjárást most nem részleteznénk, amit ezzel kapcsolatban gondolunk, már leírtuk itt:
  http://gumibiznisz.hu/20101021/mikortol-kell-a-teli-gumi/

  Még annyit, hogy bár az egyes gumikról szerzett személyes tapasztalatok megosztása nagyon hasznos dolog, de a tesztelés szó használata ezekben az esetekben nem szerencsés. Teszt alatt – az oldal témája miatt is – nem a kipróbálást értjük, hanem egy olyan szisztematikus eljárást, ami objektív, valid, és megbízható módon hasonlítja össze a tesztalanyok viselkedését. Ezt, a megfelelő feltételek és háttér birtokában, nyilván a különböző független gumitesztek képesek a legjobban megközelíteni. A személyes beszámolókat inkább felhasználói véleményeknek / tapasztalatoknak neveznénk; ezek egyértelműen értékesek és tanulságosak, de más kategóriába tartoznak, mint a teszt.

 284. Jobarathok:

  Sziasztok! Valóban sokan mondtuk el véleményünket, s nagyon sok oldalról néztük meg.
  Nekem, ha 4évszakos gumim lenne, akkor télen kellene használnom az alu kerekeket is (azzal adták a kocsit), ami ugye nem egészséges a felninek. Aztán araszoltam már sokadrendű úton, télen a 25-30 km-re lévő munkahelyemről (gyerkőcöknek iskola és ovi is ott van) 2 órán keresztül a jég-szerűre taposott havon, s én nem kötnék kompromisszumot. Ha egy télen csak egy ilyen nap van, én akkor is haza szeretnék érni. Egy árokba csúszás költsége nincs arányban a gumik árával. Szerintem, napi ingázók nem gondolkodnak 4évszakosban. Másoknak (aki le tudja tenni a kocsit, ha az időjárás úgy követeli meg), annak lehet ez alternatíva. Nagyon tetszett “gumibiznisz” előző hozzászólása, sikeresen zanzásította a korábbi véleményeket.
  Amúgy én megrendeltem a Hankook W310-est, néhány hónap múlva tudok tapasztalatot mondani :)

  Biztonságos közlekedést mindenkinek!

 285. Ákos:

  @Jobarathok:

  Ha tudod, hogy ki a gyártója a felnidnek, akkor kérdezd meg őket, hogy mit ajánlanak! A mai modern alufelnik már messze nem olyanok, mint régen. Más az összetételük és a felületkezelésük. Van olyan kollégám, aki télen-nyáron alufelnivel használja az autóját és semmi baja a felninek. Ha jól emlékszem, akkor valamilyen OZ felnije van (szerintem ő sem tudja megmondani, hogy azon belül melyik, de tetszett neki a mintázata :D ).

  @Győző:

  Mint mindig, most is nagyra tartom a véleményedet, de engedd meg, hogy egy ponttal viszont vitába szálljak. Ez pedig a tesztre vonatkozik. Bár az ADAC elég komoly felszerelést használ, ha szigorúan nézzük, az ő eredményeiket is max véleménynek tekinthetjük, nem pedig tesztnek (összehasonlítónak meg pláne nem, de erről mindjárt kifejtem a véleményem). Nyilvánvalóan sokkal pontosabb képet festenek az abroncsokról, mint pl. én, csak elfelejtik elmondani (vagy csak én nem láttam ilyen figyelmeztetést tőlük soha), hogy a saját “tesztkörülményeikre” kell mindig érteni a végeredményt.

  Kicsit kifejtem, hogy mire gondolok.

  Mit nevezhetünk hiteles tesztnek, ha gumiabroncsok tapadásáról beszélünk? Szerintem a következőt: teljesen azonos körülmények között, teljesen azonos felületen, teljesen azonos terhelés mellett, pontosan ugyanazoknak a hatásoknak teszünk ki minden abroncsot.

  Azaz állandó a:
  - külső hőmérséklet, az “út” tapadása és minősége (hőmérsékletét is beleértve)
  - fékek tapadása és hőmérséklete (mindig tökéletesen száraz, nem szennyezett, stb.), fékezés erejének mértéke és intenzitása (ABS nélkül, ami az ADAc-os tesztautókban tutira van), fékolaj kiindulási hőmérséklete
  - gyorsítás dettó, mint a fékezéskor (csak menetstabilizátor és egyéb nyalánkságok nélkül)
  - vizes út szimulálásakor a víz mennyisége és hőmérséklete a felületen
  - kanyarodáskor a kitérítés szöge, változtatásának mértéke és időbeni megtörténtének időtartama (pl. 45 fok, 7 mp alatt, egyenletes görbe alapján változtatva)
  - havas út szimulálásakor a hó minősége és összenyomottsága, felületének kialakítása (mintázata úgymond)
  - az abroncs terhelése, a tengelyeken a súlyelosztás mértéke, tengelytáv és a futómű szélessége

  Ha mindez állandó és folyamatosan kontrollált (de minimum pontosan mért mindegyik, hogy korrigálni lehessen az adatokat), akkor beszélhetünk összehasonlító tesztről. Az ADAC tesztjében pedig szerintem túl sok tényezőre mondják azt, hogy “vegyük állandónak a jármű kialakítása miatt”

  Nem vonom kétségbe az ADAC tesztpilótáinak képességeit, de ők is csak emberek. Kizárt, hogy pontosan, milliméterre ugyanazon az íven, ugyanazzal a sebességgel és ugyanott adva vagy elvéve a gázt, fékezve vezessenek. Teljességgel kizárt. Márpedig azt tudjuk, hogy ugyanazzal az abronccsal, ugyanabban a helyzetben egy minimálisan több gázt adva, vagy jobban alászedve a kormányt már simán át lehet menni driftelésbe kanyarodás helyett, ha tudunk határon autózni. Az sem mindegy, hogy a havas tesztnél szűz hó, vagy már összenyomták tízen vagy százan. Ha kásás, nem mindegy, mennyire jeges, vagy mennyire vizes.

  Márpedig az ADAC-osok is először végigmennek egy fajta abronccsal a pályán, majd csere és már nem ugyanazon mennek végig, hanem azon, amit egyszer már “összenyomtak”.

  Ebből kiindulva ők sem tesztelnek, hanem tapasztalatot gyűjtenek, ami nyilván hasznos, hiszen valahol szimulálja a közúti, állandóan változó körülményeket is. De pontos összehasonlító tesztnek emiatt nem nevezném, ill. ilyen alapon az én kis “házitesztem” eredménye is kb. ennyire lehet irányadó mindenkinek, aki mk1-es Mondeot vezet, 2000 cm3-rel és 195/60R15-ös gumikkal, Magyarországon.

  Ezzel a jó hosszúra sikerült posttal csak arra akartam rávilágítani, hogy az ADAC “teszt” is inkább vélemény-nyilvánítás, mint valós teszt. Hiszen arra max laborban van lehetőség. Ahol nem mellesleg tök érdekes adatokat is lehetne még mérni az abroncsokkal kapcsolatban: pl. hogyan változik a felületi hőmérsékletük vagy a kopás mértéke, neadjisten a tapadásuk eltérő terhelésre.

 286. Specialized7:

  Egyet értek azzal,amit Ákos ír.És ezt még színezi az,hogy nem csak az ADAC,hanem számost más intézmény is végez teszteket.Nem szeretnék reklámot,igy nem írom le annak az autós újságnak a nevét.És ezek a tesztek sokszor köszönőviszonyban nincsenek egymással.Olyat sem olvastam még soha,amit az egyik Autós-Motoros újság írt.Miszerint a 4 évszakos gumiknak kisebb a gördülési ellenállásuk…Mondom magamban”Mi vannn?!!”És még hozzá is tűzték,hogy emiatt üzemanyagot is lehet velük spórolni.Tehát sok esetben teljes ellentmondás van még a magukat hozzáértő újságírók,tesztelők között is.És ennek fényében Józsi bácsi Pusztaszőllősről döntse el,melyik gumit fogja választani…Arról sem olvastam még,hogy mennyiben igazolja a teszteket az autók súlya?Szerintem biztosan nem mindegy,hogy egy autó 1083Kg/Vectra A/,vagy egy 1.600Kg-os új nagy autó.Mostmár a kis autók súlya is 1.300Kg körül van…Nagyon sokáig írtam,hogy egy jó 4 évszakos tökéletes lehet Magyarországon annak,aki nem akar külön cserét,vagy keveset megy autóval.10.000-15.000Km/év.Ezt az új teszt is bizonyítja a Good Year Vector 4 Seasonnal.Ami megfelelő,a régi osztályozás szerint “JÓ” osztályzatot kapott.Ami miatt én külön télit vettem/Barum Polaris3 és nyáron pedig gazdaságos nyárirt fogok/Hankook Kinergy Eco/,az annak köszönhető,mert nem tudtam eladni a 20.000Ft-ért vett acélfelnimet 10.000Ft-ért!És ha már így van,akkor kihasználom őket.Illetve azt is tudom és elismerem,hogy jobb a megfelelő szezonra megfelelő gumit venni.

 287. jkubik:

  Azért az ADAC, az ACE stb. tesztjeit nem hinném, hogy egy kalap alatt lehet említeni az “én teszteltem”-mel. Főleg, hogy a saját “tesztjeink” nem összehasonlításon alapulnak. Legalábbis, nem egyidejű összehasonlításon, ikább csak emlékeken.
  Míg mi legfeljebb az új gumit tudjuk az előzőhöz hasonlítani, ami sosem fog még csak hasonló környezetben sem történi, addig ezek a “hivatalos” tesztelők azonos pályán, többször, egymás után cserélgetett gumikat hasonlítanak össze és nem a tavalyi emlékekhez hasonlítják az idei gumit. Ráadásul a tesztpilóták is erre “szakosodtak”. Ami akkor is pontosabb eredményt ad, ha nem szögmérővel rángatják a kormányt a tesztpályán.

  Azt a feltételt, hogy milyen futásteljesítmény mellett ajánlják a négyévszakot, meg teljesen értelmetlennek tartom, hisz párszáz méter alatt is ugyanolyan könnyű “elszállni”, mint többszáz kilométeren. Bár ez nem gumifüggő volt, de láttam már a szalontól néhányszáz méterre totálkárra törni vadiúj autót.
  Ha a négyévszakosnak ideális körülmények közt vezetek 50e km-t, akkor az nekem nem való, ha a félméteres hóban, vagy a 40°C-os kánikulában, de csak ötezret akkor igen?
  Vagyis, a négyévszakos csak a körülmények alapján ajánlható, vagy nem javasolható, de semmiképpen nem az évi megtett kilométerek szerint.

 288. kovacs dezso:

  elovastam a kulombozo velemenyeket a negyevszakos gumikrol.Mivel, ritkan hasznalom az autot ugy hataroztam, hogy negy evszakos gumit fogok venni az automra.. Autoszradan nem jarok. Telen nyaron csak szukseg eseten veszem ele.
  77- eves vagyok es nem tudnam lejarni a teli gumikat. Betartom a szabalyokat es ugy kozlekedek, amilyenek az utviszonyok.
  Dezsobacsi
  Kolozsvarrol

 289. gumibiznisz:

  Kedves Dezső bácsi! Örülünk, hogy ennyi mindent végigolvastál az oldalon, és gratulálunk a mindenkor szabályos és útviszonyoknak megfelelő vezetéshez! További balesetmentes közlekedést kívánunk, és hogy sok abroncsot tudj elkoptatni jó egészségben! :)

 290. Biro:

  Érdeklődöm, hogy most lehet-e kapni 4 darab HANKOOK OPTIMO 4S négy évszakos 155/80 R13 gumit ? És ha van hol, és mennyibe kerül. Köszönettel 1 Pesti autós…

 291. Balifon:

  Sziasztok!
  Eddig én is meg vagyok elégedve a Kleber Quadraxerel! Fél éve van fent! És volt már satufékem nyáron őz miatt! és rendben megállt nem csúszott a gumi! Én csak ajánlani tudom, bár hóban még nem teszteltem, de a régi elnyúzott téli gumiknál biztosan jobban fog teljesíteni!

 292. Pipifax:

  Sziasztok!
  Én egy furgont hajtok, kb. évi 40 ezer km teszek bele. Tettem ezt az előző 3 hiace-ommal is. Én minden esetben 4 évszakos gumit használok. Az összes gumis azt mondja, hogy nem jó a 4 évsazkos gumi( ha ha legfeljebb nekik, mert kevesebb munka esik rajta) Az én esetemben jó választás ez a fajta. Nézzük miért is mondom ezt: Haszongépjárműként nem versenyzésre használom se nem csajozásra az autót így a 90 km/h tempó az utazó sebesség. Nyáron, tök mindegy neki. A lényeg az, hogy nem nyikorog és nem kopik úgy mintha téli guma lenne rajta. Télen meg azért tök mindegy, mert elfuserált hátsokerekes megoldáson mindegy mi van, ha nincs rajtad egy tonna. Számolgassunk: Van ötvenakárhány hét egy évben. Nos ehhez képest, ha nagyon rosszindulatú telünk van van 3-4 hét amikor síkos havas, jeges utak vannak. Én vállalom ezt a pár hetet egy évben. Igaz kicsit küzdelmesebb, de mondjuk egy elsőkerekes verdán nagyon észre se lehet venni.
  Ja és 85-90%-osan használtan vett garnitúra kibir 80 párezer km-ert. Ezt azért megnézném egy szezonális guminál.

 293. SeresGábor:

  Sziasztok!
  Én egy Opel Agilát vásároltam 2009-ben. Még abban az évben felszereltettem rá négy új Firststop márkájú, 165/65R14 téli gumikat. Szereléssel 56000fr volt. Lassan 70000km-nél, és negyedik évnél járok velük, és nem cserélgetem, mert nincs nyári garnitúrám. Az Agilának nincs nagy teljesítménye (max.100km/h a kényelmes). De kétszer voltam nyár közepén Stutgartban, néhány alkalommal Ausztriában, de nekem még gondom nem volt velük. Ha az ide nyarat túlélik a gumik, akkor én biztosan egy “jó” minőségű, új négyévszakos gumit fogok vásároni.
  Hozzáteszem, hogy egy nagyobb méretű, és teljesítményű autónál ezt biztosan nem vállalnám be. Akkor biztosan gondolkodnék két garnitúra gumiban.
  De erre a kicsi autóra tökéletes, főleg, hogy elég jól megismertem már a menetdinamikáját.

 294. Cobra:

  Üdv mindenkinek!

  Nekem most 5 éves a kombi autóm, családi autónak használjuk. Főként városban munkába járáshoz minden nap + nagyszülők + nyaralás. Mivel pici volt a gyerek, és mindenki javasolta, hát vettem téligumit —-> megbántam.
  Egy átlagos garnitúra gumi 100.000. 4 – 5 év alatt nem kopig el a gumi, viszont a gumisok közölték, hogy nem rakják fel mert öreg (5 éves a nyári), és repedezett, nem biztonságos. Akkor a télit is kidobhatom, max 1 szezon még.
  Számoljunk: 2x 100.000 a gumi 2×5x9200 a szerelés = 292.000.-
  Egy 4 évszakos átlag gumi mondjuk 100.000.- akkor a különbség 192.000.-

  Hát így már más a gumi fekvése.

  Cobra

 295. Balifon:

  Én is ezért vettem 4 évszakosat mert nekiálltam számolni, és kijött hogy csak a szereléssel megúszok évi 16-18 ezret! Meg mivel jó ha megyek 8-9000 km egy évben ezért nem is indokolt! Amikor feltettem egy másik gumissal ő azt mondta ,jók ezek a gumik, nincs velük semmi gond, csak annyit mondott 2 évente cseréljem le a kerekeket úgy,hogy az elsőt rakom hátulra a hátsót meg előre mivel ugye az elsők jobban kopnak!

 296. gumibiznisz:

  Cobra: Rövid távon tényleg fennáll a különbség, hosszabb távon viszont jelentősen csökken, vagy akár el is tűnhet. (A négyévszakost is fel kell szereltetni, időnként nem árt centríroztatni, hamarabb elkopik, mintha 2 garnitúrát váltogatnánk, és a jobb négyévszakos gumik általában drágábbak is.)

  Balifon: Aki keveset autózik, annak jó megoldás lehet a négyévszakos. De évi 16-18 ezer a szerelésért, elég húzós ár. (Csak ezért mondom: http://gumibiznisz.hu/szerelesi-dijak/ :) )

 297. nemgumis:

  A 4 évszakosra szavazok. Elárulom a trükkjét, hogyan kell használni.
  Amikor leesik a hó cserélni kell. Előről hátra és viszont. Mivel a hajtott kerék jobban eszi a profilt, így a nem hajtott kerékről a jobb profil télire a hajtottra kerül. Amikor vége a télnek, csere. Nyáron jobb az alacsonyabb profil. És így tovább egészen addig, amíg az egyik párnak már lekopott a használható profil 3/4-e. Azután azt már csak a hajtatlan tengelyen használom egészen az összcseréig.

 298. obsession:

  Évente 25.000 km-t autózok zömmel autópályán Magyarország és Németország között, havi szinten az Osztrák Alpok területén is. 175/70 R13 VW Golf III. Erre a célra melyik téli és melyik nyári gumit ajánlanád ???

 299. gumibiznisz:

  Ebben az esetben téligumiból mindenképp prémium kategóriásat ajánlanánk, mégpedig ezt:
  http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto/continental-ts-780–175-70-13–82T/

  Nyáriból is érdemes prémium terméket, vagy valamilyen jól sikerült középkategóriásat venni.
  Ezek jó választások:
  http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto/hankook-k7151–175-70-13–82T/ (közép)
  http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto/uniroyal-rainexpert1–175-70-13–82T/ (közép)
  http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto/continental-ecocontact-31–175-70-13–82T/ (prémium)

 300. obsession:

  Köszi a javaslatokat !
  Még egy kérdés a viszonyítások miatt. Tudjuk, hogy a nyári gumik 7 fok felett, a télik pedig 7 fok alatt nyújtanak megfelelő biztonságot. A Goodyear Vector 4 Seasons négyévszakos abroncs milyen tartományban üzemel biztonságosan ? Valamint ha egy nyári gumi 50.000 km-t bír el, akkor egy téli vagy négyévszakos mennyi futott km után esik le a 4 mm-es határra ? Ha kb tudsz valami támpontot adni ebben ?

 301. Sándor:

  Kérdezném, hogy ha most vennék egy gumi szettet, mi az a legkorábbi gyártási dátum amivel érdemes ezt megtenni ?

 302. gumibiznisz:

  Obsession:
  A négy évszakos gumikhoz nincsen egy bizonyos hőmérsékleti tartomány megadva, nekik téli és nyári hőmérsékleteknél egyaránt üzemelniük kell. Arról van csak szó, hogy kompromisszomos megoldásként nem tudja minden körülmények között hozni azt a színvonalat, amit egy igazi jó téli illetve nyári gumi teljesít. (Neked egyébként a leírt autózási körülmények miatt mindenképp külön téli és nyári szettet érdemes használnod.)

  A kopással kapcsolatban nehéz pontosat mondani, mert sok mindentől függ: az egyes gumik is különbözők lehetnek ilyen szempontból, és a vezetési stílus, meg a használat körülményei is sokat számítanak. Általánosságban: a télinél hasonló ütemű kopással számolhatsz, mint a nyárinál, a négyévszakosok viszont nyáron gyorsabban kopnak.

  Sándor:
  2 éves, max. esetleg 3, persze ha rendesen voltak tárolva. (Ez attól is függ, mennyi idő alatt használod el a gumikat. Ha nálad nagyon sokáig tartanak, akkor érdemes a frissebb gyártásúakat venni.)

 303. Laci Papa:

  Helló !
  Ha a Goodyear Vector 4 Seasons abroncsán a DOT 2010 akkor ez azt jelenti, hogy 2010-ben a 20. héten gyártották ? Vagyis kereken 2 éves abroncs. Ha havi 3000 km-t szeretnék vele autózni akkor megfelelő lehet a 2 éves abroncs, vagy mindenképpen fiatalabbat kellene vennem ?

 304. Arrogáns:

  Helló !
  Egy német gumis webáruház magyarul hirdet jó áron gumikat. (Nagyon jó áron)
  Ugyanakkor azt írják, a környezetvédelmi termékdíjat a vásárlónak kell az APEH-nál bejelenteni és befizetni.
  Egyáltalán mi az és mennyibe kerül ?

 305. gumibiznisz:

  Laci Papa:
  Egy 2 éves abroncs megvásárlásával önmagában semmi probléma nincs. Ha havi 3000 km-t autózol, nyugodtan megveheted az abroncsokat, nem fenyegeti őket az elöregedés veszélye, el fognak kopni időben. (De ha esetleg 3000 km-es ÉVI futásteljesítményt akartál írni, az más. Akkor viszont nem baj, ha tudsz minél fiatalabbakat venni, csak kérdés, hogy a gyakorlatban van-e rá mód, mivel vannak olyan méretek, amiket nem is gyártanak minden évben. Utóbbi esetben semmiképp nem a kopás miatt lesznek lecserélve…)

 306. gumibiznisz:

  Arrogáns:
  A környezetvédelmi termékdíjat minden olyan termék után meg kell fizetni, ami valamilyen módon terhelheti a környezetet. (pl. gumiabroncs, kőolajtermékek, hűtőberendezések, akkumulátor, csomagolóanyagok, elektronika) Célja, hogy az ilyen termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen.

  A termékdíjat az első belföldi forgalomba hozó, vagy első saját célú felhasználó (vállalkozás) köteles megfizetni. Ez egy átlagos személyautó gumiabroncs esetén most úgy kb. 400 forint körüli összegre jöhet ki, súlytól függően. Az, hogy az általad leírt esetben (vásárlás magánszemélyként, csak saját felhasználásra) neked keletkezne termékdíj befizetési kötelezettséged, szerintünk erősen megkérdőjelezhető, de hát ők tudják, mit írnak… Nem a mi kompetenciánk ezt eldönteni.

  Ami viszont biztos: külföldről vásárolt gumiknál garanciális probléma fellépése esetén bajban leszel. (Márpedig ezt teljesen kizárni sosem lehet; van pár ügyfelünk, akik utólag beszámoltak ilyen irányú negatív tapasztalatokról…)

 307. Balifon:

  Nekem a 4 szerelés ha jól emlékszem szelepcserével majdnem 9000 forint volt! Ekkor akadtam ki és döntöttem a 4 évszakos gumira! Azóta eltelt 15 hónap és meg vagyok elégedve a kleber quadraxerrrel. Csak ajánlani tudom! Szinte alig kopott!

 308. userman:

  Heló! Maradjunk annyiban, hogy Svédországban, Norvégiában,Kanadában, stb, ha nyáron, ha fel akarnak menni a hegyekbe, akkor nem fognak gumitt cserélni egy napra.Csak ebbe a begyöpösödött, átverős Európában verik át a multik az embereket. Nagyon sokat változott a négy évszakos gumik összetétele (szilikát).

 309. userman:

  Amit a(z) Kumho márkáról tudni kell:
  A Kumho Korea második, a világ 9. legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalata. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően termékeik a világ élvonalába tartoznak, a gumiabroncsai a teszteken kiváló eredményekkel szerepelnek. A márka elismertségét jelzi, hogy Mercedes-Benz, Mitsubishi, Volkswagen, a Kia, Hyundai és Chevrolet egyre több modeljén is az autógyárak elsőszerelésként választják a Kumho gumikat.

 310. Rozgi:

  A szerző egyszerűen téved a hegyre nem megy fel állításban. Felmegy. A 4 évszakos gumi – mint a tesztek is mutatják – kb 90%-át tudja egy tökéletes, csúcskategóriás télinek havon, jégen, fékút és vonóerő tekintetében. Azaz egy 1 éves 4 évszakos jobb mint egy három éves téli. Mi pont hegyen lakunk és gyakorlatban is látom, hogy a felmegy. (Így kétszer gyakrabban cseréljük a gumikat és azok soha nem ócskák.) Pont emiatt váltottunk a téli-nyáriról át. (Hozzátéve, hogy évi 30 ezer felett már a nyári-téli dupla garnitúra is elkopik hamar, így ott nincs ilyen előnye.) Emellett az is igaz, hogy mindenhol “csak” 80-90%-ot tud. De ezt tényleg csak az szólja le, aki max három de inkább két évente kidobja mind a 8 gumiját, mert azok elöregednek.

 311. Attila1795:

  Én sajna nem tudom milyen 4évszakos gumim van, mert kölcsönbe van adva a kocsi már 2éve. Negyed évente látom a paripámat, de mindig elfelejtem a nevenincs gumi márkáját. 2009-ben vettem HASZNÁLTAN gumi+felni 20ezer/4darabot.
  Még mindíg 5mm-es barázdamélysége van az összesnek. 70ezer kilómétert futott a kocsimon, hóban, fagyban, sárban, latyakban. Budapest – Szolnok, Budapest – Sárbogárd, Budapest – Székesfehérvár útvonalakon. Budapesten 4fővel napi szinten-rendszeresen. 105ös Skodáról van szó. Tehát nem egy kerékfüstöltető gép, de azért az utazó sebesség vidéken így is 100-110km/óra. Ja és a fogyasztás mennyiben más a 4évszakosnál? Budapesti vagyok. Itt a belvárosban nyáron 6,2 és országúton 5,5. Télen 7 és 5,8-6,1. Tehát milyen panaszom legyen?

 312. Attila1795:

  Ja és mégvalami. Nyáron satufék, télen szintén. Hóban még nem akadtam el vele. Bár Skodával szép is lenne. Kijön az minden kakiból s megmászik minden csúcsot ha havas, ha jeges. Csak ne legyen 25%-osnál nagyobb az emelkedő. :-D

 313. Gabor:

  Most számoltam, évi 4-6ezer km-er autózom.
  Eljutottam arra a pontra, hogy a gumiijaim nem elkoptak, hanem elöregedtek. A téliek ráadásul 2004es gyártásúak, ennek ellenére az idei téli, hajnali hideg havas utakon tökéltessen tapadtak.
  A nyári gumiijaim használtak voltak és 2001ek, tavaly nyáron, éreztem is a Mecsekben, hogy nem az igazi.
  (185/60 r14 használok)
  Döntenem kell, megtartassam a téli garnitúrát és vegyek mellé egy nyárit, bár az ősszel nem lenne pénzem egy új télire is. Vagy vegyek négy új négyévszakos gumit, amivel el leszek pár évig.
  Persze vehetek ismét használt gumikat is, de ahogy elnéztem a 2010 utáni használt gumik is nyolc ezer felett vannak.
  Mit tanácsolsz?

 314. gumibiznisz:

  Hát, nem könnyű a döntés, de tulajdonképpen már össze is foglaltad a lehetséges megoldásokat, én csak kiegészíteném pár dologgal, amit érdemes végiggondolni:

  1. Új nyári gumikat venni, a téli garnitúra marad. Igaz, nem fiatal gumik, de azt írod, idén jól működtek. Kérdés, bírnának-e még egy szezont, milyen állapotban vannak, mekkora a mintamélységük. (4 mm alatt téli gumiként nem biztonságos a használatuk, viszont a nyáron kifuttathatók, mivel jelentős igénybevételnek nincsenek kitéve, persze érdemes azért egy helyi gumissal, akihez van bizalmad, átnézetni őket ; ebben az esetben vehetnél ősszel új téli gumikat, és csak jövő tavasszal kellene nyári.)

  2. Négyévszakos abroncs, mivel tényleg keveset autózol. Ebből ha van rá mód, elsősorban valamilyen jobb minőségűt érdemes venni (pl. Goodyear, Hankook), ennek viszont az ára magasabb…

  3. Használt nyári, majd ősszel használt téli. Jó megoldás lehet, amennyiben sikerül kedvező lehetőséget kifogni. Ebben a méretben 8 ezer felett soknak tartom, elvileg 5-6 ezerért már kellene lenniük normális lehetőségeknek, legalábbis mi így adtuk, amíg volt, de sajnos, jelenleg nincs, ezt a méretet már mind elvitték.

  A fentieket kellene tehát átgondolnod, melyik a leginkább megoldható, vagy adódik most a legkedvezőbben…

 315. Gabor:

  Köszönöm a választ.
  Az 1es pont szerint jártam kisvárosunk három gumisnál és átnézettem a téli gumiijaimat.
  Első gumis ajánlata: használjam nyáron is a régi télit, és télre vegyek új téligarniturát, jövő tavaszig még bármi lehet, akkor foglalkozzam a nyári gumikkal. Ha akarom, guruljak be hozzá minden hónapban és ő szívesen ránéz a melegben használt téligumik állapotára.
  Második gumis: Normális?! Oké, hogy közel 6mm-er a bordamélység, de ilyen öreg gumival tilos autózni. Vegyek új nyárit és új télit, vannak jó ajánlatai, ha nem telik rá, ne autózzam.
  Harmadik gumis: Ezek még teljesen jók, öregek de egy telet még biztos elfutnak. A nyárra vásároljak valami jó használtat, ha lehet felnivel együtt.
  A négyévszakost egyik sem ajánlotta, mert a jó minőségű az túl drága, az olcsókat pedig felejtsem el.

  Az első gumis ajánlata felé hajlok, kihúzóm a nyarat a télgumikkal, aztán a télre vásárolok újakat.
  Kérdés:
  Most érdemes téli gumit venni az akciók miatt? Vagy a tél előtt?
  Ha a télit használom a nyáron, mire figyeljek a vezetés során? Főleg, amikor 30-35fok lesz?
  Az autóm közúton és városban használom, ált 100-105km/h utazó.
  Az téli gumik Barum Polaris 185/60 r14. kb 5-6mm.

 316. Balázs:

  Gabor! Én is ilyen dilemmával álltam szembe! És én a 5 évszakosat választottam!Én jól döntöttem. 2 éve van fent és semmi gondja és jól szerepel télen és nyáron is! Inkább vettem új 4 évszakos gumit mint használtat! Engem is lebeszéltek a gumisok! Persze biztosan jobb a téli és nyári gumi külön de én nem megyek többet 15 ezer kilométernél! Ha sokkal többet mész akkor vegyél külön de én bárkinek javaslom aki nem vezet eszméletlen sokat évente!

 317. Balázs:

  Bocs 4 évszakosat akartam írni!

 318. Gabor:

  Balázs,

  Kösz a hozzászólást.
  A munkám olyan, hogy vannak napok a mikor vidéki helyekre is el kell mennem 30-40km-es körzetben. Tehát ha szólnak, hogy menni kell, akkor autóba ülök, és megyek, ha esik, ha fúj, ha jeges..stb.
  Az autót nem sokat használom, mert kisváros lévén, nyáron kerékpár, esőben, télen autó, plusz a belföldi nyaralás, néha autópálya. A vidéki utak, havi 5-6 alkalom.
  Nagyjából így néz ki az autó használatom..

 319. gumibiznisz:

  Gabor, az első és harmadik megoldás közül választanék (persze megfelelő ellenőrzés mellett), amelyik könnyebben megoldható, kedvezőbb, vagy szimpatikusabb. Külön felni nem szükséges, ill. az újonnan vásárolt gumik lehetnek újak vagy ha sikerül találni, jó állapotú használtak is.

  Ha úgy döntesz, hogy nyáron kifuttatod a téli gumikat, a következőkre figyelj: a nyári gumikhoz képest hosszabb fékúttal kell számolni, és főleg hőségben csökkenő tapadással és stabilitással. Elsősorban kanyarban, megterhelt jármű esetén tapasztalható instabilitás, bizonytalanság, tehát sebességből ilyenkor visszavenni. Autópályán, megterhelt járművel, nagy melegben szintén. Hogy mennyit, ezt a gyakorlatban úgyis érezni fogod.

  Téli gumiknak általában szeptemberben legkedvezőbb az áruk, mivel a téli szezonra előrendelt készletekre a legjobbak a kedvezmények, és ezt tovább tudjuk adni a vevőknek, a készletek erejéig. Ha szeptember közepe felé érdeklődsz, biztosan tudunk valami jó ajánlatot adni. (használtra és újra is)

 320. Gabor:

  Megvolt az első hosszabb utam a téli gumikkal, háááát. Nem az igazi ebben a melegben.
  Kicsit olyan, mintha traktor kerekek gördülnének az autó alatt és sokkal zajosabb is, mint a téli hónapokban volt.
  Mégiscsak szükségem lesz nyári gumikra.

  Voltam ismét az egyik gumisnál, bár nagyon nem volt ideje rám, mert telt ház van náluk. Ő egyből komplett kereket ajánlott, általa átnézett, használt alufelni + gumi, árban 65ezet-től felfelé.
  Csábító ajánlat, a felnik nem is voltak árképzők, van többféle nála, és átlag 40ezer/ 4db. többnyire a rajta lévő gumik befolyásolták az árat, ami volt 2002es lekopottól, a 2007es 5-6mm, és persze 2011es is volt 3mm-el, na meg új is.
  Peresze mindezt kutya futtában mutatta végig, mert sorban álltak az autók.

  Szép alú kerekek használt gumival, vagy négy új gumi a mostani acélfelnire? Ez itt az eldöntendő kérdés, mert kb egy árban lenne.

 321. gumibiznisz:

  Na igen, az biztos, hogy a téli gumik nyári kifuttatása nem arról szól, hogy mi az igazi :)

  Hogy használt abroncs alufelnivel, vagy új gumi, ezt neked kell eldönteni, te fogod használni. Ráadásul a használt gumik valós állapotát én megítélni innen felelősen nem tudom, így nehéz lenne bármit is mondani. Az biztos, hogy használt gumit venni bizalmi dolog, és sokszor rizikós…
  (Én magamnak amúgy inkább új gumikat vennék, alufelni vagy acélfelni mindegy, a gumik tapadjanak rendesen. De ez csak az én véleményem, ahogy írtam, tiéd a döntés, a saját szempontjaid alapján.

  Ha gondolod, erre azért nézz rá, ez most egy nagyon jó lehetőség: http://gumibiznisz.hu/webshop/szemelyauto1/uniroyal-rainexpert1–185-60-14–82H/

 322. Gabor:

  A használt szerelt kerék mellet döntöttem (még nincs meg). Mindenképpen, megbízható gumis által átnézett, felszerelt kerék szettről van szó.
  Rájöttem, hogy ostobaság erőltetnem az újat, amikor keveset autózom. Mindig is használt autóim voltak és a használt autókat is ritkán veszünk meg új gumikkal. Márpedig egy használt autó vásárlásánál sem cserélünk azonnal gumit, főleg nem újra.
  Mivel nem az autóm határain, és nem is szélsőséges határokat feszegetve vezetek, a kátyú pedig az újnak is árt, így számomra ez egy olcsó alternatíva.

  Maradok a téli / nyári gumi variációnál, a négyévszakost végül kizártam. Ahogy elnézem, kis hazánkban újabban van tél és nyár, az évszakok eltűntek, egy Angliai időjárású országban, viszont biztosan jó a négyévszakos gumi.

  Köszönöm a hasznos segítséget, az érdemi ajánlatokat, információkat.

 323. Dori:

  Üdv,

  Hasonló helyzetben vagyok, mint Gábor,
  Én a Hankook Optimo H730 vásárlásán gondolkodom, megnéztem egy rakás videó tesztett és jónak tűnik.
  Az autóm gumi méretében már találtam 16ezer/db áron.
  Városban, vagy közúton közlekedem, 1.6os Astrmám van.

 324. Specialized7:

  Szia,Dóri!
  Nem szeretnélek lebeszélni a Hankook abroncsáról,mert minden bizonnyal jó gumi.Csak azért írok neked,mert az Auto Bild tesztje alapján a Sava Adapto 4 évszakos abroncs “különösen jó” értékelést kapott,ezzel megelőzve a Hankookot.
  Arról nem beszélve,hogy a Sava jó pár 1000 Ft-al olcsóbb is,mint a Hankook.
  Tehát én mindenképpen a Sava-t venném.Olcsóbb,jobb hóban,száraz úton,vízen és a gördülési ellenállása is kevesebb.

 325. Dori:

  szia,

  De jó, hogy írtál, mert elolvastam az alap adatokat és a Hankookon nincs is M+S jelzés, a SAVAn meg van.

 326. Specialized7:

  Szia,Dóri!
  Remélem,segítettem neked.Csak két abroncs érdemelte ki az Auto Bild tesztjén a “különösen ajánlott” minősítést.Az egyik a Good Year Vector 4 Season volt,a másik pedig a Sava Adapto.A Sava-nál külön kiemelték,hogy vizes úton és hóban is kiváló,illetve hogy a gördülési ellenállása is örvendetesen kicsi.Nem mellékesen az egyik legolcsóbb 4 évszakos abroncs.Szóval szerintem teljes nyugalommal vedd meg,elégedett leszel vele.Legyen szép napod!

 327. Specialized7:

  Kedves Dóri!
  A Hankook 4 évszakos abroncsán is van M+S jelzés,ezt rosszul láttad.
  A legtöbb 4 évszakos abroncson van M+S jelzés és hópihe motívum is.Természetesen a Sava Adapto-n is megtalálhatóak ezek.
  Szia!

 328. Dori:

  Szia,

  Köszi. És nyáron hogy teljesitenek a négy évszakos gumik? Mindig csak a hóról és télről beszélnek, most is 30 fok van, és mindenki nagy kerékkel jár, engem is azzal nyuznak, hogy azt vegyek, de nem veszek.
  Sava Adapto HP, megnéztem, az itteni gumis listáján 14 700, a Hankook 16 020ft nála, na meg amiért felszereli.

 329. N József:

  Autóstársak, sok helyütt olvasom a vitát a téli, a nyári, és a négyévszakos gumikról. Feltette már valaki, valahol azt a kérdést a gyártóknak, hogy minek gyártanak, fejlesztenek négyévszakos gumit, ha az átlag autós vélekedés és a szakértők vélekedése szerint semmire sem jó?
  Vagy csak az autósok fejében kellene rendet tenni? Valamiért csak gyártják, fejlesztik.

 330. Specialized7:

  Dóri!
  A Sava Adapto HP az Adapto továbbfejlesztett változata.Nyáron is jól teljesít az abroncs,mint mondtam,nyugodtan megveheted.Én is használtam 4 évszakos gumit,nagyon elégedett voltam velük.

 331. Dori:

  Sziasztok,

  A gumis lebeszélt a Sava gumikról, azt mondta túl gyorsan kopnak, ő mindenkép a Hankook gumit ajánlotta. Megvettem, fel is rakta a Hankook négy évszakosat.
  Bocsi Speccialized, nekem szimpib a Hankook és örülök, hogy ilyen hamar sikerült időpontot kapnom és fel is rakták, szuper.

 332. Specialized7:

  Dóri!
  Nekem aztán tök mindegy,hogy mit teszel fel a kocsidra.A tesztek alapján a Sava sokkal jobb gumi.Ha 10 gumishoz elmész,az 10 félét fog ajánlani neked.Én sosem hallgatok rájuk,hanem a tesztekre hagyatkozom.Tesztek alapján,mint már többször is írtam,minden tekintetben jobb a Sava és olcsóbb is.Te a Hankookot vetted mg,a te döntésed.

 333. Pisti:

  Üdv.

  185/60 R14 téli gumit szeretnék.Egy ismerős a Michelin Alpin A4-et ajánlotta,mert,hogy az milyen jó..Nekem tesztek alapján a Conti szimpibb,viszont.. A TS800-at látom mindenhol és állítólag az régebbi fejlesztés,de tegnap láttam az Én méretemben TS 850-et,pár honlapon,de a Conti hivatalos magyar oldalán nincs a méretemben.Szóval ez,h lehet? A másik,h érdemes most venni télit,mert olcsóbb,v várjak vele szeptember,októberig?Csak,h ne öregedjen a garázsban addig is… Előre is köszi a válaszokat!!

 334. gumibiznisz:

  Öregedés szempontjából mindegy, hogy most vagy ősszel veszed, viszont legjobb megvárni az őszi szezon kezdetét, az árak akkor a legjobbak, a választék pedig a legnagyobb. Szeptember során érdemes vásárolni, akkor még mindenből van, később az utánrendelt készletek már drágábbak. A neked kellő méretben én úgy tudom, hogy TS 850 jelenleg nincs, de őszre úgyis meglátjuk majd azt is, lesz-e ebben változás.

  Ha gondolod, iratkozz fel blogértesítőre és email-tanfolyamra itt: http://gumibiznisz.hu/tulelotanfolyam/ Akkor értesülni fogsz szeptember elején a legújabb téli gumi tesztek megjelenéséről a blogunkon, és olyankor már érdemes foglalkozni a vásárlással is. Egyébként a Contival elégedett leszel, de a másik említett gumi is jó választás.

 335. ede:

  Sziasztok.

  Sokat olvastam a téli s nyári gumikró, szerintem nem bonyolult, kinek mi a jó?
  Nekem közel 16 éve négyévszakos van, igaz a drágábbik fajtából és soha nem volt semmi gondom, igaz nem járok hegyek között, Pesti vagyok, igaz nincs ismerösöm akinek gumis mühelye van,mert akkor én is a nyári ajánlanám, nyáron.
  Hozzá vetölegesen kb 70-100.000km megyek egy garniturával.
  Sok sikert mindenkinek!

  Ede

 336. Lanosos:

  Üdvözletem,

  1.6os Daewoo Lanos-ra négyévszakos gumi vásárlását tervezem. A gyári méret 185/60 r14 és évi 3000km autózom Pécs és környékén.
  Eddig Barum polaris téli gumikkal jártam télen – nyáron, amik most a nyári hőségben is jól tapadnak, de a téli hóban is jól viselkedtek és 70es tempóval csúszásmentesen közlekedtem velük. A gumicsere oka, hogy ezek a gumik már korosak, 2001-s gyártásúak, bár a profilmélység még mindig 6mm.
  A hozzászólások alapján a Hankook optimo H730 és a Sava Adapto között vacillálok. Van aki szerint a Sava a jobb, van aki szerint a Hankook.
  A tesztekre nem szeretek hagyatkozni, jobban hiszek a gumit használó, “tesztelő” autósoknak és azt gondolom, hogy a gumisok talán erről többet tudnak mondani, hisz ők halják az adott gumit dicsérő, vagy pokolba kívánó autósokat.
  Melyiket válasszam? A youtube videokon szépen autóznak az Alpokban a Hankook optimoval, ezért eddig szimpatikusabb.
  Beszerzés szempotjai sem mellékes a döntés, ha pld az egyik valami okból megsérül.

  Köszönöm a segítséget,

  Lanosos

 337. Specialized7:

  Kedves Lanosos!
  Kleber Quadraxert teljesen elveti,mint opciót?Én ezt a gumit használom már 2 éve teljes megelégedettséggel.Egyébként nem tudom,hogy a teszteket miért veti el.Hiszen a tesztekben kiderülnek a gumik gyengéi.A Sava Adapto minden téren jobb a Hankook abroncsánál az Auto Bild tesztje szerint.Teljesen egyen értékű a Good Year Vector 4 Season abronccsal,ráadásul olcsóbb is.
  Még annyit had jegyezzek meg,hogy én abszolút nem hallgatok a gumisokra.Ugyan is 10 gumis 10 félét fog ajánlani és legtöbbször marhaságokat mondanak.Tisztelet a kivételnek.Persze,ha Győző,mint az oldal üzemeltetője más véleményen van,akkor vélhetően hallgasson rá.Én azt tudom mondani,hogy nyugodtan hallgasson a tesztekre.És mint mondtam,az Auto Bild szerint a Sava Adapto messze a legjobb 4 évszakos gumik közé tartozik.Én biztosan ezt venném és nem a Hankookot.

 338. Lanosos:

  Köszönöm a véleményét.
  Egyenlőre a videokon látotakra tudok csak támaszkoni, ill az itt írtakra. A klebert azért zártam ki, mert arról olvastam a legtöbb negatívumot.
  Sava és Hankook közöt a márkanév miatt vagyok dilemmába, még akkor ha az autom nem prémium márka.
  Mindenesetre kértem a helyi gumisoktól árajánlatot négyévszakos gumikra, meglátom mit és mennyiért ajánlanak. Fontos, hogy nem akarok bele esni az “olcsó husnak hig a leve” Ts gazdaságos kategóriába.

 339. Lanosos:

  A Gumisokkal történő beszélgetéseket követöen, a Sava Adapto HP került megvásárlásra.

 340. Lanosos:

  A kérdésem a kővetkező.
  Az új gumikat be kell “járatni”, be koptatni? Mire figyeljek az első száz km-en?
  Ma kerültek fel az új gumik, és a hétvégén vár rám egy 400km-út.
  Köszönöm.

 341. gumibiznisz:

  A bejáratást egyes gyártók szükségesnek tartják, míg mások nem, mindenesetre nem árt rá odafigyelni. Érdemes ezalatt visszavenni kicsit a tempóból, az erős gyorsításokat, fékezéseket, és nagy sebességű kanyarvételeket kerülni! Jó utat!

 342. Lanosos:

  Sava Adapto HP tapasztalataim az első 540km út során.
  Éles kanyarokban az első kormányzott kerekeken érzékeltem hirtelen tapadásvesztést, ez a jelenség a télgumival nem állt fenn.
  Érzésre azt mondom, hogy az új gumi szett nem tapad jobban, mint a lecserélt régi téli gumim, legalábbis ebben a hőségben. A gumi halkabb és érzésre kisebb a gördülési ellenállása.

 343. M Cs:

  Üdv Mindenkinek!

  Gumit keresgélek. Most találtam rá erre a csodás oldalra, nagy érdeklődéssel tanulmányozom a teszteket.

 344. M Cs:

  (Bocsi, nem így akartam )
  Én akkor vettem először téli gumit amikor egy emelkedőn nem tudtam felmenni, a velem egy uticélba tartó többi autós barátommal.
  Egyszer egy gumis kérdezte tőlem : van olyan cipőm ami télen és nyáron egyaránt megfelelő ?
  A téli/nyári átszerelést kiszámolva jobbnak láttam egy második ( használt ) garnitúra felni vásárlását. Tudom, ezt nem minden autós engedheti meg magának, sajnos. Így viszont elkerülöm a sorban állást.
  Az oldal szerkesztőinek köszönet az okosságokért, mindenképp hasznos tanácsokat olvastam itt.
  Jó utat mindenkinek :)

 345. gumibiznisz:

  Nagyon örülünk, hogy hasznosnak találod oldalt. Jó autózást neked is! :)

 346. papa:

  Érdekes dologra lettem figyelmes. Most szereltettem téligumit, ami aszimmetrikus, ilyesmi a mintázata mondjuk, ha az autó bal (kormány felőli) oldalán szemben állva nézem a kereket: |VV||

  Tehát a két || csík van kifelé a v-alakú minták előre mutatnak. Ha a jobb kereket nézem szemből akkor is a két || csík van kifelé (gondolom, hogy ez így rendjén is van), de a középső minta fordítottan áll, tehát: ||AA| vagyis a v-alakú minták hátrafelé mutatnak! (Bocs, de csak a-betűvel tudom mutatni, mert nincs a gépen fordított v:)

  És a hátsó kerekeken is így van!
  Gondoltam, hogy fordítva tette fel a szerelő, da aztán rájöttem, hogy akkor igaz, hogy a v-alakú minták egyformán előre mutatnának, de akkor azon az oldalon a || belülre esne.

  Jól van ez így? Nem fog ez a hóban-jégen problémát okozni? Létezik, hogy így gyártottak gumikat, hogy fordítva kell hogy álljon az egyes autóoldalakon a kapaszkodóminta? Semmi nem utal arra a gumik jelölésén, hofy lenne egy alternatív-oldali típusváltozat is, csak a szerelő nem azokat vette meg nekem…

 347. gumibiznisz:

  Nincsen másik oldali változat. Valószínű jól is vannak a gumik feltéve, de ezt le is tudod ellenőrizni: a gumik oldalán az “inside” feliratnak kell belül lennie, az “outside”-nak pedig kívül, vagyis ha látod az “outside”-ot az összesen, akkor minden rendben.

 348. papa:

  Köszönöm. Az inside-outside feliratok rendben vannak. Akkor ezek szerint “rendjén van”, hogy a kapaszkodóminta v-alakú vágásai a bal kerekeken előrefelé, a jobb kerekeken hátrafelé állnak. Érdekes. Én nem gondolnám hogy tökmindegy a kapaszkodóminta állása, hiszen akkor másképp szórják a vizet-havat… No de ez van ezek szerint, Majd az első komolyabb hóban-jégen, gyorsulásnál-fékezésnél kiderül, elhúz-e a kocsi. Most még szárazon jól viselkedik. Csak furcsállom a dolgot. Igaz, a legolcsóbb gumit vettem, de így is 14 ezer/darab volt.

 349. Lanosos:

  Sava Adapto HP gumikkal egyre jobbak a tapasztalatai, a mostani őszi időben a Mecsek szerpentinjein is meglepően jól tapadnak.
  Hogy hóban milyen lesz, azt még nem tudom, de a tapasztalataim alapján, kezdek híve lenni a négyészakos guminak.
  Valószínű, hogy a szélsőséges viszonyok között gyengébb lehet, mint egy jó nyári (+35 fok felett), vagy nagy hóban gyengébb lehet, mint egy jó téli, de ezt korrigálni lehet a sebesség csökkentésével.
  Átlag autósnak bátran ajánlom a Sava Adapto HP-t.

 350. kgy:

  Üdvözletem!

  Egy dilemma eldöntésében kérném a segítségeteket!

  Ma volt műszakin a családi autó. (Suzuki Swift 1.6) A műszakiztató srácok mondták, hogy eléggé kopott az első gumi páros, javasolják, hogy vegyünk rá egy pár gumit. Mivel jön a tél, meg az autó többi részén 4 évszakos gumik vannak, én személy szerint arra az elhatározásra jutottam, hogy valószínűleg megfelelő lenne egy pár 4 évszakos gumi. Az autó nincsen éves szinten rengeteget használva, saccra 5000 km / év. Találtam is (szerintem) megfelelő gumikat: az egyik a 165/65R14 PIRELLI P 2500 EURO, a másik Vredestein Quatrac 3 szintén 165/65 R14. A hozzáértőket kérdezném, hogy melyik lenne jobb vétel? Árban minimális különbség van a 2 gyártmány között, a Pirelli saccra 1000 HUF-al drágább darabonként. Szóval nem ez döntene elsősorban.

  Tanácsaitokat előre is köszönöm!

  (Esetleg Győző mester, vagy egy másik ráérő kollégája mondhatna javaslatokat!

  kgy

 351. gumibiznisz:

  A Pirelli P2500 Euro tulajdonságai közelebb állnak a nyári gumikéhoz, tehát ha valamennyire télen is szeretnétek használni az autót, akkor inkább a másik.

 352. Lanosos:

  Megvannak az első téli tapasztalataim a Sava Adapto négyévszakosával.
  Teljessen jók! Emelkedőn kissé kisebb a kapszkodó képessége, mint egy jó télinek, de ezt egy ügyes sofőr simán tudja kezelni.
  Kanyarokban némileg kisebb a tapadása, de ez a sebesség csökkentésével (kb – 10km/h) simán korrigálható.
  Aki télen nem jár sokat a utóval, türelmes és nagyobb határokat hagy magának, kisebb sebesség, nagyobb féktáv, annak bőven jó ez a gumi, de azt gondolom, télen egy normális autós, amugy is lasabban halad és nagyobb köv távolságot hagy. Mondom a normális.

  Nekem megérte az árát.

 353. Andi:

  Üdv!
  Mivel nem járunk sokat az autóval, úgy döntöttem, hogy négy évszakos gumit vásárolok. 2 féle gumi között vacillálok: Kumho KH21XL 94V vagy a Sava Adapto. 205/55/R16 méretben. Segítséget szeretnék kérni. Van-e valakinek tapasztalata ezekkel a gumikkal? Nem tudom, melyiket válasszam. Opel Zafira amire kellene. Jelenleg Marshal Izen gumi van rajta, ez eléggé bevált. Én a Kumhora szavazok, a Marshalt is ez a gyár gyártja. A párom a Sava-ra esküszik, bár sosem volt még ilyen gumink. Szerintetek melyik a jobb? Előre is köszönöm a segítségeteket, javaslataitokat!

 354. gumibiznisz:

  Négyévszakos gumikról nincs túl sok visszajelzésünk, kevés ügyfelünk használ ilyet, ezért sajnos, nem tudunk túl sok tapasztalatra épülő véleményt mondani az említett abroncsokról. De ha már négyévszakos gumi, egyik sem mondható rossz választásnak, szerintünk mindegy, melyiket veszitek. Teszteredmények alapján egyébként érdemes lenne esetleg a Falken EuroAll Season AS200-at megfontolni:
  http://falken-europe.de/en/AS200/

 355. Sum Qui Sum:

  Kedves Andi!
  Az Auto Bild tesztje alapján a Sava Adapto a legjobb 4 évszakos abroncs a Good Year Vector 4 Seasons-el egyetemben.Ha keveset mész egy évben,kb 10.000Km-ig,akkor bátran belevághatsz a megvételébe,mert idő előtt nem fog elkopni.Amennyiben a csekély kopás is a prioritások közé tartozik,akkor a Kleber Quadraxert ajánlom neked.Én is ezt a gumit használom a hátsó tengelyemen.25.000Km van a gumiban és csak 1 mm-t kopott,télen hóban kiváló teljesítményt mutat.
  Tehát összefoglalva…A Kleber Quadraxer előnye a csekély kopás és hóban nagyon jó.A Sava Adaptonak kisebb a gördülési ellenállása,jobb vizes és jeges útfelületen és száraz úton,viszont picit jobban kopik.Tehát,ha sokat mész,akkor helyedben a Klebert venném.Ha kevesebbet,akkor a Sava Adapto,vagy Sava Adapto HP a legjobb választás.Remélem,tudtam segíteni.

 356. Bertalan:

  Üdv. Mindenkinek!
  Csak egy kis infót és tapasztalatot osztanék itt meg. Én 2010-ben vettem Hankook Optimo 4S 175/65R14 méretű 4 évszakos abroncsokat! Egyébként a 2009-es Auto Bild teszten példás eredményt így különösen ajánlott státuszt ért el!! Ráadásul magyarországon gyártott!
  Tökéletesen meg voltam elégedve velük mára már elkoptak (kb.2mm jelenleg a profilmélység) Nagyjából összegezném a gumi teljesítményét: 64000km, 4,5év, kb.60% városi 40%országút, mindennapi használat, kevés hosszútáv, max. 130-140km/h sebesség! Szárazon és nedvesen is biztos úttartás, az utolsó téli szezonban viszont már nem kielégítő a teljesítmény havas utakon!
  Így természetesen időszerű a cseréje. Sajnos az ára jóval magasabb lett kb. 20-25%-al. Most BF Goodrich G-Grip All-S-t választottam ami csakúgy mint a
  Kleber Quadraxer a Michelin csoport tagja. Nem tudom de Nekem úgy tűnik, hogy a mintázatuk teljesen megegyezik, nem tudom a tulajdonságaik is egyformák-e!? Bízom benne mert a Kleberről is jókat olvastam! Ha “csak” annyira lesznek jók és tartósak mint a Hankook akkor már elégedett leszek.

 357. Cintia:

  Én 2009 októberében vettem 4 évszakos gumikat. és teljesen megvagyok velük elégedve: Goodyear vector 4 seons-osat 20e volt darabja 195/50 R15 méretben, és szerintem teljesen jól választottam 5 éve vannak az autón (ford fiesta) de énis keveset használom az autót, télen nagyon ritkán megyek vele..2005-ös kiadású az autó.és 23ezer van benne.

 358. Zoltán:

  Sziasztok!

  4 évszakos gumit szeretnék, de relatíve kevés pénzből….
  Amik árban még beleférnének azok a következők:
  Vredestein Quatrac 3
  Vredestein Quatrac 5
  Kléber QUADRAXER
  Sava Adapto HP
  Toyo V2+ Vario
  Nexen NPriz 4S 88H
  Az autó, amire szeretném, az egy Ford Fusion, a használati szokásaink: átlag évi 5-6000Km,
  télen és nyáron jellemzően csak városi, vagy nagyon közeli, helyközi használat, ősszel-tavasszal hosszabb kirándulások.
  Nagy hóban, és nagy hőségben nincs használva az autó.
  A fenti listából melyik gumit ajánlanátok?
  Más ajánlatot nem kérek, mert ezek vannak jellemzően 16-17000.-Ft körül, ennyi a max. keretünk (bár még ez is több, mint az eredeti elképzelés).

 359. Sum Qui Sum:

  Üdv,Zoltán!
  Én 3 évig használtam télen-nyáron Kleber Quadraxert abroncsot.Télen még provokáltam is a csúszkálást vele a hóban,nagyon élveztem.Driftelgettem a hóban.Kiválóan tapadt télen-nyáron.Ráadásul ez az abroncs kopik legkevésbé a felsoroltak közül.4 évszakos abroncsnál nem mindegy a kopás mértéke sem.
  Szóval én bátran ajánlom,nekem tökéletes választás volt.

 360. gumibiznisz:

  Zoltán, inkább csak annyit, hogy az utolsót kiejteném.

 361. Zoltán:

  Köszönöm mindkettőtöknek!
  Közben szűkítettem a kört, és felkerült egy újabb versenyző is.
  Vredestein Quatrac 5
  Kléber QUADRAXER
  Kumho KH21
  Árban az első a legolcsóbb (17060.-Ft), a másik kettő cirka azonos árkategóriás (17800-17900.-Ft).
  Az ára miatt az elsőt venném, a mintázata miatt az utolsót, a márka miatt a középsőt…
  Melyik milyen minőségi szintet képvisel?
  A lényeg, hogy jobb legyen minden évszakban, mint egy Continetal nyári gumi, ami az autóval egyidős, és eléggé csereérett…

 362. gumibiznisz:

  A felsoroltak nagyjából hasonlóak. A Quatrac 5 új, a Quatrac 3 utódja, tesztekben még nem szerepelt, nyilván sikeresen tovább fejlesztették. Elődjének tesztek alapján a havas út volt a gyengébb pontja, a másik két guminak inkább a vizes.

  Nyáron a négyévszakost csak akkor fogod majd jobbnak érzékelni a mostani nyári Contiknál, ha azok már tényleg öregek és kopottak. Csak-csak kompromisszumos megoldásról van szó, egy jó nyári gumi nyáron érthető módon jobban teljesít nála. (Télen persze sokkal jobb egy nyárinál.)

 363. Zoltán:

  Sziasztok!

  Még mindíg döntés előtt; de a képbe került a Hankook H730 Optimo 4S.
  Erről mi a véleményetek?
  Az oldalon megjelent táblázat szerint példás minősítést kapott a gumi, és nekem is úgy rémlik, hogy amikor megjelent, jól szerepelt a tesztekben, de ma rákeresve a google-on, eléggé rossz teszteredményeket olvastam.
  A teljesség igénye nélkül olyan vélemények születtek róla, mint rossz tapadás havon és vizes aszfalton, száraz úton megnövekedett fékút, alulkormányozottság, stb.
  Ezek alapján a Sava is jobb gumi….
  Szerintetek jó, vagy rossz minőségű a Hankook?

 364. gumibiznisz:

  Igen, ezek sajnos, már régebbi tesztek eredményei (2008-2010), érdemes frissebbeket keresni. Az Adac mostani és 2011-es téli tesztjében szerepelnek 4 évszakos gumik, az Autobild tavaly is, és idén is tesztelt 4 évszakosokat, a Hankook mindkettőben szerepel. Nem rossz minőségű, de hát mint a 4 évszakos gumiknak általában, vannak gyengébb pontjai.

 365. Lanosos:

  A tizedik hónap használata útán, továbbra is tökéltessen elégedet vagyok az auómra szerelt Sava Adapto négyévszakosával.
  Korábban én is féltem a négyévszakos használatától, mert elötte mindig téli / nyári garnituár használtam, de mostmár látom, hogy el van túlozva az, hogy lenézik a négyévszakos gumikat, mert sok esetben nem roszabb, esetleg az ne válassza, aki nagy hóban fog autózni, ott lehet, hogy azonos sebesség esetén gyengébben teljesit, de tavasszal, nyáron és összel, szárazon és esőben teljessen jó egy átlagos autósnak, jégem meg a téli sem jó.
  Persze aki szereti nyáron a széles, nagyobb méretet az autóján, annak kell a nyári.

 366. Mátyás:

  Szép napot!
  Igen nagy gondban vagyok.Dacia Logan 1.4 típusú személygépkocsimnak a kerekét szeretném lecserélni.A négyévszakos gumin gondolkodom,valamint a nyári gumin.Télen alig vezetek, ellenben nyáron a kirándulások alkalmával sokszor rossz úton illetve hegyi utakon autózom.Ezért is gondolnám megfelelőbbnek a nyári gumit.
  Ha négyévszakos akkor melyiket ajánlanák?
  Előre is köszönöm a segítséget!

 367. gumibiznisz:

  Ha nyáron autózol többet, és télen, a hidegebb idő beálltával tudod az autót nélkülözni, akkor valóban jobb a nyári. Ha mégis négyévszakos, akkor pl. a Goodyear, a Pirelli, a Vredestein, a Hankook, vagy a Falken négyévszakos gumijai biztos megfelelőek lennének.

 368. autós:

  Második telemen vagyok túl a négyévszakos gumikkal. A tavalyi és az idei tél is enyhe volt, aminek köszönhetően alig volt havas jeges időszak, de azokban a napokban sem volt semmi problémám a négyévszakossal.
  Aki meg tudja állni, hogy hóban ne száguldozzon, annak a többi, hideg, esős, vagy forró nyári napokon tökéletessen elég lehet a négyévszakos gumi.
  A mecsek útjain járok vele, egy 1.6os autóval és eddig nem voltam hátrányban a kanyarokban sem a négyévszakossal.
  Nem is értem miért nem reklámozzák jobban a négévszakos gumit, mint jó lehetőséget, folyton csak a negatív szöveg megy, hogy semmire sem jó.
  Ha valaki beülne az autómba és menne vele és nem mondanánk meg a soförnek, hogy négyévszakos gumik vannak rajta, fogadjunk, hogy nem mondaná meg.

 369. Zoltán:

  Üdv Mindenkinek!

  Ismét visszatértem, és ismét egy eldöntendő kérdéssel.
  Talán még van, aki emlékszik rám; 2009-ben kérdeztem, és végül vásároltam is egy Barum 4 évszakos abroncsot; ami felett eljárt az idő. Az elmúlt “télen” már nem tetszett a viselkedése, és most már ebben is időben is csikorog; mintha padlógázzal indulnék vagy kanyarodnék, pedig nem. Tényleg :) Daciaval nehéz a gumiégetés… :D
  Szóval csere; és ismét 4 évszakos. De milyen?
  A keret max. 16.000.-Ft/db, és ezért a pénzért 7 márkát, és 8 típust találtam;
  Kléber Quadraxer,
  Kumho Solus HA31,
  Kumho Solus KH21,
  Nexen N-Priz4S WH7,
  Debica Navigator,
  Sava Adapto HP,
  Matador MP61 Adhessa,
  Apollo Alnac 4G All Season
  Ebből a tömegből nekem 2 szimpatikus termék van, az egyik a Nexen N-Priz4S, amiről a nemzetközi felhasználók jókat írtak, és a márka is a középmezőnyben végzett a legutóbbi ADAC teszten, bár én magam csak most hallok erről a névről először; illetve a Kumho HA 31.
  Melyiket ajánlanátok a két gumi közül; illetve a ha egyiket sem, akkor miért nem?

 370. Sum Qui Sum:

  Szia,Zoltán!
  Annak idején értekeztünk együtt.:)
  Saját tapasztalatom írom le,hátha segít.
  Nekem Kleber Quadraxer van téliként a kocsimon.Opel Vectra A.
  Tökéletesen elégedett vagyok vele,kicsi a gördülési ellenállása és sosem csúsztam meg vele jégen,hóban sem.Semmi negatívot nem tapasztaltam vele kapcsolatban.Csak ajánlani tudom.A döntés a kezedben…

 371. Zoltán:

  Üdv Sum Qui Sum!

  Ha jól emlékszem, 1 évre rá, hogy megvettem a Barumot jelent meg a Kléber, és akkor még tetszett is; de ma már nem találom olyan vonzónak, és nagyon hullámzó az ára is. Ahol olcsó ott nincs, ahol van, ott meg lényegesen drágább, mint a max. keretem.
  Nekem most mintázatban a Kumho HA31 tetszene, árban pedig a NexeN…

 372. gumibiznisz:

  Szia Zoltán! A felsorolt gumikkal kapcsolatban sajnos, nincsenek tapasztalataink vagy visszajelzéseink, illetve annyi, amit most Sum Qui Sum megosztott. Viszont ha a választott gumival kapcsolatban lesznek majd tapasztalataid, szívesen vesszük, ha te is megírod azokat.

 373. Ákos:

  Szia Zoltán!

  Mondeo-m van 2 literes motorral. Kleber Quadraxer van rajta immár 5. éve. Tökéletesen elégedett vagyok vele. Esőben, hóban, száraz úton is tökéletesen helyt tudott állni. :)

  Sava Adapto HP-n gondolkoztam még, mivel lassan csere érett lesz. De a másik jelölt még mindig a Kleber.

 374. Zoltán:

  Sziasztok!

  Mennyire kell, vagy lehet komolyan venni a gumiabroncsok energia címkéjét, és konkrétan, deciben, vagy százalkban mekkora eltérést jelent egy C üzemanyag felhasználású gumi egy E, vagy F besorolásúhoz képest?

 375. gumibiznisz:

  Nem kell túl komolyan venni.

  A hivatalos verzió szerint az egyes üzemanyag-hatékonysági osztályok közti különbség 100 km-en nagyjából 0,1 litert jelent egy átlagos személyautónál, a legjobb (A) osztályú abroncs esetén 7,5%-nyi megtakarítás is elérhető az utolsó, G osztályúhoz képest.

Itt lehet hozzászólni !